Kakaové maslo vie spraviť z jedál delikatesy

K tejto vychytávke som sa dostal cez foodbloggerku Zuzanu De Jonghe z Povvi.com. Začala mi básniť o práškovom kakaovom masle, na ktorom sa dajú robiť stejky a dá sa použiť aj do praliniek. Divoká kombinácia aj na mňa, prášky, stejk a čokoláda…

Kakaové maslo Mycryo

Domov mi prišla väčšia papierová krabica s nápisom Calebaut MyCryo. Vnútri žltkastý prášok takmer bez chute a vône. Iba naozaj slabučký náznak kakaa. Že je v prášku neznamená instantnú podstatu veci, skôr molekulárnu gastronómiu. Čisté kakaové maslo zmrazia na veľmi nízku teplotu, aby ho následne rozbili na prach. Hotovo, bez ďalšej úpravy. Stále je to kakaové maslo, ktoré sa vám rozpustí aj v ruke. Čiže balenie by ste mali skladovať ďalej od sporáka, radšej na studenšom a suchom mieste. Na druhej strane, pri pečení znesie teplotu niečo nad 200°C.

Používa sa inak ako bežný olej

Zaujímavejšie je ale jeho použitie. Potravinu treba pováľať v prášku podobne ako rezne v múke a dať ju opiecť na suchú rozpálenú panvicu. Namiesto toho som ako prvý pokus s Mycryo skúsil niečo prirodzenejšie. Pridal som ho k roztopenej horkej čokoláde a urobil z nej polevu na košíčky plnené krémom. Skúšal som už všelijaké polevy, s olejom, s maslom, so šlahačkou. Buď mi stihla v polovici práce stvrdnúť alebo tiekla až moc. Toto bol kompletne iný zážitok. Čokoláda bola pekne tekutá celý čas, čo som pooblieval okolo 40 košíčkov. Bola aj dosť tekavá, ale robila pekný hladký povrch. Množstvá nasledovné – cca 120g horkej čokolády a 1 čajová lyžička kakaového masla.

Košíčky s čokoládovou polevou

Krásne praskavá poleva z horkej čokolády

Obliate košíčky som nechal zachladiť a po pár hodinách okoštoval. Poleva nahlas pukla a čokoláda mala v reze ostré hrany. To všetko neklamné znamenie malého víťazstva cukrára-amatéra nad hmotou. Trochu podvodom, mal by som sa naučiť poriadne temperovať čokoládu, aby som to zvládol aj bez kakového masla.

Prvé vážnejšie pokusy

Prešlo niekoľko týždňov a krabica s Mycryom len tak stála na linke. Občas som na ňu mrkol, ale nikdy som ju nevzal do rúk. Až som minulú nedeľu dovliekol domov veľký filet z tresky čiernej. Časť putovala do balíčkov, o ktorých som už písal. A jeden krásny hrubý kúsok som si nechal na testovanie s kakaovým maslom.

Mäkkú zeleninu obaliť v kakaovom masle

Aj tak som nakoniec začal radšej zeleninou. Počul som, že kakaové maslo je ideálne na mäkké a jemné potraviny. Vraj sa nerozpadnú ani neusmažia na blato. Fajn, skúsil som cuketu. Nakrájal som ju na väčšie kúsky, pinzetou ich poriadne poobracal v kakaovom masle a nechal rozpáliť keramickú panvicu. Mimochodom pinzetou preto, lebo maslo v teplých rukách by nedopadlo dobre.

Už po prvej dávke sa ukázalo, že som dal zbytočne veľa prášku, stačilo by aj menej a cuketa by sa krásne usmažila. Aj tak bol výsledok veľmi dobrý. Krátke orestovanie, vybrať na horúci tanier a príloha k rybe bola hotová. Ani po chvíľke nezmlandravela. Zato panvica mala trochu tmavé mapy po smažení, takže úplne čisté a zázračné varenie to nebolo.

a opražiť na suchej panvici

Idem naostro, skúšam filet z tresky

Dobre, cuketu som zvládol, skúsim konečne rybu. A nie keramickú panvicu, ale oceľovú. Filet z tresky som opláchol a osušil servítkou. Potom som ho nakorenil mediteránskou zmesou korenia a poriadne obalil v kakaovom masle. Rybu som buď slabo osušil, alebo panvica nebola dosť rozohriata, lebo kúsok sa mi prilepil. Inak bola príprava hladká a rýchla. Tresku som po chvíľke opatrne obrátil, chcela sa mi rozpadnúť.

Ryba, mediteránske korenie a Mycryo

Rybu najprv nakoreniť

Filet z tresky obalený v kakaovom masle

Keď som mal pocit, že je hotová, putovala na spomínanú cuketu. Krátky modelkovský fotošúting, pár kvapiek citrónu a skúsil som prvé sústo. Budem sa škaredo chvastať, ale jemnejšiu rybu od tejto som jedol asi len ako sashimi. Po klasickej mastnote ani chýru, necítil som ani kakaovú dochuť. Tá ryba skrátka chutila ako ryba. Čistá chuť. Jedným slovom mňam.

Treska čierna a cuketa pripravené na kakaovom masle

Čo ďalej

Rozmýšlal som, či by sa s kakaovým maslom dalo napríklad spraviť volské oko. Alebo povedzme guláš. Určite nie, tam potrebujete poctivú masť, čestného nositeľa chute. Ale na všetko ostatné a fajnové si to predstaviť viem. Vraj to funguje aj pri grilovaní. Sezónu som ešte nestihol zahájiť, tak tento pokus doplním neskôr.

Nezľaknite sa ceny. 600g balenie stojí niečo cez 16€. Poviete si, že dosť. Po mojich prvých pokusoch vidím, že som minul naozaj málo. Možno je pravda, že celé balenie vydrží pri priemernom varení celý rok. V porovnaní s počtom fliaš oleja, ktoré spotrebujete za rok, možno nakoniec výjde kakaové maslo aj lacnejšie.

Zatiaľ jediný zádrhel vidím v tom, že Mycryo je len pre ľudí, ktorí majú radi čisté chute, nezmenené žiadnou prísadou alebo spôsobom prípravy. Presne nato sa hodí najviac. Cápať ho na cestoviny miesto dobrého olivového oleja bude samozrejme nezmysel. Ale na zeleninu, mäso, ryby a čokoládové dezerty kedykoľvek.

Odtiaľto mám svoju vzorku: povvi.com/shop/
(onedlho by mal fungovať normálny obchod na adrese www.casia.be)
a tu je pár info na stránke výrobcu: www.mycryo.com/callebaut/en/about.html

P.S. Súťaž

Balenie je dosť veľké, tak sa s vami rád podelím o malú vzorku. Dostanú ju traja z vás, ktorí mi odpovedia na jednoduchú otázku: Do akej teploty zostáva kakaové maslo v tuhou látkou?

Odpovede s heslom Súťaž posielajte len emailom na delikatesy zatočenýznak klimo bodka net, najneskôr do piatku 19. apríla 2013. Troch víťazov oznámime nasledujúci deň, teda v sobotu 20. apríla pod týmto článkom.

Vyhodnotenie

Otázka bola síce trochu záludná, ale opäť ste mali možnosť odpovedať na viac spôsobov a mať pri tom pravdu. Kakaové maslo je polymorfný mutant, má 6 rôznych typov kryštálov a každý typ sa rozpúšťa pri inej teplote. Potom už len záleží na tom, ako sú zastúpené a kedy sa kakaové maslo roztopí ako celok.

Skrátka a dobre, maslo prestáva byť tuhé pri 34 – 38°C. Dostali sme 17 odpovedí, z ktorých bola len jediná nesprávna. Zato tu sú traja, ktorým posielame vzorku kakaového masla Mycryo: Kristína Lipovská, Anna Jablonowska a Marcela Paulovičová. Gratulujeme a posielame cenu.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (15)

  1. Xi-xi Viktor, teraz to vyzera, ze sa volam Zuzana Povvi :)

  2. Veta: „Poleva nahlas pukla a čokoláda mala v reze ostré hrany. „, ma dostala niekde do inej dimenzie. Navrat spat sa neobysiel bez trochy negativnych emocii :)

    1. Co narobim, ked dobra cokolada ma praskat a ma mat ostre hrany v lome ;-) Bez ohladu nato, nemam skratka rad kusat do makkej hnedej cukrovej hmoty.

  3. Zaujímavá informácia, len ma zmiatla trocha cena na odporučenej stránke 17 euro je v pohode, ale balné a poštovné 21,20 euro – ? Keď mi posielajú knihy z USA 6 – 10 USD, tak neviem.
    A čo sa týka spotreby oproti oleju, keď napr. grilujem cukety huby, alebo baklažán tiež ich len potriem teflonovou metličkou a spotreba je malá. Treba vyskúšať fritovanie v kakaovom masle – ale to je len fór.

    1. Zuzana to postovne riesi a urcite sem neskor napise, ake su moznosti s tym nieco spravit.

    2. Dopadol som ako Ladislav, cena za tovar dajme tomu ale to postovne to je trosku moc :( Hadam sa to coskoro vyriesi.

    1. ano da sa to tam kupit, je to trosku zasite, ale aspon sa pobavite hladanim. Uz len skusat varit s tym

  4. kakaove maslo je zase jedna zbytocna ingrediencia……
    da sa varit aj bez nej jednoducho a dobre….

    napr. tu je jedna dobra stranka s receptami…….

    reklamný link

    1. Robiť si reklamu na clanku inych je jednoducho neslusne a podobne prispevky pojdu od teraz do spamu. Prestalo nas to vazne bavit, napiste si sami autorsky clanok a skuste ho sirit vlastnymi silami.

    2. No obsah ani úprava nič moc, hlavne kopa reklamy.

  5. Viktor,
    teraz som skusil spravit steak s kakaovym maslom. Steak oddychnuty z chladnicky asi 30min, ususeny, komplet obaleny v kakaovom masle. Hodim na rozhorucenu panvicu a bum tolko dymu som este nemal v kuchyni. Maso po rohoch platku na uhol, ked sa to zrezalo tak bolo ok. Ale takto to asi nema dopadnut.
    Kde bola chyba ?

    1. Mozno prilis vysoka teplota panvice, to maslo zasa tiez neznesie cokolvek. Opytam sa este skusenejsich, co ine tam mohlo byt.

      1. tiež som si to tak vysvetlil, indukcia je zradná. Ale pre istotu sa spýtaj ak nezabudnes

      2. Potvrdene, prilis vysoka teplota za tym bola.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.