Kvitne baza čierna a bol by priam smrteľný hriech nevšimnúť si ju. Popri tradičných malinovkách a víne sa z kvetov bazy dá spraviť fajnová delikatesa.
V Čechách to volajú kosmatice, po našom sú to jednoducho kvety bazy vysmažené v cestíčku. Na výber máte x druhov cesta, od vínneho, pivového, klasického trojobalu až po palacinkové. To posledne menované sa mi pozdávalo najviac, tak som sa do toho pustil.
Suroviny
– bazové kvety
– 120g hladkej múky
– 3 dcl mlieka
– 2 vajíčka
– štipka soli
– olej na vysmážanie
Nazbierajte si bazové kvety. Nie niekde pri ceste, určite nájdete tiché miesto, kde nájdete krásne a čisté kvety. Ak sa pošťastí, tak bez vošiek. Pokiaľ nechcete proteínový prídavok, kvety pred spracovaním na chvíľu namočte do slanej vody, zdesený hmyz utečie. Nezabudnite si naoberať aj na čaj a usušte si zásobu kvetov na zimu.
Medzitým ako vám odkvapkávajú očistené kvety si pripravte palacinkové cesto a dajte v malej rajnici zohriať olej. Viem, že palacinkové cesto má odležať, ale v tomto mi robí skvelú službu ponorný mixér. Cesto spracuje tak, že sa dá okamžite použiť a palacinky sa mi nikdy netrhajú.
Kvety bazy nechajte smažiť z oboch strán, kým nenaberú zlatistú farbu.
Keď máte olej dostatočne zohriaty, chyťte kvet za stonku, poriadne ho namočte do palacinkového cesta a dajte vysmážať. Presne tu oceníte kuchársku pinzetu, ktorú sme nedávno spomínali. Jednak s ňou možete šikovne otáčať kvet, ale tiež vyberať odfrknuté guľky cesta, ktoré by mohli začať v oleji prihorievať.
Kvety bazy nechajte smažiť z oboch strán, kým nenaberú zlatistú farbu. Vyberte a dajte odkvapkať na servítke. Palacinkové cesto vám zrejme zostane, tak si z neho urobte radosť a na večeru sladkú maškrtu. Alebo ich naplňte restovanými šampiňónmi.
Čo s hotovou delikatesou? Už samotné palacinkové cesto našepkáva, že chutí nasladko. Kvety si posypte práškovým cukrom, prípadne zamiešajte med do bieleho jogurtu a použite ho ako dip. Naslano sa hodia napríklad k syrom.
Čo robíte z bazy vy? Jedli ste už tieto kvety? Reštaurácie, čo keby niektorá z vás ponúkala toto jedlo na niektorom z letných food festivalov? Chytí sa niekto? ;-)
P.S.
Kto chce bazu piť, môže vyskúšať bazový „šampus“ od natanieri.sk.
Odhodlávala som sa tento rok urobiť bazový sirup, ešte som sa k tomu nedostala. Inak kvety zvyknem takto v cestíčku vyprážať (už sa ma kolegyne pýtali, kedy ich urobím) a aj zavárať jarabinu čiernu ako kompót (napr.k sviečkovej je mňam). Mala by som sa poponáhľať…
Link na natanieri nefunguje.
vdaka za upozornenie, uz som ho opravil
Inšpirácia z každej strany. Pekne ma postupne všetci nahlodávate. Začalo to týmto: http://luciedvorakova.blogspot.sk/, teraz palacinkové cesto a šampus,… Asi neodolám a pôjdem zbierať.
podla mna nemas nad cim rozmyslat ;-)
geninalne, niekde som to uz tusim videl, uz si len najst ten cas a ist si nazbierat :)
Robila som bazový cheesecake. Bol super, už sa aj opakuje:)
recept?
5l bazoveho sirupu uz naflaskovaneho, ale bazovy sampus dopadol fiaskom..
Ako vidim tak uz viem co budem ponukat cez weekend s vineckom a jahodkami..
Recept mám na stránkach. Stačí kliknúť na meno, myslím:)
Ahoj, ja tiež roky pripravujem dobroty z bazy čiernej.
SIRUP
Naoberám čerstvo rozkvitnuté kvety bazy, za plnú 5 l fľašu a zalejem ich 3 litrami
prevarenej vody, dám 100 g kyseliny citrónovej, premiešam a nechám stáť v uzavretej fľaši 24 hodín. Potom precedím, pridám 3 kg cukru a plním do
sklených menších fliaš. Pre istotu ich sterilizujem, asi 20 min. na 80 stupňov celzia.
Sirup z plodov
Dobre dozreté plody oberiem, umyjem a vo väčšej nádobe ich zalejem vodou, povarím asi 5 min. Nechám vychladnúť. Potom si nálev zlejem a odmeriam do
ďaľšej nádoby, na 1 l vývaru dám 80 dkg cukru, privediem do varu, odstavím,ešte do vriaceho dám kyselinu citronovú podľa chuti a na l liter sirupu 1 dcl rumu. Plním do fliaš ešte horúce, nesterilizujem, ale fľaše ukladám na plech a zakryjem
dekami. Do vychladnutia.
Je chuťovo vynikajúci, a veľmi liečivý- na kašeľ a priedušky.
Prajem dobrú chuť.
Sirup z plodov vyskúšam, znie lákavo :-)
Tento recept na vysmážaný kvet poznám s malým rozdielom. Namiesto bazových kvetov sa použijú agátové.
..a pokiaľ ide o sirup, variácia s medom miesto cukru tiež nie je na zahodenie ;)
velmi dobry postreh s vysmažaním, súhlasím a odporúčam kvety vysmážať v tempure ceste (dostať ho dokonca ako prášok myslím že aj v TESCU) a podávať so sójovou omáčkou zmiešanou s marinovaným zázvorom s trocha cukru. Vyskúšajte!
[…] čiernej tabuli. V čase, keď sme tam boli, im ešte kvitla baza. Dať ju ako špeciálny dezert v palacinkovom cestíčku by bola aká paráda! Pre dobré meno podniku aj samotného zákazníka. Omnoho praktickejšia […]
[…] kvetmi bazy čiernej veľa starostí nie je, limonáda z nich je ľudová klasika. Dajú sa aj obaliť v palacikovom cestíčku a vysmážať. Ak ale dozrejú do čiernych bobulí, stanú sa […]