Kysnutý, letný a čerešnový

Úspešne sme vymenili časť našej malej úrody marhúl za košík čerešní. Naša starká potom zarobila na kysnutý koláč a leto bolo vymalované.

Cesto

– 400g polohrubej múky
– 20g droždia
– 2 dcl mlieka
– 1 dcl oleja
– 1 vajíčko
– 2 PL cukru

Mrvenička

– 3 PL polohrubej múky
– 1 PL krupice
– 1 PL cukru
– 30g mäkkého masla

Pri tomto recepte som si uvedomil, že väčšina koláčov našej starkej sú kysnuté. Asi stará škola, lebo ešte aj bábovku robí kysnutú. V každom prípade, tento konkrétny nie je ťažký na prípravu, stačí len dodržať pár trikov. Za množstvá príliš neručím, pretože starká robí všetko od oka a nič neváži. Takže raz mi povedala 300 gramov múky, pri druhom pečení zasa pol kila…

Začnite droždím. Namočte ho do mlieka a pridajte obligátnu lyžičku cukru. Múku zmiešajte s cukrom, vajičkom a olejom, neskôr zapracujte kvások a vymiešajte vláčne cesto. Ak ho naberiete do dlane, malo by pomaly prechádzať pomedzi prsty (na fotke nižšie). Hustotu môžete upravovať doplnením múky alebo vody. Nezabudnite ani na štipku soli. Keď máte cesto hotové, nechajte ho pod čistou utierkou nakysnúť. Trvá to asi pol hodinu, medzičasom si môžete vykôstkovať čerešne.

Vláčne cesto, ktoré prepadáva medzi prsty

Komu sa toto zistenie nepáči, vezme sitko a popráši si koláč cukrom.

Ako vám kysne cesto, môžete si pripraviť aj mrveničku. Zmiešajte zmäknuté maslo s múkou a cukrom, prstami urobte z celej masy omrvinky. Môžete ich na chvíľu odložiť do chladničky.

Mrvenička

Keď cesto nakyslo, roztiahnite ho na pomastený a pomúčený plech. Starká si pomáha tým, že si namáča prsty do múky. Navyše mierne nadvihne okraje cesta, aby šťava z ovocia nevytiekla na kraje a koláč tam nezačal horieť.

Teraz vezmite polovicu mrveničky a rovnomerne ju rozsypte po celom ceste. Ďalej nasledujú čerešne, môžete ich jemne povtláčať do cesta. Navrch zvyšok mrveničky a môžete ísť piecť. Do predohriatej rúry, asi 40 minút pri 180 °C, alebo pokým mrvenička nechytí naružovelú farbu.

Cesto vyklopiť na pomastený plech

Roztiahnuť na plechu

Cesto posypať polovicou mrveničky

...poukladať ovocie

môžete ho urobiť aj dvojfarebný

Na záver zvyšok mrveničky

Všimli ste si, že do cesta ide minimum cukru? Komu sa toto zistenie nepáči, vezme sitko a popráši si koláč cukrom. Priznám sa, ja som cukroval len kvôli fotke. Ale tie so starkou sú krajšie…

Podľa chuti, posypať cukrom

Kysnutý čerešňový koláč s mrveničkou

Kysnutý čerešňový koláč s mrveničkou

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (6)

  1. Zboznujem kysnute kolace, taketo robi aj moja mama a dost casto, vascinou pouziva slivky, marhule, broskyne, a necukrujeme, ved mrvenicka a ovocie su dost sladke :)

    1. Ved ani mz necukrujeme, v tom je krasa tohoto kolaca. Presladenych receptov je ako maku, takychto zasa malo.

  2. hned mam krajsi den, ked nieco taketo vidim :-)

  3. S takymto kolacom by som sa kludne spustil ;)

  4. Tecu mi sliny :) Hoci ja ich mam radsej bez mrvenicky. Ovocie akekolvek. Skoda ze ich neviem robit.

  5. […] sa to starkiným letným kysnutým koláčom. Nepodaril sa. Tak sme prišli nato, že v mojej skvelej rúre odišla spodná špirála. Po troch […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.