Sladká ryba a morský vlk v „salónke“

Fotky z dovolenky roztriedené, môžme sa pustiť do ďalších rýb a receptov. Dnes to bude parmica červená, malá rybka s dlhými fúzikmi na spodnej strane papule a tiež morský vlk, už trochu väčšia ryba s ostrou chrbtovou plutvou.

Červené parmice na masle

Opäť som sa vybral na trh s rybami a tentoraz ma zaujali malé červené rybky. V Chorvátsku ich volajú trlje, v angličtine sa zasa volajú red mullet. Hovorím o parmici červenej. Veľmi delikátna ryba, za celý čas našej dovolenky ju mali tuším len raz. Kilo stálo 60HRK. V bojových podmienkach veľmi skromnej kuchyne som sa ich rozhodol pripraviť podobne jednoducho, ako predošlé sardinky. Očistil som ich od vnútorností aj hlavy, osušil a na panvici som si rozohrial poriadnu porciu masla. Keď malo správnu teplotu, poukladal som na panvicu tesne vedľa seba očistené parmice a nechal ich z každej strany opiecť. Opäť len asi 4 minúty z každej strany.

Ryža so šťavelom

– guľatozrnnú ryžu
– malý zväzok šťavelu alebo mangoldu

Hotové ryby zasa nebolo treba dochucovať, mali jemnú až sladkastú chuť. K nim som uvaril prílohu na miestny spôsob – ryžu so šťavelom (a titulnej fotke článku). V kuchyni bez sitka som jednoducho neprepranú ryžu nechal variť ako cestoviny a do hrnca prihodil za poriadnu hrsť šťavelu alebo mangoldu. To celé treba variť, kým ryža nezmäkne, prebytočnú vodu treba potom vyliať. Hotová ryža bola jednoducho výborná.

Kde som k tomuto ryžovému receptu prišiel? V novinovom stánku. Na začiatku dovolenky som sa trochu pohrabal v chorvátskych magazínoch a našiel tam za 8HRK časopis Delicije. S malou pomocou domácej a hodnou porciou domýšľania som vylúštil zopár fajnových receptov. Celkom slušný magazín, samozrejme s hojným množstvom receptov z rýb. Niektoré z receptov som musel nechať na doma, keďže som v Dalmácii nemal rúru, iba jednoduchú dvojplatničku.

Morský vlk na pare

V magazíne Delicije som vyčítal aj ďalší rybací recept. Zaujal ma zaujímavým spôsobom prípravy. Ryba sa balí do balíčkov, aby sa následne vhodila do vriacej vody. Tam sa v uzavretom obale v uvarí v podstate na pare a vlastnej šťave.

Brancin (čiže morský vlk alebo sea bass) je už pomerne väčšia ryba, na dĺžku asi ako náš pstruh. Brancin bola tiež jedna z rýb, ktoré nemali na našom malom trhu pravidelne. Pýtal som si ich v utorok, ale dozvedel som sa, že ich mávajú len v piatok. Tak aj bolo, na mojej pravidelnej rannej pochôdzke pekár-zelenina-espresso-ryby už zdiaľky na mna mávala moja predavačka s hlasným „Brancin, brancin!“ Tri ryby ma stáli 50HRK.

Na malej panvičke zohrejte trochu olivového oleja a prelejte ním šťavelové listy. Táto technika sa volá zavädnutie.

Suroviny

– filety z morského vlka
– šťavel alebo mangold
– šalvia
– olivový olej
– citrón
– soľ
– alobal

Čistenie a pitvanie už bola trochu krvavejšia záležitosť, ako pri predošlých malých rybkách. Z rýb musíte pripraviť čisté filety. Tie trochu posoľte a pokvapkajte citrónom. Na sporák postavte väčší hrniec s vodou a nechajte zovrieť. Ďalej si na malej panvičke zohrejte trochu olivového oleja a prelejte ním šťavelové listy. Táto technika sa volá zavädnutie. Stiahnete tak nadmernú horkosť listov, používam ju napríklad pri púpavových listoch. Namiesto olivového oleja môžete použiť aj maslo, ako som to spravil aj ja. Ak náhodou nemáte šťavel, dobre poslúži aj čerstvý špenát.

Dobre, voda vám vrie, rybu máte pripravenú a šťavel zavädnutý. Teraz urobte nasledovné. Na filet z morského vlka položte list šťavela, list šalvie a poriadne zatočte do rolky. Namiesto šalvie môžete použiť aj rozmarín. Odtrhnite si z alumíniovej fólie väčší kus a čo najtesnejšie do nej zabaľte zrolovanú rybu. Konce zatočte ako keď sa balí cukrík. Vznikne vám tak trochu prerastená „salónka“. Takto zabalenú rybu dajte do hrnca s vriacou vodou a nechajte v ňom asi 15 minút. Tým, že je ryba v uzavretom obale, sa prakticky pripraví na pare.

Balíčky potom vyberte a môžete ich opatrne rozbaliť. Rolku servírujte nastojato,môžete dozdobiť vetvičkou čerstvej bylinky, podľa toho, ktorú ste použili do plnky. K rybe môžete podávať šalát alebo už spomínanú šťavelovú ryžu. Ryba bude jemná a bude voňať po bylinkách.

Ostatné články o rybách v Chorvátsku

Červený pleskáč na paprike po chorvátsky
Ako prežiť v Chorvátsku na rybách

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *