Armádna strava, čiže ANZAC biscuits

Austrálske biskvity, aké posielali manželky svojim mužom-vojakom počas I. svetovej vojny na front. Sú jednoduché na prípravu, vydržia dlho a dodajú energiu, možno im nájdete využitie aj v dnešných časoch. Vezmite si ich napríklad na túru do prírody.

Slovíčko ANZAC znamená Australian and New Zealand Army Corps, čiže Austrálske a Novozélandské armádne zbory. Aj keď by sa mohlo zdať, že Austrália a NZ sú pánu-bohu-za-chrbtom, angažovali sa v prvej svetovej vojne. Napríklad v Turecku v bitke pri Gallipoli. Nebolo málo koláčov, aké by prežili jednak doručenie k vojakom, ale tiež samotné skladovanie na fronte. Tak sa zrodili tvrdé kekse. Slovo ANZAC je chránené a o jeho používaní rozhouje austrálske ministerstvo pre veci veteránov. To udelilo výnimku na používanie skratky v súvislosti s biskvitmi, ale len pokiaľ bude dodržaná pôvodná receptúra a nebudú sa volať cookies. ANZAC biskvity dodnes fasujú napríklad kanadskí vojaci na vianočné sviatky, ak sú nasadení v cudzine.

Suroviny

– 150g múky
– 90g ovsených vločiek
– 85g sušeného kokosu
– 155 ml cukru
– 125 masla
– 2 PL zlatého sirupu
– 1 ČL sódy bikarbóny

Toľko história, tu je recept. V miske zmiešajte ovsené vločky, cukor, múku a kokos. Roztopte maslo a pridajte k nemu zlatý sirup. Je to sladidlo z cukrovej trstiny s konzistenciou medu a kúpite ho pod názvom Golden Syrup. K dostaniu napríklad na „etno“ regáloch v Tesco. Ja som použil sirup z agáve z biopotravín. Rovnako dobré. Nezabudnite si medzičasom vyhriať rúru na 160°C.

Do roztopeného masla pridajte sódu bikarbónu a premiešajte. Vlejte maslovú hmotu k suchej zložke a poriadne premiešajte. Ak by bola masa príliš sypká, môžete pridať zopár polievkových lyžíc horúcej vody.

Na dva plechy rozprestrite papier na pečenie a naňho poukladajte vyformované sušienky. Možno budete v tejto fáze preklínať mňa za blbý recept, alebo seba, že ste sa do toho pustili. Cesto sa vám bude možno trochu droliť, ale mne sa osvedčilo, že na plech ukladám polievkovou lyžicou kôpky. Následne ich dlaňou pritlačím a vzniknú tak malé okrúhle placky, ktorým potom iba zarovnám okraje.

Nechajte piecť presne 11 minút (mali by mať zlatistú farbu), vyberte z rúry a odolajte pokušeniu hýbať s nimi. Budú mäkké a budú sa rozpadávať. Nechajte ich poriadne vychladnúť, potom môžete vziať z plechu a odložiť na neskoršiu konzumáciu. Prípadne poslať niekomu „na front“ ;-). Z jednej dávky cesta pripravíte asi 30 sušienok.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (25)

  1. jj tiez si ich robim. velmi dobre.

  2. chuťovo asi ako Hobbits susienky…

  3. čo je zlatý sirup?

  4. citujem sam seba ;-)
    „Je to sladidlo z cukrovej trstiny s konzistenciou medu a kúpite ho pod názvom Golden Syrup.“

  5. Marek Lorincz

    Ľudia poviem Vám…vynikajúce, sú naozaj mäkké a chutné, žiadna nuda ako by sa to zdalo na prvý pohľad ;)))

  6. mozno si mohol, Viktor, pri sireni slavy tejto pacifickej dobroty napisat, kde sa da v BA kupit golden syrup. ak to niekoho zaujima, v Prahe ho maju v britskom obchode http://www.robertson.cz . urcite sa da nahradit medom, ale nebude to 100% ono, pretoze to ma prichut melasy, trosku nahorkle. neviem presne popisat, uz som to pol roka nerobil.
    pravda je aj to, ze Hobbits su velmi silno inspirovane ANZACmi, takze tato poznamka pomoze ludom si predstavit, aka dobrota sa to pecie (ak nestacia fotky).

  7. Dobry postreh. Golden syrup som videl napriklad v Tesco, v tom „etno“ oddeleni.
    Odporucam ale sirup z agave, ten sa da zohnat v bio-obchodoch.

  8. mea culpa, že nepozorne čítam, ale najviac som sa zamerala na ingrediencie :(

  9. Nevipocitale bis te mi normu na 5 kg
    bo ucim sa na cukrara a tam sme to robili ale ja som to nepoznal a tak som si normu nezapametal

  10. popol: 5kg coho? Cesta alebo vyslednych keksov?

  11. Golden syrup sa dá bez problémov dostať aj v predjaniach Mark and Spencer. Cena sa pohybuje okolo 2 eur.

  12. Uz dlho sa chystam podakovat za super recept. Su vyborne!

    A dokonca su vyborne aj v mojej „racio“ :o) verzii
    namiesto obyc.hl.muky som pouzila bio celozrnnu hl.spaldovu, cukor nerafinovany a menej masla. Ale golden syrup tam musi byt, potom to chuti melasovo. Mnam

  13. idem si ich urobit na narodeniny…dufam ze mi to vyjde:DD.mam strasne rada Australiu a preto chcem mat na narodeniny australske jedlo:)))

  14. Magda: tak to by potom chcelo nejake dobre BBQ ;-)

  15. tallika

    Dnes som ich robila. Asi som mala jemnejsie vlocky, keksiky su kompaktnejsie. Sirup z agave od ALNATURY dostat v DM drogerii. Ked budem mat viac casu, urobim do zasoby – rychlo ubudaju. Dakujem za dobry tip – jdnoduche a velmi chutne.

  16. v sobotu som robila jednu dávku, v nedeľu druhú. Sú skutočne vynikajúce. Ja robím malé guličky (asi veľkosti vlašského orecha), uložím na plech a dlaňou ich stalčím. Ide to celkom rýchlo.

    1. ano, to s dlanou je najrychlejsia a najpohodlnejsia metoda

  17. Zaujímalo by ma, či sú po upečení tvrdé, ako kameň, alebo naopak, mäkké a jemné.

    1. Po dopečení mäkké, potom stvrdnú, a keď sa budú skladovať v uzavretej nádobe, budú tak akurát. Ani tvrdé, ani mäkké.

  18. ja sa chcem len opytat, 155ml cukru? odmeram v odmerke?

    1. Ano, normalne v odmerke, niektore recepty to tak maju, tiez som sa cudoval

  19. paradicka, vyzeraju ako na obrazku a myslim, ze su aj chutne :)

  20. hmmm..sú neskutočné a tá vôňa…

  21. Len dnes som objavila tento recept a hned som ho aj vyskúšala. Musím povedať, že koláčiky sú uplné najsuper :) trošku som si upravila recept: múku som použila špaldovú a cukor hnedý + som použila sirup z agavé. Hneď po upečení som si musela jeden dať a naozaj stoja za to. Mňaam. Vrele odporúčam pre všetkých, ktorí radi maškrtia zdravo :)

  22. […] si zatiaľ bezlepkovú sušienku. Majú ich z kaviarne Zrnko. Chutila dobre a veľmi podobne ako Anzac cookies, ktoré si zvyknem doma robievať. Brew Bar sa medzičasom kompletne naplnil a objednávky začali […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *