Na Holubyho chate robia výborné lievance

Vonku bolo takmer 30 stupňov, v jazerách ešte studená voda, tak sme sa vybrali schladiť do kopcov. Na Veľkej Javorine je stará chata a nedávno zmenila reštauráciu.

Chata a okolie

Pôvodne sa to volalo útulňa, jej základný kameň položili v roku 1923. Leží prakticky na hranici s Českom. Ak vojdete do lesa hneď vedľa chaty, hraničné kamene zbadáte už po pár sto metroch. Najbližšie mesto na slovenskej strane je Stará Turá, potom Nové Mesto nad Váhom. Najrýchlejšia cesta ku chate vedie práve z Nového Mesta, potom pár dedinkami, až nakoniec po novej asfaltke na kopec Veľká Javorina. Nedá sa prehliadnuť, je na ňom vysielač a ku chate smerujú hnedé navigačné tabule. Ako pôjdete hore, budete mocť sledovať, ako pekne klesá teplota. Keď sme tam šli my, z horúcej 30-tky sme sa dostali na príjemných 21 stupňov.

Holubyho chata na Veľkej Javorine

Výhľad z chaty

Turistické rázcestie

V lete sú tu trasy na turistiku a bicykle, v zime je hneď vedľa chaty vlek a pár menších zjazdoviek.

Čo zjesť

Vynovené vnútro

Chata je v podstate uprostred prerábky. Podľa historických fotiek pristavili kamenný predok a dokončili reštauračnú časť. Zvyšok chaty (teda ubytovacia časť) je v pôvodnom, priam skanzenovom stave. Reštauráciu som zažil pred rokmi v pôvodnom stave s umakartovými stenami, po rekonštrukcii je to sto a jedno. Iba ponuka má stále rovnaké zameranie – typické turistické jedlá. Teda halušky a guláše.

Zo stručného jedálneho lístka sme si vybrali strapačky (3,60 €), šopský šalát (5,80 €), lievance s čučoriedkami (3,30 €) a šúlance s makom (3,90 €). Najprv nám priniesli strapačky a šalát. Porcie statočné, strapačky boli trochu tuhšie, inak v poriadku. Šalát nemal problém s nedostatkom syra. Boli v ňom cherry rajčiny a k nemu pár opečených hrianok.

Strapačky s kyslou kapustou

Šopský šalát

Druhé kolo bolo na sladké črevo. Keď prišli na stôl lievance, dezertná porcia to nebola. Skôr nálož. Navrchu mali zavárané čučoriedky a kopček smotany. Boli nadýchané, bez kvasnicovej pachuti a asi najlepšie, čo sme tu ochutnali.

Lievance s čučoriedkami

Zemiakové šúlance boli fajn, ale lievance poraziť predsa nevedeli.

Šúlance s makom

Po jedle som skúsil pre tú srandu espresso (1,60 €). Majú Riobu Platinum a keby ju dostatočne utlačili tamperom, aj by sa to dalo vypiť. Takto to malo svetlunkú až žiadnu cremu a náznak chuti. Chápem, že od horskej chaty nemôžem čakať kávový luxus. Ale ak už raz niekto kúpil prémiovejšiu radu jednej značky, potom by mal dotiahnuť aj detaily.

Espresso je Rioba

Obsluha aj jedlo boli v poriadku. Úprimne, od horskej chaty väčšinou ľudia nemajú veľké očakávania, aj preto sme boli príjemne prekvapení. Jedlá sú väčšinu hutné a postavené na tom, že hladní turisti spália veľké porcie. Jedálny lístok bol pre mňa zaujímavý pre dve veci. V prvom rade v ňom chýbali vysmážance. V druhom rade uvádzali kompletné jedlá, vrátane príloh. Teda žiadne zbytočné skladačky a spočítavanie položiek.

Aj keď je ponuka obmedzená, podnik by ju vedel vyvážiť čerstvou alebo sezónnou ponukou napísanou na čiernej tabuli. V čase, keď sme tam boli, im ešte kvitla baza. Dať ju ako špeciálny dezert v palacinkovom cestíčku by bola aká paráda! Pre dobré meno podniku aj samotného zákazníka. Omnoho praktickejšia cesta, ako snaha vybudovať univerzálne menu alebo chcieť ulahodiť každému.

Celkovo môžem povedať, že žiadne z jedál nebolo zlé a chata v rekonštrukcii zatiaľ naberá smer k lepšiemu. Keď vyrieši pár detailov a občas prekvapí sezónnou špecialitou, môže z nej byť jednoduchý pritom slušný podnik.

Tehličky

Holubyho Chata
Veľká Javorina
www.holubyhochata.sk

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (7)

  1. hm…ked ponuknu bazu v palacinkovom ceste, nebude uz vadit, ze je vysmazana? preco takmer vsetci blogery budu velebit smazenu bazu to fakt netusim…

    1. Neni rozdiel, ked robi podnik polovicu veci vysmazanych, alebo ked robi radsej v konvektomate a vysmazi jednu sezonnu vec? ;-)

      1. je, ak maju konvektomat. a to uz mozu ponuknut aj vyprazany karfiol a to chcem vidiet tu recenziu ;)

      2. Konvektomat maju, videl som ho cez dvere do kuchyne. Len taky detail, ze karfiol sa na rozdiel od bazovych kvetov da krasne uvarit alebo zapiect a fritezu nepotrebuje.
        Ked pindam na fritovane veci, tak nie pausalne. Ale na to, ze podniky si s nimi ulahcuju rozmyslanie a praskaju do oleja vsetko hlava nehlava, od masa, cez syr az po zeleninu a hranolky. Niektore recepty sa ale bez vysmazania jednoducho spravit nedaju, prave one bazove kvety…

  2. ttttttttt

    Ja už som tam bola a najlepší je tam pes Flojd a araPedro

    1. ano, pes baskervilsky ;-)

  3. Veronika

    Boli sme tam uz zoparkrat a ani raz nas nesklamala kuchyna. Vytecna po vsetkych strankach,a to sme si styria dali pokazde nieco ine,a spokojnost maximalna u kazdeho jednotlivca

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.