Nedeľný obed: ako som zbalil čiernu tresku

Ešte stále u nás doma nedeľný obed znamená rybu a nie kura alebo šnicle. Dnes vám ukážem spôsob, aký používam na ryby pravidelne, výsledok potom záleží len od kvality surovín.

Treska čierna je trochu háklivá. Rada sa rozpadne aj usuší. Sú dva spôsoby, ako sa tomu vyhnúť. Jeden napíšem sem, druhý bude na väčší článok.

Suroviny

– filet z tresky čiernej
– mladú cibuľku
– rajčinu
– mediteránske korenie
– soľ
– maslo
– papier na pečenie

Celá finta spočíva v spôsobe pečenia. Na väčší plát papiera na pečenie treba poukladať akékoľvek tyčky. V tomto prípade pozdĺžne nakrojené mladé cibuľky. Rovnako dobre poslúži stopkatý zeler alebo stonky kôpru.

Načo robiť rybe takúto postieľku? Aby sa nerochnila v šťave, ktorá vznikne pečením. To by ste ju mohli rovno dať uvariť do vývaru. Cieľ je, aby sa ryba pripravila len teplom a horúcou parou v uzavretom vrecku z papieru na pečenie. Preto ju treba podvihnúť.

Čerstvú rybu (celú, vypitvanú alebo filetovanú) opláchnite v studenej vode a poriadne osušte. Na mrazenú rovno zabudnite, pustí príliš veľa vody a zničí celé jedlo. Nehovoriac o horšej výslednej chuti.

Rybu potom ju poprášte korením. Používam zmes, ktorú som okukal v Chorvátsku. Je v nej bobkový list, saturejka, rozmarín, estragón, materina dúška a bazalka. Všetky sušené bylinky zmiešajte rovným dielom a mažiarom podrvte na jemný prach. Keď nemám zmes, často dám len vetvičku rozmarínu alebo tymiánu.

Hotová ryba neuschne, je jemná a chýba jej už len pár kvapiek citróna a pohár bieleho vína k tomu.

Nakorenenú rybu položte na zeleninu, navrch môžete dať pár koliesok rajčín, ale nie príliš, inak pustia veľa vody. Pokvapkajte trochu citrónom a pridate tenký plátok masla. Teraz tá najťažšia časť. Papier podvihnite hore, urobte sklad a oba kraje spoločne zarolujte až k rybe. Nakoniec zatočte oba konce valca ako na salónke. Viac vám napovedia fotky a grafika. Základ je, aby bol balíček zatočený natesno a unikalo z neho minimum pary. Nejaká unikať vždy bude, ale treba ju čo najviac zbrzdiť, aby nám uvarila rybu.

Ako zbaliť rybu, nie kočku

Úhladný balíček pripravený na pečenie

Takto pripravený balíček už len dajte do vyhriatej rúry alebo remosky a nechajte piecť 25- 30 minút pri 180°C. Zásada je, každú rybu zabaliť zvlášť, nepokúšajte sa ich napratať do jedného balíčka. Inak, takto pripravovanú rybu nezvyknem pri pečení soliť. Keď tak len veľmi málo po upečení. Presne rovnakým spôsobom pripravujem napríklad aj pstruha alebo pražmu. Hotová ryba neuschne, je jemná a chýba jej už len pár kvapiek citróna a pohár bieleho vína k tomu.

Papier na pečenie má ešte pár ďalších výhod. Zadrží všetku dobrú šťavu. A ak ste použili celú pitvanú rybu, kosti z nej máte v čom čisto a elegantne odhodiť.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (9)

  1. Zaujimavy sposob, musim vyskusat.

    Uz len zohnat tie ryby: vie mi niekto poradit, kde v zapadnej casti Bratislavy dostanem dobre cerstve ryby? (Metro v DNV neratam, je to pridaleko a nemam Metrokartu)

    1. Peto: idealne miesto, kam ist po ryby je na Mileticke, tam zboku ako vzdy aj bola predajna Ryba. Za tu cestu to stoji a zdroj je vraj kvalita (co som pocul od kucharov aj sushi majstrov)

      1. To poznam, len to je vychodna Bratislava. Ze by som sa tam zastavil po praci, to teda nehrozi.

  2. Jana Birošová

    Takže v podstate ide o „en papillote“ varenie, nie? Pre mňa najvďačnejší spôsob prípravy ryby :)

    1. Ano, balicek. Som sa pristihol, ze rybu uz inak nepripravujem. Aj ked, prave som prisiel na dalsi fajnovy sposob, o com bude iny clanok.

      1. Jana Birošová

        Napadlo ma, že občas ešte zvyknem pre zmenu rybu pošírovať v ochutenej tekutine, čo je tiež rýchly a zdravý spôsob varenia myslím.

  3. No mne sa zda cas pecenia trochu dlhy. Na filet musi stacit 15min v rozohrietej trube, nie?

    1. Tato treska bola dost hruba a piekol som ju presne 25 minut, vo vyhriatej rure. Tensim filetom moze stacit menej. A ak sa nahodou nedopecie, tak ju „dovari“ citron

  4. […] dovliekol domov veľký filet z tresky čiernej. Časť putovala do balíčkov, o ktorých som už písal. A jeden krásny hrubý kúsok som si nechal na testovanie s kakaovým […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.