Stiahli sme šípkové víno, dokvasí a prečistí sa

Doteraz sme nechali víno napokoji, ale už prišiel čas, dať ho dole z kvasníc. Blížime sa do finále.

Filtrujem šípkové víno

Väčšie množstvo cukru mi nevadí, chcel som mať viac sladké dezertné víno ako nejaký kyslý ocot.

Počas toho, ako víno pomaly kvasilo, som ho priebežne kontroloval. Jednak, či je v správnej teplote a tiež či buble. Zrejme som mal staré kvasnice (pozor nato pri kupovaní), lebo bublali len málo, ale problém bol aj v malom množstve cukru. Peťo Handzuš ma presvedčil, aby som im dal ešte cukrového sirupu z ďalších 300g cukru. Plus trocha prevzdušnenia a zabralo. Víno sa opäť rozbehlo.

Väčšie množstvo cukru mi nevadí, chcel som mať viac sladké dezertné víno ako nejaký kyslý ocot. Šípky sami o sebe cukor takmer nemajú, takže ho kvasinkám treba pridať tak-či-tak.

Prefiltrované víno

Posledné kvapky

Po 4-5 týždňoch kvasenie už skončilo. Zobral som sitko a handru, pár hrncov a začal opatrne zlievať. Opatrne, aby sa zbytočne nerozmiešal kvas, ktorý zostal v demižóniku na dne. Po handrovej filtrácii mi zostala mútna, žltkasto-okrová tekutina.

Demižón som poriadne vydrhol a prefiltrované víno som nalial naspäť. Jemne som uzavrel korkovým štuplom, aby mohol unikať vzduch pri dokvášaní. Takto ho nechám dalšie dva týždne pri teplote asi 14°C na tmavom mieste. Potom príde na rad hadička a druhé stáčenie do fliaš.

Trochu mám obavu, či som to víno nenechal kvasiť príliš dlho. Mohlo by nabrať výraznú pachuť po kvasniciach. No čo, riziko podnikania, prekvapenie príde k štedrovečernému stolu…

Späť v demižóne

Všetky diely miniseriálu o šípkovom víne

  1. Ideme skúsiť vyrobiť šípkové víno
  2. Šípkové víno už pomaly kvasí
  3. Stiahli sme šípkové víno, dokvasí a prečistí sa
  4. Ako nedopadlo šípkové víno
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (6)

  1. Taka otazka trochu od temy: ako drhnes demizon? Normalnou kefkou na flase, alebo mas nejaku specialnu metodu?

    1. Praveze uplne k teme. Ano, kefou na flase. Ale rovnako dobre funguje klasika – jemny piesok. Mam taky zvysny odkedy nam robili dlazbu, taky jemnucky. Staci dat s vodou do demizona a krutit a krutit. Potom samozrejme dobre vyplachnut saponatom a teplou vodou.

  2. Cista kominarska kefa by tiez nebola na zahodenie. ;-)
    Som zvedavy na vysledok.
    Dufam a verim ze bude stat za tu namahu.
    (a keby aj nie, niekde treba zacat)

  3. Tak ako to dopadlo?
    Dalo sa to pit, alebo je z toho ucinne prehanadlo?
    (po par dnoch lukulskych hodov tiez dobra vec) ;-)

    1. Nedalo. Ze preco, rozpisem podrobnejsie v konecnom clanku serie, mozno niekomu pomoze vyvarovat sa chyb.

  4. Ej tak to ma mrzí :-( Práve mi napadlo, že si cez Vianoce nepísal záver o šípkovom víne, idem kuk tuná a vidím tvoj koment :-( No, škoda, snáď budú o rok ďalšie pokusy? Či?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *