Na kávu do Brew Baru v Bratislave

O podniku sme už písali v minulých Omrvinkách. Prvý svojho druhu v Bratislave, pripravuje kávu alternatívnymi metódami, popri tom ale dostanete aj espresso. Bol som ochutnať.

Brew Bar je v tržnici Freshmarket, čiže bývalej Ikea. Nájdete ho vzadu, hneď vedľa makrobiotickej jedálne. Vonku pár stolov a skromné zariadenie. Je tu stroj na espresso, kopec zelených konvičiek aj malý, ale živý kávovník. Za barom stojí Dávid, ktorý je profesiou niečo celkom iné ako gastronóm či barista. Pripadá mi, že do podobných dobrodružstiev sa u nás púšťajú pomaly vždy ludia mimo daného fachu.

Brew Bar Bratislava

Keď som išiel do Brew Baru, vedel som presne, čo chcem ochutnať. Kávu z celokeramického prekvapkávača Walküre. Samotné zrná poznám roky, berú ju z GreenPlantation v Komárne. Mimo tejto metódy vám spravia kávu aj v Aeropresse, Chemexe aj vo V60. Jediné, čo chýba, je vákuový Syphon. Ak budete sledovať prípravu, zrejme si všimnete, že kávové zrná do alternatívnych príprav tu melú ručne. Vo veľkom elektrickom mlynčeku je káva len na espresso alebo cappuccino.

Chvíľu som si počkal na kávu a zobral si zatiaľ ovsenú sušienku. Majú ich z kaviarne Zrnko. Chutila dobre a veľmi podobne ako Anzac cookies, ktoré si zvyknem doma robievať. Brew Bar sa medzičasom kompletne naplnil a objednávky začali byť zaujímavejšie. Prišiel pán a vypýtal si dve zalievané. Dávid ho pohotovo uviedol do reality a namiesto nich mu ponúkol prekvapkávanú. Chlapík zneistel a odbehol si zistiť, či je s tým jeho parťák okej. Bol, tak sa vrátil a suverénne si rozkázal dve prekvapkávané, akoby ich pil od detstva. Podobné scénky sú tu vraj bežné.

Walküre

Káva z Walküre

Prišla mi na stôl káva. Teda čistá šálka a menšia konvička s kávou. Z nej si môžete odlievať podľa chuti. Ak sa u nás pindá na espresso, tak najviac na jeho malé množstvo. Možno je to šanca pre alternatívne kávy, aby preprazili. Porcie sú väčšie, takže máte dosť času pocuckávať a hladať rôzne odtienky chutí.

Aká bola káva z Walküre? Možno som čakal niečo viac, ale chutila takmer rovnako ako z Aeropressu. Navyše, bola to tá istá Burundi, ktorú som pil na festivale kávy v Bratislave. Na festivale to bola jediná káva, ktorú som za celý čas vypil, takže ten chuťový vnem som si pamätal celkom jasne. Dvoma slovami – jemné pitie. Dávid akurát spomenul, že tento porcelánový zázrak síce nemá papierové filtre, ale zato jeho jemné sitko sa pomerne ťažko čistí. Ťažko dokonca aj parnou tryskou na espresso stroji.

Porcelánové Hario V60

Aeropress

Sparťanský cenník

Podnik je fajn, výsledná káva ešte lepšia a chalan za barom sa snaží. Vidno, že ho to baví. Brew bar otvoril len nedávno, takže niektoré veci sú ešte v zábehu, ale inak palec hore za odvahu. A možno ukáže bežným kaviarňam, že s minimálnou investíciou sa dá ponúknuť lepšia aj zaujímavejšia káva ako paušálne talianske espresso značky hocičo.

P.S.

Medzičasom rozšírili sparťanský cenník o flat white, latte macchiato a ľadový čaj. Každé za 2€.

Brew Bar Bratislava
Tomášikova 46
Freshmarket (bývalá Ikea)
www.brewbar.sk

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (8)

  1. Viktor, v storke o zalievanej/prekvapkavanej mas tusim chybu :) Inak, co sa GP kav tyka, tym jemnym pitim si to vystihol, mal som taky pocit nielen pri Burundi, asi som skor cakal vyraznejsie chute. Ale zase nie som taky znalec, len mam rad silnejsie chute kavy.

    1. @Dude: a skusal si uz nejaku odtialto http://espressoshop.sk/11-coffee?utm_source=delikatesy&utm_medium=web&utm_campaign=july ?

      aby som zareagoval aj k clanku… vyzera to tam zaujimavo. trosku mi je cudny ten malinky a skromny priestor, ale prave preto tomu asi drzim palec. ak to pomoze znovuzrodit kavovu kulturu v slovensku, je to len dobre.

      tiez sa ale trosku cudujem, ze podla teba, viktor, je v ba problem s kaviarnami, kde pouzivaju aj alternativne metody. nepovedal by som to do ba:)

      je ale pravda, ze zatial nemam prehlad ani o ziline. urcite ho ale casom ziskam a dam potom niekde v niektorej diskusii vediet:)

      1. V Ziline je to jasne, je tam Grand Caffe Maya Galusku a to uz hodnu chvilu. V Presove ti alternativu spravia v Dublin Cafe a par Chemexov sa zatulalo aj do Dolneho Kubina, do Cajovne u Florina. Ak vie niekto viac miest, kludne napiste, ja zatial viem len o tychto.

      2. juj, mayove kaviarne neratam. to som bral ako samozrejmost :D

        ja som myslel taky sirsi prehlad. aj ked, mam podozrenie, ze mayo ostane v ziline dlho jediny, co to bude ponukat:)

        za podmienky, ze je teraz jediny…

  2. oprava textu v predchadzajucom prispevku:

    „…znovuzrodit kavovu kulturu NA slovensku“ :)

  3. Mily preklep, teda aspon myslim…

    Možno je to šanca pre alternatívne kávy, aby preprazili

    Asi bolo myslene prerazili, ale ked si to precitam ako „prepražili“ tak to pekne suvisi s temou :-)

    Podnik vyzera zaujimavo, buduci tyzden sme na slovensku, tak mozno vyskusame.

  4. Boli sme tiez, vyskusali sme, kava bola vyborna, chalani velmi prijemni a snazivi. Je super vidiet robit niekoho nieco, co ho skutocne bavi a nie co musi :)
    Velmi im drzim palce a verim, ze ziskaju vela fanusikov :) nas uz urcite maju!

  5. zdravim, uvedeny clanok ma pred casom naladil na ochutnanie dobrej kavy. navstivil som brew bar na trznici. zaujali ma kavou, sposobom pripravy najma zalievanych kav. paci sa mi ze si pripravu kavy mozem odsledovat aj s edukacnym vykladom.
    po par razoch v brew bar som sa ocitol v ziline a nedalo mi teda neist do spominanej Grand Cafe. moj zazitok… hodnu chvilu som haldal kaviaren, isiel som podla adresy a ulice. nasiel som. vosli sme do kaviarne hlavnym vchodom, velka kaviaren, stroj na prazenie kavy isiel. vyrusilo ma vsak ze v tejto miestnosti bolo pomerne silno nafajcene. ok ku kaviarni to patri, avsak chcel som si kavu vychutnat v cistejsom vzduchu. poslali nas teda do zadnej miestnosti. sice na obrazkoch vyobrazenia infomacii o kave, predsa sa len sa jednalo o restauracnu cast, s dost vyraznym zapachom jedla z kuchyne. ok, objednali sme si kavu typu chemex (znacku som si nezapamatal). podla mojho nazoru a skusenosti v brew bare, bola kava chladnejsia, co podla mna mierne degradovalo chut.
    celkovy dojem z kaviarne podla: kava, prostredie, kvalita obsluhy: nenadchlo ma
    na stene visel certifikat Maja Galusku … takze som bol na spravnej adrese.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.