Uhni rúra, vitaj Remoska (+recepty)

Tento článok je skôr príbeh. O tom, ako mi odišla rúra, ako som objavil Remosku, upiekol v nej výborný cukinový koláč aj každodenný chlieb.

Uhni sporák

Začalo sa to starkiným letným kysnutým koláčom. Nepodaril sa. Tak sme prišli nato, že v mojej skvelej rúre odišla spodná špirála. Po troch rokoch. Za ten čas sa už stihol pokaziť generátor iskier a dvakrát prehorel káblik, ktorý slúži na fungovanie rúry. Sporák som mal niekoľko krát rozobratý a myslím si, že ide o chybu dizajnu. Skrátka veci vnútri podľa mňa nie sú stavané na rúru veľkých rozmerov. Že prehorela špirála je už na inú tému. V mysli sa mi však vždy vynorí jediná otázka: prečo napríklad babkina Mora za tie desiatky rokov neprehorela?

Výrobca tiež neustále zdôrazňuje, že ich výrobky nie sú určené na komerčné použitie. V mojich ušiach to znie ako zaobalená alibistická veta, že tu máte krásne naleštené slušné auto, ale jazdite s ním pre istotu len po meste a päťdesiatkou. Berú vôbec do úvahy, že kšeft majú aj vďaka tomu, že u ľudí vzrátol záujem o varenie? A následne, že ľudia budú sporák skutočne používať?

Celému problému nepomohla ani komunikácia so slovenským dovozcom Baumatic. Napísal som im o svojej nespokojnosti s výrobkom a poprial im, nech majú nabudúce šťastnejšiu ruku v dizajne. Mailom aj na ich stránku na Facebooku. Odpísali mi na oboch, viacmenej arogantným spôsobom, takže ma ako zákazníka definitívne stratili. Streľbu do vlastnej nohy predviedli aj vymazaním môjho pôvodného príspevku zo svojej stránky na Facebooku. Iste, stránka má 12 fanúšikov, tak to veľmi nebolí, no marketingový fail je to napriek tomu.

Vitaj Remoska

Všetko zlé je na niečo dobré. Do opravy rúry sa mi vyslovene nechce a aj vďaka tomu som sa dostal k zánovnej remoske. Je to stará známa, roky ju používa babka a matne si spomínam, ako som v nej ako puberťák piekol pizzu a kura.

Remoska sa vyrába od roku 1957 ako elektrická pekacia misa. Mala dve veľkosti, dvojlitrový Originál a väčší štvorlitrový Grand. Vyrobilo sa ich spolu takmer 3 milióny kusov. Po revolúcii prišlo nadšenie z mikrovlniek, fritéz a kadejakého iného objemného kuchynského nábytku, ľudia odsunuli remosku nabok a výroba musela skončiť. V roku 1999 ju obnovili a funguje dodnes, dokonca sa predáva aj v Británii. Len škoda, že tam nespomína svoju tradíciu.

Remoska má mimoriadne jednoduchú konštrukciu. Na hliníkovú misu zhora prilieha objemné veko, v ktorom je ukrytá tepelná špirála. Veko má rúčku a okienko na sledovanie procesu pečenia. Nity, ktoré držia veko pohromade, slúžia zároveň na odvádzanie prebytočnej pary. Rúčka sa používa aj ako stojan, na ktorý sa dá horúce veko odložiť. Akýmsi zázračným spôsobom pečie remoska aj zdola, i keď tam nemá špirálu. Remoska totiž rozvádza teplo rovnomerne po celom obvode nádoby, takže sa v nej upečú aj koláče. Zospodu aj zvrchu. Inak žiadne gombíky, žiadna regulácia výkonu.

To najlepšie na koniec, väčšia remoska má príkon iba 650W a nevyžaduje predohrev. To v praxi znamená, že používanie je výrazne lacnejšie. Napríklad chlieb. Na 2000W rúre (obe špirály naraz, bez ventilátora) som musel 20-30 minút predhrievať, a potom 45 minút piecť. Tu stačí vyklopiť cesto do misky, zavrieť veko, strčiť kábel do zásuvky a počkať 35 minút. Dokonca som ju vytiahol zo štekra pár minút pred dokončením.

Veľká misa na Remoske Grand má priemer 28 cm, takže do nej môžete vložiť aj menšiu tortovú formu a piecť koláče. Misky sa dajú dokúpiť aj samostatne, takže môžete piecť viacero jedál v rýchlom slede za sebou, bez nutnosti umývať stale jednu a tú istú misu. Plus, misky sa predávajú v rôznych výškach.

Remoska sa za celý čas príliš nezmenila. Nové typy majú gombík na zapnutie a vypnutie, plus ponúkajú aj misky s teflónovým povrchom. V domácnosti nemám teflónové riady, takže som rád, že v ponuke zostala aj klasická hliníková. Kto sa bojí hliníka, mal by sa skôr pozrieť na kvalitu vody, spracované potraviny, čo si maže pod pazuchy aj koľko sa ho napichá do detí v prvých rokoch života. Jedlo sa v nej nemieša, len pečie a pokiaľ v tej nádobe nebude skladovať kyslé potraviny, tak je používanie v poriadku (kyslé plus hliník rovná sa korózia).

Popri ospevovaní musím povedať aj B. Napriek jednoduchej konštrukcii mnoho ľudí kritizuje premrštenú cenu, u nás stojí okolo 100€. Na stránke výrobcu sa tiež ľudia sťažujú, že nové remosky vybíjajú poistky a prehorievajú im špirály, kým staré fungovali prakticky bezporuchovo. Výrobca sa síce podobným nepríjemným námietkam decentne vyhýba, ale aspoň to vyzerá tak, že ich nemaže.

www.remoska.cz

Cukinový koláč od pani Jany

Prvý pokus s Remoskou prišiel hneď po dovolenke v Českom Krumlove. Spomínal som, že nám domáca piekla koláče, jedným z nich bol skladký cukinový. Vyškemral som recept a podaril sa.

Suroviny

– 1 HR cukru
– 1 HR oleja
– 3 celé vajíčka
– 2-3 HR strúhanej cukiny
– 3 HR pol. múky
– prášok do pečiva

Citrónová poleva

– 1 bielok
– 100g práškového cukru
– šťava z 1 citróna

Možno poznáte túto verziu hrnčekového koláča v inom garde, so strúhanými jablkami. Základ je dobrá cukina. Ak zoženiete menšie a mladé, netreba z nich odstraňovať jadierka. Malé či veľké, pred použitím ich treba ošúpať.

Cukiny nastrúhajte na hrubom strúhadle. Pri prvom pokuse som dal len necelé 2 hrnčeky. Výsledný koláč bol suchší a aj pani Jana mi vravela, že radšej jej treba dať viac.

Ďalší postup je klasika. Vymiešajte spolu celé vajíčka s cukrom, pridajte tiež olej. Až následne môžete prisypať strúhanú cukinu a dobre premiešať. Potom už len pridať múku, štipku soli a prášok do pečiva.

Strúhaná cukina v ceste

Tekavé cesto vylejte na vymastený a pomúčený plech, v mojom prípade do Remosky. Už len nechať upiecť.

Tekavé cesto naliať do vymastenej a pomúčenej remosky

Ak ste išli remoskovou cestou, asi po pol hodine by ste mali z misy vyklopiť dozlatova upečený koláč. Navrh patrí ešte klasická citrónová cukrová poleva. Robil som ju prvý krát, tak mi vyšla príliš riedka. Nespravila cukrovú krustu, ale vsialka sa do horúceho koláča.

Hotový koláč z remosky

Vznikla ešte jedna záhada. Pani Jana mala koláč tmavý. Najprv som si myslel, že to bolo špaldovou múkou. Spomínala však iba polohrubú. Potom mi napadlo, že zrejme namiesto prášku do pečiva dala prášok do perníka. S ním naberie koláč tmavú farbu a korenistú chuť. Ale podľa mňa to môžete skúsiť aj s tou špaldou…

A nebojte sa, nie je to žiaden űberzdravý koláč. Cukina sa v ňom tvári ako všetko iné, len nie ako cukina. Len spôsobí to, že koláč nebude suchý a získate objem namiesto zbytočného pridávania ďalšej múky alebo cukru.

Výborný výsledok sa mi podaril, keď som nemal polohrubú múku a nahradil som ju hrnčekom hrubej a dvoma hladkej. Ak vám zasa bude chýbať cukina, môžete si dopomôcť jablkom. Najbližšie skúsim do koláča prihodiť celý mak.

Príjemne vlhký koláč z remosky

Kto ho chce tmavší, nech dá špaldovú múku alebo prášok do perníka

Chlieb z Remosky je zázrak

Chlebovo-remosková manufaktúra

Pomaly kysnutý chlieb pečiem zrhuba dvakrát za týždeň. Postupom času som zostal pri väčšom chlebe a občas doňho prihodím, čo si zmyslým. Posmelený prvých úspešným testom remosky som sa teda pustil do chleba.

Suroviny

– 600g hladkej múky T650
– 150g ražnej hladkej múky
– 1 PL soli
– 1 PL rasce
– špaldové otruby alebo ovsené vločky
– 15g droždia (alebo 2dcl kvásku)
– 1 PL cukru
– mlieko alebo voda

Večer zarábam cesto. Vo veľkej mise zmiešam obe múky, pridávam otruby, soľ s rascou a poriadne lyžicou prevzdušním.

Vo väčšom hrnčeku rozmiešam do teplého mlieka droždie s lyžicou cukru a lyžicou ražnej múky. Po 15-tich minútach alebo keď už vidno, že sa kvasnice rozbehli, to celé nalejem do múky a zbežne premiešam lyžicou. Potom pridávam vlažnú vodu, kým nie je cesto redšie a spojené. Misu potom stačí zakryť a odložiť cez noc do chladničky.

Na druhý deň som hneď po zobudení vyberiem cesto z chladničky, odokryjem ho a poprášim múkou. Poodlepujem ho od krajov a všade poriadne pomúčim. Výsledok je taký, že sa mi v mise váľa jedna rovnomerná a trochu placatá guľa. Tak isto pomúčim dno remosky. Cesto ešte nechám chvíľu zohriať sa a pookriať. Dobre ste si všimli, cesto som ani raz nemiesil. Urobili to za mňa kvasnice, keď cez noc prešli celou masou cesta.

Stačí vyklopiť cesto do pomúčenej remosky

Teraz to najlepšie, cesto len vyklopím do remosky, zakryjem, zapnem, odstopujem 40 – 45 minút a vypnem. Počas pečenia sa neoplatí remosku otvárať, stratíte tak vlhkosť, ktorá pracuje vo vnútri. Okienko na odhad by malo stačiť.

Mimochodom, chlieb zo 750g múky má výslednú hmotnosť 1,4kg. Minule som k múke prihodil za dobrú hrsť jemných ovšákov a fungovali rovnako dobre ako špaldové otruby. Chlieb chytí šmrnc a je hutnejší.

Potom už len sledovať cez okienko, či je všetko ako má byť

Potom, ako si chlieb po dopečení chvíľu odpočinie na mriežke, už len zahučím na barák, že Raňaaajkyyyý!

Po nejakom čase som zistil o chlebe trochu viac, vyskúšal som rôzne finty aj prímesy. Čo som zistil, nájdete v tomto doplňujúcom článku.

Hotový chlieb z remosky

Máte remosku? Čo v nej najčastejšie robíte? Zažili ste s ňou aj nejaký prúser?

P.S.

Najbližšie sa chystám s remoskou upiecť poschodovú tortu na babkyne osemdesiatiny. Držte palce, nech to dopadne akokoľvek, výsledok sem určite hodím.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (40)

  1. Dulce de Leche

    skvele citanie !!!! moja babka robievala v remoske prakticky vsetko,nedala dopustit napriklad na obycajne kura a ja tiez musim potvrdit,ze z remosky bolo uzasne stavnate…ja som este remosku neskusala,ale normalne si ma navnadil ,hlavne ten chlebik vyzera extra jednoducho a „mnam“ :))

  2. jaaj, remoska… nasi maju doma stary model, hadam z rokov osemdesiatych, nikdy som ho doma nevidela v praxi. ale ked som odisla na internat, a pocas prvych podnajmov, som tu remosku z pivnice vyhrabala, a ako hovoris, pecie sa v nej jedna radost, francuzske zemiaky, kolace, zapekane cestoviny… ked som z podnajmu odisla a kupili sme byt s rurou, remoska sa vratila naspat k rodicom do pivnice. dnes mi velmi chyba, pretoze pred dvoma tyzdnami som sa stahovala znova, ale zatial nemam kuchynu – varime v pivnici v mikrovlnke a na elektrickom woku (hm, to je skor taka velka panvica, nemalo by sa to volat wok). remoska by sa hodila ;)
    inak do tej buducej kuchyne hladam sporak a ruru, tak som si so zaujmom precitala tvoju recenziu baumaticu…

  3. este jedna poznamka – remoska ruru nenahradi uplne (s tym asi suhlasis), moja mala nevyhodu, ze je relativne mala, ale moze ju dobre doplnit, aj na take veci, ako chlieb. chystam sa kupit aj parnu ruru, mas s nou nejake skusenosti?

    1. Suhlasim, remoska ruru plne nenahradi. Ale vo svojom snazeni sa vie sakra priblizit ;-) Velkost mi naopak vyhovuje a presne ako pises, najviac ju budem vyuzivat ako domacu pekaren chleba. S tymto konkretnym receptom nepotrebujem ziaden display, ani casovac, ani hentacie lopatky. Niekedy az tvrdohlavo razim filozofiu KISS, cize Keep It Simple Stupid. Vo vsetkom, autach, elektronike, naradi…

      S parnou skusenosti nemam, doma pouzivam paraky (mensi poschodovy bambusovy a velky nerezovy Ikea). Zatial staci.

  4. Som študent a bývam na intráku; naša kuchynka je tu bieda – mikrovlnka, konvica, dvojplatnička. Thats all. Keď som tu býval už nejaký mesiac-dva, spomenul som si, že sme kedysi tiež mali remosku. Takže pri svojej najbližšej návšteve domova som sa na ňu opýtal, stále sme ju niekde mali, tak ju trebalo len nájsť a trochu vyčistiť :). Nevedel som, že boli i menšie, ja mám tú väčšiu.
    Teraz som za ňu hrozne rád, rozšírilo mi to možnosti, aspoň trochu spestrilo jedálníček. Že si môžem niečo upiecť, zapiecť…poteší to. Pár krát som v ňom piekol i koláč (btw,recept od mamy a je to presne ten hrnčekový makový, o ktorom si tu dávnejšie písal, akurát, že ty si z neho spravil mandľový s citrónovou kôrou…ja som ho tiež ešte nerobil s makom :D )
    Ale teda musím za tento článok ozaj poďakovať, posmelilo ma to aj napriek tomu, že ju už pár mesiacov používam. Určite skúsim ten chlieb, musí to byť nebo mať takéto raňajky :) Teším sa na ďalšie (aj) remoskové posty :)

    1. Super, drzim palce s chlebom, urcite sa podari. Len sa treba pripravit nato, ze ked uz clovek zacne, tak niet cesty spat. Myslim ku kupovanemu ;-)

      Ako pri vsetkom, treba si dat pozor na dobru muku, to je zaklad. Raznu kupujem v bio kvalite, hladku z mlynu Pohronsky Ruskov alebo Mlyn Zrno. Ak sa da zohnat, potom radsej typ T1050. Pri každodennom pečení prejdeš cez toto 5kg vrecko ako nič http://www.internetovypredaj.sk/index.php?predaj-na-internete=obchod&h=27&o=122&ppol=5&k1=1&m1=0&sid=

  5. na remosku si spominam z detstva, rodicia ju asi stale niekde maju. Kolace v nej mama nikdy nepiekla, predsa len pre 3 deti to bolo jednoduchsie v elektrickej trube. Pred 5 rokmi si ako svadobny dar uz novu ,teflonovu remosku od nas kamaratov vypytala spoluziacka z VS. Snad je s nou stale spokojna.
    Co sa tyka velkych elektrickych spotrebicov je moja skusenost nasledovna: ak sa vec zacne kazit par mesiacov po nakupe, ma nejaku vyrobnu vadu a clovek sa moze tesit,ze ledva skonci zarucna doba, vyskytne sa nejaka vaznejsia porucha.

  6. Pekny clanok o Remoske.
    Sice ju nemame a ani som ju nikdy nevyskusal, ale ako rezerva v case nudze moze byt fajn.
    Asi sa v sobotu poobzeram po blsaku, tam som nieco take tusim videl.

    K sporaku a rure.
    Poznas termin „kurvitko“ ???
    Je to naozaj „terminus technicus“ vid tu, http://necyklopedie.wikia.com/wiki/Kurv%C3%ADtko ;-)
    Ale teraz vazne.
    V clanku o sporaku si spominal prepaleny kablik a tu zas zhorenu spiralu, tak neviem ako to je.
    Ako technik ti mozem poradit len generalku a mierne prerobenie sporaku.
    Ak ti prehorel kablik, bol evidentne poddimenzovany.
    Nahrad ho vodicom s vacsim prierezom, tam nic ine nepomoze.
    Kazdy servisak ti ho vymeni len za ten „originalny“, cize tiez poddimenzovany.
    Daj si to opravit dakemu znamemu elektrikarovi.
    Nech skontroluje aj ostatne vodice!
    Ked dokazali namontovat jednu blbost, nie je zaruka ze ich tam nebude viac.
    Nezabudni na taku dolezitu drobnost akou je silikonova izolacia na vodicoch!!!
    Predsa len, ide o tepelny spotrebic….
    Ak to bola spirala, doporucujem skocit do dakeho servisu so starymi Morami, pripadne bazar, srotovisko a vziat si odtial zopar starych ale funkcnych spiral.
    Bud si isty ze vydrzia a mierne tvarovo prisposobit sa daju.
    Dalsi krok je doplnenie tepelnej izolacie okolo rury.
    Cim slabsia, tym vacsia spotreba elektriny, dlhsia doba zohrevu, dlhsi cas cinnosti spiraly.
    O uspore E-ciek vari netreba pisat.
    Myslim si ze po takejto generalke budes mat na dlhu dobu pokoj.
    Ale pravdu povediac, kvalitu v dnestnej dobe od vyrobcov necakaj.
    Kazdy sa ohana potrebou zvysovania vyroby, tocenia penazi, efektivitou a neviem akymi moznymi vyhovorkami.
    Ved sme na ekonomickej stranke, vsak…. :-(
    Prvorady je zisk, spokojnos zakaznika a trvacnost vyrobku sa uz nenosi.
    To by ti vysvetlili „experti“ na hlavnej stranke etrendu.
    Ale to je na inu debatu….
    Drzim palce pri oprave, teda ak sa do nej pustis.

    1. Milan
      Kurvitko samozrejme poznam, uhlavny nepriatel…
      Ten sporak mal prehoreny kablik aj spiralu. K prerabke sa zrejme dostanem, ale az vtedy, ked ma opusti prvotna zlost ;-)

    2. Ahoj Milan,

      po 6-tich rokoch Ti mozem povedat, ze technik ti nie vzdy vymeni vec za rovnako poddimenzovanu. Ten hadzac iskier, ktory nam menili v zaruke uz po roku pouzivania mi drzi dodnes. To jest, 8-9 rokov…

      Co sa tyka ostatnej generalky, tak som menil hlavny prepinac (ten uz je z ineho materialu) a kable spolu so spiralami chvalabohu drzia. Ale myslim, ze len vdaka tomu, ze nepeciem denne, lebo striedam s remoskou (uz novou).

      Nech sa Ti dari.

  7. Viktor
    ten chlebík vyzerá a určite aj chutí ako z Tuzexu :) krásne a zaujímavé čítanie o „znovuzrodení“ remosky. Mám na teba dve otázky… recept na chlebík je do tej väčšej, Grand remosky? a tá druhá otázka – pužil si 15g čerstvého, či sušeného droždia?
    …v piatok zobudím svoju remosku :)
    ďakujem za odpoveď

    1. Ano, je to ta vacsia remoska, 4l Grand. A drozdie davam cerstve, u nas v malom obchode ho dostavaju vo velkom kuse, porcuju a balia si ho sami.

  8. Joooj Viktor, zasa si pekne prihral a tak mi nedá nereagovať. Robím roky v reklame a marketingu a aj tak ma neustále prekvapuje, akí úzkoprsí a korporátne naočkovaní vedia byť zamestnanci, zástupcovia, marketéri akejkoľvek značky. Sú doslova napichaní tým, aká je ich značka perfektná a bezchybná. Budú sa biť do pŕs, aby všetkým naokolo povedali, aký skvelý je ich produkt. Pritom, zabúdajú na jednu základnú vec, že aj oni sú iba ľudia, iba spotrebitelia, ktorí určite zo svojej každodennej praxe vedia, že všetko má svoje pre a proti. Sú dobré výrobky, sú zlé výrobky a pri výrobe sa z času načas môžu vyskytnúť chyby. Na to, aby priznali chybu verejne, má naozaj iba málo z nich (tých, ktorí premýšľajú dopredu), ale ruku na srdce, koľko takých poznáme. Niečo podobné je aj u jednotlivcov samotných, koľkých poznáme, že povedia „moja chyba, pomýlil som sa a pod.“ Pre slaboduchú mentalitu je jednoduchšie žiť v každodennom sebaklame a presvedčiť sa, že je to „takto“ dobré. Žijeme v smutnej dobe.
    No, musíme si zvykať na to, že bloggeri sa stali verejným neanonymným nepriateľom korporácií. Jednoducho, píšeme o dobrých aj zlých produktoch, delíme sa o skúsenostiach s ostatnými, filozoficky na ľudí vplývame a to je žiaľ nežiadúce! Hádam nikto zo značiek nečaká, že budeme pieť ódy na ich produkty, práve naopak, ja by som strašne chcela, aby sme všetci začali písať o kvalite / nekvalite a pomenuvávali ju značkami.

    Ja som si remosku užila ešte za čias intráku. Mali sme len platničkový sporák a keď som z domu dovliekla remosku, robila som v nej aj ryžový nákyp. Remoska je skvelý prístroj, jedlo sa v nej krásne pripravuje.

    Jedna prosba Viktor, nabudúce pridaj fotku rozkrojeného chlebíka, zaujímal by ma dizajn zvnútra.

    Díky díky a veľa zdaru pri odbúravaní zlosti na Baumatik a milého pána zo servisného tímu Baumatic, ktorý nemá meno :-) Pán veru riadne prilial do ohňa.

    1. Zajtra peciem znova, tak pripojim fotky aj prekrojeneho.

      Mimochodom, pekny clanok o pozemku mas u seba. Len skoda tej studne, urcite si dajte spravit novu.

  9. Veru, studne škoda. Mala som neskutočnú radosť, keď sme ju v rámci pozemkových prekvapiek objavili. Studňu alebo vodu nám treba, ja som z jari nosila vodu z potoka (kým sme nemali vodovodný kohútik) + nechcela som rastliny šokovať ľadovou vodou. Navyše, fakt mi príde hodne choré, polievať záhradu pitnou vodou. Novú studňu by sme chceli, ale možno to nebude až také jednoduché. Vystavaním VD Gabčíkovo veľmi klesla spodná voda a navyše, sused obďaleč z nejakého titulu spravil pokus o umelé jazierko (je fakt dosť hlboké) a má tam vodičky len tak tak, takže predpokladám, že týmto svojím veľdielom stiahol dosť vody z okolia :-( Tak uvidíme.

    Tekvicový koláč sa mi ľúbi, ale ešte som trošku skeptická, aj keď neviem prečo, lebo mrkvové koláče mi chutia náramne. Myslím, že okúsim, tekvice sa nám rozbehli :-)

    1. So studnami je to tazko. Moze sa dat aj lahko vykopat, ale ked bude po prameni znecistovat vodu nejaka prasknuta zumpa alebo potrubie, tak si moze clovek piskat. My sme na skale a studne v okoli sa kopu aj do 40m…

      Cukiny sa netreba bat, len doporucujem nevynechat tu citronovu polevu.

  10. Remoska je super vec. Jeden cas, ked som nemala ruru, tak som ju pouzivala, piekla som v nej kurca, mäso na vepro-knedlo, aj kolace. Vsetko bolo vyborne. Este stale ju mam, len som niekde pri stahovani stratila snuru (je to ten starsi typ), takze je nepouzitelna. Inak by bola urcite este v prevadzke :)

    1. Vsetko sa da nahradit, tu je ta stara plocha keramicka vydlica, staci len prikupit kabel a nechat to sikovnym elektrikarom poskladat. http://www.nadeta.cz/nahradni-dily/remosky.html/?pageindex=3

    2. Ahaaa, diky, hned si tu vidlicu objednam, presne to je ono!!

  11. som ju vydel v anglicku v obchode a spomina sa aj jej tradicia aj tradicne recepty vo forme knizky su pribalene.http://www.lakeland.co.uk/2511/Standard-Remoska-Electric-Cooker?src=gpelc&gclid=CKeCr7fdmLECFULxzAode2V7mg

  12. …chlebík je výborný, prihodil som aj hrsť semienok. Zajtra dám pod neho papier na pečenie, lebo dnes som ho z remosky vyberal dosť dlho :)

  13. teraz cez vikend som piekol tento chlieb. chutovo vyborny aj bez otrub ci vlociek kedze neboli k dispozicii. akurat, ze nabuduce ho budem uz piect v rure, lebo spodok chleba nebol upeceny ani po hodine pecenia.

    1. A nebolo prilis studene cesto? Oplati sa nechat ho pol hodinu zohriat po pobyte v chladnicke

    2. @Viktor: moze byt, na toto som zabudol… no kazdopadne, chleba je zozraty :) http://instagr.am/p/NYLj4jox1n/

      1. Super, gratulujem. Ale vezmi remosku na milost a nepec ho tak docierna. Urcite sa to podari.

    3. bol by problem ak by sa to pieklo v rure? myslim, ze je to prakticky jedno nie?

  14. Samozrejme ze to problem nie je. Ale aj ked som este pekaval v rure, tak sa mi najviac pozdaval sposob pecenia v uzavretej nadobe (http://delikatesy.etrend.sk/kuchyne-vybavenie/keramicky-hrniec-je-univerzalne-kuchynske-naradie-9734).
    Takyto chlieb mi pride vlhkejsi, mam ho skratka radsej ako suchsi. Nemam to nijako vedecky potvrdene, ale myslim, ze v tomto stave aj dlhsie vydrzi (skladujem zasadne v platenom vrecku, nie v igelite).

    Plus musim priznat, ze som kazdym dalsim pecenim viac uneseny z remosky ;-)

    1. Gabi Skeptik

      Pekné „povídaní “ o remoske. Je fajn, že sa dokážeme vrátit k zabudnutým veciam!
      Tiež som remosku používala pred25 rokmi, pretože ma hnevala plynová rúra. A s nostalgiou som spomínala na starú maminu, ktorá krásne piekla, zastrčená v kúte pivnice, ked sa chystali slávnostné obedy.Tá v kuchyni nestíhala, preto sme používali aj elektrickú v pivnici.
      Dnes používam elektrickú horovzdušnú Zanussi. Vcelku dobrá-ale po 6 rokoch používania v jednom rohu slabšie hreje. Ak pečiem koláč a je to možne,tak plech v polovici pečenia pretáčam.
      Prajem vela spokojných chvíl s Remoskou a ďakujem za cukekový koláč.

  15. Gabi Skeptik

    A ešte som zabudla napísať, že torta na 80tku z remosky Ti vyšla,Viktor úžasne. Bola nielen krásna, ale aj mňamkovááá!!

    1. Dakujem. Zrovna vcera som k remoske dostal este taku hlinikovu platnu, ktora sa polozi na dno misy, aby sa z nej pohodlne vyberali kolace, ktore sa nedaju normalne vyklopit, resp. by sa vyklopenim znicil vrch.

  16. na remosku nedam dopustit, slepo som ju zavidela mojej priatelke dobrych 20 rokov a nakoniec som si ju kupila a neviem ako som dokazala bez nej zit. Moja radost z remosky umocnilo to, ze moja velmi dobra priatelka…tiez velka fanusicka remosky, dokonca urobila kucharsku knihu na pripravy v remoske. neviem ci sa to hodi, ale vlozim na nu sem odkaz, pokial sa Vam to zda ako reklama, tak sa ospravedlnujem, ale skutocne som to tak nemyslela……..
    http://www.zoznamtovaru.sk/knihy/16336742/

  17. Ján Rendek

    Remosku síce nemám, zato nedám dopustiť na iný kus lacného kulinárskeho zariadenia: minitrúbu. Konkrétne Clatronic PO 3342 http://www.amazon.de/gp/product/ref=pe_90911_24341221_pe_i2/?ASIN=B002UXQK4K kúpenú v OBI v Rakúsku. Sme čerstvo presťahovaní, zatiaľ bez poriadnej kuchyne, takže takmer všetko robíme v nej: varíme vajíčka, pečieme, ohrievame polievky. Za 40 EUR na nezaplatenie.

  18. Viktor, aj mne sa pokazila špirála v mojej krásnej bielej sklenenej rúre pol roka po ukončení záruky, predtým mi 3 x odišlo zapaľovanie na mojej krásnej bielej sklokeramickej doske ešte v záruke a teraz opäť, na digestore sa zlomili plastové úchytky,ktoré držali skrutky., umývačka pri vypúšťanú vody vydáva smrteľné zvuky a čakám kedy sa pokazí …….veď je už tiež pol roka po záruke. Na chodbe v špajzi na vrchnej poličke mám svadobný dar,hliníkovú remosku, tak hneď ráno vyberám , neidem nadávať na kvalitu dnešných spotrebičov, radšej sa pridám k tým, čo chvália staré . nadávanie aj tak nepomôže, ale je to sila, že človek hodne investuje a všetko ledva dožije konca záručnej doby.Pamätám ešte ako úžasne chutilo pečené kurča spred 30 rokov, ale zajtra sa pustím do chlebíka, kúpila som ražnú múku ešte predtým,ako úplne „odišla“ rúra.Do zremoskovania :-)

  19. Mám presne tú istú remosku ako vy na foto a nedám na ňu dopustiť.Pečiem v nej stehná,zemiaky,mäso na X spôsobov ale výborné su aj koláče či napr.pizza z remosky!

  20. Astheart

    Právě peču… Jenže mám ho v remosce už skoro hodinu a pořád to nevypadá upečené. Mám grandremosku ještě starší než vy. Peču s žitným kváskem.

  21. Astheart

    Už je venku z trouby. Vypadá a voní fantasticky! Teď chladne na mřížce. Těsto se roztáhlo do celé remosky a i když vykynul, uvítala bych vyšší. Přísšte tedy připravím asi víc těsta. :)

  22. Jediný problém je nádobu remosky umývať, najmä po pečení mäsa. Overil som si výborný spôsob pečenia mäsa: prosto ho dám do vrecka na pečenie Alufix. Vrecko uzatvorím priloženou uzatváracou páskou, ale s citom, aby tam bola voľnosť na unikanie pary. Vrecko neprepichujem, ako sa to odporúča v návode. Vrecko s mäsom uložím do Remosky tak, aby jeho uzatvorený koniec smeroval nahor. (V Remoske nie je viacej ako 180 stupňov a vrecká sú dimenzované do teploty 220 stupňov, takže by nemal nastať žiadny problém.)
    Pečiem normálne, cca 1-1,5 hodiny. Ak mäso bolo zmrazené, o 20 minút dlhšie.
    Nádoba Remosky zostane úplne čistá a suchá, mäso vo vrecku jemne opečené a šťavnaté. :)
    Remosku určite vymyslel génius.

  23. V byte som mala super ruru s milion funkciami. Na Vianoce som si vydrankala novu Remosku a rura sla do uzadia. Kurca v remoske (napríklad) je neporovnatelne s tym z rury. A o uspore casu a elektriny nehovorim. Ked som potom sla do domu a zariadovala novu kuchynu, vybrala som si kvalitnu, ale uplne jednoduchu, s par funkciami, za malo penazi. Vsetko peciem v Remoske a v rure len to, co musi byt na plechu :-D

  24. Natalie

    Dnes som vyskúšala, chlieb je úplne fantastický (pridala som aj oškvarky). :) Ďakujem za recept. Aj hľa, výsledok :) http://prntscr.com/62whrw

  25. 2dcl kvasku = 220g kvasku
    To je pre tych co su na dovolenke ako ja. S remoskou a mini digi vahou :)
    Vdaka za recept. Idem skusit tu kvaskovu verziu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.