Keramický hrniec je univerzálne kuchynské náradie

Ku keramickému hrncu som sa dostal takpovediac okľukou. Júlia Vrábľová mi spomenula, že je ideálny na pečenie chleba. Zisťoval som, na čo všetko sa dá použiť, až nakoniec skončil v žeravej pahrebe. A obstál aj tam.

Vnútorná strana veka keramického hrncaZačnem tak, ako sa to celé zomlelo. Dostal som tip na keramický hrniec od francúzskeho výrobcu Emile Henry. Hrniec je z rady Flame a údajne znesie veľké teplotné výkyvy aj otvorený oheň. Stredne-veľký čierny hrniec má objem 4 l, priemer 26 cm a veko. To má zospodu malé „výrastky“, ktoré pomáhajú kondenzovanej vode kvapkať naspäť do jedla. Inak je to klasický pekáč s masívnymi rúčkami. Jeho váha nie je príliš veľká, aby obmedzovala používanie alebo umývanie.

Chlieb z hrnca

Ako prvé som sa pustil do pečenia chleba. Urobil som základné cesto z pšeničnej a ražnej múky, nemalo viac ako kilo. Hrniec aj s pokrievkou som nechal v rúre vyhriať asi hodinu. Cez noc nakysnuté cesto som jednoducho vyklopil do formy, zakryl vekom a nechal piecť presne 45 minút. Bez otvárania, samozrejme. Výsledok ma príjemne prekvapil a dal zapravdu môjmu tipu. Chlieb sa vydaril nad očakávanie. Kôrka chrumkavá a striedka akurát vlhká.

Cesto pomaly kysne v ošatke

Dopečený chlieb v keramickom hrnci

Prečo vlastne piecť chlieb v keramickom hrnci? Bežné domáce rúry nevedia vyvinúť vyššiu teplotu ako 250°C. Chlebové pece ale dosahujú vyššiu teplotu a teda jediný spôsob je pomôcť si keramikou, ktorá teplo akumuluje a tým vie teplotu vytiahnuť o niečo vyššie. Vďaka veku zasa chlieb neuschne.

Ešte jedna vec. Pri chlebe sa potvrdilo tvrdenie o odolnosti hrnca. Vyklopiť v podstate studené cesto do rozpálenej keramiky si koleduje o hlasné puknutie. Nekonalo sa. Ani teraz, ani po ďalších pečeniach.

Pečený králik

Hrniec znesie otvorený plameňPri tomto recepte som si overil, či keramika znesie otvorený plameň. Za bežných podmienok je to skôr výnimka. Pokus sa začal viac než primitívne. Nechal som v hrnci na plameni orestovať cibuľu. Hrniec sa pritom správal ako fajnová keramická panvica, nič sa nepripekalo, cibuľa bola hotová rýchlo a dobre. Ďalej som pokračoval s koreňovou zeleninou, prekrojenými šampiňónmi a celé som to posypal za’atarom. Prakticky som z toho hrnca spravil tajine a králika nechal pomaly piecť v rúre.

Mimochodom, Emile Henry vyrába aj špeciálnu nádobu na tajine, ale ak by som si mal vybrať, vezmem radšej tento testovaný hrniec. Má väčší objem, je univerzálnejší a marocké jedlo urobí rovnako. Akurát nemá ten typický tažínový tvar…

Králik pred pečením zasypaný za'atarom

Zvládne aj talianske panettone?

Toto bola nešťastná časť pokusu s hrncom. Najprv išlo všetko hladko. Zarobil som cesto, krásne nakyslo. Voňalo po citrónovej kôre, donútra som dal aj kúsky čokolády. Hrniec aj s cestom som šupol do rúry a čakal. Koláč krásne stúpal, ale nejako podvedome mi bolo podozrivé, že nesvieti kontrolka rúry. Keď som po pol hodine do nej strčil ruku, rúra bola studená… Jednoducho ma behom jedného roka zradila už druhý krát. Predtým to bolo počas sviatočného pečenia, tiež fajnovo nasralo.

Neviem prečo, ale dostal som pochabý nápad dopiecť to na platni. Veď to má byť zázračný hrniec. Odobral som polovicu cesta a hrniec postavil na rozhorúčenú liatinovú platňu. Márna snaha, v návale zúrivosti nad pokazenou drahou rúrou mi nenapadlo celé cesto zamraziť a dopiecť inokedy alebo inde. (Poznámka sebe samému – zožeň si ako záložné riešenie starú dobrú Remosku!)

Hrniec je v tom nevinne, chcel som od neho nemožné. Všetko zlé je ale na niečo dobré. Pri pokuse o záchranu koláča som cesto fajnovo pripiekol, tak som bol zvedavý na čistenie. Hrniec som len namočil do vody a po pár hodinách šlo všetko umyť aj holými rukami. Paráda!

Príprava na talianske panettone

Rúre som dal poslednú šancu, opravil ju a panettone vyskúšal ešte raz. Pre akýsi dôvod sa tentoraz nechcelo cestu vybehnúť ako minule, ale asi po hodine som predsalen z rúry vytiahol dopečený a na celý dom voňajúci koláč.

Nastrúhať citrónovú kôru a muškátový oriešok

Hotové panettone

Test ohňom a žeravými uhlíkmi

Keramický hrniec sa volá Flame, tak som ho zoznámil so skutočným ohňom. Bol víkend, sobota ráno a vonku svietilo takmer jarné slnko. Vtedy kašlem na varenie a bežím do záhrady alebo porobiť niečo okolo domu. S malým bábom sa na varenie ale nedá úplne vykašlať, tak som kulinársky cirkus zobral so sebou von. Ako prvé som v sade provizórne rozložil kamene a založil oheň. Občasný vietor mi fúkal do ohňa, takže staré marhuľové konáre o pol hodinu spravili celkom slušnú pahrebu.

Keramický hrniec Flame od Emile Henry

Kura so zeleninou posypané hrubou soľouZa ten čas som do hrnca nakrájal na kocky cibuľu, cviklu, mrkvu a zeler. Prihodil som aj prepolené šampiňóny, bobkové listy, hojne cesnakových strúčikov a navrch poukladal kuracie nadstehná. Celé som to posypal rozmarínom, hrubou soľou a na záver polial trochou olivového oleja. Zakryl a odniesol do záhrady k ohňu. Medzičasom bola pahreba akurát, len tu a tam vyšľahol z polena plameň. Hrniec som uložil doprostred ohniska, obložil tlejúcimi polenami a nechal tak. Asi po pol hodine som skontroloval, spodok už začal byť hotový. Syčiaca para z hrnca sa v závane vetra zmiešala s poletujúcim popolom, tak som to celé znova uzavrel a nechal ešte 15 minút piecť. Za celý ten čas sme sa motali okolo domu a upratovali záhradu.

Kura ešte nie je hotové

Kúsky kuraťa boli neskutočne šťavnaté a mal som trochu pocit, akoby bolo jedlo aj zľahka zaúdené.

Po slabej hodinke je obed hotový a kura šťavnaté

Hrniec ošľahaný popolom

Upečené jedlo z pahreby

Rúčky boli naozaj horúce, tak som si musel preložiť pracovné rukavice dvojmo, aby som hrniec dostal z ohňa von. Kúsky kuraťa boli úplne šťavnaté a mal som trochu pocit, akoby bolo jedlo aj zľahka zaúdené. Finálny výsledok tak neskutočne voňal, že sme sa s milovanou doňho pustili rovno vidličkami. Keramický hrniec z toho vyšiel bez akejkoľvek ujmy, očmudenie som opláchol a bol opäť čistý.

Veľmi vydarená keramika

Aj napriek váhe a krehkosti ma keramika jednoznačne presvedčila. Vo všetkých ohľadoch. Vo väčšine prípadov nepripaluje, keď pripáli, tak sa ľahko očistí, je odolná voči škrabancom, neobsahuje umeliny, dobre drží teplo a odolá teplotným výkyvom. Ako bonus – zvládne otvorený oheň aj umývačku riadov. Že uvarí aj napečie všetko možné ste videli aj sami…

No dobre, majitelia indukcie možno budú protestovať, že pre nich má tento hrniec obmedzené použitie. Myslelo sa aj na to. Nedávno výrobca vymyslel prvú keramiku, ktorá bude fungovať aj na indukcii, predávať by sa u nás mala o pár mesiacov.

Inak, keď sme pri keramike, musíme spomenúť aj vymiznuté drotárske remeslo. Keby vám náhodou táto nádoba pukla, viete ako by ju šikovný drotár opravil? Puknuté časti by zalepil striedkou chleba, potom hrniec zdrôtoval a vypálením to celé pekne zpiekol dokopy.

Emile Henry robí tento hrniec v mnohých veľkostiach a mimo okrúhleho aj v oválnom tvare. Veľkosti idú od 1 l až po riadne 7 l hebedo. Dá sa vybrať so štyroch farieb – čiernej, olivovej, červenej a figovej.

Hrniec nám na testovanie zapožičal Potten & Pannen Staněk s.r.o. – www.vasekuchyne.sk. Firma nijakým spôsobom nevstupovala do našej recenzie ani tohoto textu, naopak nás posmelila, aby sme hrniec nešetrili. Venovala nám tiež do súťaže cenu – červený oválny keramický hrniec s pokrievkou a objemom 4,7 l, to celé v hodnote 107,50 €. Súťaž vyhlásime tento týždeň.

www.emilehenry.com

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (28)

  1. Skvelý článok, keramiku od Émile Henri milujem, vlastním zopár formičiek na terrinu a fois gras, kúpil som cez francúzsky amazon. vďaka

  2. Super clanok, vdaka.
    Klobuk dole aj pred firmou ktora to zapozicala a dala cenu do sutaze.
    Pekna suma aj na dnesne pomery.
    Ale k hrncu.
    Mal som ho asi 3x v ruke a doteraz mam pocit strachu z jeho pouzivania.
    Stale som sa bal, ze s nim niekde tresnem a poskodim ho.
    Ale to by som nebol ja, aby som nenasiel nahradu.
    Liatinovy.
    Designovo nerozoznatelny, len o dost tazsi….
    Inak v podstate to iste.
    Za cenu 40E v supermarkete, vyborna alternativa.
    Jedine coho sa mozem obavat je to, ze do coho buchnem, to poskodim ;-)
    Ale zas az taky kyptavy nie som.

    1. Tiez sa tesim, ze firma je dostatocne dobrodruzna, ze to riskla s tou pahrebou. Vopred som sa ich pytal…
      Liatina je podla mna len ciastocna alternativa. Nevedie tak dobre teplo a je priserne tazka. Plus ju nedas do umyvacky.
      Keramiky sa netreba bat. Je akurat odolna voci skrabancom a na zvysok si skratka das pozor. Vezmi si, ze volakedy bola keramika bezna a pracovalo sa s nou. A to nehovorim o tom, ze podobne nadoby sa este aj dedili.
      Za vsetky tie dobre vlastnosti ta opatrnost navyse podla mna stoji.

    2. Uff.
      Ako technikovi mi to neda…
      Liatina vedie teplo ovela lepsie ako keramika.
      Predsa len, porovnavat kov, ako vyborny vodic tepla s keramikou, ako izolantom…no.
      Co je dolezitejsie je ale akumulacia tepla.
      Ten hrubsi keramicky hrniec toho tepla naakumuluje viac ako tensi liatinovy hrniec.
      Aj ked treba brat do uvahy aj mernu hmotnost a je len technickou zalezitostou, od akej hrubky je tensi liatinovy hrniec plnohodnotny keramickemu.
      Teda co sa tyka tej akumulacie tepla.
      Ze volakedy to bola bezna zalezitost, ano, s tym suhlasim.
      Mat na to ludove ceny na urovni 1/3 kovovych, tak je to bezna zalezitost aj dnes.
      To by som sa naozaj nebal poskodit to, ale pri +- 100E/ ks…
      Ano, liatina je velka vaha, ale zas s tym nerobim denne a nenosim to v rukach 300 metrov v kuse.
      V slabsich zenskych rukach to ale moze byt problem.
      Zvlast ked je to horuce.
      K umyvacke sa radsej nevyjadrim.
      Ako ich servisny technik ich zasadne nepouzivam a ani nebudem….
      Pracovne som presiel vsetky bary, restauracie, hotely….tu v meste a okoli.
      Pivo, ak raz za rok, si v „podniku“ vypijem len z flasky otvorenej predo mnou.
      Z pohara ani zadarmo.

      1. Aby si nebol prekvapeny… ;-) Pozri tento cuketkov test s liatinou, ako „rovnomerne“ vedie ten kov teplo http://www.cuketka.cz/?p=1647. Prave preto, ze keramika je izolant sa ti nestane, ze sa ti nejaka cast hrnca prehreje a zvysok bude studeny. Jednoducho distribucia tepla je lepsia s keramikou, akumulacny efekt je dalsie plus.

        Pouzitie – to je individualne. Viem si predstavit pouzivat to casto, uz len kvoli tomu chlebu. Plus jedla typu Eintopf su u nas dost caste, rovnako ako pouzivanie rury a pecenia, takze hrniec by bol u nas urcite v permanencii. Ale tvoja poznamka o umyvackach riadu ma zaujala, skus to trochu rozviest, zaujima ma to.

    3. Ale no taaak.
      Porovnavat panvicu s riadom na „long play cooking“….
      Okrem ineho, je dost nefer porovnavat liatinovku bez sendvicoveho dna s niecim, co sendvicove dno ma.
      Na to treba velku davku amaterizmu a neznalosti naozaj beznych fyzikalnych zakonov.
      Este k tomu na plynovom sporaku, kde je jasne, ze najskor sa nahrievaju okraje a az potom ide teplo ku stredu!
      Pri sendvici je to ovela rovnomernejsie, prave koli tej hrubke dna.
      Ako by dopadla liatinova panvica so sendvicovo hrubym dnom, hoci aj liatinovym?
      Fyzikalne vlastnosti materialu sa jednoducho nedaju oklamat.
      Daju sa len vhodne vyuzit.
      K tym umyvackam:
      Servisujem a cistim profi umyvacky (aj ine veci), ktore su v dennodennej tazkej prevadzke.
      Jeden by si pomyslel, ze pri intenzivnom pouzivani sa tam nic nemnozi, nezachytava, nekvasi, nerastie….atd.
      Zvlast pri pouzivani tak ucinnych cistiacich a agresivnych profi prostriedkov.
      Omyl!
      A velky omyl!
      Staci si dat namahu, vziat baterku, BEZPODMIENECNE gumene rukavice a pozriet sa do vnutra.
      Mrknut vsetky zahyby.
      Zvlast tie hore, hned nad vstupnym otvorom, vnutorny ram okolo dvierok, pokracovat tym ramom az dole k pantom, rozobrat potrubia a hadicky veduce k tryskam…nebudem to vsetko rozpisovat.
      Niekedy staci prejst prstom po „znamom“ mieste a mas plnu dlan niecoho cierneho, slizkeho, zapachajuceho, coho ciastocky mas 100% na pohari coly, piva…
      O tom, ze v tychto intenzivne pouzivanych strojoch su bezne aj crepy z rozbitych poharov pisat nemusim.
      Staci nepovsimnuty skrabanec a o infekcny pruser mas postarane.
      Nie, nerastie to tam rok.
      Tak mesiac, dva a zberas „urodu“.
      To iste plati o vyrobnikoch ladu.
      Bud v casti, kde ti stale cirkuluje voda, alebo na stenach a na dne zasobnika na lad.
      Tiez by asi nikto nepovedal, ze pri minusovych teplotach tam nieco rastie.
      V tomto pripade je ale ta „dobrota“ priesvitna az nazltla s konzistenciou huspeniny.
      Takze kola s ladom, v pollitraku u mna nehrozi….
      K domacim umyvackam sa neviem vyjadrit, nerobil som ani jednu.
      Urcite mas doma chladnicku s automatickym rozmrazovanim.
      Voda z roztopeneho ladu je odvadzana von z chladnicky takym zliabkom, v ktorom je odtok von z vnutra chladnicky.
      Do zbernej nadobky nad kompresorom, odkial sa odparuje.
      Ako dlho trva kym sa ta hadicka odtoku upcha plesnami, ktore narastu len z vody?
      Dlho veru nie a to si chladnicku urcite cistis casto a poctivo…….

    4. Porovnat mozme aj porovnatelne – teda liatinovy a keramicky pekac. Bez sendvica. Problem nastane ale len pri pouziti na priamom ohni, ked na liatine plamen zohreje liatinu na lokalnych miestach dotyku. Ci nie?
      Liatina naozaj nema dobre vodive vlastnosti. Rebricek je tusim nasledovny: 1. med, 2. hlinik, 3. ocel, az potom liatina… Moze akumulovat, moze dobre pracovat v rure, ale na otvorenom plameni ma vacsi problem ako keramika.

      O umyvackach si iluzie nerobim a ano, s chladnickou a zelenym slizom mas pravdu ;-) Na druhej strane, bakterie su vsade okolo, dokonca v bruchu ich mame viac ako je nasich vlastnych buniek… takze naco sa zbytocne strasit. A na pripadny strach je tu… ocot! ;-)

    5. Na tom otvorenom ohni sa sprava podobne ako keramika.
      Keramiku lokalne neprehrejes koli jej hrubke a liatinu zas koli jej lepsej tepelnej vodivosti ako ma keramika a tiez slusnej hrubke stien.
      V liatine sa ti to lokalne teplo rozlieva do stran rychlejsie ako v keramike a v nej ti zas teplo prestupuje materialom (jeho hrubkou) pomalsie ako v liatine.
      Vysledok je velmi podobny, ak nie identitcky.
      Ak mas moznost, skus si pozicat aj liatinovy pekac podobneho kalibru ako ten keramicky a vyskusaj.

      No a k bakteriam.
      Doma nemam ziadny problem, ved su nase, nami vypestovane ;-)
      Bez problemu sa napijem aj z pohara po detoch, manzelke…po kocurovi nie.
      Ale tie od cudzich nechcem.
      O opare po kazdom pouziti pohara mimo dom by som vedel pisat….
      Neprijemne a nemozem sa bozkavat….1-2 opary do mesiaca a suhlasil by si ;-)
      Aj tie v brusku si treba hyckat a neposielat im tam patogennych zakerakov.
      A veru nic ine ako tazke patogeny to nie su.
      Tusim s tym mas tiez neprijenme skusenosti.
      Len by sa mi nechcelo cistit umyvacku aj doma, ked v praci ich mam…..hafo.

      1. Potom je mozno nacim zadefinovat konkretny plamen. Podla mna je ine postavit nadobu na sporak, kde je plamen sustredeny na jedno konrektne miesto ako na ohnisko, kde plamen skace sem a tam. Vysledok toho, ako posobi horak na liatinu si videl nazorne v cuketkovom teste… Nechcem tym povedat, ze liatina je cela zla, len to, ze pouzitie na plynovom sporaku ma mozno nevyhodu. Bol by som nerad, keby z tejto pre mna zaujimavej debaty vysiel flame liatina vs. keramika.
        Teraz mi napadlo, ze mozno zalezi aj na charaktere tepla ako takeho. Ako sa hovori, ze keramicka salava pec je zdravsia ako zelezne kachle, mozno aj pri jedle rozhoduje vlnova dlzka posobiaceho tepla. Ale to uz sme v riadnej sci-fi debate… ;-)

        Nestastne bakterie – chcel som len odlahcit debatu

    6. Ale nie, ziadne flame, bezna a slusna debata.
      Ja som tiez len chcel nadhodit na moznost alternativy.
      Ved aj liatina dokaze pri teplotnych sokoch puknut, nie je dokonala.
      A bakterie, no u mna uz asi profesionalna uchylka ;-)
      Ako hovoris, ocot a ide sa…
      Tesim sa na dalsi skvely clanok.

    7. Ale dal si mi dobry tip na vikendovy cas.
      Ak vyda pocasie, urobim ohen, poriadnu pahrebu a skusim v tom liatinaku upiest chlieb.
      Sam som zvedavy na vysledok.
      Este tak vediet kde v tejto uprsanej krajine objednat slnecny vikend bez dazda a vetra.
      Ale ved si poradim…

    8. Milan: prave som sa dozvedel, ze dostaneme zapozicany aj podobny liatinovy hrniec. Tak mozme spravit porovnanie, aj mna to zaujima

    9. Super, tesim sa.
      Nebolo to na zaklade nasej debaty ;-) ?

      Ale ved to je jedno, hlavne ze bude dalsi pekny clanok.
      Podakuj Pannen&Potten aj za mna.
      Ine blogy o vareni nesledujem, preto neviem ci nieco podobne robia aj ine firmy.
      Napr. Tescoma, Tefal, Fagor, Fissler, Berghoff….
      Ale bolo by to od nich pekne.
      Sem tam si vymenit recenzie so spriatelenymi blogmi.
      Ved nie kazdy ma cas a moznost dostat sa ku vsetkym znackam.
      Este raz, dik.

  3. no my mame emila uz asi tri roky a stale sa v nom vyborne vari aj pecie. Prvy kus, co sme kupili, mal chybnu glazuru a tak sa na nom vytvorila asi po dvoch mesiacoch puklina. V potten a pannen nam ho bez otalania vymenili a bolo vidno, ze ten druhy uz ma aj lesklejsi a tym padom aj celistvejsi povrch. Ten uz u nas sluzi treti rok. Varime v nom skoro kazdy druhy den, a pecene maso je naozaj stavnate. Dokonca v popise k nemu je aj informacia, ze je tak trochu tlakovy – pokrievka je tak strasne tazka, ze ju nenadvihne ziadna para, myslim, ze to o cosi skracuje cas varenia. Je dost tazky, ale manipulaciu s nim zvladam pomerne dobre a to patrim fakt ze k „slabochom“ :-) Kazdemu ho odporucam, kade chodim, tam ho vychvalujem, s muzom mu hovorime Emil… podas mi emila? a pod. A pokial viem tak dost casto maju v potten a pannen nejake zlavy a akcie, hlavne pred roznymi sviatkami…

  4. Wow. Chcela by som pahrebu aj ohen aj hrniec. Ale ako obmedzeny indukcnak si budem musiet pockat na tu zazracnu indukcnu keramiku…

    1. Existuje este alternativa – tou je kovova platna, ktora sa podklada pod keramiku, aby fungovala aj na indukcii.

  5. Keramicky hrniec mam len jeden, no momentalne odpociva v komore u mojich rodicov. Objem ma asi 4 L,kupila som ho este ako studentka v jednom obchode vo Figueres v Spanielsku. Miestni v tom varia vela a kedze mali lokalni vyrobcovia su lacnejsie ako povedzme EH, clovek sa lahsie zmieri so stratou hrnca ,ak sa nahodou rozbije.

    Inak liatinu davam veselo do umyvacky, Le Creuset to uvadza ako jednu z moznosti umyvania.

  6. samuela

    Zaujala ma vasa debata ci je lepsia liatina alebo keramika :-) mam doma oboje, liatinovu formu na babovku a keramicky pekáč s pokrievkou na pecenie kuriatka, (húsky , či kačičky ) no nie znackovy EH ale klasicky stary už „vypečeny“ zdedeny po babicke a liatinova forma sa vyskytuje u nas v rodine tiez par rokov (kupena este za slovenske koruny :-) tak isto mojou babičkou ) v oboch dodnes pečiem a nedám na ne dopustit ! neviem ani povedat ktora je lepsia, podla mna su na tom rovnako, veci z nich chutia uzasne, kam sa hrabu moderne silikonove formy.

    téma opar po navsteve reštiky, baru… rovnaka skusenost ako ma Milan, uspešnost 100% , riešenie všade si pytam slamku :-)))

    1. S tou slamkou si ma dostala ;-))
      Uz sa vidim, ako v lete na terase srkam pivo slamkou….
      Nealko ano, to je bezne.
      Dik, hned mam lepsiu naladu.
      ;-))

    2. samuela

      Jasne ze pivko so slamkou niee, to mozes rovno z flase :-)) ale som rada ze som ta pobavila :-))) lebo casnici sa zase az tak nebavia ak ich takto otravujem ;-)

  7. ja by som s restauraciami nebola az taka hystericka: kazdy kto sa prilis zamysla nad ne-hygienou riadu v spolocnom stravovani by sa mal najprv zamysliet, ako to vyzera unho doma. Umyvacky riadu sa mozu rychlo stat liahnou bakterii a plesni, umyvacka musi stat co najcastejsie otvorena a tesnenia sa musia cistit octom. Kto z vas to robi naozaj casto a pravidelne?
    Chladnicka? Vraj sa ma vypratat a vycistit kazde dva tyzdne. Co spongia na riad? mate ju po pouziti vzdy vypranu a suchu. ako casto ju vyhadzujete?

    Ak ma clovek normalnu imunitu, znesie toho naozaj velmi vela:)

  8. Ďakujem za výborný tip, od novembra máme v dome kachľovú pec a kachliar nám dal tip, že sa dá okrem rúry na pečenie piecť aj priamo na pahrebe v ohnisku ak potrebujeme teploty nad 200 C, má to len jeden háčik, nevedela som v čom… Piekla som tam dva krát pizzu, bola fantastická, ale pekáč druhé pečenie neprežil … :) Takže hor sa na keramiku.

    1. Tak este chvilu pockaj na recenziu liatinoveho pekaca a potom sa rozhodni.
      Viktor ho bude onedlho testovat.
      Ale ci jedno, ci druhe, neobanujes kupu ani jedneho.

  9. Keramika je definitívne späť. Aké hlúposti bolo treba otestovať v kuchyni, aby sme zistili, že návrat k prírodným materiálom, ktoré sú paradoxne najdrahšie je zrejme z dlhodobej perspektívy nevyhnutný.
    Inak ešte k tým formám na pečenie ako spomínala Samuela, v Štrasburgu som si pred rokmi kúpil formu na „kuglof“ ako sa u nás v pressburgu, ale aj strasbourgu hovorí a určite by som sa už nevrátil k teflónu, silikón som nikdy nemal odvahu ani len vyskúšať. Tie majú svoje miesto inde…. Bábovka každýkrát vyletí až po špirály.

    1. To vies, kazda doba ma to svoje „skusobne obdobie“, kedy sa skusaju nove technologie, materialy, postupy atd., aby sa potom zas vsetko vratilo k zaciatkom ;-)
      Na silikon a teflon som sa nedal nalomit ani ja, s titanom mam len vyborne skusenosti, ale co ma u nas najvacsi uspech, tak to je sklotextilia.
      Pouzivame ju namiesto papiera na pecenie.
      Bol som v podniku kde ju vyrabaju, takze nemam dovod jej neverit, co sa tyka vyrobneho materialu.
      No a ostatne je klasika.
      Nerez, liatina, varne sklo.
      Ak uvidim keramiku v prijatelnej cene, skusim aj tu.

  10. Ja mám dobrú skúsenosť s nákupom keramiky cez internet, najmä franc a nem. amazon. Žiaľ poštovné do SR je stále v mnohých prípadoch likvidačné, ale občas natrafím aj na slušnú firmu, ktorá nepýta veľa, potom už zostáva len alternatíva mať známeho žijúceho v blízkom rakúskom okolí, kam je po väčšinou poštovné u produktov nad 20 EUR zadarmo

  11. […] sme písali článok o keramickom hrnci, ktorý vydrží aj priamy plameň. Pár ľudí v komentároch spomenulo, že by bolo dobré […]

  12. […] mäso bude putovať do chladničky na 24 hodín. Zajtra podvečer ho dám do vianočného darčeka, zeleného keramického hrnca (ďakujem Potten&Pannen) a bude sa dusiť na šampiňónoch kým nebude mäkké. Pivo som […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *