Malé špenátové pagáčiky k vínu

Občas zájdem po inšpiráciu na iné blogy o jedle. S jedným mám pravidelne zvláštne skúsenosti. Cez víkend som skúšal robiť podľa ich receptu variáciu na pagáčiky, výsledok som musel upravovať.

Stránka je dobre známa a stihla pozbierať aj pár ocenení – deliciousdays.com. Dievča a chalan-fotograf z Nemecka robia krásny foodblog, ale s ich receptami mám pravidelne problém.

Podobá sa to na naše pagáče, akurát namiesto masti tam ide len maslo. Pôvodný recept použil divý pór, ja som dal mladý špenát a vňaťku mladého cesnaku (to sú tie malé krúžky v mixéri na fotke). Postup s mixérom je pohodlný aj rýchly, takže recept je ideálny na improvizovanú chuťovku k vínu, ak vás prepadne návšteva.

Pomixovať múku, syr aj špenát

Suroviny

– 200g pol. múky
– 1 ČL sódy bikarbóny
– 1 ČL soli
– 25g strúhaného parmezánu
– cca 15g mladého špenátu
– trocha cesnakovej vňate
– 60g studeného masla
– 100ml mlieka
– 1 vajíčko + 1 žĺtok na potretie

Do mixéra (lepšie kutra) dajte múku, špenátové listy, strúhaný syr, cesnakovú vňať, sódu a soľ. Krátko pomixujte, aby vám vznikla sypká masa (ako nižšie na fotke). Potom pridajte pokrájané studené maslo s celým vajíčkom a opäť krátko pomixujte, aby sa všetko spojilo. Na záver prilejte mlieko a znova krátko premixujte.

Masu vydolujte na pomúčenú dosku a bez miesenia ju rozvalkajte na hrubý plát. Zarovnajte kraje, aby malo cesto štvorcový tvar a pokrájajte ho pomúčeným nožom na rovnomerné kocky.

Pridajte studené maslo

Štvorce pred pečením

Potrite ich žĺtkom

Kocky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite žĺtkom, ktoré ste rozhabarkovali s trochou mlieka. Dajte zapiecť do vyhriatej rúry pri 180°C asi 12-13 minút. Počas pečenia by mali skrásne podskočiť a vrch chytí farbu.

Hotové špenátové pagáčiky

V čom bol problém

V pôvodnom recepte bol namiesto sódy použitý prášok do pečiva a chýbalo v ňom jedno vajíčko. Výsledné buchtičky boli nadýchané a vnútri mali jemnú štruktúru. Ale chutili, ako by ste si dali do úst lyžicu čistej múky. Základný smer nebol zlý, ani chuť, ale tá „prachovosť“ skrátka nebola príjemná. Ani s pohárom ružového André (vďaka Števo a Želka, tento ročník sa vám vydaril).

Myslím, že v pagáčikoch by prerážal aj prášok do pečenia aj sóda. A možno som už príliš zvyknutý na kysnuté produkty a kvások, že mi nespracovaná múka nafúkaná akýmkoľvek práškom už nechutí.

Ako základné riešenie mi napadlo pridať jedno vajíčko a ubrať sódy. Kto chce, môže tento recept použiť ako inšpiráciu na totálnu zmenu. Skúste si zarobiť kysnuté cesto s cmarom a prekladať ho plátkami studeného masla, ako sa robievajú pagáče. Len si treba predtým zvlášť pokrájať špenát s cesnakovou vňaťou a zapracovať ich do cesta.

Mimochodom, namiesto parmezánu môžete skúsiť aj pecorino romano alebo iný výraznejší tvrdý syr.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (2)

  1. recept som videla, ale neskusala. ochutnala by som, keby bola prilezitost.
    poznamka k divemu poru: je to cesnak medvedi, po slovensky, ktory dobre poznas :)

  2. Mozno aj autori v tom maju hokej. Pretoze existuje aj divy por – Allium Tricoccum, anglicky „ramps“ http://en.wikipedia.org/wiki/Allium_tricoccum

    Ak by hovorili o medvedom cesnaku, tak by mozno pouzili slovo Bärlauch, co je po latinsky Allium ursinum.

    inak, dost sa podobaju, takze vlastne mas pravdu aj ty, vysledna chut bude zrejme rovnaka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.