Dezerty z tofu? Možné, ale nie vždy chutné…

Nedávno som skúšal silken tofu a vyšli mi z neho chutné japonské omeletky. Mal som kúpenú ešte jednu kocku, tak reku, skúsim aj niečo nasladko.

Aj keď tofu u nás používame pomerne často, vegánske recepty a dezerty idú kompletne mimo mňa. Po krátkom hľadaní som nakoniec našiel recept, ktorý vyzeral dobre. Mousse z mäkkého tofu a arašidového masla. Všetky suroviny mám rád, tak to hádam bude chutiť. Ešte predtým, než som sa pustil do prípravy, rozhodil som po známych otázku, ako by spravili tofu nasladko. Za všetky odpovede len jediná, od sushimajstra Tomáša Lysého z Fou Zoo. Vraj nemám špekulovať a radšej ho urobiť naslano…

Kocka silken tofu

Suroviny

1 kocka silken tofu
– 1PL arašidového masla
– 1PL medu alebo agáve sirupu
– vanilka
– štipka soli
– trocha smotany
– čokoláda (na dozdobenie)

Nenechal som sa odradiť a pustil sa do receptu. V miske som zmiešal pomrvené silken tofu, arašidové maslo, med a štipku soli. Tyčovým mixérom so šľahacím nádstavcom som začal celú zmes miešať. Aj vďaka arašidovému maslu to bolo husté, tak som pridal trocha sladkej smotany (vegáni by samozrejme dali sójové mlieko alebo jogurt).

Zmes som sa snažil vymiešať úplne dohladka, aby bola aj trochu nadýchaná. Zobral som menšie poháriky a naplnil ich hotovým tofu krémom. Prikryl alobalom a nechal aspoň 2 hodiny zachladiť.

Hotová mousse pred zachladením

...ešte pozakrývať kalíšky

Servírovanie je účelné a jednoduché, ale pýta si trochu dozdobiť. Šúpačom zeleniny som urobil z horkej čokolády hrubé stružliny a nasypal ich na mousse. Stačí už len rozdať lyžičky a dezert je hotový.

Mno… Tento dezert vyzerá lepšie ako chutí… Arašidové maslo nie je dobrá voľba, Tomáš mal si pravdu. Chuť je príliš hutná a na surové tofu si tiež asi treba zvyknúť. Možno keby sa arašidové maslo nahradilo niečím ľahším, mohlo by to fungovať. Svoje by určite spravila aj vanilka, mne sa akurát minula. Istú časť pripisujem aj samotnému tofu. Výber je u nás obmedzený, možno s japonským alebo iným by to celé dopadlo inak.

Nechutilo nikomu u nás doma. Len ja som sa snažil vystrúhať úsmev akože super, keď som nasilu dotlačil poslednú lyžicu svojho výtvoru do úst.

Servírovať s čokoládovými stružlinami

Jemná krémová konzistencia

Tofu v dezertoch ale nie je úplný debakel. Po tejto skúsenosti si viem predstaviť dva dezerty, kde by mohlo fungovať. Cheesecake a tiramisu. Alebo kdekoľvek, kde sa používa mascarpone či iné krémové syry.

Ale kto-vie, možno to niekomu z vás bude chutiť. Jedli ste už nejaký dezert z tofu? Napíšte dolu do komentárov!

Poznámka

Silken tofu majú v suchých „etno-regáloch“ v supermarketoch Tesco.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (16)

  1. Áno, jedli. Tofu používame miesto tvarohu ako plnku do palaciniek už veeeľmi dlho a do muffinov miesto vajec. Ja by som z ingrediencií vynechala to arašídové maslo a napr. hrozienka. Tofu má svojskú chuť, preto nikdy nebude chutiť ako „klasický“ dezert, ale nám v sladkej podobe chutí :-)))

    1. A ake tofu pouzivate? Myslim od akeho vyrobcu a aky typ?

  2. Zuzana Nosková

    Tie hrozienka by som k tofu na sladko pridala ;-)

  3. ahoj
    ja som v cinskej restauracii jedol tofu na kocky nalozene do mandlovej vody s jednym lici navrchu.
    necakal som od toho nic dobre a vidis, este si to po 4 rokoch pamatam, tak to bolo dobre.

  4. hm teraz som o tom este nieco hladal a zda sa, ze mohlo ist o zele zo sojoveho mlieka a mandlovej prichute, napr. tu: http://en.wikipedia.org/wiki/Almond_jelly
    a tiez tu pisu ze sa to bezne vola mandlove tofu, takze asi pisem o koze.

    1. Ano, o tomto „tofu“ som uz niekde cital…

  5. No veru zaujimavy pokus:) Ja som skusala tofu rozmixovat s bielym jogurtom, bananmi, dosladit javorovym sirupom. Tuto zmes vrstvit do poharov striedavo s ovocim, cerealiami, fantazii sa medze nekladu;) Nam chutilo;)

  6. Zuzana Nosková

    Na 99% kupujeme iba tofu Alfa Bio (Kremnička, Banská Bystrica): biele, údené a lahôdkové. Biele používame na sladké kombinácie :)

  7. to je pekne, ze sa nebojite zvcerejnit aj neuspechy :) ja osobne mam voci tofu hrozne predsudky…

    1. Mozno to ani neni neuspech, len smola na cudne tofu ;-)

  8. Tento recept mam z babetkovskeho fora, raz som aj robila, muzovi na pocudovanie chutilo, pripominalo mu to tvaroh (on je tvarohovy :) ). Dorasta treti drobec, tak mozno znova vyskusam.

    Zdravy bananovy kolac
    Ruru predhrejeme na 175 stupnov Celsia.* *
    1 salka tofu zmixovana na kasu
    1 salka cottage syra
    1 salka bieleho jogurtu
    1 az 2 dobre zrele banany
    2 vajcia
    2 polievkove lyzice javoroveho sirupu, alebo medu
    1 polievkova lyzica stavy z citrona
    Trochu postruhanej citrononvej kory
    Stipku (na koniec noza) postruhaneho muskatoveho oriesku
    Vsetko dokopy vymiesame na jednoliatu zmes, nalejeme do okruhlej formy a pecieme v rure na strednej priecke asi hodinu, kolac kontrolujeme v strede sparatkom, musi byt po vytiahnuti ciste a suche.

  9. včielka

    Monika, neviem, načo tam dávať tofu, keď je tam všeličo iné, čo má tú chuť zachraňovať. Rozmichované tofu na pohľad evokuje jogurtový dezert, alebo hustú smotanu… tak potom očakáva človek aj podobnú chuť, lahodnú, jemnú. No ale to by potom mohla byť aj sádra, keď sa vymieša s dostatočným množstgvo vody, vylepší čokoládou, hrozienkami, ovocím… Fou ZOO malo pravdu, veď v gastronómii tiež fungujú pravidlá, aj keď teoreticky ide všetko so všetkým :-)

  10. Ja som teda robila akýsi čučoriedkový puding, minula som naň kocku silken tofu a krabičku čučoriedok a všetko šlo do koša. Ani konzistenciou ani chuťou, nula bodov. Je ale pravda, že to bol taký mimoriadne zdravý, neviem ako raw, no sugar, no nothing recept, takže to mohlo byť aj tým. Skúšať znova to však nejdem:)

  11. Michal Z

    Ahoj,

    teraz som videl video o Dango z Tofu, a spomenul som si na tento článok…tak sem hodím link: http://www.youtube.com/watch?v=9Y4GaoKIvaY
    kombinuje sa 1:1 ryžová múka a silken tofu, ktoré sa potom varia vo vode. Obaľujú sa v sladkej omáčke a sypú rôznymi sladkými posýpkami

  12. Raz som videla recept na špaldove palacinky plnené tofu. Aby sa dostala sladka chut aj do tofu skuste pridat agave sirup, ja ho mam velmi rada apouzivam ho aj na miesto cukru. Rovnako tak je mozna kombinacia s javorovym sirupom. Napl do palaciniek bola len nastruhane tofu zaliate agave sirupom. Ja osobne pouzivam klasicke alfa bio tofu v zltom obale a mam ho velmi rada aj samostatne bez akekoholvek dochucovania… :)
    Inak agave sirup aj javorovy sirup som davala aj do receptu na cheescake, ktory som tu nasla. Bol vyborny. :)

  13. Ahoj, tofu nasladko chuti vyborne, ak ho zmiesas s bananom, orieskami, hrozienkami, osladis medom alebo agave sirupom a pridas co mas rad – napr karob alebo kakao. Mozes obalit v kokose a mas skvelu pochutku. Tento recept predsa len najlepsie funguje aj z obycajneho tofu, silken je na to prilis jemne. Staci biele tofu nastruhat na hrubo a hned mas hmotu, s ktorou sa da dobre pracovat :)
    Ked sa mi nechce robit gulky, necham tuto zmes len tak a kym sa obzriem, uz ju vyjedaju lyzicou z misky :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.