Omrvinky: nepodarený Mikuláš, pečenie a súťaž

Mikuláš ma tento rok nepotešil, ale zato sme úspešne a vôbec nie predčasne začali Vianoce. Sú tu posledné tohtoročné Omrvinky.

Škôlkarske mikulášske balíčky

Krpec priniesol zo škôlky tučný balíček, bol som zvedavý, čo všetko v ňom bude. Po rozbalení sme videli presne toto (+ jeden pomarančový džús).

Nepodarený Mikuláš

Nechýba vám na fotke niečo? Keď vynechám cesnak, chýbali nám napríklad oriešky. A najviac ovocie. Naštvalo nás to o to viac, že škôlka nášho malého je čo sa jedla týka z tej lepšej sorty. Občas sa tam mihne bulgur, niekedy avokádová nátierka, inokedy mrkvová šťava. Keď som hodil túto fotku na náš Facebook, popridávali ste fotky aj zloženia vašich mikulášskych balíčkov, vznikla z toho celkom slušná debata.

Myslím si, že to na fotke vidia decká každý boží deň v obchodoch, bufetoch, na pumpách, skrátka všade. A myslím si tiež, že škola im nemá ukazovať čo beztak samé vidia. Mala by ukazovať etalón, to ideálne v každej oblasti. S týmto balíčkom sa to skrátka nepodarilo. Ako to dopadlo u vás? A čo dospelí, čo ste si našli v topánkach a čižmách?

Začali sme Vianoce

Roboty je v decembri vždy o niečo viac, ale napriek tomu robíme všetko preto, aby sme mali kľudné sviatky. Naše nastavenie sa postupne zmenilo hlavne s príchodom malého. Tak sa tohto roku stalo, že sme pred ním vyhlásili Vianoce ako oficiálne začaté. Teda že to nie je len ten jeden deň so stromčekom, rybou a darčekmi. Ale je to aj spoločné pečenie, postupné zdobenie aj upratovanie a víkendové výletníčenie. Jednak sme sa vyhli tomu, aby sme nasledujúce týždne počúvali, kedy to už konečne bude a tiež sme prehodili výhybku z materiálno-technického zabezpečenia na svätý kľud. Teda aspoň na priblíženie k nemu.

Takto sa už týždeň hráme s osvetlením a upiekli sme prvý tohtoročný brémsky klát. No a včera sme mali s priateľmi „štedrákovicu“, teda spoločné pečenie štedrákov.

Štedráky

Vianočné štedráky

Sú samozrejme kváskové a dúfam, že sa podarili. Nie, ešte som ich nechutnal, ale viem, čo budem raňajkovať. K vypekaniu som spravil pečené bataty a zemiaky s pikantným jogurtovým dresingom, spoločne sme sa dorazili byvolím syrom, frankovkou a alibernetom od Svetíka. O tom ale niekde inde a v inom článku.

Keď som už včera miesil na koláče aj chlieb, rovno som vyvesil prádlo aj zarobil cesto na medovníky. Ako každý rok, aj tento sú znovu trochu iné. Rodinný recept som o trochu vylepšil ražnou múkou a korenie som si spravil sám. Pomlel som nové korenie, škoricu, badyán, klinčeky, citrónovú kôru a domáci vanilkový cukor. Vždy robím dvojitú až trojitú dávku cesta, v chladničke si pokojne odpočíva a pečieme, kedy máme chuť. Alebo keď potrebujeme vymyslieť zábavku pre malého v zlom počasí.

Súťaž o dve knihy Yotama Ottolenghiho

Vianoce prišli o niečo skôr aj na delikatesy. Od Slovartu som dostal dve knihy od Yotama OttolenghihoNopi a český preklad Plenty. Skončia samozrejme v súťaži, ale po prelistovaní milovaná zrušila ostatné nápady, ktoré pre mňa mala a objednala hneď Hojnost. Prišla do dvoch dní a za sebou už má tri uvarené jedlá. Napríklad takétošpenátové lievance.

Yotam Ottolenghi - Plenty a Nopi

Kniha je členená podľa surovín, alebo lepšie, podľa jednotlivých druhov zeleniny. Tento typ knihy mi vyslovene chýba a hodí sa presne na situácie, kedy máte doma jednu konkrétnu surovinu a nemáte akurát nápad, čo s ňou.

Druhá kniha, Nopi, je už členená klasicky, podľa typov jedál (predjedlá, mäsá, šaláty, dezerty…). Zato všetky recepty sú s fotkou a mimoriadne výpravné. Ťažká kniha, jej fotky aj väzba možu budiť dojem komplikovanosti, ale nie je to tak. Je v nej napríklad recept na úplne triviálne jedlo, v celku pečný zeler. Pečie sa 3 hodiny a dopĺňajú ho len olej a soľ.

Kniha sa dá kúpiť priamo u Yotama, stojí 28£. Hojnost, teda Plenty v českom preklade, zasa zoženiete v Slovarte za 19,95€.

Obe knihy máme v súťaži, Nopi je navyše podpísaná autormi a pribalená je aj plátená taška s logom tejto knihy.

Nopi aj s podpisom a taškou

Súťažná otázka bude nasledovná: kde Yotam najprv uverejnil všetky recepty z knihy Pletny? Správne odpovede posielajte iba emailom na adresu delikatesy (zatočenýznak) klimo bodka net, najneskôr do piatku 11. decembra polnoci. Do predmetu nezabudnite napísať „Súťaž“.
Dvoch víťazov uverejníme nasledujúci deň, teda v sobotu 12. decembra v tomto istom článku.

Vyhodnotenie

Súťaž mala dobrý ohlas, dostali sme 37 odpovedí a všetky boli správne. Recepty z knihy Plenty boli najprv uverejňované ako stĺpčeky vo víkendovej prílohe novín The Guardian.

Zo všetkých odpovedí sme vybrali tieto dve – Dana KirálováZuzana Hošalová. Obom gratulujem a posielam ceny.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *