Občas zájdem po inšpiráciu na iné blogy o jedle. S jedným mám pravidelne zvláštne skúsenosti. Cez víkend som skúšal robiť podľa ich receptu variáciu na pagáčiky, výsledok som musel upravovať.
Stránka je dobre známa a stihla pozbierať aj pár ocenení – deliciousdays.com. Dievča a chalan-fotograf z Nemecka robia krásny foodblog, ale s ich receptami mám pravidelne problém.
Podobá sa to na naše pagáče, akurát namiesto masti tam ide len maslo. Pôvodný recept použil divý pór, ja som dal mladý špenát a vňaťku mladého cesnaku (to sú tie malé krúžky v mixéri na fotke). Postup s mixérom je pohodlný aj rýchly, takže recept je ideálny na improvizovanú chuťovku k vínu, ak vás prepadne návšteva.
Suroviny
– 200g pol. múky
– 1 ČL sódy bikarbóny
– 1 ČL soli
– 25g strúhaného parmezánu
– cca 15g mladého špenátu
– trocha cesnakovej vňate
– 60g studeného masla
– 100ml mlieka
– 1 vajíčko + 1 žĺtok na potretie
Do mixéra (lepšie kutra) dajte múku, špenátové listy, strúhaný syr, cesnakovú vňať, sódu a soľ. Krátko pomixujte, aby vám vznikla sypká masa (ako nižšie na fotke). Potom pridajte pokrájané studené maslo s celým vajíčkom a opäť krátko pomixujte, aby sa všetko spojilo. Na záver prilejte mlieko a znova krátko premixujte.
Masu vydolujte na pomúčenú dosku a bez miesenia ju rozvalkajte na hrubý plát. Zarovnajte kraje, aby malo cesto štvorcový tvar a pokrájajte ho pomúčeným nožom na rovnomerné kocky.
Kocky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite žĺtkom, ktoré ste rozhabarkovali s trochou mlieka. Dajte zapiecť do vyhriatej rúry pri 180°C asi 12-13 minút. Počas pečenia by mali skrásne podskočiť a vrch chytí farbu.
V čom bol problém
V pôvodnom recepte bol namiesto sódy použitý prášok do pečiva a chýbalo v ňom jedno vajíčko. Výsledné buchtičky boli nadýchané a vnútri mali jemnú štruktúru. Ale chutili, ako by ste si dali do úst lyžicu čistej múky. Základný smer nebol zlý, ani chuť, ale tá „prachovosť“ skrátka nebola príjemná. Ani s pohárom ružového André (vďaka Števo a Želka, tento ročník sa vám vydaril).
Myslím, že v pagáčikoch by prerážal aj prášok do pečenia aj sóda. A možno som už príliš zvyknutý na kysnuté produkty a kvások, že mi nespracovaná múka nafúkaná akýmkoľvek práškom už nechutí.
Ako základné riešenie mi napadlo pridať jedno vajíčko a ubrať sódy. Kto chce, môže tento recept použiť ako inšpiráciu na totálnu zmenu. Skúste si zarobiť kysnuté cesto s cmarom a prekladať ho plátkami studeného masla, ako sa robievajú pagáče. Len si treba predtým zvlášť pokrájať špenát s cesnakovou vňaťou a zapracovať ich do cesta.
Mimochodom, namiesto parmezánu môžete skúsiť aj pecorino romano alebo iný výraznejší tvrdý syr.
recept som videla, ale neskusala. ochutnala by som, keby bola prilezitost.
poznamka k divemu poru: je to cesnak medvedi, po slovensky, ktory dobre poznas :)
Mozno aj autori v tom maju hokej. Pretoze existuje aj divy por – Allium Tricoccum, anglicky „ramps“ http://en.wikipedia.org/wiki/Allium_tricoccum
Ak by hovorili o medvedom cesnaku, tak by mozno pouzili slovo Bärlauch, co je po latinsky Allium ursinum.
inak, dost sa podobaju, takze vlastne mas pravdu aj ty, vysledna chut bude zrejme rovnaka.