Ako prežiť v Chorvátsku na rybách

Tento rok som si zaumienil, že dovolenku strávim na rybách. Skrátka niekde, kde je aspoň malý rybí trh, aby som si mohol každý deň kupovať večeru. Nič iné som skutočne od dovolenky nechcel. Splnilo sa mi to asi na najotrepanejšom dovolenkovom mieste, v Dalmácii. V maličkom kamennom mestečku neďaleko Trogiru.

Malá dedinka s čulým ruchom domácich. Samozrejme skútre, občasný turbofolk zo starých mercedesov, hluk lietadiel z neďalekého letiska a mimoriadne hladné osy. Prvé ráno som sa stratil v úzkych uličkách, aby som zohnal zeleninu a chlieb. Šiel som podľa vône a objavil maličkú pekáreň. Spolu s pozdravom dobro jutro som si vypýtal čerstvý crny krug (čierny chlieb, 6HRK) a vzal som aj nejaké sladké kifle (2,50 HRK za kus). Prekvapilo ma, že pečivo za vitrínou malo popri názve a cenovke aj rozpísané zloženie. Pri niektorých orechových tortách sa to len tak hemžilo éčkami, ostatné mali surovín len zopár.

Potešil ma aj malý ovocný a zeleninový trh na centrálnom námestí dedinky. Stolov bolo asi osem, v ponuke boli hrozno, smokve (figy), rajčiny, červená cibuľa, zelené lúsky aj čerstvý šťavel a špenát. Aj šťavnaté broskyne. Fajn, pečivo aj zeleninu na raňajky aj neskoršie varenie už mám, idem opáčiť ryby. Asi o pol ôsmej ráno bolo pri móle asi 6 stolov. Ponuka bola takto začiatkom týždňa trochu skromnejšia, ale boli tu sardinky, sardely, makrely, chobotnice aj platýs. Ku koncu týždňa pribudol morský vlk, parmica červená aj veľký tuniak. Oplatí sa najprv počúvať, čo predavačky hovoria ostatným kupujúcim, až potom sa začať pýtať. Tak sa môžete dozvedieť, čo zhruba koľko stojí a nemusíte sa potom zbytočne naťahovať o cenu (ktorá bude pre turistu samozrejme kúsok vyššia). Ak ste dobrodružnejší a handlovanie máte radi, tak samozrejme môžete ísť na to priamo. Z kože ich určite nezoderiete a 10-20 kún vám spustia.

Ryby voňali, mali lesklé oči aj šupiny, krásne čerstvé. Aby na ne nešli osy, ženy naboku nechali zopár narezaných a otvorených rýb, na ktoré ich chceli nalákať. Tak dali pokoj ostatnému tovaru.

Čerstvé ryby neprznia žiadnymi marinádami, koreniami ani soľou, iba ich ugrilujú. Tak ako sú.

Ako prvé som sa rozhodol pre klasiku, sardinky. Pol kila ma stálo 20HRK, doma som ich nechal v chladničke, aby sme si ich hneď po návrate z pláže mohli pripraviť. Pýtam sa našej chorvátskej hostiteľky Nadi, ako oni pripravujú tieto ryby. Odpoveď bola prekvapujúco jednoduchá – čerstvé ryby neprznia žiadnymi marinádami, koreniami ani soľou, iba ich ugrilujú. Tak ako sú, aby vynikla ich prirodzená chuť. Požičala mi jednoduchý elektrický gril a pustil som sa do čistenia. Šupiny išli „proti srsti“ ľahko dolu, potom stačilo narezať brucho, odrezať hlavu a odstrániť všetko nepotrebné. Domáci hlavu nechávajú a vyberajú len vnútornosti, ale ja som bol pohodlný a s hlavou jedným ťahom elegantne vybral všetko (foto nižšie). Všimol som si akurát, že som mal od rýb parádne mastné ruky, až sa mi nôž v rukách šmýkal.

Takto očistené ryby treba ešte poriadne poutierať, napríklad kuchynskou papierovou utierkou. Pokiaľ možno úplne dosucha, je to kľúčová vec pri grilovaní. Potom je to už priama akcia, stačí ich naukladať tesne vedľa seba a nechať opiecť z každej strany asi 4 minúty.

Hotové ryby nebolo treba ani soliť ani extra dochucovať. Len pár kvapiek z citróna a chuť bola napriek tomu plná a výborná. Chceli sme si to zopakovať aj o týždeň, lenže zrada. Sardely som kúpil u inej ženy a tentoraz boli už pri čistení akési chudšie, ani mastné neboli. Tak aj dopadli na grile, boli vyslovene suché.

P.S. Boli ste tam? Tiež ste „fungovali“ na rybách? Aké ste kupovali a ako ich pripravovali?

Ostatné články o rybách v Chorvátsku

Sladká ryba a morský vlk v “salónke”
Červený pleskáč na paprike po chorvátsky

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (6)

  1. Sardely ci sardinky? Podla obrazku by som povedala, ze to boli skor sardinky…

    1. ach ano, sardinky samozrejme…

  2. Shira313

    Tento rok sme zamierili na sever, ale rybky vo Švédsku chutia tiež fantasticky a výber čerstvých rýb nám umožnil pripraviť si ja bojových podmienkach zopár vynikajúcich pokrmov :o)

  3. Shira313

    pardón za preklep: pripraviť si aj v …

  4. to je na tom to krasne, ze bojove sa to clovek nauci v bojovych podmienkach ;-)

  5. […] Nabudúce si spravíme posledný recept – pleskáča na paprike. Predošlý článok o rybách v Dalmácii nájdete tu. […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *