Hrášková polievka s mätou

Hrachova polievka s mätou

Je to síce polievka, ale kvôli skupenstvu by som ju skôr nazval omáčkou. Vďaka mäte je svieža a chutná. Recept som si doniesol zo Sydney, spolu s mesačníkom InsideOut, v ktorom som ho našiel.

Suroviny

– 2 hrnčeky hrachu
– 2 väčšie zemiaky
– 1/4 hrnčeka čerstvej mäty
– zeleninový vývar
– 1 cibuľu
– 2 strúčiky cesnaku
– trochu olivového oleja
– soľ a korenie podľa chuti

V hrnci na rozohriatom oleji orestujte nadrobno pokrájanú cibuľu, neskôr pridajte rozdrvený cesnak, potom pridaj hrášok, ošúpané a pokrájané zemiaky a mätu. Podlejte vývarom a nechajte variť, kým polievka nechytí chuť a suroviny nezmäknú. Mätu môžete použiť sušenú aj čerstvú. Z tej čerstvej si samozrejme nechajte aj pár lístkov na dozdobenie, aby aj oči jedli…

Na dochutenie si podľa chuti pridajte pár kvapiek z vyždímaného citróna alebo lyžičku kyslej smotany.

Keď sú hrach a zemiaky uvarené, všetko rozmixujte tyčovým mixérom a naservírujte do tanierov. Zvyknem to robiť tak, že časť polievky pred mixovanín odoberiem a po ňom vrátim naspäť do hrnca. Hotová polievka potom nie je jednoliata zelená masa, ale kde-tu v nej možno nájsť malé hrášky či kúsky zemiakov. Na dochutenie si každý podľa chuti pridá pár kvapiek z vyždímaného citróna alebo lyžičku kyslej smotany. A samozrejme už spomínané lístky mäty na dozdobenie. Zavŕšiť to môže už len opečená bageta alebo čerstvý chlebík. Veľmi osviežujúca polievka na ľahké letné obedy.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (11)

  1. Hrach ste pouzili cerstvy?

  2. Jana U.

    Áno, aj mňa to zaujíma, či čerstvý hrášok, alebo sušený hrach. Podľa farby súdim, že skôr hrášok čerstvý, v toto obdobie asi zmrazený, nie?

  3. V zásade je to jedno, ale samozrejme ako pri všetkom, z čerstvého je to najlepšie. Kto nemá, najbližšia dobrá možnosť je mrazený (áno, ten je aj na fotke). A samozrejme namočený sušený a teoreticky by sa dalo aj z konzervovaného.

  4. grammar nazi

    takmer mi oči vykľulo.. „vyždímaného citróna“? naozaj? po slovensky snáď „vytlačeného citrónu“…

  5. Ypsilon mi obcas ujde, to hej, ale zauzivany rukopis a autorsku slobodu menit zrejme nebudem. Citrony som nikdy netlacil a zrejme uz ani tlacit nebudem, sory ;-)

  6. grammar nazi

    „ždíma“ sa za našou západnou hranicou, a citrón sa skloňuje podľa vzoru dub (a vytláča sa, netlačí). :)

  7. Martina

    Vynikajuca polievka :) vcera som ju varila na obed a zozala uspech, dakujem za dobry tip, recept budem sirit dalej :)

  8. Suhlasim s Martinou, jednoducho mnam :-)

  9. Robím podobnú, hrášok samozrejme zelený, nie strukovina ale zelenina, najlepšie čerstvý, mimo sezóny mrazený. Namiesto zemiakov dávam mrkvu a namiesto mäty bazalku. Najbližšie vyskúšam aj túto – na porovnanie.

  10. Ja ju dnes robim v zamori :) Pridala som sosovicu a polievocka bola vyborna. Dakujem!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *