Na kváskové lievance si treba počkať

Po ražnom kvásku som doma začal viesť aj pšeničný. Doteraz som s ním nemal šťastie, koláče mi nekysli, vždy to skončilo fiaskom. Posledný mesiac prišla zmena, tak skúšam čo to dá.

Lievance som dávnejšie skúšal s pivom. Dopadli dobre, lenže s kvasnicami. Potom som videl kitchenette a jej lievance a bolo rozhodnuté. Recept som si však pozmenil. Nedal som vajíčko a namiesto veľkej časti mlieka som použil domáci kefír.

Suroviny

– pšeničný kvások
– 150g hrubej múky
– 150g polohrubej múky
– 100g špaldovej hladkej múky
– štipku soli
– 3dl kefíru (alebo acidka)
– 1 PL medu
– mlieko

Na obed som zarobil cesto. Vymiešal som múky, med, trochu kvásku, štipku soli a kefír a vypracoval vláčne cesto. Zakryl fóliou a odložil do chladničky. Na druhý deň ráno mi to nedalo a urobil som na skúšku jeden lievanec. Nabehol, púšťal bubliny, ale nebolo to ešte celkom ono. Cesto bolo príliš husté. Pridal som ešte trochu špaldovej múky a mlieka. Cesto som vareškou poriadne vypracoval, tentoraz bolo redšie. Aj preto som v surovinách napísal iba mlieko bez udania množstva. Hrubá múky zvykne stiahnuť časť tekutiny, takže pri druhom miesení si treba doladiť výslednú hustotu cesta.

Opäť som ho prikryl fóliou a nechal na sporáku dokysnúť. Behom troch hodín krásne vybehlo. Nemám lievancovú panvicu, ale s týmto cestom sa pracovalo dobre. Okrúhly tvar som vyčaroval naberačkou aj na plochej panvici. Treba ich nechať pekne prepiecť, až potom obracať.

Kváskové lievance

Pri pečení stačí málo oleja. Zo začiatku sa mi lievance lepili, ale keď som ich trochu nechal, dali sa odlepiť drevenou špachtlou.

Kváskové lievance mali byť obedné jedlo, preto som začal špekulovať nad slanou verziou. Napadlo mi prerobiť hráškovú polievku na nátierku. Použil som sterilizovaný hrášok, veľa vňaťky, mätu, cesnak, citrón a olivový olej. Mixérom som celú masu vyšľahal dohladka.

Hrášková nátierka

Potom už stačilo jediné, natrieť to na lievance, dať tomu ešte lyžičku bieleho jogurtu a dozdobenie.

Lievanec s hráškovou nátierkou a jogurtom

Slaná verzia prekonala skepsu domáceho osadenstva, ale ako bodku si nikto z nás neodpustil aj sladkú veziu. Milovaná s džemom, mladý si na ne vypýtal maslo a ja som na ne dal biely jogurt s medom.

Lievanec s jogurtom a medom

Kváskové lievance sú taký výchovný mls. Odkedy prvý krát zarobíte cesto po moment kedy začnete piecť je to presne 24 hodín. Trpezlivosť sa ale vypláca, sú nadýchané a ak mávate po koláčoch s droždia kyselinu, z týchto ju mať nebudete.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (2)

  1. Michal Z

    Lievance som z kvásku tiež nedávno skúšal; je to dobrý spôsob ako použiť „odliatky“ z kvásku a navyše mávam doma občas jablká, ktoré sú už trochu mäkšie/staršie.
    Jablko nastrúham do cesta, inak mám v podstate podobné zloženie – len na radu pridávam ešte trochu sódy bikarbóny.

  2. ty jsou nádherný!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *