Vianočné pečenie: brémsky klát

Brémsky klát

Vianočné koláče sú tak trochu ako vianočná reklama. Prichádzajú príliš skoro. Napríklad vianočná štóla sa pečie práve teraz, aby pekne vyzrela a mohli ste si ju vychutnať na sviatky. Z podobného súdka je aj takzvaný Bremer Klaben. Koláč plný sušeného ovocia, mandlí a citrónovej kôry.

Suroviny

¼l mlieka
150g masla
70g cukru
500g polohr. múky
40g kvasníc
150g hrozienok
20g citrónovej kôry
30g mandlí

Povedzme si najprv prečo klát. Pretože hotový koláč naozaj pripomína peň na kálanie dreva. Pochádza, celkom prekvapujúco, z Brém a jeho história siaha až do stredoveku. Recept naň som prvý krát objavil v starom maďarskom receptári od Dr. Oetker. Prezývali ho Brémai tuskó a pôvodné kvasnice ležérne nahradili, ako inak,  práškom do pečiva. Receptov na tento koláč som našiel niekoľko, ale nakoniec som si vybral ten maďarský. Len s originálnymi surovinami. A štipkou kardamómu.

Recept zo starej maďarskej knižočky

Ako prvé zavrite okná a dvere. Idete robiť kvások a to je náramná citlivka. Potrebuje pekne teplúčko. Ak dáte predohriať rúru, bude aj to. Vezmite väčší pohár a pridajte doň teplé mlieko, čajovú lyžičku cukru a múky. No a samozrejme kvasnice. Zamiešajte, prikryte utierkou a postavte na teplý sporák. Medzičasom vymiešajte mäkké maslo dopenista, nasekajte si mandle na menšie časti a namočte hrozienka. Ja som použil aj brusnice, tiež som ich namočil.

Hotové cesto

Kvások vám zhustol a snaží sa utiecť von? Môžete ho pridať k maslu a zapracovať. Ďalej pridajte postupne cukor a polohrubú múku. Pridajte aj štipku soli, ešte lepšie dve. Vypracujte na hladké cesto, malo by sa odlepovať od prstov. Ak nie, pridajte ešte trocha múky. Do cesta zapracujte citrónovú kôru (funguje aj kandizovaná), odkvapkané hrozienka a posekané mandle. Nezabudnite na podrvený kardamóm. Výborné sú aj brusnice. Zistil som, že najlepšiu štruktúru má koláč, ak pri spracovávaní cesto prekladáte a roztláčate. Podobne sa miesi chlieb. Cesto roztlačíte na doske dlaňami, preložíte ho napol, otočíte a znovu roztlačíte. Tento postup zopakujte aspoň 8 krát. Výsledný koláč sa bude trhať po vrstvách.

Cesto pokojne kysne

Cesto vráťte do misy, položte na teplé miesto, opäť prikryte utierkou a nechajte kysnúť asi 20 minút. Potom si pomúčte dosku a z cesta vyvaľkajte dlhší pás, hrubý asi na dva prsty. V strede pritlačte valček silnejšie (na fotke nižšie). V tomto mieste preložte cesto po dĺžke. Vyložte plech papierom na pečenie a preložte naň cesto. Vytvarujte ho do tvaru zahnutého rohlíka. Teraz vezmite sekeru a zatnite ju zopárkrát do cesta. Žartujem. Vezmite menší nôž a po vonkajšom okraji urobte niekoľko zárezov.

V strede pritlačiť valčekom

Koláč pripravený na pečenie

Takto pripravený koláč môžete nechať ešte na pár minút odpočinúť a šup s ním do pece. Pečte asi hodinu pri 160°C, najlepšie bez ventilátora. Ku koncu pečenia môžete samozrejme skúsiť špajlou, či je vo vnútri prepečený. Hotový koláč skutočne pripomína klát na sekanie dreva a vonia po masle a orechoch. Na rozdiel od tradičnej štóly sa ale nepotiera maslom ani necukruje. Vraj by mal vydržať až do Veľkej noci. No čo, tak sme ho načali hneď ako vychladol…

Hotový koláč

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (10)

  1. Ooooooo aj moja babka mala takuto knizku…jaj veru pekne spomienky :) Recept urcite vyskusam a u nas zrejme ani nevychladne :) Ja si ulozim iba foto kde je recept …dakujem :)

  2. No a aky bol?
    Ja som pred rokom-dvomi robila stolu, a zdala sa mi prilis sucha. Mozno zly recept, a mozno taka ma byt, neviem, u nas doma ju nerobievame. Vcera som piekla orechove suchare zo zvysnych bielkov, to je mnamka…

    1. Martina

      … štóla nebude suchá ak ju natriete väčším množstvom masla a posype sa cukrom :-)

  3. paaaaaaaaaanecku, to je nadhera!

  4. Katka: suchy ani moc nie, samozrejme ho treba drzat v utierke alebo papierovom sacku. Taktiez, ked uz je nacaty, tak ho treba zjest. Nenacaty vydrzi v pohode.

  5. safra, vyzera to mnamozne, co by som dal (no zase nie majetok :-)) za akekolvek cisto europske prip. rovno slovenske jedlo tu v thajsku

    vies odporucit nejake zaujimave thajske jedla co ochutnat? z kari som uz prezraty, aj zo vselijakych mas s ryzou, vcera som bol znechuteny z tom yum, predvcerom aspon uchadzajuce japonske sukiyaki a pad thai (a akekolvek nudle) ma nelakaju

  6. […] že to bol dôvod, prečo sa mi tak “zliala”. Každopádne, tento rok bude u nás dovi brémsky klát (štóla), vitaj […]

  7. Edita Gajdošova

    Dobrý deň, chcem sa opýtať či sa cesto pred pečením do rúry nepotiera žĺtkom, alebo olejom na glazúru ,,,, ďakujem :-)

    1. Mozete aj zltkom, ja som presiel na kombinaciu mlieko s medom. Pouzivam ju na medovniky aj na vianocku a pride mi to lepsie ako zltko, lebo potretie je rovnomernejsie, bez tmavsich a svetlejsich flakov.

  8. Bol výborný. Vlastne ešte kúsok máme.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *