Poriadne toho piva do varenia!

Medzi robotníkmi sa občas hovorí, že pivo v skutočnosti nie je pitie ale jedlo. Divili by ste sa, ale majú pravdu. Hodí sa do polievok, k mäsu aj do koláčov. A ešte ako.

Tmavé pivo nahradí cukor alebo karamel

Ak si u nás doma kúpime pivo, tak buď je to nefiltrované priamo z krčmy do krčahu, alebo z obchodu tmavé. Druhé spomínané kupujem Krušovice. Z jedného veľmi konkrétneho dôvodu, neobsahuje umelé sladidlá. Nehovorím, že toto pivo je najlepšie na svete, ale skrátka sa mi nepáči, ak ma chce výrobca oklamať lacnejšou prísadou. Rovnako mi vadia presladené tmavé pivá.

Pivo v jedlách je stará vec. Už v stredoveku poznali pomerne sýte polievky z piva. Jednoducho povarili staré pivo, pridali žĺtok, smotanu, trochu masla a cibuľu. Ďalšie miesto, kam pivo jednoznačne patrí, je marináda na mäso. Prišlo sa na to, že má najlepšie účinky na znižovanie hladiny škodlivých látok, ktoré vznikajú pri tepelnej úprave alebo grilovaní. Dokonca rýchlejšie aj lepšie ako tradične používané červené víno. Ak si chcete pomôcť, nechajte teda mäso naložené aspoň dve hodiny v pive.

Kváskový chlieb s pivom

Prvá vec, do ktorej som nacpal pivo, bol kváskový chlieb. Nič špeciálne, len namiesto vody som dal čierne pivo. Po štyroch hodinách kysnutia v korýtku som cesto premiesil a bol som prekvapený aké jemné a vláčne cesto to spravilo. Cesto po premiesení kyslo ďalších 5 hodín v ošatke, a potom som ho nechal upiecť.

Kváskový chlieb s čiernym pivom

Pivný chlieb

Výsledok ma znova presvedčil, že pečenie chleba je každodenné dobrodružstvo a vždy s iným výsledkom. Pivný chlieb je vďaka čiernemu pivu tmavší, o niečo sladší a aj sýtejší. Tento typ chleba budem určite z času načas pekávať, chutí naozaj dobre. Mimochodom, ak doma pečiete skôr pšeničné chleby, vyskúšajte dať biele pšeničné pivo.

Zemiakové halušky s pivom

Druhé jedlo, kam som skúsil dať pivo boli tradičné halušky. U nás doma ich robíme z múky a pridávame niekoľko v šupe uvarených zemiakov. Niekedy kvôli nadýchanosti pridávame trochu minerálky. V tomto prípade som pridal 1 dl čierneho piva a zvyšok dolial vodou. Zarobil som si cesto a cez haluškovač som ich nahádzal do vriacej vody. Krátko povaril a boli hotové.

Pivné zemiakové halušky

Chutnal som ich len tak aj na vajíčku. Boli nadýchané, dokonca ja na druhý deň, keď som ich prihrieval krátko na panvici. Ale pivo v nich akosi nesedelo ani mne, ani zvyšku rodiny.

Pivné lievance

Poviem to rovno, lievance som v živote nerobil. Vedel som len to, že manželkina starká ich robí z kysnutého cesta. A že iní zasa dávajú namiesto droždia prášok do pečiva. Na prvý krát som nechcel laborovať s ražným kváskom, tak som sa rozhodol pre čerstvé droždie.

Zarobené cesto na lievance s pivom

Suroviny

– 1dl čierneho piva
– 2dl mlieka
– 10g droždia
– 1PL medu
– 150g hrubej múky
– 100g hladkej múky
– štipka soli

Rozrobil som ho v troche mlieka spolu s lyžicou medu. Keď vybehlo, zamiešal som ho do zvyšku mlieka, kam som pridal aj pivo. Na záver som dal múku a štipku soli. Chcel som dať aj vajíčko, ale v zápale boja som naň zabudol. Takto pripravené cesto som odložil do tepla a nechal kysnúť asi hodinu.

Po hodine cesto vybehlo a malo parádne bubliny. Potom stačilo jedné, rozohriať si panvicu, dať olej a pomocou dvoch lyžíc rozotrieť cesto na malé placky. Nie, netreba žiadnu špeciálnu panvicu, nič sa mi neroztieklo. Práve naopak, lievance mi vychádzali pomerne hrubé a bol problém ich roztiahnuť.

Cesto na pivné lievance po dokysnutí

Držia tvar, netreba žiadnu špeciálnu panvicu

Pivné lievance opečené o oboch strán

Rovnako tak nechýbalo vajíčko. Mimochodom, to občas nedávame ani do palaciniek a napriek tomu sa vždy podaria. V tomto prípade vajíčko nahradilo práve pivo, pomerne známa finta.

Hotové pivné lievance

Lievance s čiernym pivom

Ako chutili? Pivo v nich nebolo vôbec cítiť. Nabudúce ho dám možno o trochu viac. Mimo toho boli fakt nadýchané. Zaprášilo sa po nich do niekoľkých hodín. Nie sú príliš sladké, takže sa dajú zjesť nasladko aj naslano. Aj keď článok ešte nekončí, tento pivný recept nám doma chutil najviac zo všetkých ostatných pokusov. Nabudúce skúsim aj zo spomínaného ražného kvásku.

Biela kapusta na čiernom pive

Biela kapusta

Suroviny

– ½ menšej hlávky bielej kapusty
– 2dl čierneho piva
– rasca
– soľ

Doteraz sme u nás robievali kapustu tak, že sme si dali najprv skaramelizovať cukor. Tentoraz som to zjednodušil. Na oleji som orestoval pokrájanú cibuľu s rascou. Pridal som najemno pokrájanú štvrťku bielej kapusty a restoval ďalších 5 minút. Potom som ju podlial 1 deci čierneho piva a nechal trochu vyvariť. Najprv bolo cítiť horkosť, ale nakoniec zostalo viac sladu. Treba stále ochutnávať, aby kapusta zostala aspoň trochu chrumkavá. Chutí naozaj dobre a pivo jej pristane.

Biela kapusta na čiernom pive

Čo s ňou? Použite ju ako prílohu k pečeným mäsám, na strapačky alebo hoci aj široké rezance.

Akékoľvek pivo použijete, bude to hlavne o tom, ako má vyváženú horkosť so sladkosťou. Nepomôže nič, len skúšať. Niektoré pivá sa nemusia do jedál celkom hodiť, alebo budú prerážať.

Varíte doma s pivom? A kam ho dávate?

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (6)

  1. Peter Škripko

    Chlebik peciem aj ja. Zo svojich domacich piv. Velmi sa mi to osvedcilo.

    Co sa tyka tej polievky.. Malo sa o tom hovori, ale pivo bolo v stredoveku potravinou. Tzn. pilo sa pocas celeho dna. Pili ho samozrejme aj deti a zeny :) Treba vsak dodat, ze to nebolo pivo ako ho pozname dnes. Malo nizsi obsah alkoholu, bolo mutne a vyrabalo sa najmä z psenice.

    Tie halusky musim vyskusat!

    No a co sa tyka piva a varenia, odporucam vsetkym, najdite si cas na tuto avangardu:

    http://www.visitkosice.eu/sk/podujatia/aktualne-podujatia/kulinarske-podujatia/ine-svety

  2. len ze napr. taky „1dcl čierneho piva“ je v skutocnosti mililiter piva, inak si tu jednotku v ramci SI sustavy neviem vysvetlit…

    pre istotu najprv SI predpony, z rozsahu praktickeho pre varenie:

    m mili = 1/1000x
    c centi = 1/100x
    d deci = 1/10x

    da deka = 10x
    ha hekto = 100x
    k kilo = 1000x

    takze

    deciliter = 1 dl = 1/10 l
    centiliter = 1 cl = 1/100l
    mililiter = 1ml = 1/1000l

    1dcl sice SI nepozna, ale ak privriem oci a ‚dcl‘ budem povazovat za ‚decicentiliter‘, tak sa dostavame k 100x mensiemu objemu, ako mal autor receptu na mysli :-)

    rovnako aj pri hmotnostiach:

    kilogram… 1kg sa sklada z 1000 gramov (g)
    dekagram, cize 10 gramov, sa pise 1 dag

    takze ak niekto napise dkg, tak je to v skutocnosti ‚decikilogram‘, cize 1/10kg = 100g

    teda aspon tak nas to este na zakladnej skole vsetkych ucili…

    1. Kelu, zda sa ze sam podporujem tezu o tom, ze za kucharov sa dnes idu ucit len päťkári ;-)
      Opravene.

    2. Snazim sa pochopit preco ma niekto potrebu vysvetlovat nam skratky sustavy SI na strankach, ktore nam ponukaju chutne recepty. Napriek tomu, ze nam spravne vysvetlil aky rozdiel je medzi “ dl a dcl, je kazdemu jasne, ze autor tym dcl myslel deci. Ale to asi panovi/pani az tak jasne nebolo takze nam ostatnym co nas na zakladnej skole nenaucili spravne skratky sustavy SI chcel otvorit oci a oboznamil nas, ze v skutocnosti je dcl jeden mm. Srdecna vdaka za dolezite informacie pan/pani JA.

  3. Pivo používam pomerne často, mám to od babky, do palaciniek, do lievancov, do piškótového cesta, do lístkového cesta pridať trochu piva alebo minerálky, cesto je nadýchanejšie. Za rovnakým účelom sa používa aj cmar, ale výsledné cesto je o poznanie ťažšie. Do chleba je pivo výborné, do cibuľovej polievky, pomaly dusené hovädzie, pomaly pečené bravčové koleno, občas pár pohárikov jablkovo-pivného džemu, dokonca čokoládovo-slivková torta s čiernym pivom, bola skvelá.

  4. Ja robim na ciernom pive jahnaciu pecienku. Klasika – najprv orestujem cibulu, pridam pecienku ktoru chvilu restujem a potom uz len podlejem Guinessom a dusim zakryte. Po odstaveni pristruham cesnak a pridam majoranku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.