Stretli sa slovenskí foodbloggeri (+fotogaléria)

Na privítanie

Všetko sa zbehlo pomerne rýchlo. Tomáš z foodissimo.eu, ktorý má asi večné baterky, hodil do pľacu nápad urobiť stretnutie všetkých slovenských foodbloggerov. Ideálne pri spoločnom varení. Neprešlo veľa času a v schránke bola pozvánka.

Autor tejto akcie, Tomáš z foodissimo. Aktuálne v rozhovore pre Slovenský rozhlas

Stretli sme sa včera v novootvorenej škole varenia Chef Parade v Bratislave. Trochu som meškal, tak som mal chvíľu pocit, že som sa ocitol na stretnutí anonymných jedloholikov. Každý mal v ruke foťák, na sebe zásteru a na nej nalepenú menovku spolu s menom stránky.

Bolo nás dosť nato, aby sme zaplnili všetky miesta pri sporákoch a pultoch. Na každom rozpísané iné jedlo, poďho variť. Jedna partia skúšala sushi, pri ďalšom stole bolo hubové risotto s pestom. Boli tu aj thajské ryžové rezance pad thai, iný stôl mal zasa francúzsku klasiku, coq au vin. Prikmotril som sa k poslednej možnosti, indickému kuraťu murgh malai.

Parádny výsledok, kohút na víne

Daniel varí indiuInštrukcie na papieroch boli dostatočné nato, aby sme mohli začať variť, ale pomedzi nás sa miešali aj chalani zo Chef Parade, Martin Pollák a Milan Zekucia. Občas niečo doplnili, ukázali a skontrolovali. Naša „tajomná India“ sa začala pripečením kokosovej múčky, ale našťastie spontánnou spoluprácou nakoniec prišla k dobrému koncu. Akurát vyvstala otázka, čo k nej. Jednoznačne placky naan. Ak sa bojíte práce s cestom, tak vás vyvediem z omylu, v ktorom som žil tiež. Bolo to mimoriadne rýchle jedlo. Cesto zarobíte za nula celá nič a vyvaľkať pár placiek tiež nezaberie veľa času. Pokiaľ myslíte na logistiku a pripravíte si panvicu, tak aj samotné praženie placiek ide na rýchlovku. To isté jedlo som robil ako malé bolestné svojej milovanej hneď na druhý deň po akcii a mal som ho hotové za rovnaký čas.

Veľmi ma prekvapil kohút na víne, do ktorého pridali ríbezľový džem.

Keď bolo dovarené, prejavila sa ďalšia skvelá úchylka foodbloggerov. Nazízanie do hrncov a ochutnávanie všetkého, čo nezje nás. Veľmi ma prekvapil kohút na víne, do ktorého pridali ríbezľový džem. Pekne pritvrdil muziku. Vydarené bolo aj hubové risotto. K ostatnému som sa priznám sa nedostal, lebo som sa buď zakecal alebo zafotil pri nejakom detaile. Príliš veľa vzruchov na jednom mieste.

A toto si tam dala? Jáááj, ...zabudla!

Kamerové komando!

Risotto s hríbami, parmezánom, avokádom a pestom

Mimochodom, ani som vám nepredstavil, kto tam všetko bol. Tu je celá partia:

Zuzka http://foodependence.blogspot.com/
Zuzka http://www.natanieri.sk/
Andurejka http://hami-mnami.blogspot.com/
Aďka http://www.food4fun.sk
Martinka http://dulce-de-leche-blog.blogspot.com/
Danka http://dorasart.blogspot.com/
Viktor http://delikatesy.sk/
Anetka http://anetagoesyummi.blogspot.com/
Kinga http://kingablogger.blogspot.com/
Lucka http://www.lucylovetobake.blogspot.com/
Sandra http://varecha.sk/
Martinka http://www.matapecie.blogspot.com/
Peter http://vinoforum.blogspot.com/
Daniel http://www.varicdaniel.blogspot.com/
Lubka http://www.chocorroldevainilla.com/
Henrieta http://on.fb.me/t77Cps
Denisa http://kitchenzoo.blogspot.com/

Death by chocolate...Po varení bol malý debatkrúžok pri víne, obzvlášť mladý limbašský veltlín celkom sadol. Ani neviem koho napadlo pustiť sa o desiatej do ďalšieho kuchtenia, ale o pár minút nato sme už piekli čokoládové lávové koláčiky. Kuchár to nazval veľmi príznačne – death by chocolate. Naozaj to vyzeralo ako príprava na rituálnu sebevraždu čokoládou v neskorú nočnú hodinu. Mohli nás byť plné noviny, ale namiesto toho sme sa len najedli doprasknutia.

Zopár z nás urobilo aj šikovné výmenné obchody. S Tomášom som takto vymenil kefír za jeho pečeňové paštéty, od Heni som dostal domácu paprikovú pastu a Peter ma poctil už spomínaným veltlínom. Všetkým patrí vďaka, túto disciplínu by sa oplatilo nabudúce rozvinúť o niečo viac. Prípadne prerobiť na domácu úlohu. Ale to už možno trochu predbieham možné pokračovanie tejto akcie.

Foodblogger Camp 2011

Zázraky sa nediali, aj po nás zostáva kopa špinavých riadov...

Na záver nám zostala ešte jedna milá povinnosť. Medzi koreničkami sme si všimli vegetu. Neviem ako, ale podarilo sa nám dokopať pána domáceho, Milana Zekuciu, aby sa jej zbavil. Na druhej strane ale musím povedať, že kým väčšina koreničiek bola poloprázdna, tá s vegetou bola nedotknutá.

Na záver obligátny rituál: Smrť vegete!

Tomáš, klobúk dole pred nápadom aj samotnou realizáciou, bol si výborný hostiteľ.

Viac o akcii písali napríklad Zuzka, Aneta, Andurejka, Aďka, Dano a samozrejme Tomáš. Všetko ostatné dopovedia ako vždy fotky nižšie.

Fotogaléria

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (26)

  1. ten hluzovkovy olej som tam nezabudla dat :-) to ma martin upozornoval, ze pozor, az na koniec :-)

    1. nevedel som suvislost, len z fotky mi to takto vyslo ;-)

    2. Ale na tu foto to fakt sadlo, bolo to take vtipne :-) mna to pobavilo

    3. ale tak urciteeeeee :-)

  2. „Mohli nás byť plné noviny, ale namiesto toho sme sa len najedli doprasknutia.“ :-DDDDDDDDDDDD

  3. Pekný článok a ešte krajšie fotky? Podotázka: Kde zoženiem cícerovú múku? Nejak som sa zabudla popýtať.

    1. v Nitre som ju kupil v Centro Nitra, v tom bio obchode. Predpokladam, ze podobne sa da zohnat aj v inych bio obchodoch v inych mestach. Pripadne rovno od zdroja, http://mlyn-zrno.sk/page2.htm

  4. Cícerovú múku majú v každom dobrom bio obchode. Aspon ja ju tam kupujem ;)

  5. Vdaka obom, aj som včera išla okolo toho obchodu v centre…ale nestavila som sa tam, ja kupujem bio potraviny v DM.

    1. tuto muku v DMku nemali, aspon nie vcera v nitrianskom…

  6. Velmi pekny a taky ludsky clanok, vdaka.
    Party vyzerala zabavna a priatelska, to sa casto nestava.
    Uviest aj odkazy na „konkurencne“ weby je mile a je z toho vidno ze to robite pre ludi a pre radost z prace.
    Dnestny 20-rocny absolventi fakulty zvastologie (zurnalistiky) s plnymi hubami kecov o nicom by sa mali od vas co ucit. Skoda ze im v tom brani ich z nicoho ziskany pocit dokonalosti.

    Mam jeden napad, pripomienku.
    Nedalo by sa z takychto stretnuti urobit video?
    Mat tam niekoho nezainteresovaneho s nadhladom, ktory by vas vsetkych bral do zaberu bez uprednostnovania.
    Vobec to nemusi byt super profi extra rozlisenie, len zachytenie atmosfery a dobrych napadov. Nech vam to zostriha a mozete to pouzivat vsetci na svojich strankach. Pripadne nech vam da surovu nahravku a zostrihate si ju pre svoje potreby podla seba. Hodit to na youtube a ide to.
    Ked sa na to vsetci poskladate tak to nemoze byt drahe.

    Uz ked sma pri tom videu, videorecepty nie su v plane?
    Pri kvalite dnestnych fotakov urcite staci aj ich zaznamova kvalita, takze netreba investovat do techniky. No mozno do stativu (trojnozky). Ak sa necitis dobre pred kamerou, staci aby bolo vidiet pracu tvojich ruk, postup prace a pocut hlas s komentarom.
    Rad beriem recepty z youtube a musim priznat ze je lepsie 1x vidiet ako viac x citat. Zanika tam jazykova bariera. Suroviny vidno, postup tiez a recepty su vzdy uvedene pod videom aj s rozpisom surovin.
    S anglictinou som v pohode, ale pri nemeckych, francuzkych, spanielskych receptoch je to na nezaplatenie. Google translator pomoze…

    1. Vdaka za pochvalu za vsetkych. Video v plane bolo a teraz, ked je konecne novy fotak, tak sa na to chystame. Ja som z akcie jedno video natocil, ale priznam sa, este som sa k nemu nedostal. Dakujem za tipy, urcite ich vyuzijem.

  7. mne sa podarili urobit dve- ako nam martin rozotieral cesnak so solou a ako zdobil ten tanier, tak ak bude viktor potrebovat, daj vediet, poslem ti link

  8. no potesi, ze aj na slovensku existuje foodbloggerska scena a ze vam stretko vyslo a konecne sa aj nejake usporiadalo, nabuduce by ste si mohli dat mozno nejake tematicke pre konkretnu kuchynu, ale tu sa aspon mohol kazdy predviest a ochutnat rozne chute

    akurat nechapem co maju Slovaci proti slovenskej a este povedzme Slovakom blizkej madarskej, ceskej ci rakuskej kuchyni, ze citia potrebu robit thajske pad thai ci indicke kura, kedze by som cakal ze v tych kulturne i geograficky blizkych kuchyniach (nevraviac o slovenskej) budu zbehlejsi a budu vediet podavat daleko vyssiu kvalitu nez u jedal ktore niektori pravdepodobne v zivote nejedli v krajine ich povodu a netusia ako maju vobec chutit

    1. Za seba mozem povedat, ze som sa tesil indickej kuchyni, aj ze som sa naucil piect naan.
      Ked citas deli, potom zrejme vies, ze slovenske jedla propagujeme pomerne hojne. Takze nevidim dovod, preco by sme sa nemali odviazat inymi jedlami. Netusia ako maju chutit? Ty si fakt myslis, ze nikto z nas nebol v Indii alebo Thajsku? Neblazni.

    2. Pri tom nadseni a radosti z prace pre citatelov, neverim ze by nevedeli ako ma co chutit. Bolo ich tam dost na to, aby si vymenili skusenosti. Jasne ze vsetci nemuseli byt v Indii, Thajsku…, ale kto bol poradi.
      Ale je fakt, ze ti co boli niekde v exotike by nam mohli hodit par zazitkov a miestnych receptov. Rubrika „Recept hosta“ ?
      Chapem aj sklamanie trochu scestovanych citatelov po navsteve poniektorych Slovenskych „Cinskych a pod.“ restauracii, v niektorych naozaj nevedia ako ma co chutit…..

    3. sudiac podla vzhladu toho Pad Thai evidentne nikto z osadenstva Pad Thai v Thajsku nejedol, to je evidentne uz z fotiek ktore maju z Pad Thai pramalo spolocne a toto su nejake slovenske slize. fakt netreba vela, staci si hodit „pad thai“ do vyhladavaca obrazkov Google aby ste aspon vedeli ako vyzera Pad Thai nehovoriac o ingredienciach
      http://bit.ly/srdHYk

      Milan, ono to nie je ani tak o tom ze nevedia ako maju chutit ked ti to robia naozaj lokali (Vietnamci v CN restikach :-)) co s tym maju skusenost z domova, ale tunajsie suroviny a setrenie pri ich tunajsich cenach sa proste nejako musia prejavit plus navyse ak sa domnievaju tamojsi kuchari (spravne) ze aj tak 99.9% zakaznikov nepozna rozdiel, preto hovorim ze je lepsie varit kuchyne ktore su tu doma a pre ktore mame suroviny, teda madarska, slovenska, ceska, polska ci trebars rakuska s ktorymi navyse maju ludia skusenosti a nemaju problem so surovinami nez hrat frajerov s azijskou kuchynou co ma s aziou pramalo spolocneho

    4. Ok Markoff, evidentne mas pravu.

  9. by sme si mohli dat kuchyne V4 :-D

  10. Milý Markoff,
    kým sme tam nedošli, sme nemali šajnu, čo budeme variť. Na pracovných stoloch nás čakali vytlačené recepty. Bola som v thajskom tíme a priznám, pad thai som ešte predtým nevarila, takže som nevedela, ani ako to má vyzerať ani ako chutiť. Maťka – ktorá bola v Thajsku niekoľkorát, a aj Zuzka, ktorá má k ázijskej kuchyni blízko, po prečítaní receptu a po zhliadnutí surovín uznali, že je to taká verzia na slovenské pomery. Skrátka, v recepte chýbali suroviny, ktoré tam samozrejme majú byť. Podarilo sa nám vypýtať krevety, pastu na pad thai, či čerstvý koriander. Uvarili sme to, čo sme s prístupných surovín uvariť mohli. Ak by som to varila doma, určite by som si vopred pozrela internet, či thajskú kuchárku. Vždy keď idem variť niečo neznáme sa najprv snažím zistiť o tom jedle čo najviac. Žiaľ, tam sme nemali možnosť predprípravy. Ak by sme vedeli vopred, čo budeme variť. ver tomu, že by sme si to naštudovali dôkladne a žiadali potrebné suroviny…

    1. samozrejme je to vcelku jedno, hlavne ze ste si tu akciu uzili, az tak o tu kvalitu jedla nejde (aj ked na stretnuti foodbloggerov…), ale dakujem za vysvetlenie, ktore blizsie vysvetluje uroven ChefParade ktori sa tymto akurat (pre mna) dobre zhovadili v com ste vy nevinne, ked tazko z nicoho uvarit nieco, ale kazdy si moze spravit sam dojem o urovni tejto kucharskej skoly ked prichystaju ludom taketo podmienky na Pad Thai ktore sa ani nahodou nepodoba tomu v Thajsku

      ludia z CP by sa mali radsej orientovat na europsku kuchynu kde vedia zohnat suroviny a snad s nou maju aj lepsie skusenosti nez fantazirovat s modnou Aziou cim sa akurat strapnuju pred ludmi co stravili v Azii nejaky cas, vdakabohu ze tam nedali medzi recepty Cinu, to by som mal asi infarktove stavy z tej slovenskej Ciny preslavenej hlavne UHO ci inym sojovym lepidlom :-) (aj ked popravde cinska cina nie je ziadne velke terno ako sa kopec ludi domnieva a v podstate su to velmi jednoduche jedla narocnostou zvacsa pod urovnou slovenskych, ak sa bavime o tych bezne konzumovanych a nie nejakych exotickych, cim sa nestazujem na chutnost ale ze to naozaj nic komplikovane nie je, ale treba proste suroviny a ochutnat si to sam a nevarit len podla netu)

    2. Pred svojou kritikou si si ich stranku s ponukou kurzov pozrel? http://www.chefparade.sk/sk/kurzy-varenia/
      ;-)

  11. Mily Markoff,opat sudis bez toho,aby si si dal tu namahu a zistil si podrobnosti….nebol si tam,nevonal si to,nejedol si to,ale aj tak vies najlepsie a bezkonkurencne posudit,ze nas Pad Thai nemal nic spolocneho s Thajskom..nie je ti to smiesne??..lebo mne ano…kedze viem,ako Pad Thai v Thajsku chuti,nikdy som sa ho nepokusila pripravit si ho doma,lebo som sa bala,ze by mi nechutil..ale v ChefParade som zistila,ze sa nie je coho bat,lebo naozaj chutil velmi podobne,a jedine,co nam chybalo k original receptu,bola jarna cibulka,tofu,a vajicko (na ktore sme zabudli)…aj napriek tomu ,kazdemu chutilo:)..nie je predsa toto ciel ???…aha prepac,zabudli sme na Teba,odbornika na chutnanie a posudzovanie originality jedal cez monitor…
    A este male objasnenie…toto nebol kurz varenia,bolo to stretnutie foodbloggerov,kde sme varili sami,takze vysledna chut aj vzhlad jedal je len a len nase dielo…kuchari z ChefParade nam zvolili typy jedal,a zvysok vecera uz boli len v ulohe uzasne mileho dozoru,spolocnika,a hlavne hostitela (samozrejme vratane Tomasa) tohto skveleho stretnutia…toto s ich kurzami varenia nemalo nic spolocneho…takze opat len opakujem,nesud,kym si nezazil a nezucastnil sa..tymto ukoncujem nasu komunikaciu..dakujem♥

  12. To ze markoff vie ako ma co vyzerat a chutit verim.
    http://markoff.biz/
    Ze by mal byt uctivejsi k praci druhych pre nas citatelov by zas na oplatku mal verit on mne.
    Kritizovat vie kazdy pako, ocenit snahu, to nie, to sme sa naucili brat ako samozrejmost.
    Zadarmo a hlavne vela, brat, nie davat….

  13. Nerozumiem tomu, preco ten clovek, co si hovori markoff, na tomto blogu o jedle neustale riesi Slovensko a Slovakov. Minule mu vadil styl obliekania v Bratislave, tentokrat maju podla neho Slovaci problem so slovenskou kuchynou. Mne osobne Slovensko, ako ani ine krajiny, nepride natolko homogenne, aby som ludi skatulkoval podla toho, ktory urad mu vydal pas a kde ziju. Viem, ze niektori ludia takto uvazuju a nemaju problem sa hanlivo vyjadrovat na adresu inych narodov, ale mne to vadi. Je v tom vela zla, o ktore nemam zaujem a o to viac nie na tomto fajn blogu vytvorenom dlhorocnou pracou jeho tvorcu a majitela. Je v tom strasny nepomer. Na jednej strane realna praca tvorcu blogu a ludi, o ktorych nam Viktor pise, a na druhej strane urazajuci stekot od klavesnice o tom, co by kto mal a nemal robit a kto sa ako „zhovadil“. Nedaj sa tym Viktor odradit. To by bola velka skoda. To radsej Ty markoff prestan posielat hanlive komentare.

  14. Veľmi by som sa chcel poďakovať všetkým, že si našli čas a prišli. ChefParade ďakujem za ich servis. Či už to bola, alebo nebola autentická kuchyňa je v podstate jedno. Išlo o niečo iné, to sa podarilo.

    Veľmi rád som vás všetkých spoznal.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.