Cukrom zasypaná citrónová kôra

Nedávno sme tu mali hádanku, kde ste hádali meno jedného nezvyčajného citrusového plodu – budhova ruka. V článku som vtedy napísal, že z viacmenej dekoratívneho a aromatického plodu využijem kôru. Dužinu takmer nemá, takže ani nebolo čo iné spracovať. Keďže kôra nebola chemicky ošetrená, mal som zelenú na výrobu.

S kupovanou sušenou citrónovou kôrou sa radšej ani nezahrávajte. Výsledok je väčšinou mdlý.

Kôru som teda nakrájal na malé kúsky, celú zasypal kryštálovým cukrom a odložil v malom uzavretom pohári do chladničky. Keď chcete skladovať nejakú potravinu a nechcete ju ošetriť teplom alebo iným spôsobom, máte v zásade tri možnosti. Nastrúhať a nechať usušiť, zasypať ju soľou alebo zasypať cukrom. V prípade citrónovej kôry je sušenie univerzálne, pretože výsledok sa hodí do slaných jedál aj sladkých koláčov. Zasolenie je prirodzene mimo hru a pri zacukrení obmedzíte jej použitie len na koláče. Tento spôsob používam ja najčastejšie. Ako surovinu nemusíte rovno zháňať budhovu ruku. Rovnako môžete spracovať pekné citróny alebo pomaranče, opäť píšem – neošetrované chemicky. S kupovanou sušenou citrónovou kôrou sa radšej ani nezahrávajte. Výsledok je väčšinou mdlý a nepomôže mu ani keď kôru pred použitím podrvíte v mažiari.

Citrónová bábovka

Čo s takouto presladenou kôrou? Je zima a včera večer som si povedal, že dnes ráno chcem mať fajnové raňajky – ovocnú bábovku s kávou. Višňový kompót zo zásoby som chcel ešte ušanovať, na hrozienka v rume som chuť nemal, tak prišiel rad na svieži citrón. Do cesta som teda použil vôňavú kôru (asi za dve malé čajové lyžičky) a nechal upiecť. Výsledný koláč je príjemne aromatický. V spojení s kávou veľmi príjemná kombinácia.

Viem si celkom dobre predstaviť, použiť túto kôru aj do grogu alebo punču. Ak poznáte aj iné využitie, napíšte do komentárov!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (6)

  1. citronova kora sa dobre doplna napriklad s tvarohom, ktory potom mozes vyuzit pri priprave nejakeho dezertu. alebo zjest len tak.:)

  2. Shira313

    Práve sa púšťam do druhej dávky marmelády z horkých pomarančov. Kúsky kôry na bielom pečive s maslom sú osviežujúce :o)

  3. […] Medzitým, ako vám kysne cesto, môžete si pripraviť všetky plnky. Je ich dosť a s každou je robota. Teda takmer, čas ušetríte iba lekvárom. Stačí ho len trošíčka zohriať, aby sa lepšie rozotieral na cesto. V surovinách uvádzam všade citrónovú kôru. Ideálne je použiť nakladanú v cukre. […]

  4. Kvietok

    Ahojte,
    ja mám taký starý tip a zároveň trik ako povýšiť obyčajnú kôru na pamlsk.
    Robili to naše staré mamy deťom a je to naozaj chutné.
    Najskôr sa musí umytá kôra máčať vo vode asi 4 dni /viackrát sa denne mení voda/, čim sa stratí horkosť. Potom sa upraví na sladené kocky /napr. varením v karemeli s vodou alebo postupným presladzovaním/. Dôležité je však dokončenie : ešte teplé sa „vyváľajú“ v rozpustenej čokoláde a nechajú v jednej vrstve uschnúť. Určite prekvapia.
    Prajem dobrú chuť !

    1. Super tip. Akurat mam rozpisany clanok s podobnym receptom, o „bytovej vonavke“

  5. Recept Kvietka je dobry aj bez cokolady, a kto nechce 4 dni cakat na vysledok, supky moze vyvarit v troch vodach, kazdu nechat vriet na 5 minut. Ja som to skusila s mandarinkami, a do mojho citrusoveho kolaca som dodala okrem tych karamelizovanych mandarinkovych supiek este aj stavu a duzinu z 1 mandarinky a karamelizovany zazvor. Chut kolaca ma naozaj prekvapila, odporucam opakovat, nabuduce vyskusam citron

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *