Liatinový hrniec alebo ako som prestal kupovať slovenskú hydinu

Pôvodný zámer bol napísať porovnanie keramického a liatinového hrnca, nakoniec mi z toho vyšla malá sonda do slovenskej hydiny. Milujem čaro náhody, priam sa na ňu niekedy spolieham. Akurát výsledok tejto ma príliš nepotešil…

Liatina alebo keramika?

Dávnejšie sme písali článok o keramickom hrnci, ktorý vydrží aj priamy plameň. Pár ľudí v komentároch spomenulo, že by bolo dobré porovnať ho s liatinou. Toho sa chytil náš partner pre kuchynské náradie Potten & Pannen Staněk a požičal nám na otestovanie liatinovú „kokotku“ od francúzskej firmy Staub. Vulgarizmus odbíjam radšej hneď na začiatku, aby nám to tu zbytočne neprovokovalo fantáziu. Nádoba sa totiž volá po francúzsky la cocotte, slovo svieti veľkými písmenami na emailovej pokrievke nádoby.

Liatinový hrniec La Cocotte Staub

Už pri prvom pochytaní je jasné, že liatina je citeľne ťažšia ako keramika. Obe nádoby mali rovnaký objem, takže porovnanie bude vcelku vyvážené. Ďalšie detaily vyplynuli akosi automaticky. Napríklad rozhodovanie podľa faktoru rozbitnosti. Môžete si vybrať, buď sa vám pri páde rozbije keramická nádoba, alebo si liatinovou rozbijete dlážku či umývadlo. To však neznamená, že liatina je úplne nerozbitná. Na rozdiel od iných kovov je pomerne krehká a aj ona vie pri nešťastnej náhode puknúť.

Do rozhodovania som zapojil aj fyziku. Keramika je skôr tepelný izolant a kov tepelný vodič. Liatina je tak trochu výnimka. Síce vedie teplo, ale v podstate tiež zle. Oba materiály dokážu akumulovať teplo a odovzdávať ho postupne ďalej. To znamená, že šetria energiu a časť prípravy jedla fungujú prakticky samostatne a bez zdroja tepla. Všimol som si tiež, že keramický hrniec mal hrubšie steny ako liatinový. Z tohoto mi vychádza, že keramika pečie pri nižších teplotách a viac sálavejším teplom ako liatina. Rozdiely však nie sú veľké, pretože oba typy nádob sa používajú úspešne už storočia.

Keď som vybalil liatinový hrniec, trochu som sa obával toho, či sa mi jedlo neprilepí o drsný povrch vnútrajška. Píše sa, že liatina postupne nasaje do svojich pórov olej a stane sa prakticky nepriľnavou. Lenže ja som mal čisto nový hrniec. Zo začiatku pečenia sa jedlo naozaj začalo lepiť na steny hrnca, ku koncu sa už pekne oddelilo a čistenie bolo bez problémov. Na priamom ohni si ale viem predstaviť, že jedlo sa pripečie. Minimálne na začiatku používania. Pokrievky oboch hrncov sú tiež rovnané. Majú na spodnej strane oblé výstupky, aby kondenzujúca para mohla lepšie kvapkať naspať na jedlo.

V bežnom používaní je liatina klasika na dedenie a rozhodovanie medzi ňou a keramikou je vyslovene individuálne. Aj keď sa mi liatinový riad páči, bližšia mi je keramika. Pocitovo viac verím hladučkému vypálenému povrchu Emile Henry ako drsnému Staubu. Aj keď som si prakticky overil, že oba povrchy poskytnú v podstate rovnaké vlastnosti. A možno zaradím liatinu do kuchyne z úplne iných dôvodov. Pri používaní totiž uvoľňuje do jedla časť železa, čo by sa mohlo hodiť mojej milovanej. Inak som pri takmer identických receptoch nespozoroval žiadne výraznejšie rozdiely. Fakt nie, v oboch prípadoch kupujete kvalitu na hodne dlhé obdobie.

Kurča pečené na zelenine so šalviou, rozmarínom a bobkovým listom

Mimochodom, dobrý článok o nádobách Staub, tentoraz keramických, napísal aj Varič Dano. Nájdete ho tu.

Ako ma naštvala slovenská hydina

Keď som testoval liatinový hrniec, našlo si ma spomínané čaro náhody. Na linke sa mi ocitlo slovenské Úprimné kurča z topolčianskeho podniku Hyza a francúzske z Pohlreichovho Poultry Heaven. Viem, nerovný súboj, ale rozdiel bol tak príšerne obludný, že som ich skrátka musel porovnať.

Slovenské kurča sa hrdilo tým, že nedopuje. To mi silne pripomenulo reklamu od Vichy, ktorá hlása, že krémy sú už bez parabénov. A doteraz tam cpali čo? Čiže hlášku o nedopovaní beriem skor ako priznanie sa činu, než ako nový benefit. Tým viac, že to nové lepšie kurča vyzerá, chutí a smrdí rovnako ako jeho parťáci na regáloch.

Francúzske kurča z Poultry Heaven

Francúzske kurča najprv meralo cestu z Francúzska do Prahy. Odtiaľ nám ho do Nitry priniesla svokra linkovým autobusom bez špeciálneho obalu alebo ošetrenia.

Francúzske kurča bolo z voľného výbehu a štítok dokonca popisoval zloženie jeho stravy. Bolo raz tak veľké ako slovenské kurča. Farbu sa mi ani nechce porovnávať. Francúzske žlté ako kvet slnečnice, naše mŕtvolne biele. Najlepšiu ukážku toho, prečo kupovať kvalitné mäso som dostal až tesne pred prípravou.

Slovenské kurča som kúpil v supermarkete, malo pár dní k dobru, žiadna akcia. Z obchodu som ho priniesol hneď domov a uskladnil v chladničke. Francúzske kurča najprv meralo cestu z Francúzska do Prahy. Odtiaľ nám ho do Nitry priniesla svokra linkovým autobusom bez špeciálneho obalu alebo ošetrenia. Obe kurčatá som skladoval presne dva dni v chladničke.

Francúzske kurča nemalo obal, iba nálepky a gumkou stiahnuté nohy s krídlami. Po rozbalení voňalo zrnom a kukuricou! Keď som rozbalil slovenské kurča, vyvalil sa na mňa neznesiteľný smrad. Okamžite putovalo do hrnca, pod zavretú pokrievku a na uvarenie psovi. Matiku si spravte sami…

Od tejto chvíle prestávam robiť kompromis a kupovať slovenskú hydinu z obchodov. Môže odo mňa aj srať v národných farbách, radšej budem bez nej. Čo ma však mimoriadne vytočilo, bol fakt, že celý čas sa na delikatesy.sk bijeme za podporu lokálnych produktov. A potom zistím, že reklama útočiaca na národné cítenie je prázdne tliachanie, pretože výrobcovia tú kvalitu skrátka neponúkajú. Kupovať len zato, že je niečo slovenské a slovenskejšie vonkoncom nestačí. Keby bola ponuka vyvážená a popri bežných kuratách sa dala kúpiť aj rovnaká kvalita ako tá z Francúzska, nepovedal by som ani mäkké F. Lenže reálne, kvalitná slovenská alternatíva prakticky neexistuje. Len tlačových správ v médiách je stále hojne.

Idú v tom bohužiaľ aj samotní spotrebitelia. Sú ochotní kupovať lacnotu, podradnú kvalitu a dávajú prednosť svojej lenivosti pred tým, čo im hovoria ich vlastné zmyslové orgány. Nehovoriac o tom, že aj tá lacnota je relatívna. Z drahého francúzskeho kuraťa sme sa najedli dosýta traja, nehovoriac o litroch vývaru, ktorý som spravil z kostí a odrezkov. A to som jedno naporcované prso odložil nášmu krpcovi do mrazničky!

Sory, ak nabudúce budem mať chuť na kurča a nezoženiem ho z domácich dedinských zdrojov, nechám si ho radšej doviezť zo zahraničia. Z Prahy, Fracúzska alebo Rakúska. A nie, nákupnú cenu do tejto rovnice odmietam zapojiť. Nie, keď viem ako smrdí.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (131)

  1. A kde sa dá zohnať v BA kvalitné kura?

    1. V Bratislave? V Rakusku. Aspon co pocuvam od mojich priatelov odtial.

    2. V Rakusku, Kittsee na hlavnej ulici ZIELPUNKT. Do dnes tam je kura v akcii za 3,29/kg (dvojbalenie). Osobne odskusane a uz slovenske nechceme ani vidiet :)
      http://www.zielpunkt.at

      1. A co my ostatni…? Co nemame do reichu na skok..:?
        ………pokapat od hladu, alebo sa otravit? ………otazka pre Shakespeara.

      2. Najst niekoho, kto chova kurence doma, dohodnut sa s nim a pravidelne odoberat od neho. Skratka, treba si ochočiť chovateľa ;-)

    3. Vo Freshmarkete (stará Ikea) u achbergera mávajú niečo na spôsob bio-kuraťa, len tuším to nosia len v konkrétne dni a hneď sa to rozchytá. Počul som že je z toho naozaj žltá polievka :o).

      1. žiaľ smrdí…hoci sa správa ako domáce………..

    4. na Mileticke (na trhovisku Mileticova, ak by niekto nevedel) od tiet, co tam predavaju aj kacky a husi…. myslim, ze chodia len v sobotu doobeda, nie som si ista …. vypasene kura ma vyslo na nejakych 9 eur a treba si z neho vytiahnut vnutornosti

    5. na miltičke zoženieš take kuritka ako opísal tu kolega v članku 5 eur za kilo je tam taka babka su fakt vyborne ale pozor vie presvedcit aj hlucheho.Naposledy som si aj s kuratom odniesol este dvoch kralikov :-))

      1. To z Mileticky je celkom dobre, ale skutocne domace kura to nie je. Ja si davam cez kamarada odchovat na objednavku, a to je skutocne ina uroven. Chut, vona, tektura, vsetko. Jediny prblem je, ze chovatel odchova tak 30 kusov kazde za tri mesiace a bijeme sa o to siedmi:-( Takze je to len taka chutovka parkrat do roka.

        Tiez by som privital moznost pravidelnej kupy kvalitnych kureniec a cena nie je rozhudujuca.

  2. Dík za recenziu na liatinu, ale rozhodovanie bude o to ťažšie..
    K hydine – absolútny súhlas, mala som podobnú skúsenosť, už roky kupujeme mäso v Rakúsku, teraz tam aj bývame, tak je to o to jednoduchšie tam aj nakupovať. Ale aj na základe článku na delikatesách som sa rozhodla vyskúšať kura kráľovské HSH. Bez akcie, plná cena a bolo pár dní pred koncom záruky zasmradené! Kúpené v Terne Aupark – aby som bola spravodlivá, mohla to byť chyba aj skladovania, v konečnom dôsledku mi je to ale jedno.
    Išlo samozrejme tiež nášmu psíkovi – to len taká odbočka, že bez varenia, keďže náš havino je na čerstvej strave – BARF, papá surové mäso aj s kosťami a zeleninu, imho psovi variť skutočne netreba, keďže kyseliny v žalúdku zdravého psa si hravo poradia napr. aj so salmonelózou a spracuje aj surové kosti. Varené kuracie kosti samozrejme pes nesmie jesť.
    A ku rakúskej kuracine – krásna farba, vôňa a v živote nikdy sa mi nepokazilo, či kúpim v akcii deň pred koncom záruky, alebo normálne. Takže okrem SABI jogurtov nekupujem na Slovensku už absolútne nič a dlho ma na to nikto nenahovorí.

    1. mohol by som poprosit o konkretny tip na rakusky obchod, pripadne masiarstvo, kde mozem ukojit svoje masite tuzby? dakujem.

      1. V sobotu som pozerala hovädzie v Bille v Hainburgu. Na každom faláte mäsa rovno výrobca aj mäsiar napísaný. Nevoňala som, ale vyzeralo skvelo.

    2. Hydinu kupujem bežne v supermarkete, väčšinou Spar v Bruck an der Leitha, kde majú často aj akcie. Hovädzie kupujem na farme v dedinke Deutsch Haslau – http://www.amarkadenhof.at. Mäso si tam treba dopredu objednať mailom. Odber je raz mesačne v dome majiteľov farmy.

  3. Výborná nakladačka Viktor, napriek tomu, že je to smutná téma, dovolím si pogratulovať ti k spôsobu, akým si to napísal. Mám žiaľ podobnú skúsenosť, takže súhlasím. Ak niektorý zo slovenských producentov nesúhlasí, nech to dokáže kvalitou. Len taká drobnosť, v odkaze na môj článok nemá byť spomenutá liatina, píšem o keramike :)

  4. tak úprimné kurča nakoniec nie je úprímné? som prekvapený .. svojho času som kúpil Kráľovské … a celkom sa dalo. no áno.. vyzerá to že na kuracinu asi bude potrebné zabudnúť..

  5. kladivak

    Hm nechcem nejako prehnane bojovat za kvalitu slovenskej vyroby pretoze viem o nej svoje. Napriek tomu sa mi celkom osvedcilo „sedliacke kura“ mozno prekvapivo z Tesca. Presne ako pisete je na nom napisane ze bolo chovane na 50% kukurici. A skutocne aj farba aj kvalita masa je inde ako bezne biele kurcata. Mozno by ste tomu mohli dat este jednu malu sancu. Koniec koncov staci sa pozriet na farbu pretoze ma priesvitny obal

  6. Katka1221

    Zaujimave porovnanie, aj hrnca, aj kurciat. Ak slovenske smrdelo, tak mu mas co vycitat, ale zato, ze bolo biele, a to francuzske zlte, za to moze rasa kurcata a nie podmienky chovu. My tu mame na vyber biele, zlte aj cierne, a maso z nich ma trosku odlisnu farbu, ale je to len typ kurcata.

    1. Nesuhlasim. Tie kurence predsa nepricupitaju chovatelom do fariem, ti si ich predsa vyberaju sami. A o tu farbu tiez ani tak nejde, pretoze vieme co dokaze pridavok beta-karotenu ci kukurice v potrave sliepok. Vtip bol prave v podmienkach chovu, vdaka ktorym to francuzske vydrzalo cestu v teple a skladovanie bez folie, kym to uhladne zabalene slovenske mi akurat tak zasmradilo chladnicku…

      1. Keď kurča vydrží dlho aj v teple , je určite chemicky stabilizované a také si môžeš jesť ty. Keď som pracoval vo Francúzku a kúpil som si krásne žlté čerstvé kurča(ktoré bolo cca dva dni od porážky), tiež mi začalo nepekne voňať po troch dňoch v chladničke. Tak sa netreba čudovať že slovenské kura má iný pach ako to „chemicky obalené“ francúzke kura. ČERSTVÉ !!! kura sa pokazí na slovensku aj vo francúzku za rovnaký čas a netreba nadávať na slovenské kurence ,majú to v rukách aj obchodné reťazce a je na nich čo ponúkajú. Je tu na výber, stačí pohladať a zoženiete krásne , čerstvé , voňavé ,domáce , podla druhu aj žlté SLOVENSKÉ KURENCE s pozdravom požierač nekvalitných slov. kureniec ;-]

      2. Rasťo, vyriešil som to inak. Už dobrý rok mäso nejem vôbec, výnimočne rybu.

  7. Opat paradny clanok, vdaka.
    Nazov hrnca samozrejme ihned „zaujal“, ale s usmevom na perach.
    S tou kvalitou nasich vyrobkov to uz take usmievave nie je.
    To je bohuzial pravda.
    Aj s tymi spotrebitelmi.
    Nebyt tak nizkych platov, nieco by sa s tym dalo urobit.
    Vtedy by mozno zaplo aj vyrobcom.
    MOZNO!
    Zatial veselo zneuzivaju biedu a pod nos nam davaju doslova „nieco“ (naozaj to nenazvem kuratom, bravcovinou…) vychovane z odpadu.
    Za slaka nemozem najst video jedneho francuzskeho farmara o chove osipanych, dovoze soje z usa a podobnych zasahov do normalneho fungovania trhu s potravinami.
    Take nieco so zdravym sedliackym rozumom.
    Boli tam aj tajne videa nakrutene na prasacich farmach.
    Mam silny zaludok, ale to bolo aj na mna dost vela.
    Videa z kuracich farm su oproti tomu suvix.
    Niekedy ked ma pochyti melancholia, tak si poviem, ze nas pred pyramidovou hrou s nazvom EU zachrani uz len statny prevrat.
    Ale taky poriadny, nie ako zamatova kradez tisicrocia.

    No nic, rozdycham a idem dalej.

    PS: mensia oprava v clanku, Varic Dano pisal o keramike a nie o liatine.
    Alebo je to zly link?
    Paci sa mi, ze ako foodblogeri nemate problem odkazat svojich citatelov na zaujimavy clanok ineho kolegu foodblogera.
    V dnestnom svete naozaj mile, ludske a bohuzial casto nevidane.

    1. Milan: toto nie je o nizkych platoch. Tiez nezarabam extra peniaze, manzelku mam aktualne na materskej, k tomu male dieta atd. To vsak automaticky neznamena, ze musim kazdy den zrat maso alebo odpad. Nikto ma k tomu nenuti, dokonca ani vyska mojho prijmu.
      Ale ak chce niekto stale jest len maso alebo nakupovat bez planovania a zakladov varenia, potom ano, zacne to liezt do penazi a tym padom zacne kupovat lacnejsie veci. Plus o 10 rokov mu lekar oznami par nemilych sprav. Matiku si fakt musi spravit kazdy sam.

    2. Mas pravdu Viktor, nieco na tom bude.
      Tu v zahranici kde zijeme su farmarske trhy kazdu sobotu v centre mesta.
      Mozem potvrdit ze vyrobky su drahsie, ale aj kvalita je oproti supermarketom niekde inde.
      Kupuju aj chudobnejsi ludia.
      Ale zdravsim stylom ako u nas, cez tyzden setria, stravuju sa skromnejsie a na vikend si dopraju trochu lepsie.
      Maso naozaj nie je kazdy den.
      Pravdupovediac, neviem si nieco take predstavit u nas.
      Preco?
      Viete si predstavit tu buzeraciu zo strany hygienikov, mesta, zivotneho prostredia a neviem koho este?
      Nezabudnut na danovakov, to je kapitola sama o sebe.
      Jednoducho vsetko proti predaju od malochovatelov.
      Spravne „motivovany“ uradnik je verejny nepriatel cislo 1.
      V celej EU sa to da, ale u nas by zazracne platili ine pravidla.
      Bez podpory miest a obci sa to dalej nepohne.
      No ved uvidime casom.
      Ale kedze u nas vladnu hypermarkety, dokazu si zaplatit aj statnu spravu…
      Bude to chciet poriadne pevnu chrbticu a silny charakter.
      Inak naozaj len tie znamosti na dedine.

  8. Nechcem za každú cenu obhajovať naše výrobky ale úprimné kura sme mali cez víkend a bolo naozaj o poznanie lepšie ako „obyčajné“. Možno ho zle skladoval predajca – skúsil si jedno a už zatracuješ… Tak urob relevantné porovnanie /ideálne rôznych bežne dostupných u nás/ kureniec a potom hodnoť.

    1. Vyhovorka na zle skladovanie u este horsich retazcov je uz kapanek osuchana. Tym skor, ze kura bolo stale v zaruke a ani zabalene nevydrzalo to, co to nezabalene francuzske. Citali ste clanok o pemikane a hovadzom? Je naozaj podstatny rozdiel, cim bolo zviera krmene a ako bolo chovane. Nevravim, ze bio kurca vydrzi mesiac bez chladnicky, ale par dni skratka musi vydrzat.
      Sam som sliepky choval a mam aj v zivej pamati, ako som s babkou chodieval na Mileticku po kurata k babkam. To maso tam bezne lezalo v teple zabalene len v novinach a teda smradlavu sliepku si fakt nepamatam…
      A ano, kupil som uz davnejsie rozne kurata, recenzia na Kralovske od HSH je aj tu v samostatnom clanku.

      1. Pane, vyzera ze ste zastancom co nie je v igelite a vydrzi je kvalitne.Treba si uvedomit, ze prave vsetko co je v igelite ma problem. Klobasky, slanina, maso a kurca o ktorom hovorite prave v igelite sa zacne dusit a zacne smrdiet. Skladovanie mimo igelitu, papier a noviny su idealne.
        Len tlak a potreba spotrebitelov o drahsie akvalitnejsie vyrobky to niekam posunie. Prajem vsetko dobre.

    2. Mam rovnaku zlu skusenost s uprimnym kurcatom, kupene ako novo vylozene v kauflande dovezene domov a hned malo ist na konzumaciu ale ten smrad bol nepredstavitelny to by som ani psovi nedal co by som sa bal ze skape.
      A kolega podobna skusenost kupovane v Tescu tiez smradlave nechutne, ked ho siel vratit zobrali a vratili spat do regalu takze je to o com.

      V konecnom dosledku si za to mozeme len my sami. Kupujeme lacny hnoj nez aby sme si radsej obden dali kvalitu.

      Rovanko priklad kupovany pstruh z tesca a od chovatela vyzor rovnaky ale chut sa nedala porovnat.

  9. Katka 1221
    Ver tomu ze chov ma priamy vplyv na farbu kurata.
    Nieco malo zavazi aj druh, ale naozaj malo.
    Zaklad je strava a podmienky.
    Ked sa ti hydina hybe, hrabe, nahana sa po dvore a ma pritom kvalitnu stravu, je to niekde uplne inde ako „kralovske kura“ chovane na 400 cm2.
    Aj chutovo a aj farbou.
    Vyrastol som na dedine, chovali sme snad vsetko, viem o com hovorim.

    1. Juraj Šiška

      Presne tak. Farba kuraťa je zavislá od podkožného tuku. A farba podkožného tuku od zloženia stravy. Ak je kura chované na obilninách, je tuk bledý, ak má v strave aj kukuricu, tak je žltý.

  10. 1. hodnotiť podľa jedného náhodného výberu je nedostačujúce
    2. aj keby mal autor pravdu, jeho preslov znel príliš absolútne proti slovenským tovarom. ja mám napríklad opačné skúsenosti. dosť veľa. aj keď nie všetky samozrejme.
    3. kupovanie slovenských výrobkov nie je len vecou kvality. je to aj spôsob ako pomáhať tejto krajine, svojim producentom. čo robíme len veľmi málo (45 % je krytie domácou surovinou!!!! 45 %! to je na smiech v porovnaní s ostatnými krajinami EU!). a potom sa čudujme, že tu nemáme kvalitu? kto ju bude produkovať? pestovateľ/chovateľ, ktorý si v porovnaní so zahraničím ani len niekedy nedokáže pokryť vstupné náklady, pretože je v neustálej opozícii proti dovozu?? a to nie vždy kvalitatívne objektívnej, skôr zvykovej u spotrebiteľov)
    4. podľa mňa, za stav (kvalita), v akom je teraz naša poľnohospodárska produkcia si môžeme sami. tým, že sme sa domácej produkcii otočili chrbtom hneď po 93-ťom.
    5. nechcem povedať, že by si slovenský spotrebiteľ mal ničiť zdravie zlými potravinami, ale vyhlásiť vojnu slovenskému tovaru by podľa mňa malo oveľa hroznejšie následky, ako občas uprednostniť 3-hviezdičkový potravinový hotel pre 5-hviezdičkovým.
    6. recenzia o hrncoch sa mi veľmi páčila!

    1. Eva, toto bola rastuca vec a bezne nenapisem clanok pri kazdej malej veci, ktora sa mi stane. Toto bola skratka ta povestna posledna kvapka v pohari.
      Preco? Pretoze Tvoj bod 3. Prave preto, ze tu a kde len mozme propagujeme lokalne veci, sa v podstate citim oklamany. Lebo ti, ktorych sa snazime podrzat stale predavaju sunt, ukazuju prstom stale len na Poliakov alebo maju kopec inych medialnych vyhlaseni, preco prave im nejde kseft. Jednoducho sa mi prestalo pacit, ze sa nasa produkcia zacala identifikovat na zaklade cudzich preslapov a nie na zaklade vlastneho sebavedomia a slusnej kvality.
      4. Kto konkretne sa komu otocil chrbtom? Podla mna bola tato hra do velkej miery rozohrana privatizaciou, velkymi hracmi a monopolizaciou SR potravinarstva. Bohuzial, aj keby sa slovensky spotrebitel postavil na usi, bol v tomto teatre do velkej miery iba statista. Strasne vela, co sa nakupnych zvyklosti tyka, urobil fakt, ze nasa krajina funguje na mega a hypermarketoch. Tie maju prakticky diktuju co sa preda a co nie. O dojnej krave menom dotovane a deformovane polnohospodarstvo ani nehovoriac.
      5. Pomahat sa da aj inak. Napriklad prestat robit kompromisy. Jednoducho slovensky producent nemoze odo mna vyzadovat absolutnu podporu a davat mi za nu mizernu kvalitu. Zopar krat to clovek prepaci, ale dlhodobo je to neudrzatelne. Pomozem radsej nejakej babke na dedine, u ktorej viem ako sliepky chovala a viem ze prachy dostane priamo ona, bez prostrednikov. Moznosti je kopec, tam nevidim problem.

      1. Aj babky na dedine kupujú hotové zmesky na kŕmenie hydiny na predaj. Ešte si pamätáte kurence s rybacou príchuťou. Kto vie čo tam dávajú dnes. (Kostná múčka do zmesí hovädzieho dobytka, rybacia múčka do zmesi pre hydinu…) Už nikto asi nepestuje kukuricu len preto, aby tým mohol krmiť domáce zvieratá. Každý si to uľahčí. A kurence z Francúzska, čo vydržia letné horúčavy bez ujmy! asi nebudú ani trochu GMO…

      2. Nejdem sa hadat, samozrejme, ze aj babky na dedine kupuju hotove zmesky. K tej letnej ujme – videl som X trhov s masom, kde volne lezalo na pulte, v omnoho teplejsich krajinach ako je ta nasa. Cudujme sa, funguju. Sam si pamatam tetky na Mileticke, od ktorych moja babka kupovala kurence. Vsetky boli balene v novinach a vydrzali.

    2. U nas v BE je to este menej ako 45% Evka. A to tunajsia krajina diktuje ostatnym, co a kde a za kolko mozu ci nemozu dovazat, vyrabat atd. Toto volam do neba volajuca ohavnost! Ked krajina, ktora takmer 100% dovaza a vyraba minimalne alebo uz vobec nie, este aj ostatnym, co sa snazia ide diktovat co maju, alebo mozu. A Viktor ma pravdu- nech sa podporuju SK producenti- ti ozaj kvalitni, nech by boli akikolvek „mali“. Maly nie je ten, kto dava vsetko co ma, maly je ten, kto je obmedzeny lakomstvom a hrabivostou. Chyby robime vsetci- aj ti kvalitni vyrobcovia. Tie im neslobodno vykrikovat potom, co ich napravili- tu nech sa uplatnuje zakon odpustania. A navyse hanba nie je si chybu priznat, ale sa tvarit, ze nie je, alebo ze nie je u mna a ze to ten druhy mi musi dat, lebo ja som lajdak, alebo sa mi nechce robit ako treba. Nech ziju kvalitni vyrobcovia a pestovatelia a ostatni nech dojdu co najskor na koniec cesty, ktoru si vybrali. Viva Slovakia! A co sa tyka clanku- opisat vlastnu skusenost a pridat k nej zopar vlastnych otazok do plena s cielom prebudit povedomie Slovaka nie je hriech :) Tu by tusim aj kohutik povedal, ze: Kikirikiii :)

    3. Evka, hovoríš mi z duše!
      v EU býv.kap.štáty majú poľnohospodárstvo dotované a na nás sa kašľu!!! My to predsa nepotrebujeme lebo by potom nemali kde vyvážať tie svoje dotované produkty. Pre takých ako je Viktor Klimo vyzerá naša republika ako vyzerá a bohužiaľ je ich viac ako je prospešné. Už by sa mal niekto zamyslieť nad naším poľnohospodárstvo!!! Bolo by aj roboty aj kvalitných potravín…..

      1. Zasadny problem je, ze u nas sa este stale nedali ludia dokopy a netahaju za jeden povraz. Potom sme v situacii, kedy tu mame kadejake asociacie, ktore robia minimum a hlavne vela nariekaju v mediach. Potom tu mame prepieranie penazi – vid aktualny navrh odvadzat nejaky tridsiatok statu a ten potom bude robit akoze statnu osvetu na slovenske vyrobky.
        Takto republika skratka nevyzera dobre a cim viac ludi to bude hovorit nahlas, tym skor sa s tym bude dat nieco urobit. Nikto to za nas neurobi.

  11. veľmi dobrý článok, veľmi dobrá diskusia, myslím si , že je načase , aby sa opäť vrátil chov kurčiat a sliepok aj do malých miest ( nielen na dediny ) , aby zákazník videl, kde a ako je o chov postarané – potom si to kľudne pôjde kúpiť a bude spokojný :) , apropó, ja som počul napr. , že až 90% reštaurácií v SR používa poľské mäso ( dobre „natlačené“ vodou a inými lahôdkami ) … no super …

  12. Presne to co pisete o kurcatach, si myslim aj ja. Nepaci sa m ked sa nam snazia nanutit, ze musime kupovat nase vyrobky, bez toho aby nam ponukli kvalitu, proste su to tie iste blafy ake su s polska , a inych krajin. A jediny dovod je akesi strasenie, ze ked nebudeme kupovat blafy zo slovenska, tak budeme musiet kupovat blafy zo zahranicia. Podla mna je to dane tim, ze u nas ludia chcu vzdy istoty, radsej budu produkovat blafy, za co maju isty prijem, ako sa trocha snazit a riskovat.
    Cest vynimkam.
    Minuly rok som bol na farmarskych trhoch v Banovciach. A velmi sa mi to lubilo, len ludi tam bolo hrozne vela. Vacsina hotovych jedal bolo za euro, a aj dost kvalitnych. A clovek si mohol kupit aj domov vyrobky, nielen za euro. Radsej by som bol keby to boli davali tie hotove jedla mozno drahsie, a menej ludi by tam bolo, (ale to bol asi umysel aby tam bolo co najviac ludi). Ale podla mojho odhadu, aj ked tam neboli ceny prehnane, aj tak si velmi dobre zarobili, pretoze napriklad syry, nestacili dovazat, podla mna toto je jedna s ciest pre polnohospodarov, nielen hypermarkety. Ale u nas vacsinou ked aj nieco samostane predavaju, tak vacsinou hrozne premrstia cenu. Aj v tych banovciach, boli aj drahsie veci, ale clovek si ich kupil pretoze citil ze stoja za tu cenu. Ale zda sa mi ze taketo akcie su ojedinele, ze len par ludi sa o to snazi.

  13. Vlad Polívka

    Čo takto poučiť sa z histórie? Počas veľkej svetovej krízy v Amerike zaviedli heslo „Buy American“ (kupovať americké) a skončilo to znižovaním kvality a zvyšovaním cien. Tak ako u nás. Prečo by sme sa nemali držať sedliackeho rozumu a kupovať len to, čo je zdravé a dobré? Načo sú nám ďalšie prívlastky?
    Možno je to tým, že sme spohodlneli. Mám chalupu na dedine, a myslel som si, že si tam kúpim aspoň vajcia od domácich chovateľov. Nič! Ani mlieko, ani zajaca, či zeleninu. Všetko sa dá totiž kúpiť v neďalekom obchode Kaufland (za peniaze zo sociálnych dávok), tak na čo by sme pracovali. Ani len to seno nikto nevykúpi. Radšej suchú trávu vypálime (spolu s Krásnou Hôrkou). Ako smutne mi to znie: kupovať slovenské.

  14. Štefan Rimovský

    Nedá mi nevyjadriť sa k tejto téme, pretože tu ide v podstate o jednoduchú záležitosť. Výrobca u nás už dlhšiu dobu nerozhoduje o tom kde predá svoje výrobky. Obchodné siete odoberajú vyše 90% produkcie a malý lokálny výrobca to zdieranie (kadejaké zadné marže) nemôže uniesť. Klinec do truhly priklepla tomu aj legislatíva, kde sme sa až minulý rok zobudili a umožnili lokálnym malým výrobcom ponúknuť alternatívu k priemyselnej výrobe potravín. V praxi to ale zďaleka ešte nefunguje a máloktorí hygienik pochopil o čo ide. Čiže keď to zhrnieme, kvalitnú hydinu kúpite len od samozásobiteľov a chovateľov ktorí nechovajú na veľký kšeft. Aby som vysvetlil -kvalitné kura je u mňa zviera vychované na trávnatom alebo lesnom poraste prirodzene dlho bez použitia kŕmnych zmesí a zaraďujem ho medzi prirodzené potraviny.(nie BIO, na to som už mierne alergický). A poviem Vám variť Marengo z takýchto kohútikov v kotloch na brehu Dunaja je viac ako gastroorgia.

  15. Výborný článok Viktor.A aj je človeku ľúto ,že už nedostaneš kúpiť ozaj kvalitné mäso.Na hovädzie chodievam do Ivánky pri NR.Som naozaj spokojná, trochu drahšie, ale zato o 100% lepšie ako z obchodu.Sliepky chová manželova babka ..polievka je svetová.Tento rok sme aj mi zakúpili pár sliepok na vajíčka…nedá sa to porovnať.Aj ked ja sa snažím kupovať domáce..krásne ,veľké žlté…len s kurencami mám problém …kde???

  16. Sme radi, že nehádžete všetkých slovenských hydinárov do jedného vreca, čo dokazuje Váš článok o našom kurati. Je jasné, že u každého výrobcu je čo zlepšovať. My sa však o to snažíme naozaj zo srdca. Myslíme si, že to môžete len potvrdiť. (okrem Kuraťa Kráľovského robíme aj králičie klobásky, či bez éčkové párky o ktorých ste písali). Nedávame milióny do mediálnych kampaní, radšej investujeme do kvality a spoliehame sa na dobré odporúčania ľudí ako ste Vy, Viktor. Smutné je, že ako jediní na Slovensku deklarujeme napríklad dodržiavanie welfare. Vieme že to nie je to exkluzívne kura z Francúzska, je to však posun vpred v ktorom plánujeme pokračovať a neustále pracovať na zdokonaľovaní a zlepšovaní sa.

    1. Ak to čo píšete je úprimne, tak mi to je lúto koli tomu, ze práve Vaše kráľovské kura, sme kúpili v Tescu Petržalka (BA) a asi Vašu snahu, zničilo napr. zlé uskladnenie a práve tam sme kúpili to smradlavé kurča ktoré malo este 4 dni do dňa spotreby :(((
      A to sme ho išli kúpiť na základe reklamy s pánom Filom z Afrodity Čereňany, keďže sme tam boli na večeri!

    2. Je od vas pekne ze ste sa ozvali, snaha o komunikaciu sa naozaj ceni.
      Len mi unika dovod tej nelogicnosti vo vasom prispevku.
      „Vieme že to nie je to exkluzívne kura z Francúzska, je to však posun vpred..blablabla“
      A na co akoze cakate?
      Vsade sa omiela NEkvalita hydiny.
      Vsade sa odporuca ist do Rakuska.
      A vy sa v prispevku tvarite ze to z Francuzska je exkluzivne.
      Nie, nie je!
      Je to obycajne, normalne chovane kura zo slovenskej dediny.
      To kura, ktore nechcete dodavat.
      Nehovorte ze ho nedokazete vychovat a predat.
      To su kecy!
      Ze by bolo drahsie ako to bezne predavane je jasne, tak ako je jasne ze je po nom dopyt.
      Vam je asi jedno ze mozne zisky idu mimo vas, pravda?
      Ceny krmiv su +- rovnake ako v Rakusku, pracovna sila je lacnejsia, naklady mozno porovnatelne (skor nizsie), ale neda sa….
      Viete co by som mal obrovsku chut spravit?
      Zrolovat ekonomicky tyzdennik, a dat s nim vasmu riaditelovi a hlavnemu ekonomovi po papuli.
      Mozno by ich to prebralo.
      Exkluzivny je kaviar a nie normalne chovane kura.
      Normalne som sa nasr…dil!

    3. Veľmi nás mrzí Vaša skúsenosť. Napríklad pri reštauráciách, ktoré zavážame priamo my sa nám takýto druh reklamácie ešte nevyskytol. Kuchári si vyslovene pochvaľujú naše kurence a diely z nich. Problém je naozaj asi ten, že kontrolovať v každom reťazci dodržiavanie chladiaceho reťazca sa jednoducho nedá. Naša porážkareň, ako aj porážkareň Hyzy je pod stálou štátnou veterinárnou kontrolou – čiže nezávislý kontrolný orgán, takže nie je možné aby sme my (HSH) alebo konkurencia (Hyza) do obehu pustili nevychladené alebo zapáchjúce kura alebo iný výrobok. Ako a kde je skladované však po tom ako opustí priestory našich chladiarenských a mraziarenských áut už ovplyvniť nedokážeme. Viem, že to možno bude znieť ako Sci-Fi a robota navyše, ale skúste dať vlastný, najlepšie digitálny, teplomer do vitríny alebo priestoru v obchode kde sa vyskytuje kuracie mäso. Uvidíte, či tam nameráte teplotu do 4 stupňov celzia, pri akej by sa malo mäso skladovať. Ako spotrebiteľ máte právo na to skontrolovať si teplotu priamo na prevádzke. Hlavne v letných mesiacoch takéto kontroly námatkovo robievame aj my napríklad v Nitre. Ak pôjdete k pánovi Filovi na večeru skúste sa aj jeho opýtať aké má s nami skúsenosti. Určite sa s Vami rád porozpráva aj na túto tému.

      1. Uprimné kuriatko je vynikajúce.. ja som maximálne spokojná a kúpila som si ho aj preto lebo malo výrazne lepšiu farbu ako ostatné. Chutilo výborne, držím vám palce veľmi sa teším že prinášate na náš trh takúto domácu kvalitu.Poznám viac ľudí čo majú na Vaše kuriatka dobrý názor a stavím sa že keby pán gurmán napísal článok s tým že by si Vaše kuriatka chválil aj recenzie by boli úplne iné zrazu.. taký sú ľudia no :) Len viac by ich mohlo byť na trhu.. lebo potrebujem do zásoby a v našom tesku nemali v Humennom :( a ja si iné nekúpim už.. :)

  17. Ďakujem za tento skutočne dobrý článok. Tiež by som chcela prispieť svojou skúsenosťou s hydinou. Nechcem ospevovať Rakúsko, ale tiež tu bývame ( kúsok od BA), mozem iba potvrdiť, ze je to pravda. Kuriatko nie len, že vyzerá zdravšie (krásne žltučké), ale uz aj pri jeho tepelnej úprave cítiť voňu, ktorá Vás priláka ku stolu a nie zápach po kadejakých zmeskách a antibiotikách ako v slovenskom kurčati. Bohužiaľ je to tak, uz vela krát sme kupili v BA smradlavé kurča a ked aj bolo čuchovo v poriadku, tá kvalita je velmi úbohá. Rakúske sú síce mensie, ale to je o tom, nie su chované na humusoch. Skúste si nájst akciové ponuky napr. Billa, Hofer, Zielpunkt, Merkur.
    Alebo si spravte cez víkend vílet k Neusiedlerském jazeru, alebo Parndorfu tam je blízo Merkur a tam majú teraz akciu do 2.6.2012 na čerstvé kurča dvojbalenie, cena za kg 2.99 eur.
    Verte vyskúšajte!

  18. hluchotechna

    a aky je vas nazor na lokalne masiarstva typu Orban a pod.? uz som celkom dlho ziadne nenavstivil, tak by ma zaujimalo ci je to tam podobne zufale.
    vdaka

  19. Miro Kubečka

    Ako som ti už spomínal, ja kupujem kura len z dedín okolo Blavy alebo v Rakúsku. Také kura má chuť, polievočka z neho je pekne žltučká a mäsko lahodné. Pre tých, čo sa boja ceny odkazujem, že zdravie nepozná lacnotu. A, btw, mäso nejeme v kuse, takže k zelenine, môže ísť kvalitné mäso. Súhlasím s článkom a kvalitou slovenskej hydiny.

  20. @ Milan :
    Kura kráľovské ponúkame už od 25. Mája 2010. Po dvoch rokoch môžeme povedať, že slovenský spotrebiteľ sa učí pozerať aj na kvalitu a pôvod a nielen na cenu.

    Ak je to také jednoduché, ako hovoríte a myslíte si že s tým na Slovensku uspejete, tak to urobte! Veď to je najmenej zobrať si pôžičku, zadĺžiť sa na 20 -30 rokov, nie? Nehovorte mi, že to nejde. Keď ste tak skalopevne presvedčený o Vašej pravde, ja vás prosím, naozaj Vás žiadam, urobte to! A ak sa Vám podarí prežiť aspoň 20 rokov, tak ako sa to podarilo firme HSH, do ktorej chcete zavítať a prefackať riaditeľov, tak potom Vám rád potrasiem pravicou a poviem Vám, že ste mali pravdu a ja som sa mýlil.

    Po rokoch krvácania sa ako – tak zotavujeme z toho, že vsádzame a vždy sme vsádzali na kvalitu a nie na cenu. Pretože je ešte stále pramálo ľudí na Slovensku, ktorí sú naozaj ochotní zaplatiť viac. A stále si 90% Slovákov myslí, že potraviny musia byť lacné.

    Vo Vašom príspevku používate veľmi prefíkanú techniku spájania pravdy a klamstva tak, že to vyzerá ako pravda. Francúzske, predsa nie je Slovenské, že? A to že ho nechceme dodávať, by som tiež rád vedel z kade máte. To, že by bolo drahšie je jasné, to či je po ňom dopyt je pravda, ale aké je dopytované množstvo? 10 kusov za deň na celom Slovensku? Povedzte mi koľko ľudí reálne kúpi kilo kuraťa za 11€ (cena toho EXKLUZÍVNEHO, podľa Vás OBYČAJNÉHO kuraťa).

    A ešte na margo našich riaditeľov: Na slovensku sú už v podstate len 3 väčšie porážkarne hydiny. Z pôvodných 10. Keby sú naši riaditelia naozaj neschopní, už by sme tu dávno neboli a neoslavovali by sme túto sobotu 20. výročie.

    Rád by som vedel kto ste, akú prácu vykonávate, aké vzdelanie máte a či teda ste vôbec spôsobilí na takéto debaty. To že ste vyrastali na dedine a chovali ste snáď všetko, ešte nemusí znamenať, že viete o čom hovoríte.
    Napísal by som toto isté aj keby nie som zamestnanec HSH, rozdiel je len v tom,že takto mám viac informácií a môžem vám fundovane a podložene oponovať.

    Verím, že každý čitateľ si urobí názor na vec a Vaše úchvatné nápady sám.

    1. ;-) nemajte obavu o moje vzdelanie.
      Dve vs, z toho jedna ekonomicka.
      Ano, chystam sa na to, ale netvrdim ze na Slovensku (aj ked by som rad), mozno tam budem len vyvazat.
      Bez pozicky!
      Ano, na kvalite sa toto podnikanie da postavit a aj z toho slusne zit.
      Krvacanie vam verim, ale to sa postazujte aj statu za povolenie dovozu odpadu z EU a aj za skryte dotacie starych statov EU svojim polnohospodarom.
      Je to obsiahly problem a aj vdaka nasej uzasnej vlade a podriadeniu sa EU je to krvacanie naozaj zle, to verim.
      Nie, 90% ludi si to nemysli, to je len zamienka na nekonanie.
      Cena „exkluzivnych“ kureniec, ano tych podla mna obycajnych, normalne chovanych je okolo 11-15€, ale za kus, nie za kg!
      A to hovorime o 2,4-3,0 kg kurencoch!
      Nie, nie v hypermarketoch, ale v malych masiarstvach.
      V hypermarketoch, (ked ich vobec maju) su po cca 8,4-12,0 €/kus.
      To sa nebavime o BIO kurencoch, tie su lacnejsie.
      Rozdiel je asi v tom, ze ja nepotrebujem byt milionarom za dva dni, nechcem zamestnavat stovky ludi a uz vobec nemam ambicie byt najvacsi na trhu.
      Chcem sa zamerat na narocnejsiu klientelu, ktora sa na vase pocudovanie rozrasta, je vzdelana, uvedomela a dba o svoje zdravie aj v oblasti stravovania.
      Zisk z „hypermarketoveho“ jedneho kurata je tu v zahranici 3-4 Sk/kus (nie kg!), pri normalne chovanych je to nasobok.
      Aky nasobok si zistite.
      Je o ne taky zaujem, ze sa nemusim ako chovatel starat o odbyt!
      Zakaznici si este aj pridu na farmu a odvezu si ich.
      A to hovorime o velkych zakaznikoch, nie o vikendovych trhoch.

      Ze je v oblasti kvality na Slovensku bieda je asi aj koli zaniku mensich prevadzok.
      S nimi bola vacsia konkurencia a boli flexibilnejsie voci poziadavkam zakaznikov.
      No ale ked je stat blbec, ja za to nemozem.
      To uz nie je len o ekonomike, ale aj postoji statu voci vlastnym podnikatelom a ludom.
      Slovensku chybaju male rodinne farmy.

      Niekde vyssie bol spominany chladiaci retazec.
      Suhlasim, ma velky vplyv na trvanlivost.
      Co tak castejsie kontrolovat (anonymne) retazce a zisteniami otravovat hygienu a obchodnu inspekciu?
      Viem ze setria na energiach (+2-3 stupne vie usetrit naozaj velke mnozstvo elektriny), ale zaroven poskodzuju aj vase meno rychlou kazivostou vasich vyrobkov.
      Je na (aj) vas ako sa k poskodzovaniu vasho mena postavite.

      Moj nazor na vec je mozno ovplyvneny aj zivotom v inej kulture a ekonomike.
      Ale to, ze exkluzivny je kaviar a nie obycajne kura nezmenim.
      Nastastie s tym nazorom nie som sam.

    2. @ Milan : Asi mi stále nerozumiete… neviem o akých kuratách hovoríte Vy (za tú cenu), ale ja hovorím o tých, ktoré spomína Viktor v článku. Ak sa pozriete na stránku majú tam cenník… Kuře z Bresse: 329,-/kg (takže takmer 11€/kg NIE KUS).

      Veď ale o tom sa tu celý čas bavíme, že to kura má byť slovenské a kvalitné atď. Vy dokážete vychovať slovenské kura mimo územia SR? Tak to je zaujímavé.

      Očividne je Váš názor ovplyvnený inou kultúrou, lebo Vašimi názormi a rétorikou mi pripomínate jedného občana Rakúska – Adolfa Hitlera.
      Vy chcete zvýhodňovať úzky okruh ľudí a na ostatných sa vykašľať. My chceme ponúknuť kvalitu všetkým na Slovensku a systematicky na tom pracujeme. Mali by ste sa hanbiť, že to tu verejne napíšete!

      Milionári nie sme ani my a to tu sme 20 rokov. Výborný nápad! Takže tým 300 zamestnancom ktorých máme, dáme výpoveď, zavrieme podnik predáme stroje a začneme sa špecializovať na úzky okruh vyvolených, ktorí si to budú môcť dovoliť! Zvýšime nezamestnanosť v regióne, našu časť trhu prevezme s najväčšou pravdepodobnosťou nejaký zahraničný producent a tým ešte viac oslabíme potravinovú bezpečnosť a sebestačnosť SR. Výborný nápad!

      Veď my robíme kvalitu celých 20 rokov! Veď my sme boli prví na Slovensku, ktorí začali s technológiou chladenia vzduchom, keď všetci ostatní chladili vodou! My sme boli prví, ktorí sme garantovali že nepoužívame pri výkrme hormóny a antibiotiká, že zlepšujeme kurčatám ich život a pohodu pri chove, že sú chované bez stresu!

      K poškodzovaniu nášho dobrého mena sa staviam tak, že Vám oponujem pri dehonestácii Kuraťa Kráľovského, ktoré tu napádate pomaly od začiatku diskusie. Naozaj si myslím, že sme asi tí poslední, ktorí si to zaslúžia. Ale keďže žijete v Rakúsku a nie tu, je to pochopiteľné… i keď smutné.

      1. Toto je zlá debata..
        Ten pán Milan to má v hlave trošku popletené a je to dosť vidieť no.. :( Vie ma to nazlostiť taká primitívnosť…
        Prajem úprimnému kuritku všetko dobré a myslím si že sa nám na predajne pulty dostáva mäso ktoré by som kľudne označili ako humus, a nebola by som sama.. preto exkluzívne je slabé slovo pre mäsko ktoré splňa kvality stanovene firmou HSH. Mne veľmi chutí a má skvelú farbu.

      2. NisaDE: popletene? Len taky detail, ze si pletiete Uprimne kurca s Kralovskym. Dva rozdielne produkty od dvoch rozdielnych vyrobcov.

        Mimochodom, prispievat do diskusie vzdy pod inym menom nie je vtipne.

      3. Vazeny pani darmo tu plemizujete o kvalite slovenskych velkochovoch, tie musia produkovat kvantitu a to je aj na ukor kvality,lebo na take mnozstvo hydiny by hydinarne potrebovali vecsie priestori a tie nemaju. Za taketo hlupe rozhodnutia su navine ministri hospodarstva a vyzivy.keby vykupovali hydinu od drobnochovatelov z rod. dvorov urcite by bola hydina kvalitnejsia. ale nekupovat brojleri chovane smeskou, ale zrnom a travou.toto je moj nazor .A touto cestoubisa mohli vydat aj hydinari, ale nemali by taky zisk.

    3. To prirovnanie s tym A.H. si nechajte preniekoho blizkeho!
      Nie, nezijem v Rakusku, ale o dost dalej.
      Co je na tom smutne?
      Nekazem vam nic zatvarat, len ukazujem moznost rozsirit vyrobu.
      Pripadne urobit jednu mensiu chovnu farmu pre „exkluzivne“ kurata a nasledne ich spracovavat na terajsich linkach.
      Ale ani to vam nekazem.
      Potravinova bezpecnost a sebestacnost??
      Kdeze su tie lanske snehy….?
      Ta sa pominula harmonizaciou potravinovych noriem EU.
      A dochovanie Slovenskeho kurata niekde mimo Slovenska?
      Normalne, co sa divite?
      Ked je na trhu pomarancova sytena voda bez pouzitia pomarancov, parky bez masa, hydina vyrastena z vody a hormonov, (nepisem o vasej)…preco nie?
      Ako som spominal, nemienim sa orientovat na kvantitu, ale na kvalitu.
      Vy si robte svoj biznis, ja si budem ten svoj.
      Nebudem sa hanbit za to, ze chcem ponukat kvalitu.
      Ze si ju nebude moct dovolit kazdy a denne, je mi jasne.
      Ale kvalita bude.
      Naozaj sme sa nepochopili.
      Zelam vam uspech a prosperitu.

  21. Viktor, zasa raz veľká vďaka za ozdravovanie mysle a nákupných zvyklostí obyvateľstva. Tvoj článok je úplne na mieste, najmä kvôli tomu, že mäsu, s ktorým si nebol spokojný, si nedal druhú šancu. Nevidím jediný dôvod, prečo by si to mal spraviť a minúť svoje zarobené peniaze ešte raz. Trochu mi nedá naviesť vás a pozrieť sa na problematiku z úplne iného uhla, lebo mám pocit, že to zatiaľ nikto nespomenul a možno tak ani nerozmýšľa. Aj keď názory v komentoch sa viacmenej zhodujú, bez ohľadu na to, kde komentujúci žije alebo nakupuje, uvedomme si všetci jeden základný a najpodstatnejší fakt. Nikto, ale naozaj nikto, nám nediktuje, čo a kde máme kupovať. Logika mi hovorí, že nakupujem podľa skúseností. Ľahká matika – ak sa rozhodnem akýkoľvek produkt kúpiť a otestovať, hneď po prvom teste predsa viem, či bol produkt kvalitný alebo nie. A ak to neviem zhodnotiť, tak potom sa zrejme dostatočne nepozorujem. Naše vlastné telo by nám malo povedať, čo pre nás dobré je a čo nie. Zjem humus, bude mi zle. Zjem kvalitnú potravinu, cítim sa skvele. Ale samozrejme, to je dlhá cesta, pretože zbaviť telo vštekých toxínov, jesť čistú stravu je naozaj veľmi náročné. Ale pozor, vôbec nie finančne!!! Treba iba viac rozmýšľať a nebyť lenivý. Väčšina z vás komentujúcich stále hovorí o tom, že ste kúpili nekvalitný slovenský / neslovenský tovar. Iste, pretože ste ho kúpili v hyper / supermarkete. Logická vsuvka 2 – ako môže niekomu vôbec napadnúť, že v tak veľkom gigante je možné dostať kvalitný výrobok? Ak je výrobca schopný vyrábať pre megakolosy, ako môže udržať kvalitu hneď vo výrobe, následne v logistike, skladovaní, kontrole, atď.?! Mne to pardón, vo všetkej úcte k domácim aj zahraničným výrobcom, príde absolútne nesplniteľné. Aby produkt vydržal prepravu z výrobného miesta na predajné (cez veľké logistické centrum megaobchodov), výrobok musí obsahovať okrem iného aditívneho svinstva kopec stabilizátorov, aby cestu prežilo a v regáli sa ešte tvárilo životaschopne. Celkovo je nastavený systém, nákup v obchode, kde naraz kúpim všetko, úplne zlý. Ako sa môžem spoliehať na 1 miesto a nakúpiť všetko naraz – samozrejme kvalitné? To je predsa absolútne nemožné. A ak si to myslíte, že to možné je, tak prosím, nenadávajte na nekvalitu. Ak nám ide o záručné doby v dňoch, týždňoch a bežne aj v mesiacoch, asi nebude všetko naporádku. Ako protipól megaobchodov uvediem napr. nákup od malopestovateľov, malochovateľov. Ani nákup na trhovisku, nie je jednoznačný a jednoduchý. Pretože rajčiny sú skvelé iba od niekotrých predajcov, domáce vajcia nie sú rovnaké od hociktorej babky, mäsko zo sliepky alebo kurčaťa tiež závisí od toho, čím ho daná babička kŕmila, atď. Chce to teda veľa energie, ktorú sa rozhodneme už prvému nákupu a výberu venovať. Áno, je to časovo náročné. Aj logisticky, pretože jedno kúpim tam, iné hentam, tretie na opačnom konci mesta. Sami si vyberáme, čo kúpime, sami rozhodujeme o tom, čo jeme a ako bude vyzerať naše zdravie. Chce to ešte viac rozmýšľania o surovinách, o jedle a hodne hodne selektovať. Veľa šťastia všetkým.
    PS – ak nadávate toľko na mäso, stále je tu cesta, nejesť ho vôbec alebo ho minimalizovať tak, že ho kúpite iba vtedy, keď ste o kvalite presvedčení. Nie som vegetarián, ale mäso jem minimálne. A mám na to svojich veľa dôvodov.
    PS 2 – Viktor, nechcela som dĺžkou komentára konkurovať tvojmu článku, ale toto sa fakt v krátkosti nedalo :-)

  22. Mozno sa mylim, ale zatial mi z potravin vychadza nasledovna logika:
    Ked sa bavime o kvalite, tak sa musime bavit aj o trvacnosti potravin. Tie vydrzia bud s vydatnou pomocou chemie alebo prisneho dodrzania chladiaceho retazca, alebo su jednoducho vyrobene kvalitne a pomoc nepotrebuju. Spomeniem napriklad chlieb. Tie latky, ktore sa paradoxne volaju, ze maju zlepsovat vlastnosti, ich paradoxne zhorsuju, chlieb vydrzi ledva dva dni, potom debakel. Alebo umelo natahovana zivotnost zeleniny, ktora musi precestovat pol sveta a na konci aj tak chuti ako polystyren. Podobne je to s kopou dalsich potravin, od mlieka az po maso.

    V tomto zmysle mi pride vyhovaranie sa na retazce fakt osuchana pesnicka, ked vidim, ze spravne chovane kura 1. nepotrebuje balenie do folie, 2. prezije cestu v letnom mesiaci linkovym autobusom a napriek tomu stale vonia. Chapem, ze kulturu nakupovania u nas monopolne urcuju velke obchodne retazce. Ale ak vyrobcovia zostanu zakockovani a rezignovani v tomto presvedceni, potom sa jednoducho nikam nepohneme. Vas bavi 10 rokov nadavat na retazce? Mna by to nebavilo. Kamen urazu je mozno v neschopnosti spolupracovat, vytvorit obchodne unie a tahat za jeden povraz. A pochopit, ze konkurencia je velakrat jediny spojenec. To chce ale radikalnu zmenu myslenia, do ktoreho vas opat dostavaju cielene retazce. Dajte si to, lebo aj vasa konkurencia to uz ma a je na lepsom mieste. Skratka dostali vas tam, kde vas chceli mat. Odserete si to v prvom rade vy a s vami aj my spotrebitelia. Rozdeluj a panuj plati stale…
    Naozaj ma stve nasa tradicna slovenska crta, identifikovat sa na zaklade konfliktov, negativity a osocovania konkurencie. To je cesta do pekla, v ktorom uz mimochodom sme. Ze ste to vydrzali 20 rokov dnes zial neznamena vela. Nie, nezelam nikomu krach. Ale fakt treba zacat rozmyslat inak.

    Nepaci sa mi ani stale ohananie sa kontrolami a hygienou. Pretoze sa tu tvarime, jak je vsetko kontrolovane a papezskejsie ako papez, akoze vsade ciha salmonela a jedine s Domestosom miliony bakterii zomru. Bu bu bu, poserme sa! Tak preco do pekla funguje gastronomia v omnoho teplejsich krajinach omnoho uvolnenejsie a najpriek tomu bez problemov? Videl som maso na hakoch v Hong Kongu, jedol som vselico zo stankov na ulici a v zivote som nemal problem. Mozno bude pes zakopany niekde uplne inde – zeby v kvalite a cerstvosti? Ze kvalitna vec jednoducho vydrzi a akonahle jej zacne clovek dopomahat, tak sa to cele zopsuje? Pisal som to uz pri hovadzom mase. Keby sa nepestovala mantra co najvacsej jatocnej hmotnosti a jedenia masa kazdy bozi den, jednak by bolo menej chorob a jednak by sme nemuseli zrat kvoli Omega-3 olovene ryby a vitaminove preparaty, pretoze vsetko potrebne by bolo prirodzene obsiahnute v mase. Bohapuste drancovanie prirody nie su len vyrubane lesy. Ale podla mna aj to, ked sa snazime zo zvierat vyzdimat aj nemozne. Vtipne je, ze si to znova cez zdravie odserieme len a len my, nikto iny.

    1. Spojit sa a presadzovat vacsiu kvalitu.
      V tom suhlasim na celej ciare!
      Preco nie?
      Slusne sa dohodnut, rozdelit si pole posobnosti a v pokoji pracovat na tom svojom.
      Da sa to?
      Pri nasich uplakanych velkovyrobcoch mam o tom pochybnost.
      A keby sa to aj nahodou podarilo, co na to stat a retazce?
      Stat je taky debil, ze povoli retazcom asi vsetko, vid co dovazaju.
      Tu treba aj poriadnu legislativu, kontrolu kvality co najcastejsie, obmedzenie dovozu, kontrolu pred uvedenim na trh a nie stahovat z regalov az ked je pruser atd.
      Je to naozaj velky a celistvy problem.
      Navratenie starych prisnych potravinovych noriem, platnych bez vynimky by bolo prvym a velmi dobrym krokom.
      No ale EU…!
      Bohuzial jedine co zostava je neustala buzeracia retazcov a vyrobcov zo strany hygieny a kontroly kvality.
      Co, cim a ako chovaju uz nikto nemoze ovplyvnit.
      Lebo zas EU, skryte dotacie, zisk…!

  23. Porovnavat kura z Hyzy s kuratom z volneho chovu? Ach jo, a to ma o com vypovedat? Keby islo aspon o klietkovy chov na Slovensku vs klietkovy chov vo Francuzsku, ale toto nema ziadnu vypovedaciu hodnotu. Porovnavate tu dve uplne rozdielne potraviny urcene pre rozne socialne skupiny.

    1. Mozno ste len clanok nepochopil. Popisoval som dovody, preco nekupovat lacne kurata a preco su tie kvalitnejsie lepsie. Tiez som kritizoval nekonecne omielanie slovenskeho povodu na ukor kvality. Clanok nebol teda o porovnavani fr a sk kuriat.

  24. @ Viktor:
    Únia hydinárov Slovenska zastrešuje okrem iných aj HSH aj Hyzu. Myslím si že ani HSH ani Hyza nemá záujem ničiť domácu konkurenciu (i keď zdravá súťaživosť môže len prospieť) takže v tomto prípade sa naozaj dá v istom zmysle hovoriť o konkurentovi ako spojencovi. Nepísal som sem nič kvôli tomu aby som prihral jedným polievočku a druhým škodil.

    To s tým tlačením reťazcov nás niekam, som celkom nepochopil, poprosil by som o vysvetlenie. Skôr si myslím, že to bol opačný prípad, kedy sme my ako výrobca museli tlačiť obchodníkov do toho aby predávali naše Kura Kráľovské tak, ako ho vyrábame – len v sáčku bez tácky. K tomuto kroku sme dospeli hlavne pre to že chceme šetriť životné prostredie vo vyššej miere a tácka tam zohráva väčšinovú úlohu. 2 roky trvalo, a ešte stále trvá, že ľuďom sa to nepáči, že chcú to kura na tácke. A aj napriek tomu sme povedali NIE. A ideme ďalej touto cestou aj napriek tomu, že by sa nám oveľa lepšie predávalo. Lebo aj takto chceme vzdelávať spotrebiteľa. Je to však neskutočne náročné hlavne na čas a musí sa ísť systémom postupných krokov. A verte mi, že by sme boli najradšej, a pevne dúfam, že sa toho dožijem ešte ja, keby môžme predávať kura tak, ako v prípade toho, ktoré ste si zadovážili. Len asi bez tej nalepenej etikety na ňom (nechcem vedieť aké lepidlá použili aby to na tom kurati držalo a kam všade sa to mohlo dostať).

    Čo sa týka toho Hong – Kongu… viem kam tým smerujete, ale Čína vyhráva už niekoľko rokov za sebou prvenstvo v rakovine hrubého čreva, ktorá je na 80% spôsobená tým čo človek konzumuje (20% zohráva genetická predispozícia). Tesne je nasledovaná rozvojovými krajinami a krajinami s nízkymi hygienickými štandardami. Takže keď píšete, že si to „odse*ieme“ cez zdravie máte väčšiu pravdu, ako ste si mohli myslieť.

    Ak si kúpite domov brojlerový typ kuraťa, napríklad ROSS 708 alebo 308 a naraz by sme ho dali do výkrmu podarí sa Vám z neho vychovať rovnako veľké kura za rovnaký čas ako nám. Naozaj nedrancujeme prírodu a nechávame rastu prirodzený priebeh. Je to len vyšlachtené plemeno, tak ako je špeciálne vyšlachtené to francúzske aby obsahovalo francúzsku trikolóru.

    Jedna vec ma však zarazila, lebo som myslel, že sa to používa len u našich susedov začínajúcich na P. Videli ste niekedy video ako chlapík kúpi hamburger z Mc Donalda, hranolky z Mc Donalda, normálny hamburger predávaný na ulici a normálne zemiakové hranolky, ktoré sa predávajú na ulici a dal to všetko do nádob a sledoval kedy to zhnije? Ak nie, pointa bola tá, že hranolky z Mc Donaldu ostali také aké boli 10 týždňov! Aby som sa vrátil späť k tomu, čo ma tak zarazilo… je to zlúčenina, ktorú vačšinou používajú zubári aby deaktivovali baktérie pred plombovaním. Chemická zlúčenina NaOCl naozaj dokáže zlikvidovať všetko živé, čo sa tam môže nachádzať. Kura sa počas chladiaceho procesu „osprchuje“ takýmto prípravkom a voilà, vydrží aj to čo bežné nevydrží. Potom by som taký prevoz bez chladenia chápal a povedal že je to možné.

    1. Vasa unia ok, ale je tucet oblasti, kde to tak nefunguje a je problem. Bez ohladu na unie, kritizoval som aj fakt, ze stale je to len v rovine identifikacie na zaklade zleho. Nesnazime sa byt aspon tak dobri ako povedzme u susedov, ale chceme byt len o nieco lepsi ako ti najhorsi z Polska. To je zle mentalne nastavenie.

      Uviedol som Cinu, ale rovnako mozem uviest Japonsko alebo povedzme mekku gastronomie – Spanielsko alebo Taliansko. Nehovorim o jedeni spinaveho jedla. Hovorim o nasom akoze ultracistom ale paradoxne nekvalitnom jedle. Zajdite do nejakeho spanielskeho tapas baru a potom sa porozpravajte povedzme s Jakubom Reimitzom (varil v niekolkych BA podnikoch) co vsetko museli splnit, ked si chceli otvorit takyto podnik na Laurinskej ;-) A mate pocit, ze v Spanielsku, Taliansku alebo Japonsku ludia ziju kratsie a horsie? Pomocka: kluc je v kvalite produkcie ;-)

      Chcete teda povedat, ze to francuzske kura bolo osprchovane a preto vydrzalo co vydrzalo? Mozne to je, ale rovnako je mozne ze vydrzalo vdaka svojej kvalite. Mam v zivej pamati vylety s babkou na Mileticku, za kuratami a inou produkciou. Zenusky tam odjakziva mali zarezane sliepky, zabalene len v novinach. Smradlave kura fakt nie je nieco, co by som si z mladosti pamatal, prave naopak. Dnes by ich pomaly skasla hygiena s pokutou.
      Dopekla, nesnazte sa mi nahovorit, ze je to s hygienou take zle, to by ludstvo uz davno vyhynulo, keby bola pravda vsetko co sa tvrdi. Takto strasi farmacia, takto sa strasi v reklame, takto strasia politici. Je mi to z duse odporne, pretoze je to zaklad pre hnusnu manipulaciu. Tvrdim, ze ak by bola produkcia kvalitnejsia, veci by vydrzali dobre aj bez nasej pomoci. Aj bez direktiv z Bruselu a aj bez ustrachanej hygieny.

      Na margo vyslachteneho kurata – iste, niektore vlastnosti sa mozu slachtenim zlepsit, ale nezabudajme aj na fakt, ze vela veci sme aj slachtenim zhovadili. Priklady zrejme uvadzat nemusim, poznate ich aj sami. Som sice laik, ale stale si myslim, ze hranie sa na Boha ma svoje hranice. Uz na ne narazame. GMO bude len dalsia maskrta v rade.

      Ak mame ist k podstate veci, potom tuzba natiahnut regalovy zivot potravin je podla mna zla cesta a neakceptovanie zakladnych vlastnosti potravin. Viem, inak by sa biznis nedal robit, ale doterajsi vyvoj nasej spolocnosti skor ukazuje, ze vsetko velke vzdy nakoniec zdochlo prave kvoli svojej velkosti. A ze preziju vzdy mensie komunity a celky. Od dinosaurov, cez Rimsku risu az po dnesne velmoci ci korporacie. Za ten svet nemam pocit, ze by sa to v blizkej dobe malo zmenit. To uz sme v debate zasli mozno pridaleko, ale ked uz tak uz. Bude problem s potravinami aj so zamestnanim velkej masy ludi. Uz je a bude vacsi. Mozno riesenie je navrat k vlastnej produkcii potravin, v mensich podnikoch, bez dovozu.

    2. @ Viktor: Naozaj s Vami súhlasím a som rád, že ste ochotný diskutovať, hľadať a nájsť riešenie. Bohužiaľ s naťahovaním doby spotreby je veľký problém. Som o niečo mladší ako Vy a nemôžem si pamätať také veci ako vy. Myslím si však, že ak ste boli na tržnici kúpiť napríklad sliepku alebo kura, spotrebovali ste to do 24 hodín. Naozaj to nie je narážka na to čo je v článku… že ste obe kurence nechali 2 dni v chladničke. Je to proste len konštatovanie. Čerstvé kupujete preto, aby ste to skonzumovali. Najlepšie do 24 hodín. Ak to chcete až o týždeň spotrebovať, kúpite si predsa mrazené kura, alebo chladené, ale až za týždeň. Tak ako mlieko bez akejkoľvek chemickej či fyzikálnej úpravy vydrží len pár dní, tak je to so všetkým. Viete ako to myslím? Naozaj – čím dlhšie to vydrží, tým je pravdepodobnejšie, že tam niečo nie je v poriadku. Tým však naozaj nechcem tvrdiť, že má smrdieť už deň po tom, čo opustí brány porážky.

      Nejde o hygienu, ide o to, že je pravdepodobné, že okrem chutného kuriatka ste do seba dostal aj chemickú zlúčeninu, ktorá tam nemala čo hľadať. Ide o to, že potrebujeme zvýrazňovače chutí a rôzne chemické pomôcky, lebo sme už zabudli ako majú jednotlivé potraviny chutiť. A potom to tak dopadne. Na Slovensku zomrie ročne viac ľudí na rakovinu hrubého čreva ako na rakovinu pľúc. Ja naozaj nechcem nikoho strašiť. Ale je to fakt.
      Sám to najlepšie vidím na sebe. 2x do týždňa kupujeme úplne čerstvé mlieko rovno z družstva, kde chovajú a doja kravy. Otec sa ho nevie dopiť, lebo vie že tak chutilo keď bol mladší a že tak má chutiť. Ja ho nedokážem vypiť pre silnú vôňu a obrovský podiel smotany. Takže si dám radšej hnusné krabicové s ročnou zárukou… TOTO je ten problém! Že zabúdame čo ako chutilo, a potom aj keď dostaneme niečo ozaj bez chémie a konzervantov a iného svinstva už nám to nechutí, lebo sme zviknutí na tie hnusobstvá. Myslím si, že sme naladení zhruba na rovnakej vlnovej dĺžke. V mnohých veciach sa stotožňujem s Vami a Vy so mnou.

      Ešte by som možno jednu poznámku k tým tlačovkám ÚHS. Robia sa skoro každý mesiac. A vždy sme striedali jednú dobrú správu (ako napríklad dodržiavanie welfare kurčiat) a jednu zlú (ako napríklad lacné dovozové kurence Béčkovej triedy). Myslím, že uhádnete koľko médií informovalo o tej dobrej správe a koľko o tej zlej. Keď som sa pýtal moderátorov a redaktorov, prečo neinformovali o tej pozitívnej správe, tak mi bolo povedané, že to nikoho nezaujíma. Že by bolo ideálne, keby sa niekto z tých dovozových kureniec priotrávi, že oni potrebujú takéto senzácie, lebo ľudia to chcú pozerať a čítať. Takže je to aj tým, čím nás kŕmia médiá a čo naozaj chceme počuť a čo nás skutočne nezaujíma.

      Chcem Vám Viktor naozaj poďakovať, že robíte to, čo robíte! Robte to prosím naďalej, nestrácajte chuť v tom pokračovať!

      Ešte jedna drobnosť na Vás osobne… Keď ste robili recenziu na Kura Kráľovské a myslím si že ste ho dosť vychválili, čo Vás prinútilo kúpiť to konkurenčné? :D Už od kedy vyšiel Váš článok mi to vŕta v hlave. Dúfam že to bola len túžba po vyskúšaní niečoho iného…

    3. Timotej: bol som jednoducho zvedavy, nic viac. Obcas pocitam s tym, ze ma niekto moze aj prijemne prekvapit. Nestava sa to sice casto a v tomto pripade sa to holt nestalo.

  25. olga magnova

    Hodně jsem se pobavila nad článkem, že není kuře jako kuře, obzvláště když jsem si vzpomněla na oslavný článek o párcích z drůběžího separátu.
    http://delikatesy.etrend.sk/delikatesy/kombucha-a-ceresnova-stava-v-hydinovych-parkoch-9812.

    1. Uff, načapali ste ma! Mal by som si davat vacsi bacha, aby ma nahodou nevyfotili paparazzi do Noveho Casu jak tlacim do seba hambac od MacD ;-)

  26. Neda mi nezapojit sa do tejto debaty:
    zijem v Salzburgu, meste, ktore je s Kitzbühlom hadam najsnobskejsie v Rakusku a teda ludia tu naozaj nedaju hocico do ust, comu sa prisposobuje aj ponuka v obchodoch! S dovozom potravin z domu (SK) nasa rodina skoncila uz davnejsie, hadajte ale co si z SK nosime sem pravidelne (v kartonoch???)…slovenske parky (ano, do takej „parkovej krajiny“ akou je Rakusko, kde sa parkova polievka konzumuje este aj na Stedry vecer) a Kralovske kura od HSH. Dovod je prave jeho kvalita a chut! Vy, co tu ospevujete rakuske kurence…vase porovnania s kvalitou tych, kupenych na farmarskych trhoch je trochu ako miesanie hrusiek s jablkami! Musim sice potvrdit, ze kvalita na trhoch je naozaj top, cielova skupina je vsak kapanek ina ako „bezny spotrebitel“! A Milan, neviem kde zijes ty, ale ak je pre teba model stravovania „cez tyzden pojedam polotovary a iny humus (tak ako je to u vela mojich znamych co mam tu), len aby som si cez vikend doprial nieco extra“ v poriadku, tak su to tvoje preferencie, s ktorymi napr. ja absolutne nesuhlasim.
    My sme kurence z retazcov ako Lidl, Hoffer a podobne (kotre sa inak medzi domacimi tesia dost velkej oblube) kupili len 1-2 razy! Dakujem! Musia vaha, perie sme drapali asi pol hodinu, vyvar (ktory uz roky robime naozaj poctivo, bez pouzitia akychkolvek dochucovadiel okrem byliniek a soli) ubohy. Kurence z inych obchodov (Spar, Billa, Maxi Markt) porovnatelne s tymi co bezne kupujeme na SK. A cudujte sa svete…tiez sa nam neraz stalo, ze kura zapachalo! Tolko moj nazor na kvalitu!
    O parkoch ani nebudem hovorit, tie sa s nasimi (tiez od HSH) ani porovnat nedaju, s vynimkou divinovych, ktore kazdorocne kupujeme na adventnych trhoch priamo od polovnikov, ktori ich sami vyrabaju.

    @Milan – este k vasmu vzdelaniu…mozete mat aj 3 vysoke skoly, ale vasa retorika je vhodna tak mozno do diskusii do Topiek, sorry!

    @Viktor – na tuto stranku chodim naozaj sporadicky, len po avize manzela na nejaky clanok, ale tiez mi tento vas clanok prisiel trosicku schizofrenicky, kedze som posledne od vas citala velmi pozitivnu recenziu na Kura kralovske od HSH!
    Okrem toho … neviem, ale pri myslienke, ze by som mala konzumovat kura, ktore vydrzi cestu z FR do CZ a potom este linkovym autobusom do NR + 2 dni v chladnicke mi nie je prilis blaho! ;) Velmi kritizujete „upejpanost“ nasej hygieny…ja hovorim radsej nech strasia ako mat pomaly kazdy mesiac kauzy ohladom skazeneho masa ako to bolo este pred nejakymi 8 rokmi v Nemecku, kde som toho casu zila! Teraz je toho menej, davaju si uz pozor!
    A kurence zabalene v novinach, ktore tu tiez spominate niekolko krat mi tiez nahanaju skor hrozu!

    Na zaver asi tolko…zacnime teda dovazat francuzske kurence! Co bude? Hornych desattisic sa chodi najest do restauracii, tym je to uplne jedno. Zopar hobby kucharov si z casu na cas to kura kupi a vychutna si ho. A rest Slovenska bude kupovat polske, brazilske a cinske kurence pochybnej kvality! A vsetci budeme happy, ze po tych nasich slovenskych ani len ten smrad nezostal! ;)

    1. Stale sa tu miesa viacero argumentov, lebo som to mozno v clanku nenapisal dost jasne. Priznal som, ze porovnavat supermarketove kura s volnym vybehom je mozno pritiahnute za vlasy, ale clanok mal ukazat, ze vo vysledku je vyber podla ceny nie vzdy spravny. Nehovoriac o tom, ze casto aj ta zdanlivo vyssia cena je v podstate rovnaka ako pri tom lacnom. Len si treba dat veci do suvislosti a preratat na jednotky. Vyssie v komentaroch som napisal, ze do penazi to vsetko zacne liezt, ak chce niekto konzumovat maso kazdy druhy den, ked nie rovno kazdy prvy. Potom ano, bio je drahsie. Cize clanok bol aj o tom, nekupovat kvantitu, ale radsej kvalitu. Plus bol ten clanok o tom, ze prave tu kvalitu u nas clovek zozenie v beznom predaji len tazko.

      K potravinovym skandalom v DE sa vyjadrit neviem, pretoze neviem o ake maso islo, aky bol jeho povod atd. Podla mna vsetko informacie, ktore mozu v sebe skryvat dovody, preco sa to maso vlastne skazilo.
      Schizofrenia – recenzia je v poriadku, v danom momente som to tak citil a stale si myslim, ze Kralovske kura vycnieva nad zvyskom produkcie, ktora je vystavena v supermarketoch. Nevravim, ze je to idealny produkt a aj v clanku som uviedol, ze si ho nebudem kupovat stale, pretoze mam nastastie domace zdoje. Domace a lokalne veci propagujeme stale a stale aj budeme, urcite nechcem zavrhovat vsetko. Toto je v podstate komunitna stranka a s tym som clanok aj pisal. Kazdy, kto to tu cita pravidelne, si to vie dat do suvisu s nasimi ostatnymi nazormi. Ale ako vravim, mozno som to mal napisat a vysvetlit jasnejsie, zrejme mi v tom zabranil hnev a obcasne zufalstvo…

      Clanok bol urcite politicky nekorektny a prehnane emotivny. Vznikol tak, ze vo mne skratka narastla zlost na ubohu situaciu s potravinami u nas. Pretoze som v kratkom slede za sebou zazil vela neprijemnych veci aj videl priame porovnania so susedmi, ktore pre nas vyzneli velmi zle. Vacsinou s tou zlostou bojujem pozitivne, piseme tu o dobrych veciach, ktore stoja zato. Ale su chvile, kedy treba hnev konstruktivne vypustit. Ze to bolo konstruktivne sa ukazalo podla mna v komentaroch, ktore su dlhsie ako sam clanok. Z toho sa fakt tesim a urcite to kazdeho z nas posunulo dalej. Mozno aj tych, ktori to budu po nas citat.

  27. Sorry, Viktor! Moj komentar je tusim dlhsi ako Vas clanok! :D

    1. ;-)
      Viktor, ze je to napisane „politicky nekorektne“ je super.
      Je to predsa blog a nie clanok na objednavku.
      Vsetko je ok.
      Viviana:
      „Milan, neviem kde zijes ty, ale ak je pre teba model stravovania “cez tyzden pojedam polotovary a iny humus (tak ako je to u vela mojich znamych co mam tu), len aby som si cez vikend doprial nieco extra” v poriadku, tak su to tvoje preferencie, s ktorymi napr. ja absolutne nesuhlasim.“
      Nesuhlasis s niecim, co som nenapisal.
      Inymi stravovacimi navykmi som narazal na Viktorom spominanu skromnost pri jedla a nenutnost mat maso kazdy den.
      A ono sa to da aj s cerstvou stravou, bez polotovarov a aj bez masa.
      Staci rozmyslata aplanovat.
      Presne ako napisal Viktor.
      Moje vzdelanie a vyjadrovanie nech ta netrapi.
      Sme na blogu a nemienim sa vyjadrovat politicky korektne.
      Uz ta vidim ako sa kontrolujes ked ta nieco nastve a ako reagujes s usmevom.
      Vid tvoj prispevok… ;-)

  28. Vidim ze ste dal do clanku prvela emocii a sa Vam vratili obratom :) Ked som ho citala dost ma zarazil nakolko zatial ste mi vzdy hovoril z duse a receptovo ste moja krvna skupina. Preto bolo zvlastne ze slovenske kura skoncilo v psovej miske hoci nas pes zerie niekedy lepsie ako my takze to je ina tema :D Kralovske kura povazujem za vybornu aleternativu k bezne predavanym kuratam kupujem ho kdetu a kupuje ho aj moja v Rakusku roky zijuca mama a nikdy nebolo zle skor naopak hoci som mala uz aj lepsie nehovorim ale na to ako je chovane a v akej cene je to super produkt – za to ze smrdi mohol napriklad predajca ktory ho nechal nevylozene v teple niekde pred chladiakom ako som to uz u kuriat videla. Hyzi a vsetkym slovenskym chovatelom/pestovatelom drzim uprimne palce prave oni su jedni z tych ktori sa snazia robit nieco viac aj ist s dobou a to na nasom malom trhu a u slovenskeho spotrebitela ktory vybera len podla ceny nie je jednoduche aj pod prilevom odpadkovych potravin z niektorych susediacich statov. Bolo by krasne zit len z vlastnorucne kukuricou krmenych domacich kuriatok ale realita je bohuzial ina :( Skuste reparat s nejakym dobrym slovenskym kuratom verim ze sa najde aj take.

  29. Svojho casu to bol link na Farmu lucny dvor, http://www.farmalucnydvor.sk/ je to blizko BA skusal niekto hydinu odtial ?
    Ja sa stale neviem odhodlat, lebo stacia mi zasoby z vlastnej rodinnej produkcie.

  30. @Milan: “Kupuju aj chudobnejsi ludia. Ale zdravsim stylom ako u nas, cez tyzden setria, stravuju sa skromnejsie a na vikend si dopraju trochu lepsie.” Ak si to myslel na kvantitu potravin, ktori ti ludia skonzumuju v priebehu tyzdna, tak OK, beriem. Ale pravdu povediac, tazko mi je predstavit si, ze existuje niekto, kto cez tyzden je menej, len aby usetril a mohol si na vikend kupit potraviny na farmarskych trhoch! ;) A tiez si nemyslim, ze je dennodenna konzumacia masa o tolko drahsia ako cerstva strava bez polotovarov! Kazdy, kto sa chce stravovat naozaj zdravo potvrdi, ze to vobec nie je lacny spas!

    Ja som v mojom prispevku na nikoho neutocila (aspon teda nemam ten pocit) s vynimkou poznamky ohladom tvojho vzdelania a tvojej retoriky! Tak neviem o akej “sebakontrole” a mojich reakciach hovoris. Tento blog ako aj cely e-Trend je pre mna v trocha inom leveli ako bezne webove stranky roznych bulvarnych platkov, takze som predpokladala, ze aj diskutujuci su na nejakej urovni. Tvoj vyrok: “Viete co by som mal obrovsku chut spravit? Zrolovat ekonomicky tyzdennik, a dat s nim vasmu riaditelovi a hlavnemu ekonomovi po papuli. Mozno by ich to prebralo.” je vsetko ine len nie na urovni! Keby si spominanu spolocnost aspon zbezne poznal, vedel by si, ze podnikov s takou socialnou politikou ako ma HSH mozes na Slovensku hladat ako ihlu v kope sena. Do podrobnosti nejdem, na to su tu ini… To, ze nieco podobne napises len na zaklade toho, ze Viktor v clanku napise, ze ich kura smrdelo je … poviem to teda bez emocii… dost prostoduche! Zaujimalo by ma inak, kedze zijes v zahranici a dalej od Rakuska…ci vobec mas osobnu skusenost napr. s tymto slovenskym vyrobkom!??

    @Viktor – ako som pisala, na tento blog chodim sporadicky, mozno som preto pochopila tento clanok tak ako som ho pochopila. Prave preto, ze na zaklade tych par clankov co som od Vas citala som si spravila dost vysoku mienku o celej vasej praci, ktoru odvadzate ma tento blog dost (negativne) prekvapil…ale ako pisete, je fajn, ze vzbudil tolko reakcii, naozaj to zrejme kazdemu rozsirilo trocha obzor!

    1. Viviana:
      Nehnevaj sa, si poriadne mimo.
      Co splietas ze niekto je menej cez tyzden a na vikend si dopraje viac?
      Pisal som ze sa stravuje skromnejsie a na vikend si dopraje.
      Skromnejsie znamena menej masa a viac niecoho ineho, ale nie jest menej.
      Ano, kazdonenna konzumacia masa nie je velmi draha, ale je nepotrebna pre organizmus.
      To by ti priaznivci zdraveho stravovania mohli potvrdit.
      A ze je zdrave stravovanie drahy spas????
      Nie, nie je.
      Je k tomu ale potrebne pouzivat rozum a aj ruky.
      Bez planovania, vhodneho vyberu, zapojenia vlastnych ruk je to ale drahe, to je pravda.
      Zdrave stravovanie nie je o bezhlavom nakupovani znaciek bio, freerange a pod.
      To je naozaj o zivotnom style a praci, nie o BIO-mode.
      Co je pre teba tazko predstavitelne a drahe, to je pre mnohych lahka a lacna denna realita.

      Ci mam skusenost?
      Samozrejme ze ano.
      Chodim na Slovensko na par tyzdnov v roku.
      Mam aj skusenost so smradlavymi kuratami.
      Ale!
      Pouceny zo zivota vonku, vzdy som vzal blocek z nakupu, isiel som do predajne a dal som si ho vymenit.
      S mojim usmevom na tvari a za strasneho zazerania predavaciek.
      Socialna politika firiem ma netrapi, kupujem ich vyrobky a nie socialnu politiku.
      Ked je dobra, tak im k tomu samozrejme gratulujem, nic proti tomu, ale neviem co to ma spolocne s pokazenym vyrobkom.
      Ze sa to (takmer na 100%) stalo mimo ich sferu vplyvu, t.j. chladiace retazce je mi jasne a vyssie som to spominal.
      Vzhladom k letnym teplotam bude skusenosti s pokazenymi vyrobkami len pribudat.
      Naklady na chladenie su totiz naozaj vysoke a obchody setria aj tam, kde sa nema….
      Ze napisem nieco na zaklade Viktorovho vyjadrenia?
      Nema dovod mu neverit, ale keby predsa, mam aj vlastnu skusenost.
      Ze padlo prudsie vyjadrenie?
      Aj ja mam emocie, neviem preco si nepovedat od srdca, tebe v tom tiez nikto nebrani.
      Si negativne prekvapena?
      Nie kazdy den je nedela.

      Ked budem opat na Slovensku, tak asi urobim vlastny test „vydrze“ kureniec.
      Kupim jedno normalne domace na trhu, jedno najdrahsie v obchode a jedno „slachtene“ specialne pre hypermarket.
      Budem sa snazit kupit rovnaku cerstvost.
      Metodiku testu este neviem, ak mate napady sem s nimi.

  31. Úprimné kurča som si nedávno kúpil na nedeľný obed aj ja – Terno, Kresánkova, Dlhé diely, BA. Potešil som sa vtipnej etikete, aj dojmu že nekupujem antibiotikami ani vodou dopované stvorenie.

    Keď som ho rozbalil – smrad, hnusný smrad ! Viem o čom autor píše. je to masaker. Keby som sa živil predajom potravín, rozhodne by som sa to chcel naučiť robiť lepšie ako títo nemuhúcnici.

    Určite si už u nich kura nekúpim!!! Pozdravujem výrobcu aj predajný reťazec.

  32. Fúúha.. Zase tieto rozprávky o nadopovaných kuraťách. Ako sa diskvalifikovať jednou vetou. Gratulujem.
    Odporúčam doštudovať legislatívu, kontaktovať ŠVPS SR a zistiť ako často sa niečo také vôbec zistilo a potom písať bludy.

  33. včielka

    Už som reagovala pri článku o Kráľovskom kurčati; kúpila som ho dvakrát a nikdy viac. Malo hrubú kožu, nepríjemné hrče tuku, bolo ho treba došklbať a chuťou sa ničím neodlišovalo od iných, menej kráľovských kureniec. Spomínala som to kde-komu a aj od ľudí z fachu som dostala zaujímavú odpoveď. Že keď objednávka prekročí kapacitu, tak sa ako kráľovské zabalia aj kurence iné… Takže pán Filo naozaj dostáva nejaké vip-kurence, a nemá dôvod ich nechváliť (tobôž nie ako krstný reklamný otec). Ale Slovač v bežnom obchode kupuje iné kurence a samozrejme aj inak opracované. A s týmto mojim názorom nepohne ani buldozér, pretože mi dalo za pravdu toľko ľudí… tí všetci sa ojebabrali pri kúpe tohto vzácneho, prevzácneho vtáka. A naprosto súhlasím s Viktorom. Prestaňme kupovať slovenské výrobky slovenské výrobky len preto, že sú slovenské, aj keď sú nekvalitné a hnusné.

  34. kupovat vseobecne akekolvek zabalene kura je vabank,nakolko naozaj obchody setria na energiach.preto kupujem kurata nezabalene u masiara,kde ho najskor ovoniam.
    a teraz trosku mimo temy.clovek sa spolieha na kvalitne mlieko z automatu,tesi sa,pride domov,naleje si a nieco na chuti nehra-BOLO ODSTREDENE OD TUKU.do druheho dna na povrch vystupilo iba minimum smotany.a to sa mi stalo na 2 miestach-v dun.luznej a pri kauflande.

    1. Toto je síce mimo tému ale spýtam sa. Koľko cm tuku by malo vystúpiť hore v hrdle flašky? Ako referenčnú flašku si zoberme tú čo predávajú priamo pri automate.
      Ináč práve pri Kaufladne v BA som raz bol nespokojný s mliekom a volal som na číslo ktoré je uvedené na automate. Celkom zaujímavo som sa s človekom porozprával.

    2. jarnykvet

      to mlieko nemuselo byť odstredené. Stačí keď kupujete posledné litre. Tuk je ľahší ako ostatné súčasti mlieka, stúpa hore, prví zákazníci majú mliečko vždy o niečo tučnejšie ako poslední :)

  35. Vladimir

    Ja mam dobru skusenost s ceskym kuratom – ked uz teda je tak zle, ze treba kupovat z HM. Pravdou je, ze stoji asi 3.99e/kg, ale poznat to. Toto konkretne dostat v hypernove (aspon v tej bratislavskej):
    http://www.vodnanskadrubez.cz/produkty/zlate-kure.html

  36. tokosk16

    porovnavate neporovnatelne.
    ak bude polnohospodarska politika EU BEZ DOTACII, potom sa pozrieme, ake kurence kto vie dochovat za aku cenu.

    zial, pre Slovaka je stale za ten mizerny plat najrozhodujucejsia cena vyrobku. preto sa dari cinskym obchodom so smradlavymi handrami a slovenske skrachovali.
    z tohto logicky vyplyva, ako sa MUSIA spravat vyrobcovia potravin na Slovensku. ak by nepouzivali kadejake techniky znizovania nakladov, tak su na uradoch prace dalsie tisice ludi. proste DOTACIE SU DOTACIE :((
    T.

    1. Dovolim si povedat, ze dotacie su cesta do pekla. Cista deformacia, ktora sa navonok prejavuje tak, ze na obrovskych lanoch mame vysadene monokultury. Skoc do susedneho Rakuska a uvidis, kolko roznych druhov sa da pestovat na poli tej istej rozlohy. A potom sa cudujeme, ze je nizka potravinova sebestacnost.
      Cena potravin ide hore, da sa predpokladat, ze potravin bude casom menej. Jedna z ciest je, ze vsetci ti nezamestnani, ktori sa nahrnutli do miest, sa pekne krasne vratia spat na dedinu a na polia. Zabijeme dve muchy jednou ranou. A este aj bez dotacii…
      Takze take cierne to bez tych dotacii zasa nevidim. Tym skor, ze uz aj polnohospodarstvo ovladaju velki hraci, ktori skratka cecaju system. To je presne to, kazdy vidi len kolko socialnych davok dostavaju Romovia (velky a lahky terc nenavisti), ale kazdy prehliada fakt, ze par miliardarov odcerpa so systemu nasobne viac ako vsetci Romovia dokopy (tazky a nezdolatelny terc)…

      Cesta je len mensie farmy a domaca produkcia. Inak budeme odsudeni nato, zrat zle potraviny a byt z nich chori.

  37. poniektorý tu točíte o veciach o ktorých nemáte ani šajn.
    kura nikdy nevykrmite len na obilninách.každá krmna zmes má minimálne 40% kukurice.to že máte masné a žlté kura neznamená že bolo šťastné a dobré krmene vo výbehu.áno Slovenské kurčatá občas zapáchajú,je to dané tým,že sú zabalené vo folií a skladované pri blbej teplote,nemá to nič spoločne z chovom a krmivom.v tomto sa musím zastať firmy HSH,že nemájú ako ovplyvniť správne skladovanie v obchodoch.
    kydáte na slovenské výrobky,tak si žerte rakúske,francúzske atd..na slovensku je kopec výborných potravin .z iného súdka.osobne som pil/pol flaše/originál šampanského z francúzska,nesiaha hubertu de luxe/sekt/ ani po kolená,ale to je zrejme o chuti budete namietať áno je!!! mne chutia slovenské kurence a som rád že nie sú masné.rád totiž platím za mäso a nie tuk,ono si stačí ku kuraťu pričuchnúť a cítite či je zaparené.
    keby som vám upiekol to vaše ospevované kura a slovenské narobil vám desať vzoriek,tak verím tomu že prd rozoznáte.sú to len reči.pre niektorých z vás je ešte aj z prepáčením hovno kvalitnejšie to rakúske ako slovenské,ked ste taký majstri v chuti,tak spravte na to článok,rád sa pobavím

    ps:aby nedošlo k omylu ,že neviem o čom melem,tak vám oznamujem,že vyše 20 rokov chovám hydinu a mám malú farmičku na prepelice a zatial sa mi nikdo nesťažoval čo svedčí o tom aj to že momentálne mám všetko vypredané dopredu na 2 mesiace.mal som distribútora z Nitry,ktorý nechal zosmradnúť chladené prepelice,kedže ich nechal vo väčšom teple.kde skončila zásielka neviem,som preto vinný ja????????áno je tam moja nálepka na obale.skúste sa najskôr zamyslieť než začnete kydať na slovenských výrobcov aj ked je pravda že niekedy vyplačkávajú úplne nezmyselne :-)

    1. Evidentne nepochopeny clanok… Bol o tom, ze vsetkemu slovenskemu drzime palce (ak citate delikatesy dlhsie urcite to viete), ale niekedy sa skratka citime podvedeni, ze ta kvalita vyrazne zaostava.

      A na to vezmi jed, ze pridem nato, ktore je ake kura. Byvali casy, kedy sa u nas kurata chovali na masokostnej mucke a tyzden pred porazkou prehodili na kukuricu, aby sa zbavili smradu. Cas a peniaze tlacia, takze kukurica sa akosi vytratila. A to maso? No smrdi na sto honov. Ale to v obchode nezistim, pretoze co? Je zabalene v krasnej folii a polozene na krasnej tacke… dakujem.

      Hm, nechcete tuk, chcete maso, ale platite za vodu. Verim, ze Vam to nevadi a ze ste s tym uzrozumeny. Takze tolko k teme slovenske a rakuske hovno.

    2. LOL, porovnávať francúzske šampanské so „sektom“ Hubert DE LUXE! Však to je tak špecifický nápoj že až – chuťovo v podstate sladká „vinea“ k tomu s pramalým obsahom alkoholu – len okolo 7%! Vzdialený od šampanského na 100 honov.
      FR šampanské sa väčšinou uprednostňujú suché typu brut, extra brut…
      Tiež mi nechutia takéto, mám rád sekty polosuché (aj napr. Hubert, dosť Cavy = ES, dokonca aj HU, AT a DE polosuché mi chutia – no alkoholu pijem všeobecne málo takže tiež nie som žiaden ročníkový odborník).
      Ale tieto majú alkoholu ako normálne šampanské a normálny sekt, okolo 11-12% a aspoň vzdialene by sa dali porovnávať so sektom z Franúzska – šampanským, na rozdiel od H.DeLuxe…

    3. hubert de luxe má od vinei dosť daleko.Ten šampus bol brut.bolo nás cca.20 ludí a mali sme 2 kartony,čiže 12 fliaš.je zaujímavé,že ani jednému človeku nechutil a zhodli sme sa na tom,že sa Slovenským vôbec nevyrovná.že nechutil mne je normálne kedže mám rád polosladké sladké vína/slamové,tokaj,malaga/ značku šampana kludne zistím
      ps: poznáš porekadlo,že pre jeden strom nevidel les?

    4. to mi bolo jasné hneď, porovnávaš Hubert De Luxe – sladký vínový nápoj (vraj sekt) naviac s extra nízkym % alkoholu, so sektom/francúzskym šampanským brut ( s % alkoholu vyšším o viac než 50 percentných bodov).

      Hubert De Luxe má skôr bližšie (chuťovo) k tej Vinee než k Hubertom Brut, či Extra Dry. Mimochodom prečo najprv neochutnáš asi 5 takýchto typov od Huberta, ktoré majú v ponuke, a neohodnotíš podla toho celú slovenskú úroveň sektov? Lebo tieto by ti takisto vôbec nechutili.
      Proste tu išlo o porovnávanie sladkých hrušiek s kyslými ríbezlami.

      Aj tie francúzske šampanské, aj tie brut od Hubertu sú -podla odborníkov- kvalitné a dobré sekty, akurát tebe, a ani mne nechutia. Mne navyše nechutí ani ten De Luxe. ;)
      P.S. minule som kúpil 2x kura od HSH (v BA ich až tak v obchodoch nevidno)
      a boli dosť chutné, tuším lepšie než Hyza; jedno bolo „bežné“ a druhé tzv. Kráľovské. Ako som už niekde písal, problém bude v dopravnom reťazci aj skladovacích podmienkach v obchode.

  38. @čačo – dakujem Ti za tvoj prispevok, ktory mi v tomto uprsanom pocasi spravil super naladu! Uz 5 minut sa chichocem nad tvojou vetou: „pre niektorých z vás je ešte aj z prepáčením hovno kvalitnejšie to rakúske ako slovenské.“ :DDD Mas recht! ;)
    Vela uspechov s chovom prajem! ;)

    1. @ Viktor: Nepochopil som tu vetu: „Hm, nechcete tuk, chcete maso, ale platite za vodu. “ Veď na slovensku sa chladí vzduchom a nie vodou, takže mäso sa „nanapije“ vody ako je to v prípade poľských či brazílskych. Taktiež som ešte nevidel v super – hyper markete kuracie diely od slovenského výrobcu, ktoré by boli napichávané solným roztokom alebo niečím podobným (tzv. krehčené, alebo šťavnaté). Zato poľské, brazílske a dokonca české áno. Najviac ma pobavila etiketa od českého výrobcu, ktorý v texte upozorňoval, že výrobok (šťavnaté kuracie prsia) môže obsahovať alergén horčicu … wtf … ako sa to tam asi dostalo?

    2. Timotej: mam zato, ze maso sa nemusi ani krehcit, ani chladit vodou. Pretoze zvierata v sebe viazu vodu uz pri krmeni. Detto prasata a dalsie druhy masa. A to som este odhliadol od faktu, ze kvalitny tuk na mase je praveze na osoch ako na skodu (vid nedavny clanok o hovadzine, pemikane a omega-3).

      Ak to niekto vnima ako okradanie, ze si kupuje mastne namiesto svaloviny, tak mu tazko clovek vysvetli, ze niektore skupiny vitaminov sa rozpustaju prave v tukoch a nekonzumaciou tukou okrada len sam svoje telo…

      Staci pozerat, co sa s masom stane, ked ho dam na gril alebo panvicu. Prilepi sa. A nie, nebude to nespravnou teplotou, ani nespravnou panvicou. Je to sposobene vodou. Ano, vodou v slovenskych kuratach, brazilske a polske som v zivote nekupil.

    3. :-)) rád som potešil a rozosmial.
      nič nie je krajšie ako smejúca sa žena.

    4. Reakcia na Timoteja „Taktiež som ešte nevidel v super – hyper markete kuracie diely od slovenského výrobcu, ktoré by boli napichávané solným roztokom alebo niečím podobným“
      Nuž ja si pravidelne všímam v letákoch „príťažlivé“ ponuky na „šťavnaté kuracie/morčacie rezne, prsia…“ (niekto neinformovaný sa im nato asi pravidelne nachytá, neviem akú zdôrazňovanú extra šťavu tam chce kto hladať) – a často ide o slovenské šťavnaté/krehčené veľdiela. To isté robia aj v ČR. Teraz si nevybavím všetky mená výrobcov/spracovateľov, lebo v obchodoch ich obchádzam oblúkom celé roky. No tu sa tým napríklad chváli jedna slovenská firma.

      „Morčacie a kuracie prsia šťavnaté
      Spoločnosť Kupex s.r.o. (Voderady) ponúka morčacie a kuracie prsia šťavnaté. Na výrobu šťavnatých pŕs používame účinnú technológiu nastrekovania a masírovania.
      Prsia bez kosti a kože, masírované a nastreknuté špeciálnym, na to určeným lákom, pomer mäso : lák podľa požiadaviek zákazníka, max. 30 %.
      Zloženie – (hydinové) prsia min 70 %, voda, soľ, dextróza, maltodextrín, E 331, E 415.“
      http://www.kupex.sk/morcacie-a-kuracie-prsia-stavnate.phtml?id5=13857

      „Filozofiou firmy je vyrábať hydinové výrobky s vysokým podielom ručnej práce a spracovať výrobky tak, aby ich konečná príprava bola veľmi rýchla, samozrejme s dôrazom na kvalitu.“
      http://www.kupex.sk/o-nas.phtml?id3=56825

      Okrem toho aký sajrajt to máme kúpiť (následne vyvariť, vypiecť-vyliať, prípadne zvyškovo zjesť) ide ešte o ďalšie pľuhavstvo – ak sa obozretne neodžubeme na domácom nákupe a vyhneme sa mu, tak naňho môžme natrafiť inde. Pre stravovacie zariadenia -reštaurácie, jedálne- ide o krásne alibi, ako nám legálne za lacnejší nákup predať za cenu normálneho 100% hydinového mäsa, riedenú flaksňu. Tam už nie je na jedálnom lístku napísané „šťavnaté, riedené kuracie prsia“, ale je tam pri nich napísaná gramáž, napríklad 150 g. Na tanier však dostaneme asi o 40 gramov menej, než akoby nám ich pripravili z NORMÁLNYCH kuracích pŕs (miesto možno 130 g, 90g). Podľa zákonov či postupov je však všetko v poriadku, lebo gramáž sa uvádza v surovom stave pred tepelnou úpravou. A tu vidím asi aj najväčšiu popularitu a odbytisko takýchto pančovaných hnusobstiev – u vybraných stravovacích zariadení.

      P.S. o tom krehčenom bola aj jedna časť Černých ovcí na ČT http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097429889-cerne-ovce/209452801081007/ a jedna Testovin – zvlášť táto reportáž je poučná, napr čo umožňuje legislatíva a čo sa nachádza v obchodoch http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10095706689-testoviny/211452801310003/obsah/141705-krehcene-maso/

  39. Ľudské telo obsahuje 60-70% vody, rátam s tým že je to asi tak u väčšiny živočíchov, kurence nevynímajúc. Takže ja si myslím, že je to normálne. Naozaj sa nechcem hádať, len neviem či ste tým chceli povedať, že všetky slovenské kurence obsahujú vodu, čo je zlé, a nejaké inokrajné vodu neobsahujú, čo je dobré, alebo miesto vody obsahujú tuk a to je dobré. Proste nerozumiem. Ak to mäso nemá vodu, tak z čoho má byť sťavnaté? Veď aj steak, ak ho chcete jesť úžasne krvavý, tak ho len pri vysokej teplote hodíte na panvicu aby sa póry uzavreli a šťava (voda+malé % tuku) ostali vnútri. Hovoríme stále o chladenom mäse nie mrazenom. Lebo napichávanie sa týka mrazeného.

    Mne sa ešte nestalo aby sa mi naše mäso prilepilo buď na gril, alebo na panvicu. A to grilujem v lete skoro každý tretí deň. Skôr sa mi prilepí na gril slanina, ktorou sú obalené také tie párky na gril. A slanina je predsa hlavne masť, nie? Tak tá by sa akurát nemala prilepiť. Či? Ale môžem sa popýtať odberateľov v HoReCa sfére, že či sa im to už niekedy stalo, alebo čo proti tomu robia. Grilovací rošt mám nerezový, a panvice používam teflónové. Grilujem v záhradnom krbe prispôsobenom na grilovanie. na grilovanie používam pahrebu z dreva, ktoré pred grilovaním niekoľko hodín poriadne horí, žiadne uhlie, či brikety.

    1. Nie, nie je to normalne. Co tam priroda chcela mat je sice normalne, ale ked upravenou stravou zabezpeci zadrziavanie vody v tele, tak to rozhodne normalne nie je. Robi sa to v kulturistike, kde su chlapci pekne napucany (vyrysuju to pred sutazou), to iste sa da krasne aplikovat na zvieratach. To je ta voda a „pancovane“ maso, o ktorom hovorim. Rovnako sa „pancuje“ aj slanina, aj ked by to mal byt paradoxne tuk.

      Pancovanie vo vseobecnosti je prekliatie potravinarstva, napriec celym spektrom. Vyrobca usetri, zachovaju sa pracovne miesta, ale konzumujeme prazdne potraviny, z ktorych skor alebo neskor vazne ochorieme. Vznika paradox obeznych ludi, ktori su brutalne podvyziveni. Hovori o tom nahlas Bukovsky, hovori o tom Mercola, hovori o tom lekarka v Ste to co jite, jednoducho je to fakt. V tomto zmysle si naozaj myslim, ze masova vyroba je cestou do pekla. Nici nase potraviny a rovnako nici male krajiny a malych farmarov, ktore prestavaju byt konkurencie schopne. Sami to viete najlepsie a to ste velkovyroba, nie mala rodinna farma… Ale ked sa nam vsetci nahrnili do miest, pretoze v telekomunikaciach sa zaraba najviac a vsetci chcu byt vysokoskolaci, potom to aj tak vyzera. Potraviny sa jednoducho nedaju brat stale len ako prachsproste uspokojovanie mlsnych chutok. Dobre vsak je, ze ak clovek kupuje poctivu produkciu, aj si lepsie posmakuje aj nemusi spekulovat so svojim svedomim, ci niekto ma robotu, alebo nema, alebo kto koho zodral z koze. Pre mna win-win situacia ;-)

      Nikde som nepovedal, ze vsetky slovenske kurata su taketo a brazilske nie, to ste museli zle precitat.

      To prilepovanie mi praveze potvrdili ludia z HoReCa. Predpokladam, ze maso davate predtym do poriadneho pacu, ktory je mastny. Takze ani nemusite prist nato, ze maso sa lepi. Skuste to s prirodnym reznom a urobte si porovnanie ;-)

      Co sa tyka stejkov, panuje tu vela mytov, par ste ich spomenuli. Krvavy stejk nie je v skutocnosti krvavy. Maso sa na bituku kompletne odkrvi, takze to co v nom ostane, je skutocne ofarbena voda. Budem citovat Varica Dana z jeho blogu: „Nechajte zatiahnuť z oboch strán. Napriek pretrvávajúcim poverám tento proces nezabraňuje vytekaniu šťavy z mäsa a tento fakt je vedecky podložený.“ http://varicdaniel.blogspot.sk/2012/05/co-by-som-to-tajil.html

  40. Milan G.

    Farba pokozky kurcata nijako nesuvisi s jeho kvalitou a s tym, cim je krmene. Je viazana genmi na plemeno.

    Plemena kurciat ktore pochadzaju z Azie maju zlte behaky a zltu pokozku. Je to mozno nahoda, ale je to presne ako s obyvatelmi tejto casti planety.

    Ine plemena kurciat maju pokozku bielu, alebo dokonca ciernu. Existuju dokonca plemena, ktorych maso ma modru alebo ciernu farbu. Bezne sa chovaju aj na Slovensku.

    Farba pokozky je previazana aj na farbu tuku. Ak sa povie ze toto bola domaca sliepka, zltucka, ved pozri na tu polievku, nema to nic spolocne s gazdovskym typom kury. Rovnako dobre chovana a hyckana kura moze mat pokozku a tuk biely.

    Je to ako s uprednostnovanim farby skrupiny vajicok. Mozu byt od bielej cez ruzovu az po tmavohnedu v odtieni horkej cokolady. Existuju dokonca vajicka kur s nazelenalou a namodralou skrupinou

  41. Ako ste prišli na to , že sa skôr pokazí vec ktorá je dopovaná chémiou !!! Veď JE TO NAOPAK !!! Kura ktoré sa nepokazilo v autobuse musí byť riadna sračka, nadopovaná chémiou aby sa nepokazilo. a to že voňalo kukuricou a malo peknú vôňu sa dá ľahko dosiahnuť práve tým že ho pred balením doladili nejakou tou chémiou. Nepodceňujte slovenské výrobky. Pracujem v reštaurácii a mám možnosť porovnať hydinu z celej Európy a verte že zo Slovenskou sa pracuje najlepšie. Je veľa vecí ktoré sa dajú porovnať,ale čím dlhšia záruka na potravinách tým väčší bordel. Brazílske a polské nikdy nekupujem!

    1. Hm, zrovna dnes je na SME clanok o tom, ci je BIO lepsie alebo nie. Vraj nema viac vitaminov, ale je tam jeden paradox: bio vydrzi dlhsie ako to, co ma v sebe chemiu – rozumej konzervacne latky ;-)
      Nerad by som podcenoval slovenske vyrobky, ale viem skratka svoje. Aj od majitelov restauracii

      Co sa tyka poctivo chovanych kuriat tyka, mam v zivej pamati, ako ma babka bravala na trh na Mileticku. Pamatam si zeny, ako predavali zabite kurence balene v novinach. Fakt si nepamatam smrad ani chorobu. Zato smradu si uzijem az az s dnesnou hydinou, to ju ani chovat nemusim… ;-)

  42. Ľudia u nás sú žiaľ ešte stále značne pozadu, ale nemožno sa čudovať a navyše to čudné vlastenectvo “ na nič, ale naše“. Podstata problému je v tom, že väčšina ľudí v biznise je nenažraná a chce mať majetku takpovediac cez noc. Normálne by sa na tomto zbohatnúť nedalo, ale náš človek odchovaný kradnutím za socializmu si s tým poradí. Kuracie mäso pumpované vodou to je fenomén našej vody. Našťastie sa už aj u nás objavujú farmári, ktorí pochopili, že existujú ľudia, ktorí nehľadia iba na cenu, ale aj na kvalitu a že si pre seba a svoje deti radšej kúpia menej, ale kvalitu. Nepoznám detailne rakúske kurence, ale francúzske, a ostatne tak ako skoro všetky výrobky sú chránené apeláciou, čo znamená, že to zviera musí spĺňať isté podmienky a tam sa odrbávať nedá. také kura ale stojí 8-9 Eur. Samozrejme ak niekto chce kúpi si to za 3 , rozdiel je hneď vidieť, ale je tu možnosť voľby. To by som raz chcel mať aj tu. Držím palce iniciatíve, ktorá by chcela oživiť starú tržnicu v Bratislave s cieľom organizovať farmárske trhy. Pomaly sa to tu začína prebúdzať.
    Čo sa týka odborných komentov vyššie a porovnávania sladkej žbrndy so šampanským, to musí byť fakt znalec, „ktorý uhádne každú značku“, asi že suché – mokré, červené – biele, sudové – rozlievané a hlavne sladké= dobré – suché =kyslé.
    Inak nič proti Hubertu Classic, ktorý je vykvasený vo fľaši, ten milujem a je to naozaj dôstojný nástupca starého Pallugaiya.

  43. Ahojte. Výborný článok, výborná diskusia. Mám len jednu otázku – odpoveď hľadám dlho a nič. Prečo tzv.“slovenské kurence“ u ktoréhokoľvek predajcu (supermarket, hypermarket)majú miesto číselného kódu 858, len trápne 292 ap. Ešte ani raz som nenatrafila na slovenské kura s našim kódom.

    Inak súhlasím s Viktorom – my cítime v obchodoch ponúkaných kuriatkach, či už vo vývaroch, dusených alebo pečených niečo kyslé, jednoducho ten vývar nechutí tak ako by mal. Preto som jednoducho napísala inzeraát na internet a už druhý rok kupujem kurence, kačky a hus od chovateľa neďaleko Košíc. Mám odkontrolované, čím kŕmi. A tiež mám dobrý pocit, že podporujem slovenského farmára, len nie takého, ktorý sa musel prispôsobiť chovom požiadavkám nízkych cien v megaobchodoch.

    Tak ja len toľko. Ale veľmi ma zaujíma ten kód. Krásny večer :)

    1. Ivka, kod 292- to mam od tunajsieho masiara su vyrobky vyrobene v EU- u ktorych uz nik nezisti krajinu povodu. Azijske maju kod 272 a tu bola o nich relacia v novinach, aby sa pre istotu nekupovali, ak clovek vidi, alebo po ich zakupeni a rozbaleni zisti, ze z nich vyteka farebna tekutina. Treba k tomu viac?

  44. Vdaka za porovnanie hrncov. Ja varim veru na francuzskych „kokotkoch“; ale nedam na ne dopustit- su ozaj super ak k nim clovek nie je brutalny a neskriabe ich email znutra kovovymi „zbranami“. Okrem toho su skvele aj do rury na pecenie, takze som spoko. S keramickymi skusenost nemam- tolko priestoru v kuchyni u mna nie je.

    Ad kurca- tu sa veru stazovat nemozem. V najdrahsej krajine EU co sa tyka cien v obchodoch sice dostat vsetko, ale za kvalitou sa aj tu clovek niekedy nabeha. Vyhodou su tu snad len servisy v supermarketoch, kde sa s masiarmi da dohodnut na kadecom a odlozia, pripravia, zozenu. A neda mi povedat, ze nie len francuzske kurcata a sliepky su super. Aj u nas v Belgicku mame lokalneho favorita a je nim Mechelsky kukuk. Super masko aj ked take kuriatko vyjde aj na 11€. Ale vyber je pestry aj u arabskych predajcov helal maska a nie len kuriatok, ale aj cerstvej jahnaciny. Ake pozor si treba davat vsade, lebo obcas sa sem privezie bud azijske, ci nemecke okridlene cosi a potom su z toho oznamy, ze to bolo kontaminovane kadejakou chemiou a jedmi. Takze opatrnosti pri kupe jedla naozaj nikdy nie je dost.

  45. Info pre Ivanu (komentár 43.)

    EAN kód 292… je váhový kód. Nemá to nič spoločné s pôvodom tovaru. Všetko čo sa predáva na váhu by malo mať takýto kód, ak sa nejedná o „kusový“ predaj. Napríklad ak firma predáva kurence kalibrované, napríklad 1,75 kg tak tam môže mať 858… ak je však váha každého kuračaťa iná, neostáva výrobcovi nič iné ako do EAN kódu zakomponovať hmotnosť a vtedy musí kód začínať 29… dokonca to tretie číslo môže byť tiež iné nemusí to byť len 2. Je to len taký čudný výmysel slovákov, že slovenské je len to čo má EAN 858… Mala by sa ohľadom toho robiť väčšia osveta

  46. Asi autora trochu sklamem, ale Staub je Čína, ako všetko ostatné.
    Čo nie je 100% Čína je Skeppshult.

  47. Velmi pekne. Ale uvazoval si uz aj nad tym, kolko nafty sa spali, kym to kura pride z Francuzska? Takze nabuduce, ked budes na dialnici preklinat to mnozstvo kamionov, si pomysli na svoj komentar.

    1. Uvazoval, ale staci si uvedomit jednu podstatnu vec. Taketo kura neponuka ZIADEN z nasich producentov a moja otazka bola Preco? Tym je povedane vsetko.

      1. No ja sa obavam, ze na Slovensku nie ze to nikto nerobi ale uz to ani nedokaze resp. nevie ako na to. Aj bezni ludia namiesto toho aby si doma vychovali dobre zlte kukuricne kurca, tak doma robia brojlerov na zmeske. To je nonsense.

      2. Vies, poviem to asi takto. Ze je kurca zlte a velke neznamena, ze je aj nejake kvalitnejsie, ak sa krmi napriklad karotenovym vytazkom, listovo muckou, vytazkom z kukurice, ozltne, velkost je o plemene. Asi ako biele a hnede vajcia.

        Do zmesiek sa davaju aj lieciva, mineralne latky a vitaminy, aj my doma sme krmili brojlery zo zaciatku zmeskou, pretoze sme proste nechceli, aby nam pokapali na rozne infekcne choroby. Pred ukoncenim sme ale uz krmili srotom, kukuricou a podobne.

      3. A ked sme nekrmili zmeskou, davali sme im vitaminovy doplnok. Okrem ineho. Pretoze ked ma kurca malo vitaminov, mineralov, ma napriklad zdeformovane behaky a podobne. Nepekne.

        Francuzi maju ovela vyssie dotacie, mozu si dovolit pestovat extenzivne. My nie. Kto vyjednaval vysku subvencii od EU? Kedy sa zacalo hydinarstvo rucat? Ale ani dnes nie je ani len od statu tak podporovane, ako by mohlo byt. Vlastne, ziadne odvetvie polnohodpodarstva.

      4. To mas podobne ako so psami. Preslachtene plemena ta stoja na veterinarovi aj specialnych granulach majland. Poulicne zmesky ti budu veselo pobehovat, kym pes s papierom bude trpiet na klby, dutiny a kto vie co este. Fajn, ked si clovek zjednodusuje pracu. Ale vsetko ma svoju cenu. Aj brojler.
        P.S. mali sme niekolko psov a mali sme aj sliepky, nove su naplanovane na buduci rok. Budu navolno v sade, budu mat dost zeleneho, popadaneho ovocia, zihlavy, dateliny a pupavy, budu len na vajicka. Kym sme mali sliepky, nikdy sme im nedavali vitaminy ani prasky. Mali vybeh do sadu a v zime zbožie. Prekvapenie, nemali nic zdeformovane. Rovnako sme nenasli nic nenormalne, ked na starobu skoncili v polievke.

        Ked sa ma snazia okradnut v obchode pancovanymi potravinami, da sa tomu pomoct a „volit nohami“. Cize tam nenakupovat. Ale fakt nevidim dovod okradat este aj sam seba. O co? Spravne zivene kura ti da presne to, co ty das donho. V pripade dostatku zelenej stravy napriklad omega-3. Ktore nasledne nemusis hltat v tabletkach alebo z ortutovych ryb.

      5. pre pupika – presne tento argument poznam – na zaver vysadime zmesku aby sa precistilo. A to je presne to co som napisal. Ludia uz ani nevedia ze to moze byt inak. Samozrejme ze viem ze sa daju kurence umelo dofarbit (takako to robia so pstruhmi), takze nemyslel som farbu ako zaruku kvality. Myslel som skor nasledovna – pevnost kosti, farbu, oddelovanie od kosti, vona. A to jednoducho brojler nebude mat.

      6. Pre Petra a Viktora:

        Ved suhlasim, nepreslachtene plemena su fajn, tiez kupujeme mangalicu, lebo Biela uslachtila uz nema tuk a preto ani chut.

        Ale to ma vselijake sirsie suvislosti. Kazdy chce maso. Na svete je vela ludi. 7 miliard. Poda sa zabera, kazdy chce byvat v dome, lebo „on nebude zit v kralikarni“, to su argumenty nasich, ked vidim tie plesne rozrastajuce sa na byvalych poliach (plesne = bungalovove primesta a pridediny) je mi zle. Kazda piad zabratej zeme mi seka do ziveho. Vacsina to neriesi. Kde potom past extenzivne plemena, vyzadujuce dlhsiu dobu vykrmu, je vobec mozne vyrobit ich tolko, aby sa aspon jedno take kurca uslo kazdemu, cojaviem, tyzdenne?

        Ci ini ta nezaujimaju? Ty na to mas a chces kvalitu?

      7. Ma to este sirsie suvislosti. Napriklad dotacie do akoze ekopaliv, pouzivanie pody na produkovanie energie atd atd. Ale aj ked si toto vsetko odmyslim a zabrdli sme az sem, potom to cislo 7 miliard nie je podstatne. Ani to, ze sa zabera poda. Podstatne, kolko jedla nasa spolocnost denne vyhodi do smeti. Alebo ze splachujeme nase sracky pitnou vodou. Kym vacsina sveta tu pitnu vodu nema a elektriku tiez nie.

      8. Na to by som asi dodal, ze cela india, cina, skratka juhovychodna azia toho maesa az tak nezje, napriek tomu tam ziju. To len mi sme prepadli predstave, ze treba maeso denne. Kvalitne obilniny, zelenina a strukoviny sa prestali pestovat. Ja osobne maeso nemusim mat kazdy den a ked ho mam, tak som ochotny za to kurca trochu priplatiy aby mi v nedelu nesmrdel cely dom.

      9. No, zrovna článok v sme nie je moc dobrá novinárina – je to čisto informácia, ktorá nič ďalej nerieši. Problém je globálny, ale do riešení sa nikomu nechce, pretože všetko čo sa deje okolo nás je biznis a zarába vybraným peniažky. Mňa by skôr ako informácie, že hento a tamto sa deje, zaujímali konkrétne a reálne riešenia, ako tomu zabrániť. Mňa plytvanie tiež mega veľa vytáča, ale vidím aj okolo seba ľudí, ktorí kopu potravín vyhadzujú a nič nezmenia, kým jednoducho na nich nepríde bieda alebo „osvietenie“ alebo bude globálny nedostatok jedla. Dovtedy sa podľa mňa nič nezmení. Môžem zmeniť seba, ale ostatných zmeniť nejde. Človek jednoducho buď chce alebo nechce.

      10. Katka: to nemal byt priklad dobrej novinarciny, ale jednoducha faktografia, ktora sa uz v mediach objavila davnejsie. Vyhadzujeme prilis vela a paradoxne aj napriek tomu, ze sa zabera orna poda a pestuje sa na energiu a nie je jedlo. Do toho tu mame dost ludi, ktori sa snazia druhym nakukat, ze je nas planeta neuzivi. Tak tato matika evidentne nesedi.

        Inak, od clanku v novinach ani necakam, ze bude nieco dalej riesit. Presne ako si napisala, zacat musi kazdy sam a neda sa to robit nasilu. Tiez sa bojim, ze musi znova prist nieco velmi skarede, aby sa na cas ludia prebrali.

      11. Ako hovori Viktor – kazdy musi zacat sam od seba. Napr. prevez sa dedinami v okoli Bratislavy a zistis ze kvantum ludi ma pozemky okolo 10-12 arov (a to nemyslim nove zastavby). Kolko z tych ludi ma na zahrade sliepky? Pre 4clennu rodinu uplne stacia 3-4 aby spotrebovali domaci odpad a zaroven budu mat vlastne vajicka, tiez netreba aby mali strasny vybeh. Kolko ludi to robi? Chapem ze je jednoduche si vajcia kupit, ale nech mi nikto nehovori ze nie je mozne mat domace veci relativne jednoduchym sposobom. Zial je to aj o nasej lenivosti.

      12. Petrovi a Viktorovi

        http://www.youtube.com/watch?v=pwhRWpZVpos

        Intensive Urban Gardening

        :)

        Zabery pody ma nerezu len kvoli potravinam, poda je cenna sama osebe, ako lezi a bezi. Klima, atd. S lenivostou a plytvanim nemozem nesuhlasit.

  48. Dobry clanok, len by som k tej debate o kvalite slovenskych kurciat dodal, ze si za to mozeme sami svojou povahou. Vacsina slovakov ked sa im nepaci tak ide nakupovat do rakuska a je im jedno za aku cenu. Ale na slovensku by si porovnatelny produkt nekupili, aj ked by stal rovnako a bol rovnako kvalitny. Proste ten pocit ze mam nieco z rakuska a to je vzdy lepsie nam je vlastny. A potom sa samozrejme ziadny vyrobca/predajca s kvalitnym produktom u nas nema sancu uzivit. Zil som par rokov v nemecku a viem ze to tam vsetko vyzera pekne svieze, ziari farbami atd, ale pod pozlatkom sa nie vzdy najde kvalita. Pokym im u nas tie smradlave kurata nebudeme reklamovat tak sa nic nezmeni. A rakusanom budeme financovat krasny a bohaty zivot.

    1. Tak s tymto nesuhlasim, kurence obcas kupim v Rakusku, ale ze by sa mi tam chcelo jazdit kvoli tomu, tak to teda nie. Ked sa v Metre dokazu minut francuzske kukuricne kurcata za slusne prachy, neverim ze by sa kvalitne slovenske neminuli.
      Ide len o to ze jednoducho stale prevazuje cena slovenskych kurciat a nie kvalita.

  49. Milý článok, poučná debata… stále živá aj po roku :) Vďaka.
    Pridávam trošku iný uhol nazerania, na prvý pohľad akoby „od veci“.

    Všimli ste si, že vaši blízki menia svoju vôňu podľa toho ako sa stravujú? Ak človek alebo zviera dlhšiu dobu konzumuje nejaký okruh potravy, po čase sa metabolizované i ťažko metabolizované látky z nej dostávajú do tkaniva i do výlučkov. Pri jednostrannej nevyváženej strave zameranej napríklad na hmotnosť alebo na objem sú extrémy pomerne jasné – zápasník sumo či kulturista nie je v zmysle prírody bežný človek. Svoju unikátnosť dosiahne vďaka tréningu a stravovaniu a neskôr zaplatí „daň“ v rôznej podobe. Áno, aj tu sú výnimky vyplývajúce z genetických dispozícií a „plastickosti“ organizmu, to je téma na dlho… Prejaví sa to aj na jeho výlučkoch.

    Ak pobozkáte napr. partnera, ktorý nepoužíva prekrývajúcu chémiu, možno si ani neuvedomujete, že jeho pokožka vám vonia (alebo smrdí) – je to jeden z faktorov, ktorý hodnotí podvedomie pri výbere partnera.
    Pri strave vyvolávajúcej v tele procesy, ktorých výsledkom budú kyslé výlučky, bude partner voňať kyslo. Mimochodom, asi preto vraj poslední ľudožrúti na Novej Guinei nemajú „v obľube“ belochov, hovoria, že chutia kyslo :) V poslednej dobe sa dosť hovorí o tom, že sme prekyslení…

    Ak mal niekto priateľov alebo priateľky inej rasy alebo národa (pochopiteľne aj národné stravovacie zvyklosti vedia výrazne ovplyvniť prirodzenú vôňu), pravdepodobne zaregistroval rozdiely, o ktorých píšem. Rozdiel sa stráca až pri dlhšom spolunažívaní – niekedy stačí rok, niekedy nestačia ani 3-4 – pri podobnej strave… Naostatok, aj mnohé slovenské ženy či muži s neotupeným čuchom by vedeli hovoriť o tom, či a ako ich partneri voňajú (smrdia). A cítiť to vo všetkých výlučkoch.

    Rastliny sú poznačené okrem klimatických podmienok či pestovateľských postupov aj zložením pôdy – teda ich potravou. Poznáte občas zvláštne kyslú chuť melónov z Grécka, nezameniteľnú chuť paradajok od babky, možno viete aj to, že najlepšia ružová silica je z jedného údolia v Bulharsku atď…. Podobne živočíchy závisia od podmienok, postupov, potravy.
    Takže ak kurčatá smrdia nie v dôsledku chýb v distribučnom reťazci, môže byť chyba v reťazci predtým. Jednoducho nemajú to, čo majú mať prirodzene. A to závisí nielen na živočíšnom druhu, ale aj na jeho poddruhoch.
    A tak ako ľudia svoju prirodzenú vôňu/smrad prekrývajú parfumami, dá sa to i v potravinárskom priemysle, dokonca v niektorom príspevku spomínané tzv. prečistenie pred porážkou dokáže na pár dní zakryť aj prehrešky počas rastu… ak je pestovateľ či chovateľ poctivý a pozná svoju prácu i prirodzené podmienky, tento problém nemáva.

  50. Po takmer roku od posledného komentáru a skľudneniu emócií diskutujúcich môžem napísať toto:
    Ako som už spomínal posúvame sa stále vpred a tak sme v roku 2013 začali robiť kura s názvom Nitria (aby som nerobil reklamu nebudem to tu príliš rozpitvávať). Chováme ho viac ako 3 mesiace, len na vode a zelenej tráve. V podstate sa každý záujemca môže prísť pozrieť ako žije a že je to skutočne tak, ako píšem.

    1 kg vychádza na 5,5€ a kura má zhruba 3 kg už v chladenom stave.

    Predávame ho len v našich predajniach + na e-shope (ktorý je zameraný len na dovoz do NR a okolia zatiaľ).

    Čo sa týka Kuraťa kráľovského… predáva sa čoraz lepšie (chvalabohu). Nie je to úplne ideálny stav, ale z roka na rok vidíme progres a posúvanie sa myslenia spotrebiteľov.

    A na koniec ešte jeden postreh… Len v skratke a samozrejme to podstatné: Boli sme v Holandsku a Belgicku. Prezentovali tam vedúce firmy v oblasti porážky hydiny to najnovšie a najinovatívnejšie, čo ponúkajú a to priamo v spracovateľských závodoch hydiny. Spomenul som si tam na tento článok hlavne preto, čo som tam videl a so mnou ďalších 44 ľudí z celého sveta.

    Po porazení idú kurčatá do obáracích vaní – krásne sa tam celý deň kúpu v horúcej vode plnej krvi (nie ako u nás, že sú len obárané parou a tak nedochádza ku kontaminácii). Potom nasleduje čistenie od peria (technológia rovnaká ako u nás). A potom nasledoval šok a prekvapenie v podobe chladenia… NAJPRV sa kura „chladilo“ tak že ho stroj poriadne osprchoval chlórovým roztokom a až potom sa chladilo vzduchom v tuneli. (od 1992, kedy sme firmu založili chladíme LEN vzduchom).

    Ešte raz chcem zdôrazniť: TAKTO sa to robí vo všetkých západných krajinách, čo mi potvrdili na výstave v Utrechte v tých dňoch, kedy sme boli aj na tejto poučnej exkurzii. Samozrejme, že oficiálne sa to nedeje, pretože Európska Únia to nedovoľuje.
    Takto „vychladené“ kura môžete mať 16 dní aj na radiátore… mäso je dokonale sterilizované. A že si k mäsku dáme rovno aj chutný výpek obohatený chlórom? Veď na niečo umrieť musíme, nie? (chlór je jed, používali ho na ničenie nepriateľa už v prvej svetovej vojne).

    Záver si musí každý vyvodiť sám. Mne z toho vyplýva len toľko, že také kura jesť nechcem a keďže viem ako je to u nás, experimentovať s iným nemienim.

    Ak by sa chcel ktokoľvek prísť pozrieť, určite to nejako vymyslíme. Nemáme čo skrývať a budeme radi ak sa ľudia budú viacej zaujímať o to, čo kupujú a ako sa to ku nim dostáva.

    1. Ahoj Timotej, som rad, ze si nezabudol na debatu. Ponuku prijimam, ked budem mat nabuduce vasim smerom cestu, ozvem sa.

      1. Trochu off-topic, ale keď už spomínaš tú keramiku – Ako je to s používaním kovových nástrojov v keramických hrncoch? Nedávno som si kúpil krásny Greenpan na omáčky a neviem, či do neho môžem kovovou metličkou na šľahanie. Bolo to v akcii v Carrefoure, takže poradiť m samozrejme nevedel nikto.

        Ďakujem moc za odpoveď.

    2. Timotej, zda sa ze rozumieš tomu co píšeš..chvilu som bol dokonca náchylný uveriť tvojej argumentácii..ale veta ze vsetci v západnej Európe to tak robia ale neoficiálne, lebo je to vlastne zakázané, ma dostala…no comment

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.