Kráľovské kura – celkom slušná alternatíva

Kura kráľovské od HSH

Už dávnejšie som písal o tom, že hydináreň vo Veľkom Záluží začalo ponúkať kráľovské kura. Meno nech vás nezavádza, kura nie je pre kráľov, ale vraj sa má počas svojho života kráľovsky. Či podľa toho aj chutí som skúsil len nedávno.

Kura kráľovské sa predáva chladené vo výrazne označenom červenom obale. To, ktoré som kúpil, vážilo 1,6 kila, stálo ma 5,40 € a bolo bez drobkov. Po rozbalení a opláchnutí som ho pochytal a ovoňal. Prvé zistenie – konečne kupované kura, ktoré vonia. Možno nebudete súhlasiť, ale keď poviem vonia, tak myslím špecifickú vôňu daného mäsa. Ak by to mal byť smrad, tak by som musel cítiť rybacinu alebo trus. Chovali sme doma sliepky, takže tieto dve veci viem od seba rozlíšiť.

Očistené kura

Nechystal som sa ho piecť, tak som sa rozhodol, že ho naporcujem. Po rozštvrtení som videl dostatok žltkastého tuku. Nie veľa, ale tak akurát. Nič podobné, ako tá trocha čohosi belasého ostatných kupovaných kureniec. Krk, krídla, chrbát a odrezané zvyšky som použil na domácu slepačiu polievku. Viem, nie je to polievková sliepka, ale výsledná polievka bola napriek tomu chutná, primerane mastná a voňavá. Zvyšok kuraťa dopadol podobne dobre, ako polievka. Mäso jemné, krehké a dobre sa s ním pracovalo.

Čo hovorí o kurati samotný HSH? Zvieratá nekŕmia hormónmi, vyrástlo v halovom chove a bez použitia nepretržitého osvetlenia. K hodnoteniu si zavolali aj rektora Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, ale aj Mariána Fila z Afrodity v Čereňanoch, ktorý tieto kuratá u seba používa. Firma ide ešte ďalej a na svojej stránke zverejnila všetky reštaurácie, ktoré pri varení používajú ich kuratá.

V nadpise som písal o alternatíve. U nás doma kupujeme len domáce kuratá, kde poznáme ich pôvod a vieme, ako boli chované a kŕmené. Nedávno sme mali prázdnu mrazničku a k zdroju by som sa v tom čase nedostal. Preto padla voľba na toto kura. A aj keď nie je domáce, ako kompromis je okej.

Jedli ste ho? Chutilo vám?

www.hsh.sk

P.S.

Trochu sme zmenili názor na slovenskú hydinu, prečítajte si tento článok (od druhej polovice).

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (44)

  1. Michaela

    Ahoj Viktor, mna by zaujimalo, kde sa da kralovske kura kupit? Neviem ci som slepa, ale ja som ho v BA nevidela ( druha vec je, ze neobieham vsetky obchodne retazce), ale velmi by som ho chcela skusit, tak ak mozes aspon naznacit nazov obchodu, budem povdacna :))
    Dakujem!

    Misa

    1. Kupoval som v Nitre a kedze firma je tu z okolia, tak nebol problem s dostupnostou. Ci sa da kupit v BA, na to najlepsie asi odpovie HSH, zatial komunikuju velmi dobre, su aj na Facebooku.

    2. v baa ho kupujem v Metre alebo v Terne v DNV. kedze nemam zdroj na na domace kurence a do Rakuska nemam cas chodi, je to naozaj dobra alternativa. kupujem ho uz asi pol roka a som spokojna

    3. …kráľovské kura predávajú aj v Kauflande.

    4. Pridávam postreh, zbadala som ho v Terne Aupark a kúpila som na vyskúšanie.

    5. Kura Kráľovské by ste už mali nájsť aj vo všetkých predajniach BILLA.

  2. Stačí nakupovať v Rakúsku, napr. Geflugel Titz predáva kuratá len z malých fariem a pritom toto mäso sa predáva aj v Spari. A je celé do žlta, na rozdiel od takej Hyzy… A hovädzie z farmy v Deutsch Haslau – nie je lepšie hovädzie…

    1. :) no, vzhladom na to, ze je clanok o tom, ze uz aj na SVK mame kvalitny a zda sa aj chutny produkt, mi Tvoj post pride mierne mimo misu.

    2. Nezdá sa mi, žeby článok hovoril o tom, že už aj na SVK máme kvalitný a chutný produkt, hovoril o alternatíve a ja spomínam inú možnú alternatívu. To, že aj na SVK je takýto produkt je síce chvályhodné, ale nič to nemení na možnosti ďalšej alternatívy.

    3. To, že má kura žltú kožu, neznamená dnes nič iné, len to, že bolo kŕmené viac kukuricou, prípadne sa im podávajú prírodné farbivá ako sú výťažky z afrikanu alebo lucerny.

    4. Timotej: no a? Domace kurence, ktore kupujem normalne, su chovane aj na kukurici… Skôr ide o to, že to kura vonia a vývar z neho je chutný, nic viac, nic menej

    5. Ja nevravím, že to je zlé… Naše kuriatka sú okrem iného tiež kŕmené aj kukuricou. Ide len o to koľko % kukurice do celkového objemu krmiva dáte. Mne osobne sa príliš žltá farba kuraciny nepáči. Vyzerá to ako keby to malo žltačku :) , ale to je len môj osobný názor a ako to tak býva… koľko ľudí, toľko chutí. Niekomu to napríklad môže vyvolať dojem, že je kura mastnejšie (žltá masť je zvyčajná pri dobre vykŕmených bažantoch).

    6. Timotej: vieš že žltý tuk u hydiny je pravdepodobne žltý kvôli tomu že ide o starého jedinca???
      kedže už niekolko rokov zabíjam prepelice,tak viem že 2 mesačné majú tuk biely a ročné žltý.kukurica stým nemá vonkoncom nič spoločné.v každej zmeske pre hydinu je priemerne 40% kukurice.
      a ešte o tej žltej farbe.stačí kura obariť pred šklbaním viac horúcou vodou ako je na šklbanie určená a budete mať „krásnu“ žltú kožu .takže bio kura z klietky :-)) ,pre odborníkov

  3. Kupuj len Kráľovské alebo Sedliacke…majú ich v Metre a naposledy som Kráľovské kúpil normálne v Tesco Lamač v cene bežného z Hyzy…

  4. Ja len takú drobnosť. Slepačia polievka sa volá preto slepačia, lebo sa varí zo sliepky. Z kurčaťa, ani neviem ako chovaného, sa slepačia polievka uvariť nedá.

    1. janka: to samozrejme viem, ale prave preto som to jasne napisal aj v clanku. Bola to lahka a chutna polievka, aku z ineho bezneho kurata jednoducho nespravis. (Toto je celkom dobre meratelne, kedze ju varievam vzdy len v rovnakom hrnci a s rovnakym mnozstvom a druhmi zeleniny.)

  5. Ja „KURA KRALOVSKE“ nepoznam, ale poznam vyhobky tejto firmy a sklanam hlboko klobuk dolu pred ich kvalitou a spracovanim. Som z NR a tak si ich kupujem v HSH predajni.

  6. kralovske kura kupujem v tescu na kamennom.

  7. MildeSorte4

    Verím, že kura môže byť výborné, ale tá cena je dosť brutálna. Poznáte Farmu Lúčny dvor medzi Sencom a Bernolákovom (ľahko vygooglite) ? Známy odtiaľ kupuje, vraj super… Vlastnú skúsenosť zatiaľ nemám.

    1. Preco brutalna? Viem si predstavit, ze jedina situacia, kedy sa to moze zdat drahe je, ked jete kura 2-3x do tyzdna. Co sa mi osobne nezda ako dobry napad…

    2. MildeSorte4

      5,40 : 1,6 = 3,375 EUR/kg, to sa mi zdá dosť. V spomínanej farme majú kurence za 2,29 EUR/kg a MALI BY byť tiež kvalitné (malý problém snáď len odvoz, ale od 40,- EUR hodnoty objednávky robia aj rozvoz).

    3. No, cize nieco za nieco. Keby som mal cestovat za tym kuratom do Senca, bolo by drahsie to ;-) Na cenu sa vzdy treba pozerat v suvislostiach.

    4. MildeSorte4

      Samozrejme, máte pravdu. Ale ak ide človek okolo…
      Keď vyskúšam sám, napíšem a nafotím…

    5. jasne, ked clovek ma cestu okolo, tak dobra volba, treba to preskumat. Urcite sa ozvite, ked vyskusate.

    6. Baclajean

      Viktor, a kde kupujes tie domace kurence, s ktorymi si spokojny? ak teda mozes prezradit :)

      1. Nosime ich od starkej z dediny. Ona ich ma zasa od nejakeho svojho overeneho zdroja.

    7. Farmu Lúčny Dvor som raz vyskúšal, to kurča nebolo zlé, ale podobné dostanem aj na trhovisku na Miletičke. Dobrá textúra, dobrá vôňa, priemerná chuť. Rozhodne to nie je žiadny domáci chov, podľa toho, aké kvantá vozia (v tej dodávke bolo aspoň 50-60 kuriat a to jazdia do BA 4x týždenne). Naviac odmietajú dovoz pod cenu 40€ a to je asi 8 kureniec, tak velky mrazak nemam. Raz sme sa spojili viaceri, ale zas to nebol tak výnimočný zážitok, aby som to organizoval pravidelne.
      Pokial to máte blízko alebo pokial je vas viac, tak prečo nie, je to slušné kurca za primeranú cenu (tuším 2,30 € za kg)

    8. ja som ho skusal a s kuratami z bezneho obchodu sa neda porovnat. je o nieco drahsie ale za tu cenu to rozhodne stoji

  8. Samuel SK

    Viktor Klimo , dik za clanok, ale mam „dotaz“ :)
    Preco by si neodporucal jest kura 2-3x do tyzdna?

    1. Pretoze nasa spolocnost konzumuje uz beztak az prilis vela masa. Maso nas organizmus travi najdlhsie, cize sa s nim najviac trapi. Travenie zivocisnych bielkovin tiez zbytocne zasvinuje, takze pri nasom sedavom zivotnom style by bolo mozno rozumnejsie jest maso raz za tyzden. Alebo ho aspon kombinovat s rybami alebo divinou…

  9. Od HSH by som nekúpila nič, idem okolo nich oblúkom. Pracovala som pre nich a kura, ktoré predávajú a kura kráľovské, to je jedno a to isté, len obal je iný. Je to len marketingový ťah na obohatenie sa Husárovho a Halvelandovho vrecka.

  10. Cítim, že tu začína byť okolo HSH nejako moc šumu. Ešte v minulom roku som reklamoval, že na stranke nemajú fotky tých kuriat v živom stave, len samé „inštalácie“ so zeleninou. Potom to už aj vyzeralo, že fotky budú a posledná správa zo septembra hovorí, že ich fotograf stratil dátovu kartu…
    No, ehm ehm, keď už chceme budovať imidž, tak sa zabúda na jedno: lepšia fotka hneď a v hocijakej kvalite ako imidžová namodelkovaná po pol roku… Nemám z toho dobrý pocit.

    1. Dúfam, že sa pocit po uverejnení fotiek na našej Facebookovej Fanpage zlepšil ;)

    2. Timotej: fotky potesili, ale budem vas sledovat ;-)

  11. Ani nie.
    Preto, ze nie vsetci maju fb.

    1. Otázka bola smerovaná v prvom rade pánovi Klimovi, keďže bol na ne zvedavý asi najviac. Inak, Milan, ak by ste klikli na link, ktorý sem pridal pán Klimo, zistili by ste, že nemusíte byť na FB vôbec zaregistrovaný, aby sa vám fotky ukázali. Pre istotu ešte raz pripájam link ja. :)
      http://www.facebook.com/media/set/?set=a.350113585014194.103293.124297424262479&type=3

  12. Ved problem je v tom, ze sa mi nezobrazia, inak by som nepisal.
    Ale mozno je chyba u mna, asi mam uplne zablokovany fb.
    Je fakt, ze ked si niekto zaklada na prezentacii kvalitneho chovu, volnych vybehov, kvalitneho krmiva….atd.
    Mal by to prezentovat na svojej stranke a to s patricnou hrdostou.
    A nie dodavat fotky na vyziadanie (podozrenie z umeleho aranzovania).
    Dnes sa uz naozaj da verit asi len tomu, co si clovek dopestuje doma, pripadne osobne pozna chovatela a ma pristup do chovu.

  13. […] vyrába hydináreň HSH, ktorá mimo iného robí aj Kura kráľovské. Písali sme o ňom už dávnejšie. Zloženie klobások je zrejme jedno z najčistejších v porovnaní z ostatným […]

  14. včielka

    Musím dať „sonicke“ za pravdu. Kúpili sme kráľovské kura a malo hnusnú, ťažkú kožu, nechutilo absolútne inak než bežné kurča. Ale dali sme mu ešte jednu šancu. Žiaľ, nevyužilo ju. Bolo presne také ako hociktoré iné. Manžel vybavil cez kamaráta kurence „z dvora“ z Maďarska. Keď som uvidela dva a pol-kilové hebedo, tak som sa zľakla a počítala som so samou masťou. Bolo úžasné, samé mäsko, masť takmer žiadna, všetko sa premenilo na šťavnatosť. Keď som také kurča podusila, tak potrebovalo ešte aj vodu na podliatie, čo kráľovské kurča vôbec nepotrebuje a môžem z neho vývar naopak odlievať. Je to iba marketingový ťah, ktorý po pár popáleniach sa zákazníkov nezachráni ani veľký Filo… Teraz vraj ide s čímsi podobným na trh Hyza, som zvedavá…

  15. v nedelu sme ho piekli, chutilo ako obycajne kura, ale mozno bo bolo sposobene pripravou, nie sme bohvieaky kuchari.
    ale ine som chcel.
    po vzhladnuti fotiek na FB HSH ‚zo zivota kralovskeho kurcata‘ si ani nechcem predstavit, v akych podmienkach ziju svoj kratky zivot bezne nekralovske kurence.
    lebo uz tie kralovske sa mi zdali dost biedne.

  16. no, musim povedat, ze som robila kuraci vyvar z kosti troch kralovskych kuriat (odkladam do mrazaku a pouzijem v pravej chvili) a bol vyborny. vonavy a silny a po vychladnuti zacal sam zelirovat :)

  17. „lepšie“ kuratá by sa mali dať kúpiť v BA aj vo FreshMarkete na Tomášikovej… asi ho budem musieť konečne kúpiť tam. Doteraz som zvykol vyberať najradšej z Tesca dovezené z Maďarska (ale keď vyzerali posledné kusy pochybne – krvavé, natrhnuté fólie, vtedy som ich nebral) , teraz ich nahrádzajú viac akýmisi z Košíc.
    S tými francúzskymi a rakúskymi by som si tiež nerobil priveľké ilúzie, ak by sme kupovali naslepo iba všeobecne vyprodukované tam.
    Videl som pár dokumentov i FR i AT pojednávajúcich o veľkochovoch, dopadoch intenzívneho poľnohospodárstva na ich súčasnú veľkoprodukciu a väčšina z toho má velmi ďaleko do domácej hydiny. I keď netvrdím že by mali byť horšie od našich (to neviem, navyše vo FR musí byť kvantum dodávateľov, asi aj v AT, ktorá si drží pozíciu poľnohospodársky sebestačnej krajiny).
    U našich mám skôr celkovo pochybnosti o prepravnom a skladovacom reťazci, ak by aj niektorý producent robil vyvážene prijateľnú kvalitu.

  18. branisimo1

    Krucifix…dnes som sa tesil na pecene kura so zemiakmi…kupil presne toto hore uvedene…
    Zaver: na veceru som mal pecene zemiaky s kecupom
    Pozn.: sem som sa dostal cez google ked som vyhladaval aky je rozdiel medzi sliepkou a karatom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.