Ako nedopadlo šípkové víno

Stáčanie šípkového vína

So šípkovým vínom sme prešli cez všetky možné nástrahy, ale do cieľa sa nám ani napriek tomu nepodarilo prísť. Je tu posledný diel miniseriálu.

Potom, ako som víno prvý krát precedil a nechal ešte dva týždne odpočívať, prišli Vianoce. Deň pred Štedrým dňom som sa rozhodol stiahnuť ho definitívne a naflaškovať. Víno malo jantárovú a stále trocha mútnu farbu. Samozrejme ako prvé som ho ochutnal. Výsledok ma nepotešil, po cukre ani stopy. Chutilo to trochu ako nevydarený a kyslý šípkový čaj. Niekoľkokrát zaliaty…

Kde sa to pokašlalo?

Ešte počas kvasenia som cítil, že veci nejdú tak ako by mali. Peťo Handzuš ma vtedy upozornil, že zrejme majú kvasinky málo cukru. Tak som dva krát pridal. Bublanie takmer žiadne, pridával som ešte troška kvasníc. Aj som im doprial čas od času trocha čerstvého vzduchu. Nič nepomohlo.

Šípok bolo našťastie toho roku dosť, nasušili sme aj veľa na čaj, takže po zvyšok zimy určite bude čo piť. Aj keď to pitie možno nebude až také veselé.

Myslím, že za neúspech môžu dve podstatné veci: staré kvasinky a málo cukru. Plus som nemal muštomer. Moja chyba, že som si od samého nadšenia neskontroloval dátum spotreby na balíčku kvasiniek. Navyše som po predošlých skúsenostiach s vínom akosi automaticky predpokladal, že veci sa budú diať aj bez cukru. So šípkami som to ale prestrelil.

Nevadí. Šípok bolo našťastie toho roku dosť, nasušili sme aj veľa na čaj, takže po zvyšok zimy určite bude čo piť. Aj keď to pitie možno nebude až také veselé. Ďalšiu zimu určite skúsim znova, potom doplním celý seriál o upravené informácie a skúsenosti.

Predošlé diely miniseriálu o šípkovom víne

  1. Ideme skúsiť vyrobiť šípkové víno
  2. Šípkové víno už pomaly kvasí
  3. Stiahli sme šípkové víno, dokvasí a prečistí sa
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (27)

  1. To mi je luto, ze sa nepodarilo, ale na buducu zimu to urcite dopadne dobre. Budem drzat palce a tesit sa na buduci dobry koniec ;)

  2. Skoda ze to nevyslo.
    Skor si myslim ze za neuspechom stal technologicky postup.
    Kvasinky a mustomer nie su az take dolezite.
    Susene kvasinky to s datumom spotreby nemaju az take zle a mustomer…
    Ked dodrzis mnozstvo cukru na mnozstvo vody, nemas co pokazit.
    Zarazilo ma to obaranie sipok vriacou vodou.
    Hovoris ze je to praca so zivym materialom a hned na zaciatku zabijes to najlepsie co tam je.
    Ved pri vyrobe ziadneho vina sa zakladna surovina nezabija vriacou vodou.
    Zalezi aj na kvalite sipok.
    Ak su tvrde maju nemej cukru (ak vobec nejaky maju).
    Makke, oslahnute mrazom su najlepsie.
    Ak mas este chut a cas, skus podla tohto http://www.vina.szm.com/sipka.htm
    Robieval som podla toho aj trnkove aj hlohove vina a vzdy sa podarili.

    Drzim palce pri dalsich pokusoch.
    Ides na to rozumne, s malymi mnozstvami.
    Poznam aj experimentatorov, co zacali s 20 litrovymi demizonmi.
    Tam uz vie neuspech poriadne nas…rdit.

    1. Preco si myslim, ze bol problem v kvasniciach? Pretoze aj pri peceni zvyknem pouzivat susene a niekedy sa nezadari. Plus co som sledoval ten priebeh kvasenia, tak bol naozaj prilis pomalý. Na zaciatku som pridaval cukor postupne, takze prisun potravy mali, problemu som nepomohol, ked som neskor nedodal dalsi.

      Sipky som mal uz skoro makke, teda polovica uz bola uplne makka, druha skoro. Obarenie som zasa vycital z knihy o ovocnych vinach, nabuduce ho asi vynecham.

      Pripustam, ze som mozno nie celkom dodrzal technologicky postup, ale na druhej strane – pred samotnym pokusom som vycital pomerne vela receptov a boli v nich velke rozdiely. Zorientovat sa je fakt tazke, aj polovica ludi na forach tvrdila, ze je to nepitny hnus, druha to chvalila div nie ako tokaj.

      Tento rok uz dalsi pokus nestiham, ale na buduci sa urcite vyberiem tvojou cestou a uvidime.

  3. Zabudol som na teploty kvasenia.
    Pisal si ze si pouzil nizsiu teplotu.
    Ono tie kvasinky potrebuju trochu viac tepla.
    Bezne som to nechaval kvasit v kuchyni.
    Pri prvych skuskach dokonca bez kvasnic.
    Rozbehlo sa to same.
    Tam uz ale naozaj treba dbat na cistotu, aby sa zacali mnozit len tie „dobre“ kvasinky.
    S tymi vinnymi je to ale predsa len istejsie.

    Je rozdiel ci si pouzil vseobecne kvasinky 12-34’C.
    http://www.naturakolinany.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=55%253Anafermentaciu-vinne-kvasinky-vseobecne&catid=3%253Aoetrenie-vina&Itemid=19&lang=sk

    alebo chladnomilne 8-15’C.
    http://www.naturakolinany.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=56%3Anafermentaciu-vinne-kvasinky-chladnomilne&catid=3%3Aoetrenie-vina&Itemid=19&lang=sk

    1. Teplotu som mal 19 stupnov a kvasinky netusim, taky zeleny sacok, tu je na fotke.

  4. Nakoniec si mal mozno aj pravdu s tymi kvasnicami.
    Nemuseli byt zle (aj mohli) ale ak to boli tie chladnomilne, tak ta teplota ich jednoducho zabila.
    Bola uz nad ich horny limit.
    Podla sacku to neviem rozoznat, jedine ak bolo na nom latinske meno kvasnic.

    Neboj, nabuduce si urcite strngnes na zdravie s lahodnym vysledkom.

  5. Kde sa preboha vôbec zrodil nápad vyrobiť šípkové víno? Neviem si predstaviť ako by mal chutiť vydarený produkt :-D :-D

    1. Šípky sú osvedčená stálica ovocných vín. Da sa spravit aj ako sladke dezertne. „Víno“ sa dá spraviť z kde-čoho, zname je predsa aj ribezlove a dalsie…

    2. Barborka a to si este nepocula o Sumavskom bylinnom „vinku“.
      Ako stunenti sme ho za socializmu celkom zvladali.
      Dnes by som ho uz zaradil medzi chemicke zbrane.

  6. To ma mrzí Viktor, držím palce pri ďalšom pokuse :)

  7. vegalogic

    Nic to. Ked svokrovi sekne vino (a stava sa mu to podozrivo casto), necha ho premenit na skvelu vinovicu. Tak skus ono nepodarene sipkove vino odniest do nejakej palenice, nech nieco z neho vymyslia. Sipkovica, to tu nebyva tak casto :-)

    1. Vies kolko by z toho mnozstva natieklo?!
      Ak by vobec nieco natieklo.
      Koli tomu sa neoplati ani nastartovat auto.

      To uz lepsiu a lacnejsiu sipkovicu dosiahnes macerovanim sipok v kvalitnom alkohole.
      Nieco domace bez zapachu a chuti a nad 50%.
      Dobra razna, alebo zitna palenka.
      Je tazsie zohnat, ale da sa.
      Po ukonceni maceracie mozes pridat vodu na dakych 20-30% alkoholu, cukor podla chuti a mas sipkovy liker.

  8. Barbora Dolinajová

    fakt nepočula, bylinné? kto mal na to odvahu preboha? :-D
    rozširujem svoje obzory ;-)

  9. Juraj Šiška

    Ja si tiež myslím, že problém bol v technologickom postupe.
    1. použiť „mrazom ošľahnuté“ – teda mäkké a sladké šípky
    2. jednoznačne neobárať horúcou vodou
    3. cukor dať v potrebnom množstve iba raz a na začiatku – ja by osobne by som predsa len použil muštomer a osladil to na cca 25 maliganov (stará a dnes už málo používaná jednotka cukornatosti muštu)
    4. som presvedčený, že pri teplote okolo 20-22 stupňov by sa to rozkvasilo aj samé.
    5. a na záver by som kvasenie ukončil skôr, aby tam zostal aj nejaký cukor a víno bolo dostatočne alkoholické a zároveň „dezertne sladké“ (preto tých 25 maliganov)

  10. Peter Cuky Škripko

    Drzim palce aj prsty na dalsiu varku :)

  11. Dobry den,idem skusit aj ja spravit sipkove vino a nechal by som si od vas poradit postup a mnozstvo ingrediencii do 5 litr. demizoniku. Tiez neviem kolko dat kvasiniek, Viktor tam ma na obrazku vinne kvasinky 10g, ktore su na 50 litr./kupil som dnes aj ja presne tento balicek,dat ho tam cely ci len na 5 litrov?/,dakujem za skvelu radu a ochotu

    1. Tych kvasiniek, ak si dobre pamatam, tak som dal len pol sacku, idu celkom rychlo. Lenze chybu som spravil, ze som dal malo sipiek a aj malo cukru. Skratka tam nemalo co kvasit, v sipkach toho teda moc na kvasenie nie je, takze je to naozaj cele len o cukre. Plus som ho dal v nespravnom case, ked uz bolo neskoro. Uvidim, mozno budem skusat aj tento rok, ale este asi pockam so zberom

  12. Co sa mysli pod pojmom zivny roztok? Ja som si teraz zohnal 10 litrovy demizon/, kolko kg sipok,kolko vody, kolko kvasiniek a co vsetko si mam este pripravit, davate tam aj citrobonu?Kedy je treba najlepsie zbierat sipky, teraz ci po prvych mrazoch?Dakujem

  13. Zdravim
    Ja som sa tento rok rozhodol urobit šipkove vino. Nazbieral som asi 4kg šípok, niektore boli makke niektore nie.Prvu čast asi 2,5 kg som rozmagal v ramci možnosti a zalial 5l vody a pridal kvasinky asi 2g..od oka..+ živnu sol tiež od oka.Nalial som to do 10l demižona dal gumovu zatku a kvasny uzaver a nechal kvasit. Dnes som to kusil okoštovat a chutilo to celkom dobre ako šípkovy burčiak(Asi po 5 dnoch kvasenia)

    Druhu čast som rozmixoval kuchynskym mixerom dal do 5l demižona a a zalil vodou cukrom ta aby v demižobe ostalo aj volne miesto.Samozrejme kvasinky a živnu sol som pridal od oka.

    Takto mam oba demižonky položene v pivnici na chladničke a tam si pekne bublaju. Som zvedavy na vysledok

  14. zdravim, robim prvy krat sipkove vinko a sice som ho dal do demizona len vcera vecer, ale aj tak yacinam byt dost nervozny, ze stale nekvasi :/
    samozrejme som pridal aj kvasinky, vsetko som spravil ako som mal – prestudoval som minimalne 15 receptov :/
    po akej dobe by mali zacat kvasit?
    rano, ked po cca 8 hodinach nezacalo kvasenie, som zvysil teplotu z 20 na 22…
    dakujem za kazdu radu

  15. este taky dodatok – na 1kg sipok som dal 2,4 l prevarenej vody a 0,75kg cukru. 50 litrovy demizon som naplnil asi na 30-35l a pridal som tam skoro cely balicek vinnych kvasiniek a zivnej soli (nakolko to bolo na 50l, tak som tam trosku nechal

    1. maťko ty ideš robiťšpinavú vodu???kilo šípiek a 0,75kg cukru a zaliať 30litrami vody??? hehehe to hádam nie.
      normálny pomer je 1kg šípok,1kg cukru a 3 litre vody. ak chcete mať suché víno tak 0,80dkg cukru ak typu Malaga,tak min.1,5kg,ale musíte použiť aj kvasinky typu Malaga. najlepšie je použiť muštomer/stojí pár €/na stolové víno 19-21 maligánov na sladkú Malagu 25 maligánov. zaliatím horúcou vodou zabijete divoké kvasinky,ale aj prípadne brablence a samozrejme vitamín C znížite na minimum.ked nemáte kvasinky,tak si treba 3-5 dní predom fláknuť za hrsť šípiek,môžete aj hrozno do 2-3dcl vody + 2 polievkové lyžice cukru,malo by sa vám to rozkvasiť divokými kvasinkami.potom to len stačí naliať do demižona. takto je najlepšie postupovať aj z kvasnicami,začne vám to rýchlejšie kvasiť,pretože šípky ako také horšie kvasia. ja osobne robievam iba zo sušených a potom ich mierne zapečiem(nie aby boli čierne :-) ) víno dostane nádhernú oranžovú farbu a výraznejšiu chuť. obyčajné kvasinky/trebárs tie v zelenom sáčku ,prekvášajú do cca. 12% alkoholu a potom ich alkohol zabije.Malaga by mala až do 17-19% zvyšný cukor ostáva vo víne,takže to velmi z cukrom neprežente,lebo budete mať gumidžús.Sladká Malaga by mala stáť aspom 3-5 rokov.ja mám momentálne 5 ročné a je to mňam :-) a samozrejmä silné kedže má 16,5% a sladké jak likér.
      po zliati prváka v žiadnom prípade ten spodok nevyhadzujte stačí pridať menšie množstvo šípok/na 20l 1 kg/ a samozrejme cukor z vodou. vzniknutý druhák vám začne rýchlejšie začne kvasiť a je chuťovo kvalitnejší ako prvé víno. dá sa robiť aj tretiak,ale ten sa robí len ked sa robí víno na pálenie,takto vyrobené víno sa dá prepáliť na šípkovicu,čo je unikátny destilát,nie nejaké macerovanie šípok v domácom alkohole ,alebo liehu

      1. Pro vytvoření 1 % alkoholu v 1 litru rmutu potřebují kvasinky 17 gramů cukru. Pro získání 14 % alkoholu ve 25 litrech rmutu je potřeba 6 kg cukru a pro dosažení 18 % je potřeba 8 kg cukru. V podmínkách řízené teploty je možné docílit až 20 % alkoholu při spotřebě 8,5 kg cukru.
        tu sa jedná čisto o cukrovú vodu ,takže treba pridávať cukor podla sladkosti vašej šťavy.

        približná cukornatosť-

        Ovoce Obsah cukru Průměr
        % %
        Švestky 11 – 16 13,5
        Meruňky 7 – 12 9,5
        Broskve 8 – 13 10,5
        Jablka 8 – 11 9,5
        Hrušky 9 – 14 11,5
        Třešně 7 – 12 9,5
        Višně 6 – 11 8,5
        Hrozny 15 – 22 18,5
        Jalovčinky 10 – 20 15
        Topinambury 12 – 17 14,5

  16. čaute, už som raz robil šípkové víno, pamätám si že som použil sušené šípky, ale sušené v rúre na rýchlo a poviem vám že prvé víno bolo dezertné červenohnedé a druhák krásne tmavočervený tokaj, keď nájdem svoj starý recept dám vedieť, chcem to skúsiť znova…

  17. […] som sa pustil do zberu šípok a začal špekulovať, čo s nimi okrem sušenia. Víno som už skúšal a priznám sa, že keď som neskôr pil jedno vydarené, nechytilo ma to natoľko, aby som to […]

  18. 1kg sipiek, 50-80dg cukru, 2-3l prevarenej horucej vody a nie viac vody!!! http://www.vina.szm.com/sipka.htm

    1. jj to by zodpovedalo zhruba12-15% alkoholu záleží ako prekvasí,pretože kvas väčšinou prekvasí maximálne do 2-4% čiže dostanete 9-11% víno

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.