Akoto, že som doteraz nepoznal štedrák?!

Doteraz sme u nás na Vianoce piekli len medovníky, vanilkové rožky, štólu a kadejaké prkotiny. Keď nám ale priatelia Želka so Števom začali básniť o štedráku, spravili sme veľké spoločné pečenie (samozrejme s vínkom) a bolo z toho príjemné predvianočné pečenie s ešte lepším výsledkom.

Recept pochádza z nejakej starej kuchárky ešte zo socíka, počas pečenia sme si ho ale trochu poupravovali. Piekli sme vo veľkej remoske a rovno dva kusy, ale množstvá budem uvádzať ako na bežný plech s vysokými okrajmi.

Cesto

– 600g hrubej múky
– 3dcl mlieka
– 20g droždia
– 120g masla
– 100g cukru
– 3 žĺtky
– štipka soli

Začať treba cestom. Do veľkej misky preosejte múku a urobte do nej väčšiu priehlbinu. Do nej dajte cukor, namrvte droždie a zalejte 1dcl mlieka. Nechajte pracovať, kým droždie nezačne plávať a rásť na hladine mlieka.

Zvyšné mlieko trochu zohrejte a roztopte v ňom maslo. Keď kvások vybehol hore, pridajte k nemu žĺtka, maslo roztopené v mlieku a štipku soli. Pomaly začnite premiešavať príborovým nožom, kým sa všetky suroviny nespoja. Ak by bolo cesto príliš husté, pridajte ešte trochu mlieka. Vypracujte hladké cesto, ktoré sa bude odlepovať od stien. Dajte si záležať, pretože od vypracovania záleží, koľko bublín dokáže v sebe udržať výsledné cesto. Keď to máte, misku prikryte a odložte aspoň na dve hodiny na teplé miesto vykysnúť. Nie hodinu, ale naozaj dve. Hrubá múka potrebuje viac a o niečo dlhšie kysnutie cestu len prospeje.

Lekvárová plnka

– 200 g slivkového lekváru

Orechová plnka

– 180g mletých orechov
– 80g cukru
– 1½ dcl mlieka
– citrónová kôra
– citrónová šťava

Maková plnka

– 200 g mletého maku
– 120 g cukru
– 10 g masla
– 1½ dcl mlieka
– citrónová kôra
– citrónová šťava

Tvarohová plnka

– 300 g prepasírovaného tvarohu
– 80 g prášk. cukru
– 80 g masla
– 2 žĺtky
– sneh z 2 bielkov
– citrónová kôra
– citrónová šťava

Medzitým, ako vám kysne cesto, môžete si pripraviť všetky plnky. Je ich dosť a s každou je robota. Teda takmer, čas ušetríte iba lekvárom. Stačí ho len trošíčka zohriať, aby sa lepšie rozotieral na cesto. V surovinách uvádzam všade citrónovú kôru. Ideálne je použiť nakladanú v cukre.

Orechová plnka

Nepotrebujete mlynček, stačí dať vylúpané vlašské orechy spolu s cukrom a citrónovou kôrou do kutra a krátko rozmixovať. Potom ich zalejte teplým mliekom a vypracujte na hladkú masu.

Maková plnka

Na mletie maku používame u nás doma malý trieštivý mlynček. Po častiach nasypem celý mak, pridám cukor a spolu rozmixujem. Túto plnku sme mleli asi na 4x, ale išlo to veľmi rýchlo.

Mak nezabudnite hneď po prvej dávke ochutnať, či náhodou nie je horký. Toto nie je koláč, ktorý by ste chceli pokaziť ztuchnutým makom.

Keď máte mak pomletý, zalejte ho mliekom, v ktorom ste roztopili maslo. Pridajte citrónovú kôru aj štavu z polovice citróna. Toto doplnil Števo a skutočne to makovej plnke aj celému koláču prospelo. Tým, že je strašne hutný, citrón ho trochu zjemní a chuťovo odľahčí.

Tvarohová plnka

Pôvodne boli v surovinách aj hrozienka, ale rozhodli sme sa ich vynechať, nechýbali nám. Kto chce, môže si ich pridať. Inak je tvarohová plnka klasika. Použili sme čerstvý tučný hrudkovitý tvaroh, ten v obale ako veľké maslo. Rozrobí sa s tenkými plátkami masla, cukrom, žĺtkami, snehom a opäť citrónom. Kôrou aj štavou. Môže sa stať, že bude tekavejší, ale to nevadí. Mali sme ho pomerne riedky a napriek tomu z koláča pri pečení nevytiekol, iba napučal.

Orechová plnka

Maková a tvarohová plnka

Plnenie koláča

Teraz príde na rad zábavnejšia časť pečenia. Nakysnuté cesto rozdeľte na 5 častí. Na pomúčenej ploche ich postupne rozvaľkate na tvar nádoby, v akej sa bude koláč piecť. My sme použili remosku, takže sme vaľkali na kruh. Formu si vymastite a posypte múkou. Naspodok uložte prvý plát cesta a opatrne rozotrite slivkový lekvár.

Cesto rozdelené na 5 častí

Inak, plnky si neprehadzujte len tak, ich poradie má praktický aj vizuálny význam.

V prvej vrstve sa rozotiera slivkový lekvár

Potom uložte ďalší plát cesta a rozotrite orechovú plnku.

Inak, plnky si neprehadzujte len tak, ich poradie má praktický aj vizuálny význam. Striedajú sa farebne, tmavé (lekvár a mak) so svetlými (orechy a tvaroh). Navyše, najspodnejšia lekvárová vrstva sa neroztečie ani pod váhou všetkých nasledujúcich plátov cesta a plniek.

prikryť ďalšou vrstvou cesta

...potom ide svetlá plnka, čiže orechová

Po lekvárovej vrstve a mletých orechoch príde na rad ďalší plát cesta a maková plnka.

...a potom znova tmavá, čiže maková

Na to už len posledný štvrtý plát cesta a tvarohová plnka. Zostal vám piaty plát cesta. Ten si vlnitým radielkom nakrájajte na prúžky a navrchu z nich poukladajte prekladané prúžky. Príšerná prplačka, veď jako mrežovník…

ako posledná opäť svetlá tvarohová plnka a navrch mriežku

Prepletená mriežka na tvarohovej plnke

Mriežku máte, už stačí len potrieť rozhabarkovaným žĺtkom a dať upiecť.

Ešte potrieť rozhabarkovaným žĺtkom

Dajte do rozohriatej rúry a nechajte piecť aspoň 45 minút pri 180°C, bez ventilátora. Takto dopadol jeden z našich štedrákov.

Dopečený štedrák

Hotový koláč štedrák

Jasne, že sme neodolali a po dopečení ochutnali. Ešte čerstvý sa horšie krája. Na druhý deň to šlo podstatne lepšie, aj rez vyzeral krajšie. Nielen to, chuť bola tiež omnoho lepšia. Keď koláč deň-dva postojí, chute sa parádne rozložia. Štedrák by mal vydržať asi týždeň v chlade, hlavne kvôli tej tvarohovej plnke. Ideálna je komora, ale ako najlepšia možnosť mi zatiaľ vychádza zjesť ho do troch dní…

Čo vám poviem, šialený koláč. Plnotučná sila, naozaj sa čudujem, prečo sme ho doteraz nepekávali.

Štedrák je sýty, takže toto je naozaj statočná porcia

Ešte pár poznámok

Števo so Želkou si všimli, že náš štedrák z remosky je vláčnejší, teda cesto nie je také preschnuté. Aj preto som do receptu pripísal poznámku o vypnutom ventilátore v rúre. Uzavretá nádoba na pečenie má teda niečo do seba. Ak bude skúšať v remoske, pečie sa v nej kratšie a netreba ju predohrievať.

Aké máte finty na štedrák u vás doma? Napíšte do komentárov!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (26)

  1. Myslim, ze voda do rury by tiez pomohla aby bol kolac vlhsi

  2. emzo tučko

    robievame pravidelne na vianoce, posledné roky ho robí mama dva dni pred vianocami aby sme si ho viac užili, kedže pri ostatných vianočných jedlách ostával v ústraní

  3. Stedrak milujeme cela rodina. Moja babka ho povazuje za velmi vzacny kolac, ktory sa piekol vynimocne, lebo je drahy – preto aj nazov stedrak. Dnes sa na to uz tak nepozerame, ale je fakt, ze vsetky tie plnky nieco stoja a niekedy davno bola pre obycajnych ludi vynimka si to naraz vsetko dovolit. Dakujem za pripomenutie fantastickej chute a toho, ze netreba brat taketo veci za uplnu samozrejmost.

    1. Stale je to drahy kolac. Orechy nieco stoja, tvaroh tiez nie je lacny, ani maslo. A dobre, nechemicke citrony tiez ;-)

  4. U nas ho robieva starka, kazde vianoce, ale ja ho velmi nemusim. Je v nom prilis vela chuti, a tiez medzi vsetkymi ostatnymi kolacmi zanika. musim sa tento rok pozriet, ci aj ona strieda cesto s plnkou, lebo doteraz som si myslela, ze sa spravi len kysnute cesto dole, a na to sa natiera niekolko vrstiev plnky.

  5. Krása!
    nikdy jsme ho doma nedělali, ale po vyzkoušení Flodni (ne nepodobný Štědráku, však?) jej letos asi připravím. Doplní východňárskou kapustnicu s vánočním koláčem a řízkovou klasiku se salátem :)

  6. mhmm s mliečnou šošovicovou polievkou, je to pecka, ktorú jedávam u našich na prvý sviatok vianočný. Mama tam dáva tie hrozienka a ešte dáke kandizované ovocie do orechovej plnky, ale to ma tam ruší

  7. Vyskúšané, naozaj super, akurát som rapídne zredukovala cukor, v ceste na 50 gramov a v plnkách po 4-5 kávových lyžičiek a aj tak mi je tento koláč prisladký a nabudúce uberiem ešte viac, nech je poriadne cítiť jednotlivé suroviny a nie cukor. A piekla som just s ventilátorom, keďže sa mi to celé zdalo po naplnení hrozne ťažké a vodnaté, koláčik je výborný a šťavnatý. :)

    1. Sranda, vo vacsine receptov tiez uberam cukor. Urobili sme to aj tu a nakoniec sme ho pridavali, pretoze to bolo trochu plane. Vyslednu chut vyvazila citronova stava v hojnej miere.
      Ale rozhodne super, ze sa podaril aj ze chuti.

      1. Tak to si neviem predstaviť, už ten slivkový lekvár je dosť zabiják, teda pre mňa :) Ale ja som naozaj minimalista, čo sa sladenia týka, pravdupovediac muž sa mi niekedy aj sťažuje, že nabudúce viac cukru, no tentoraz bol spokojný. Ja si nemôžem pomôcť, ale napríklad tá tvarohová plnka by mi určite viac chutila len tak naslano :D

  8. stedrak robieva moja mama aj svokra. Tento rok budeme na Vianoce sami a tak to vyzera,ze upeciem svoj prvy stedrak v zivote. Bude to tak trochu logisticka uloha, v Dansku sa mak pouziva max.ako posypka na pecivo, nikdy nie mlety v kolacoch. Dohodla som sa s mamou,ze mi mak namelie a posle.
    Tvaroh sa tu tak isto nepredava, najblizsie k chuti a strukture( nizkotucneho tvarohu ) ma islandsky Skyr. Tak ho necham odkvapkat a uvidim, co z toho bude.

    1. Drzim palce. Ale inak ten tvaroh si vies spravit aj sama, mlieko mate urcite kvalitne v Dansku, na linke ti skysne len taky fukot. Niekde tu na deli je aj navod, ak si das vyhladat slovo tvaroh, tak ti ho najde.

      1. A ak sa človek ponáhľa, stačí obyčajné plnotučné mlieko nechať zovrieť a pridať trochu octu, okamžite sa zrazí a potom stačí scediť a tvaroh je na svete… A dá sa použiť aj ricotta.

      2. Ak sa nemylim, potom verzia s octom je skor vysledok cottage, nie?

  9. Ja som to takto s octom akurát robila do svojho štedráku, lebo som nemala kúpený tvaroh a ako cottage mi to teda nepripadalo. Teda v porovnaní s cottage cheese z obchodu. :) Vyzerá to ako tvaroh, chutí to ako tvaroh, pre mňa je to tvaroh, nech sa to volá ako chce :D

  10. Tiez som robievala takyto skladany z vrstiev,ale z polohrubej muky.Teraz roztiahnem len jedno cesto do kruhu alebo obdlznika a vrstvim plnky dookola.Nejako sa nam to viac zapacilo,aj to velmi pekne vyzera.Nie je taky cestovy:-)

  11. Shira313

    Práve sa dopiekol, u mňa premiéra :)
    Tri stredné vrstvy cesta som pre istotu predpiekla, tak som zvedavá.
    Chutnať sa bude až zajtra, dám vedieť…

  12. Shira313

    Výborný a už sa nečudujem, prečo sa mi nikdy neušiel ten od sestry. Pekáva ho pravidelne na vianoce, ale zje sa vraj už za pár hodín ;o). K nám väčšinou prídu až na druhý sviatok vianočný a samozrejme bez šťedráka…

  13. Tieto Vianoce vyskúšam tento racept.Po prečítaní sa mi pozdáva viac ako ten ,čo som robievala.Som zvedavá ,či sa priblíži k tomu ,čo som jedávala ako dieťa

  14. Vladimíra

    Práve sa pečie a zatiaľ to vyzerá dosť dobre. Ja som si recept troška upravila. Dala som polohrubú múku (hrubú som doma už nemala a do obchodu sa nechcelo :) a zmiešala som ju 1:1 so špaldovou, tak uvidíme. Plnky som dala len tri, z makovej bola makovo-slivková takže chuť by mala byť ok…..

  15. štedrák je to hlavne preto, lebo má mať štyri plnky, takže je štedrý

  16. […] sme síce napiekli vopred, ale tento rok sme napríklad nestihli štedrák. Zato sa mi podarila kvásková verzia brémskeho klátu. S trochou špaldovej múky, brusnicami a […]

  17. […] priateľmi sme si robili povianočné pečenie štedráku aj malú ochutnávku vín. K zajedaniu som chcel najprv urobiť kapustníky, ale nakoniec sa […]

  18. […] narodeniny. A ja neskutočnú chuť upiecť prvú štvorposchodovú tortu v živote. Janka miluje štedrák, typický vianočný slovenský koláč. A ja trendové výzvy v kombinácii s tradíciou. A tak […]

  19. Odkedy som nasla tento clanok s receptom, chcela som ho vyskusat. Minuly rok mi to prekazila choroba, ale tento rok sa to konecne podarilo a stedrak sa prave dopiekol v remoske :-) Vyzera a vonia uzasne, som strasne zvedava, ako bude chutit.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.