Späť ku sporákom!

Pamätáte si, že voľakedy existovali len samostatne stojace sporáky? Dnes sa trúba oddelila od varnej platne, dokonca ju umiestňujú nad úroveň kuchynskej linky. Výber sporáka a trúby bola len nedávno aj mojou dilemou, ktorú som nakoniec vyriešil tak trochu srdcom.

Pri výbere som mal úplne jasno v jednej veci – varná platňa musí mať plynové horáky. Beriem, je tu indukcia aj sklokeramika, ale oheň je oheň. Možno sa nájde na svete reštaurácia, ktorá používa tieto technológie, ale skôr je to rarita. K ďalším kritériám sa pripojil aj veľký horák na wok. A keďže kuchyňa je u nás doslova obývačka, neobmedzovalo ma ani miesto. Preto nakoniec vyhral veľký samostatne stojaci sporák s piatimi horákmi od firmy Baumatic.

Skrátka, kľúčové miesta v rúre sa dajú demontovať a očistiť v pohodlnejšej polohe.

Prevedenie sa ponáša na profesionálne nerezové sporáky, aké sa používajú napríklad v reštauráciách. Napohľad veľká, 90cm široká krava sa udržuje mimoriadne ľahko. Varná platňa je rozdelená na tri časti, rovnako sú rozdelené aj liatinové mriežky. Horáky sú umiestnené hlbšie, takže aj keď sa niečo vykotí z hrnca, zostane to vo vlastnom „válove“ a nezaplaví zvyšné dva. Rovnako dobre sa čístí aj rúra. Dvierka majú trojité odvetrané sklo a sú trochu ťažšie, ale pomocou úchytiek sa dajú pohodlne vyvesiť z pántov a umyť na linke. Vybrať sa dá aj dno rúry. Je to vlastne smaltová platňa, ktorá zakrýva spodné tepelné teleso. Jednou skrutkou sa dá demotnovať aj zadná mriežka ventilárora. Skrátka, kľúčové miesta v rúre sa dajú demontovať a očistiť v pohodlnejšej polohe. Po prvotnej skepse veľkej opachy mi teraz manželka nohy bozkáva. Teda, niežeby som sporák nedrhol aj sám, ale ak to zrovna robí ona, tak si len pochvaľuje.

Rúra

Rúra zvláda teploty od 50 do 240 stupňov a ponúka veľa spôsobov, ako usušiť, upiecť alebo ugrilovať jedlo. Tepelné telesá sú tri. Tradične dolné a horné, ale aj jedno zadné za ventilátorom. Gril má dve intenzity a prídavný točiaci rošt. S hornými grilmi v nových rúrach som zatiaľ nemal dobré skúsenosti, ale ako test ohňom som nedávno skúsil opiecť červené papriky. Potreboval som ich zbaviť šupky a zároveň prepiecť. Gril to zvládol výborne. Šupka dočierna, vnútro prepečené a šťavnaté.

Viem si však predstaviť, dať večer do rúry pečivo, nastaviť stopky a ráno sa o šiestej prebudiť na vôňu…

Rúre výborne sekundujú digitálne stopky. Fungujú veľmi intuitívne a priamočiaro, základné funkcie som zvládol bez návodu. Ovláda ich jeden otočný spínač, ktorý sa dá aj stláčať. Jednoduchým otočením sa navolí čas pečenia a odpočítavanie začne do troch sekúnd po skončení výberu. Po skončení času sa rúra automaticky vypne a upozorní zvukom. Minútky sa dajú používať aj keď sa rúra nepoužíva a niečo varíš na sporáku. Hodiny zvládnu aj odložený štart, no ten som ešte nemal možnosť použiť. Viem si však predstaviť, dať večer do rúry pečivo, nastaviť stopky a ráno sa o šiestej prebudiť na vôňu…

Horáky

Pri výbere som chcel najmä ten veľký na wok, ale teraz oceňujem viac ten najmenší. Je to hádam najmenší horák, aký som kedy videl, výborne sa hodí na malé panvičky, rýchle prepraženie korenia, prípravu krémov vo vodnom kúpeli a ďalšie náročnejšie recepty, kde treba vyslovene slabučký a malý plameň. Prostredný horák na wok sa dá prekryť obojstrannou liatinovou platňou, ktorá sa dá dokúpiť za cca 39€ (doplnenie: platňa už nie je dostupná, resp. čakacie doby na jej dodanie priamo od Baumatic sú neurčité). Na jednej strane je hladká a na druhej vrúbkovaná. Navyše je robená došikma, takže prebytočný tuk nateká do dvoch priehlbiniek označených plastickým písmom Very Hot. Šírka sporáka 90cm zasa zaručuje, že sa dvaja kohúti, pardón kuchári, nebudú pri robote tlačiť. Horúce dovarené jedlá zasa netreba odkladať na linku (kde by zaberali miesto), ale stačí ich posunúť len niekam inam na platni. Skrátka, môžeš sa rozvaľovať…

Ako ďalšie príslušenstvo sa predáva kameň na pizzu a chlieb. Už niekoľko krát predtým som sa snažil upiecť chlieb v modernej teplovzdušnej rúre, ale niektoré z receptov boli bez úspechu. Najvačší problém bol s tureckých chlebom a focacciou. Keď som o tom debatoval so šéfkuchárom Jarom Židekom z Camouflage, potvrdil mi, že na niektoré chleby treba vyslovene pec na chleba a že práve s talianskou focacciou býva v týchto rúrach problém. Ďalší problém je maximálna teplota, 240°C na niektoré veci skrátka nestačí. Baumatic sa teda snaží imitovať pec na chlieb aspoň kameňom. Skúsenosti s ním nemám, ale našlo si ma iné riešenie. Od rodičov som dostal veľkú žulovú platňu, akú predávajú napríklad v Tesco. Na jednej strane je leštená a naspodu má tenké penové podložky, aby sa nešmýkala. Pôvodne sa predáva zrejme ako servírovacia platňa alebo lopár, no ja som to riskol, odstránil podložky a dal ju hodinu pred pečením arabského chleba vyhriať do rúry. Nádherne nabrala teplo a placatý chlieb bol hotový za 8 minút, presne podľa receptu. Platňa nepukla a hodí sa výborne aj na servírovanie studených jedál, prípadne na prácu s cestami, ktoré lúbia viac chlad ako teplo. Údržba opäť nemohla byť ľahšia, vechťom zotrel po pečení z ochladnutej platne múku a bolo vybavené.

Sporák si samozrejme zaslúži väčší priestor, najmä nad sebou. Keďže niektoré horáky sú naozaj výkonné, odsávač pár odporúčam umiestniť o čosi vyššie. Zato z bokov môže byť pokojne prisunutý k dreveným skrinkám kuchynskej linky. Sporák aj tým, že stojí na vysokých nohách, je dobre odvetraný. Ako bonus, je zaradený do energetickej triedy A. Pre prípad, že by sa Rusi opäť hrali s kohútikmi, pribalená je aj sada trysiek na propán-butánové fľaše.

Ak sme na niečom inom v kuchyni ušetrili, na tomto neľutujeme vyššiu cenu. V dobe kúpy, teda pred pol rokom, som zohnal starší model Baumatic BT 2470TCSS za 32.990 Sk a k nemu 90cm široký odsávač pár za skvelých 4.220 Sk. Dnes zoženiete novší model za rovnakú cenu, napríklad na stránke www.obchodny-dom.sk, kde som kupoval aj ten náš.

Sporák odporúčam všetkými desiatimi, pomerom cena a výkon sa asi najviac približuje profi sporákom z reštaurácii. Ak je varenie tvoja vášeň, máš miesto v kuchyni alebo hľadáš modernú „pec“, potom toto je stroj, do ktoré sa oplatí investovať. Viď doplnenia nižšie…

Doplnenie

Zopár poznámok ku kvalite. Tesne pred zárukou odišiel generátor iskier. Budiž, veľa varím. Prišiel servisák, vymenil, odišiel. Dnes babka piekla pagáče na Silvestra. Zrazu jej niečo zasmrdelo (ako keď sa páli umelá hmota), niečo ruplo a rúra dopiekla. Keďže je uprostred sviatkov, tak servis má dovolenku. Uvidíme ďalej.

Každopádne ma neteší poznanie, že možno ide o ďalší výrobok s nastaveným „poločasom rozpadu“ tesne po záruke…

Doplnenie #2

Rúra odišla druhý krát, opäť tá istá porucha. Prehorel jeden káblik, uprostred pečenia panettone. Díky Baumatic. Asi si kúpim pod rukou starú Moru a ostane mi ešte priestor na 30cm širokú skrinku. Miesto sa v kuchyni vždy zíde.

Aby som to uzavrel, po troch rokoch odišla spodná špirála. Toľko na tému kvalita.

Doplnenie po rokoch používania (9. mája 2014)

Chcete vedieť, či tento stroj medzičasom skončil na smetisku alebo ďalej slúži? Napísal som o tom novú recenziu, tu si ju môžete prečítať.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (14)

  1. Pekny sporak, musi byt fajn na takom varit a cistit ho ;) Ja viem o jednej (vynimocnej) restauracii, kde nevaria na plyne – v Jules Verne na Eiffelovke. Kvoli protipoziarnym opatreniam tam nemozu byt plynove bomby ani rury, a tak musia varit na elektrine (pravdepodobnejsie na indukcii).

  2. dakujem za info, zaujimave. Ja poznam zasa jednu restauraciu, do ktorej nebolo mozne zaviest plyn, ale napriek tomu pouzivaju plynove bomby a varia dalej na ohni.

  3. No to je DOKONAL√ù sporák! Naprosto souhlasím s tvrzením, že není nad plyn, k tomu horkovzdušná trouba, ideálka. Jen ta cena je dost vysoká :-/

  4. Dobry den,
    caka ma zariadovanie mojho noveho byvania a rad by som sa Vas spytal preco si myslite ze nie je nad plyn? Vedeli by ste mi to pls vysvetlit? Ja som niekde cital ze najekonomickejsia je indukcia.
    Dakujem Miro

    1. To je presne to – podla akeho kriteria sa rozhodnete vybrat si varnu dosku. Ak podla najekonomickejsej, potom ano, indukcia. Ja som to bral z ineho konca. Chcel som mal plyn napriklad aj zato, ze ked nahodou vypadne elektrika, stale si mam na com zohriat vodu a uvarit jedlo. Dalsia vec – chcel som wokovy horak. Wok bol nadizajnovany na plamen, nie na indukciu, tam by som si neskrtol. Dalsia vec – varim velmi casto a na viacerych hrncoch naraz. V kuchyni nie som nejaka baletka, nemaznam sa s riadmi. Skratka varim ako besny, je po mne aj dost bordelu (ktory si nasledne samozrejme upracem…). Nemal by som chut menit puknutu varnu dosku. Ani chut, ani peniaze.
      Zvysok je uz len moc osobny pocit, mam skratka radsej ohen ako tmavu nic nehovoriacu cistu platnu. Mozno nejaka spomienka na pravek a predkov ;-)

      Zaver je ale taky, ze Vase preferencie a styl varenia mozu byt samozrejme ine a indukcia Vam moze perfektne vyhovovat.

  5. […] hodine do nej strčil ruku, rúra bola studená… Jednoducho ma behom jedného roka zradila už druhý krát. Predtým to bolo počas sviatočného pečenia, tiež fajnovo […]

  6. Ahoj Viktor,

    mam celu kuchynu od Baumaticu – odsavac, ruru, 60ku 5horakovu plynovu varnu dosku, elektricky zabudovany gril, linia Pythagoras. Co ti poviem, stalo to kopu penazi, ale varime naozaj vela a rad, takze som chcel nieco „lepsie“. Objednal som to vsetko (cez dobreho kamarata, co to predava) a uz na zaciatku to nebolo celkom ok.
    Na grile (pre orientaciu musim napisat ze stal 12tis SKK) mi hned po vybaleni krabice este v predajni ostalo v ruke krycie koliesko potenciometra teploty. Kamos to dal reklamovat, obchodny zastupca mu do telefonu hovoril ze nech to prilepi…CO? Poslali druhy gril, to iste. Kedze v tej dobre (4 roky dozadu) nebol na trhu ziadnu normalny zabudovatelny gril s kamenmi, zobral som ho so smiesnou zlavou a sekundovym prilepil potenciometer.
    Rozbalil som varnu dosku, z piatich potenciometrov sa do mesiaca prevadzky odvalili 4 z piatich krytiek potenciometrov. Poslal som kamosovi usmevne fotky, zalepil sekundakom.
    Digestor som pred rokom reklamoval, hucal jak divy, komplet vymena elektriky, motor s vetrakom je v celku. Musim ale povedat ze to bola asi najlacnejsia 90ka aku mali v ponuke…

    Varime denne, naozaj vela (pracujem doma, manzelka na materskej), rura skoro kazdy den (casto horny gril), po technickej stranke zatial vsetko OK. Baumatic ma v uvode vyrazne nasral hlavne svojim pristupom. Su drahi, snazia sa v drahsich seriach posobit exkluzivne, ale cele to pada na detailoch. Ak sa k tomu prida pridrbany obchodny zastupca, nemusi to skoncit dobre.

    Neviem ci by som znovu kupil Baumatic, ale ked som ho vtedy vyberal, ich ponuka strojov bola ucelena (dala sa spravit cela kuchyna, rovnaky nerez atd) a hlavne mali vstavany gril…:)

  7. Jedinym univerzalnym riesenim proti „kurvitkam“ je technicke vzdelanie. Vyrobok si upravit, prerobit a opravit kvalitne. Inak sa technicky neschpny a nevzdelany clovek stava obetou a takymto sposobom meni svoju poctivu pracu za nepoctive vyrobky.

  8. Baumatic Servis

    Dobrý deň pán Klimo,
    ďakujeme za Váš príspevok. Vážime si aj negatívne príspevky, nakoľko nám pomôžu skvalitniť naše služby a pracovať na neustálom zlepšovaní kvality našich produktov. Prečítali sme si Váš príspevok na web stránke http://delikatesy.etrend.sk/kuchyne-vybavenie/spat-ku-sporakom-1333. aj s pozitívnym komentárom v závere, ktorý je momentálne úmyselne prečiarknutý: … „Sporák odporúčam všetkými desiatimi, pomerom cena a výkon…“
    Určite Vašej pozornosti neuniklo, že každý z výrobcov spotrebnej elektroniky má určité % reklamácií, tomu sa nedá vyhnúť a jeden z produktov na ktorom došlo k poruche je práve vo Vašej domácnosti. Je mi ľúto, že k poruche došlo, ale nejde o poruchu, ktorá by predstavovala neriešiteľný problém, a ktorý by nebolo možné odstrániť. Všetky produkty Baumatic sú určene pre použitie v domácnosti a nie komerčnú prevádzku či gastro účely. Kritizovať je najjednoduchšie čo sa dá, ako produkt samotný tak aj servisné služby. Opýtam sa Vás koľkokrát ste využili zákaznícky servis (myslím aj počas vianočných sviatkov) na bezplatnej linke 0800112511 alebo mailom servis@baumatic.sk, aby ste nás informoval o zistenej poruche. Myslím, že ani raz…. radšej ste zvolili tento pôsob, ale veď prečo nie. Za spoločnosť Baumatic Vám môžeme ponúknuť pozáručnú opravu sporáku, v prípade záujmu nás neváhajte kontaktovať e-mailom na adrese servis@baumatic.sk. Cenník a formulár sú k dispozícii na web stránke: http://www.baumatic.sk/nahlasenie_opravy_pre_koncoveh_.html
    Na záver možno malé porovnanie. Skúste jazdiť autom 3 roky bez výmeny pneumatík, doliatia prevádzkových náplní… domnievate sa, že to auto vydrží bez údržby takúto dobu?
    Pekný deň.
    Baumatic Servis Tím

    1. Dobry den,
      dakujem za odpoved, pokúsim sa Vám odpovedať vecne:
      – Buď niečo viete, alebo si len myslíte.Cez sviatky som sa dovolať snažil, bezúspešne. Zažil som tiež objednávanie grilovacej platne, komunikácia ohľadom tejto veci bola kostrbatá a ťahala sa príliš dlho. Navštívil som tiež osobne Vaše kancelárie a zo všetkých informácii som jednoducho nenadobudol dojem, že mi budete vedieť pomôcť. Prvý dojem skutočne rozhoduje o tom, či spravíte biznis alebo nie. Ostatné poruchy po skončení záruky som teda vyriešil iným spôsobom ako vo Vašom servise.
      – Možno Vám tiež uniklo, že sporák mám v domácnosti a využívam ho na bežné varenie. Nestál 5 korún a už vôbec som ho nekupoval s tým, že vydrží tak krátko. Myslím, že nie je len na sušenie ovocia pri teplote 50°C, nemám ho v kuchyni na okrasu.
      – Samozrejme, veľa vecí sa dá opraviť. Ale poznáte to, nepríjemný pocit jednoducho zostane a dôvera sa buduje ťažko.
      – Servisovať sporák? Viete, niektoré autá su skrátka vydarené, iné nie, je to aj o technickom dizajne. Potvrdzuje to fakt, že jedna a tá istá vec (káblik) vždy prehorí. Pýtam sa prečo. Chorobu priznať si zlý dizajn majú aj väčšie firmy ako tá Vaša, za všetky spomeniem napríklad Apple, takže Vaša reakcia ma pravdu povediac neprekvapuje.
      – Aj keď si odmyslím poruchy, rokmi používania som zistil, že niektoré detaily nie sú jednoducho funkčné, povedal by som že obťazujú. Napríklad povrch, ktorý sa má tváriť ako nerez, ale v skutočnosti nerez nie je. Je problém udrzať ho v slušnom stave, či so špeciálnymi prípravkami alebo tradičnými. O svoje zariadenia sa pravidelne starám, ale odmietam byť otrokom zlého dizajnu a pulírovania. V tomto zmysle mi naozaj lepšie na udržiavanie výchádza starý dobrý smalt. Za nerezom mi pri ďalšej kúpe určite nebude ľúto. V tomto zmysle som pravidelným a dostatočne dlhým používaním dospel k zmene názoru ohľadom odporúčania výrobku. Hádam uznáte, že na zmenu názoru právo mám.

      Ešte raz všetko dobré a šťastnejšiu ruku pri navrhovaní nových produktov.
      S pozdravom

    2. Ja chcem len dodat, ze poznam dalsich dvoch ludi osobne, ktori maju ruru a sporak Baumatic a su rovnako nespokojni akoViktor. Obe zariadenia sa im pokazili uz niekolkokrat v priebehu prveho roka prevadzky a to je uz na povazenie myslim…

    3. No veľmi zvlášny argument, resp. porovnanie sporáka s autom, skutočne som nepočula o tom, žeby bolo potrebné servisovať sporák, aby sa do 3 rokov opakovane nekazil… A čo má byť akože alternatíva tej výmene pneumatík a prevádzkových náplní u sporáka??

  9. […] šťastnejšiu ruku v dizajne. Mailom aj na ich stránku na Facebooku. Odpísali mi na oboch, viacmenej arogantným spôsobom, takže ma ako zákazníka definitívne stratili. Streľbu do vlastnej nohy predviedli aj […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.