Vianočka, najlepšia s maslom a marhuľovým džemom

Pred týmto pečivom som mal tak trochu strach. Dostal som ale dobrý recept od kamaráta Števa, tak bol v nedeľu program.

Suroviny

500g hladkej múky, typ „00“
1,8dcl teplého mlieka
3 PL cukru
1 ČL soli
50g mäkkého masla
15g droždia
50g hrozienok
1 žĺtko
1 vajíčko

Prvé vezmite do rúk hrozienka a namočte ich do vody. Potom si preosejte múku, urobte do nej jamku a nasypte do nej cukor. Pomrvte droždie a zalejte teplým mliekom. Nechajte vybehnúť hore kvások, pridajte jedno žĺtko, soľ a postupne rozmiešajte. Keď máte poriadne vypracované cesto, odložte ho aspoň na hodinu vykysnúť. Mäkké maslo budeme pridávať až po prvom nakysnutí.

Po vykysnutí ho môžete premiesiť spolu s hrozienkami. Najlepšie je prekladať cesto akoby na pláty, vďaka tomu bude mať hotová vianočka akoby vlákna. Krásne sa oddeľujú ako parenica, keď si ju človek trhá.

Do vykysnutého cesta povtláčajte hrozienka

A potom cesto poriadne poprekladajte

Cesto teraz rozdeľte na tri časti a vyvaľkajte 3 rovnaké šulce. Kto chce, môže spraviť aj 4.

Zapletanie copu z troch prameňov

Hotový tvar vianočky

Na konci ich spojte, a potom začnite zapletať vrkoč. Na konci opäť stlačte. Zapletenú vianočku dajte na vymastený a pomúčený plech aby ešte pod handrou 30 minút dokysla. Medzičasom si predohrejte rúru. Vianočku pred pečením potrite rozhabarkovaným vajíčkom (alebo lepšie medom rozriedeným trochou mlieka) a dajte piecť asi na 30 minút pri 180°C.

V remoske sa inak nedá, treba ohnúť...

...a nechať ešte 30 minút podkysnúť

potrieť rozhabarkovaným maslom

Upečený veniec, alebo čosi, čo malo byť vianočkou...

Ak by som piekol na plechu, možno by som aj vrkoč neuväzoval tak tesne.

Najlepšia s maslom a marhuľovým džemom
Maslová chuť a šťavnaté hrozienka

Moje poznámky

Pôvodne som mal v úmysle piecť veniec. Hlavne preto, lebo som to chcel piecť v remoske. Lenže, vyrobil som si príliš tučné a krátke šulce, tak mi z toho vyšla bežná vianočka. Keď som ju skrútil do formy, bolo z nej obrovské céčko. To pri pečení napuchlo, takže výsledná „vianočka“ definitívne stratila svoj tvar, asi ako napučaný kulturista na steroidoch. Ale chuťovo to bolo presne ono, vianočka jak vyšitá. No nič, nabudúce skúsim ešte raz ten veniec v remoske.

Takže nabudúce urobím dlhšie a tenšie šulce. Ak by som piekol na plechu, možno by som aj vrkoč neuväzoval tak tesne. Myslím, že to bol dôvod, prečo sa mi tak „zliala“. Každopádne, tento rok bude u nás dovi brémsky klát (štóla), vitaj vianočka!

Ako pečiete vianočku u vás?

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (16)

  1. Este jednu vec som ti zabudol povedat, nemocim hrozienka vo vode, ale v kvalitnom poctivom rume, je to potom este chutnejsie… :)

  2. presne to by byla ma prvni poznamka, rozinky urcite do rumu! ;-) bez nej ani ťuk :)
    Jinak my uz roky peceme vanocku podle receptu moji prababicky: 500g mouky, 100g cukru, 120g masla, 4 zloutky, 40g drozdi, spetka soli, rozinky v rumu, sekane mandle. Kvasek zadelavam zvlast a pridavam do prosate mouky – jemne promisim a az pak pridam sul, zloutky a maslo (aby tuk neobalil mouky drive, nez kvasek – pak by to spatne kynulo.)
    Jedeme na „troji“ kynuti – dohromady to da klidne i tri hodiny. (na vanocku se nesmi spechat.) Mandle davam jak do testa (ve fazi, kdy pridavam rozinky), tak i „mezi patra“ a nahoru na vanocku. Pletu z 4+3+2 – tedy tripatrovou, zajistuji spejlemi, aby nespadla. A moc rada delam jeste jeden trik – behem peceni potiram mlekem, ve kterem je rozpusteny med – krasne se pak leskne.
    Bez vanocky jsme snad Vanoce jeste neslavili…a doufam, ze to tak i zustane ;)
    jen dzem my nejradeji rybizovym, je to fajn kontrast ke sladkemu podkladu;)

    1. Vdaka za tipy. Vidim, ze maslom nesetrite, to sa mi lubi. My naopak uberame cukru kde sa len da. Drozdia uberam pausalne, pretoze dnesne kvasnice idu jak besne. Kvasok zarabam priamo v preosiatej muke, zlahka zamiesam a pridavam dalsie veci. Vybehne vzdy. Mlieko s medom som neskusal, super tip, asi skusim na sladke briosky.
      Na 3-poschodovu by som si aj trufol, ale stale som nastvany na tu ruru, takze sa musim obist bez nej ;-)

    2. Super, vyskusam aj tento tvoj recept. Len pliest budem asi opat z 3 pramenov, mne tie vrkoce moc nejdu :) Ako funguje to „troje kynuti“ ?

      1. Cukru určitě o něco ubrat jde, pamatuji, že minulý rok jsem pekla z 80g (zapomněla jsem totiž omylem přidat vanilkový cukr – a svět se nezbořil ;) A myslím, že by těsto vykynulo i s cca 30g kvasnic, ale méně bych asi nedávala – těsto je dost tučné a bála bych se, aby z toho nebyla tuhá hrouda. Tím se dostávám k máslu – ano, opravdu ho je ho tam šťedře, o dietním receptu není moc řeč – ale to ani nemá být záměr. Naše prababičky diety takřka určitě neřešily a jelikož vánočka není „náš chléb každodenní“ ( krom Vánoc ji pečeme už jenom na Velikonoce, kdy ji jíme s uzeným – a po zbytek roku je útrum, pak by nebyla tak sváteční, jak je), není ani takové množství na škodu ( koneckonců, plno jiných koláčů a zákusků má v sobě ve stejnému poměru mouky ještě mnohem více tuku.)
        Strach ze tří pater určitě být nemusí, hlavní je řádně zajistit špejlemi na kritických místech (ta má většinou vypadá jako ježek, když ji strkám do trouby ;) a dávat do dobře rozehřáté trouby, aby se nesvezla z důvodu rozkynutí.
        K trojímu kynutí – možná zbytečně složitě pojmenovávám to, co je jinak jasné ;) Jde jednoduše jen o to, nechat vánočku 3x kynout (jak jinak, že ;) Poprvé, když zaděláme těsto – je nutné ho velmi, velmi dobře propracovat (jelikož je to tuhé těsto, dávám to vždycky mužovi, který pak 15 minut zápasí s mísou a vařečkou, načež po čtvrthodině prohlásí, „kam se hrabou všechny posilovny“…;) – pokud máte robota, bicepsy si ušetříte :-). Pak se dá těsto do tepla kynout (ale pozor na moc vysokou teplotu, už se mi taky stalo, že jsem to přepískla a těsto pak zbytek procesu sabotovalo, skončila jsem se zdrclou mastnou hrudkou), cca po 2 hodinách – tedy asi po zdvojnásobení objemu se těsto vyklopí na plech a pořádně prohnětě -zadní částí dlaně pořádně propracovat a prohníst – jako bychom chtěli zapracovat co nejvíc vzduchu,. V této fázi přidávám i rozinky a mandle. Pak udělám zas bochánek a nechám znovu, hodinu ale klidně i dvě kynout. Poté vyklopím, rozdělím na 9 dílků, udělám prameny a zapletu. Někdy to také dělám i tak – pokud chci vizuálně opravdu hezkou vánočku – že nedávám rozinky a mandle do těsta, protože se s ním pak hůř pracuje, jelikož se trochu trhá, ale posypávám jimi vždy mezipatra – tedy upletu cop ze 4, posypu rozinkami, madlemi, položím cop ze 3, posypu a posadím nahoru cop ze 2. Na plechu pak nechám ještě půl hodiny kynout, potřu žloutkem (nemám ráda potírání i bílkem – zůstávají tam pak takové divné šmouhy a jen se žloutkem to má mnohem hezčí barvu – pokud máte dobrá vejce.), zapíchám do hřbetu a do spojů celé mandle a šupnu do rozžhavené trouby – prvních 10 minut mám troubu na 200 °C, pak snížím na 160°C a dopékám, dokud nevyjde špejle čistá. Během pečení potírám hodně medovým mlékem , stejně tak i naposledy po vytažení. A pak už jen válčím s přítelem a „vánočkovým“ bratrem , aby „prosím nechali aspoň tu reprezentativnější polovinu na sváteční snídani“ ;)
        JE to silné hypnotikum, kolikrát i já podlehnu.
        (a ze zbylých bílků mám konečně materiál na milované kokosky ;)
        Tak ať se daří a omlouvám se za rozsáhlý komentář, ale zkrátit mi to moc nešlo :-)

      2. Arion: super, dakujem za podrobny popis, na podrobnosti si tu rozhodne potrpime

    3. Nechýba tu mlieko?

  3. Namotala som sa na tu vianocoku az tak, ze som namiesto 15 g pridala 150 g drozdia. Krasneeeee vyrastlo – az som sa cudovala. V kazdom pripade da sa jest:-)

  4. Viktor vďaka za recept: vianočka je mega! Vlastne mega mega. A to som ignoroval Stefana a jeho rumový update. Doktor zakázal :)

  5. Zdravím! Podla Vášho receptu som upiekla na prvyktát velmi vydarenu vianočku. Ani som taky vysledok nečakala, nakolko som sa dala na kysnute cesto len nedávno…dakujem a teším sa na dalšie recepty…

    1. Pozor, je návyková ;-) Ale tešíme sa, že chutila!

  6. Ano, je navyková!:) už mame upečenu dalšiu a dala som aj trošku nastruhanej citronovej kory a potrela tým medovym mliekom…je tiež výborná…

  7. Tuto posielam moju vianocku:
    http://povvi.com/kerst-boterbrood/

    Kazde ovocie, co do nej davam, macam zakazdym vo vlastnom Limoncelle, tomto:
    http://povvi.com/limoncello/

    Dobru chut k tej vasej :)

    1. Napad s truhlikom je zaujimavy.

      Nedavno som robil tuto verziu http://theshiksa.com/2012/09/13/apple-honey-challah/
      Cesto som pouzil moje, len som to plnil tymi jablkami a plietol do kruhu. Aktualny favorit. Jablka zvyknem trochu posypat cukrom aj vitaminom C. Po upeceni zostanu trochu chrumkave a nerozpecu sa na blato.

  8. Woaw, super napad :)
    Ja som dnes robila tuto: http://povvi.com/vanilla-citroen-kerstbrood/ moj vlastny vynalez na nedele :) Ale je uzasna a nova forma sa sprava fantasticky :)

  9. margarida

    Tak dnes som ju robila, pridala som trochu masla a aj cukru som dala viac. Po polhodine kysnutia som cesto premiesila, nechala ďalšiu polhodinu kysnúť. Potom som rozdelila na 9 ks, každú kúsok som ešte premiesila a nechala kysnúť. Potom som uplietla dvakrát po dva šúľky, dala naspodok, lebo štvormo pliesť neviem. Na to som dala pletenec z troch a na to z dvoch šúľkov. Bola výborná, zjedli sme ju na posedenie s maslom a šípkovým džemom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.