Kvitne baza čierna, vysmažte ju v palacinkovom ceste

Kvitne baza čierna a bol by priam smrteľný hriech nevšimnúť si ju. Popri tradičných malinovkách a víne sa z kvetov bazy dá spraviť fajnová delikatesa.

V Čechách to volajú kosmatice, po našom sú to jednoducho kvety bazy vysmažené v cestíčku. Na výber máte x druhov cesta, od vínneho, pivového, klasického trojobalu až po palacinkové. To posledne menované sa mi pozdávalo najviac, tak som sa do toho pustil.

Časť kvetov suším na čaj

Suroviny

– bazové kvety
– 120g hladkej múky
– 3 dcl mlieka
– 2 vajíčka
– štipka soli
– olej na vysmážanie

Nazbierajte si bazové kvety. Nie niekde pri ceste, určite nájdete tiché miesto, kde nájdete krásne a čisté kvety. Ak sa pošťastí, tak bez vošiek. Pokiaľ nechcete proteínový prídavok, kvety pred spracovaním na chvíľu namočte do slanej vody, zdesený hmyz utečie. Nezabudnite si naoberať aj na čaj a usušte si zásobu kvetov na zimu.

Medzitým ako vám odkvapkávajú očistené kvety si pripravte palacinkové cesto a dajte v malej rajnici zohriať olej. Viem, že palacinkové cesto má odležať, ale v tomto mi robí skvelú službu ponorný mixér. Cesto spracuje tak, že sa dá okamžite použiť a palacinky sa mi nikdy netrhajú.

Kvety bazy nechajte smažiť z oboch strán, kým nenaberú zlatistú farbu.

Bazové kvety v palacinkovom cestíčku

Keď máte olej dostatočne zohriaty, chyťte kvet za stonku, poriadne ho namočte do palacinkového cesta a dajte vysmážať. Presne tu oceníte kuchársku pinzetu, ktorú sme nedávno spomínali. Jednak s ňou možete šikovne otáčať kvet, ale tiež vyberať odfrknuté guľky cesta, ktoré by mohli začať v oleji prihorievať.

Kvety bazy nechajte smažiť z oboch strán, kým nenaberú zlatistú farbu. Vyberte a dajte odkvapkať na servítke. Palacinkové cesto vám zrejme zostane, tak si z neho urobte radosť a na večeru sladkú maškrtu. Alebo ich naplňte restovanými šampiňónmi.

Kuchárska pinzeta, na nezaplatenie pri vysmážaní

Bazové kvety sa smažia

Čo s hotovou delikatesou? Už samotné palacinkové cesto našepkáva, že chutí nasladko. Kvety si posypte práškovým cukrom, prípadne zamiešajte med do bieleho jogurtu a použite ho ako dip. Naslano sa hodia napríklad k syrom.

Bazové kvety v palacinkovom cestíčku

Čo robíte z bazy vy? Jedli ste už tieto kvety? Reštaurácie, čo keby niektorá z vás ponúkala toto jedlo na niektorom z letných food festivalov? Chytí sa niekto? ;-)

P.S.

Kto chce bazu piť, môže vyskúšať bazový „šampus“ od natanieri.sk.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (16)

  1. Zuzana Nosková

    Odhodlávala som sa tento rok urobiť bazový sirup, ešte som sa k tomu nedostala. Inak kvety zvyknem takto v cestíčku vyprážať (už sa ma kolegyne pýtali, kedy ich urobím) a aj zavárať jarabinu čiernu ako kompót (napr.k sviečkovej je mňam). Mala by som sa poponáhľať…

  2. Link na natanieri nefunguje.

    1. vdaka za upozornenie, uz som ho opravil

  3. Inšpirácia z každej strany. Pekne ma postupne všetci nahlodávate. Začalo to týmto: http://luciedvorakova.blogspot.sk/, teraz palacinkové cesto a šampus,… Asi neodolám a pôjdem zbierať.

    1. podla mna nemas nad cim rozmyslat ;-)

  4. geninalne, niekde som to uz tusim videl, uz si len najst ten cas a ist si nazbierat :)

  5. Robila som bazový cheesecake. Bol super, už sa aj opakuje:)

  6. 5l bazoveho sirupu uz naflaskovaneho, ale bazovy sampus dopadol fiaskom..
    Ako vidim tak uz viem co budem ponukat cez weekend s vineckom a jahodkami..

  7. Recept mám na stránkach. Stačí kliknúť na meno, myslím:)

  8. samino58

    Ahoj, ja tiež roky pripravujem dobroty z bazy čiernej.
    SIRUP
    Naoberám čerstvo rozkvitnuté kvety bazy, za plnú 5 l fľašu a zalejem ich 3 litrami
    prevarenej vody, dám 100 g kyseliny citrónovej, premiešam a nechám stáť v uzavretej fľaši 24 hodín. Potom precedím, pridám 3 kg cukru a plním do
    sklených menších fliaš. Pre istotu ich sterilizujem, asi 20 min. na 80 stupňov celzia.

    Sirup z plodov
    Dobre dozreté plody oberiem, umyjem a vo väčšej nádobe ich zalejem vodou, povarím asi 5 min. Nechám vychladnúť. Potom si nálev zlejem a odmeriam do
    ďaľšej nádoby, na 1 l vývaru dám 80 dkg cukru, privediem do varu, odstavím,ešte do vriaceho dám kyselinu citronovú podľa chuti a na l liter sirupu 1 dcl rumu. Plním do fliaš ešte horúce, nesterilizujem, ale fľaše ukladám na plech a zakryjem
    dekami. Do vychladnutia.
    Je chuťovo vynikajúci, a veľmi liečivý- na kašeľ a priedušky.
    Prajem dobrú chuť.

    1. Zuzana Nosková

      Sirup z plodov vyskúšam, znie lákavo :-)

  9. Tento recept na vysmážaný kvet poznám s malým rozdielom. Namiesto bazových kvetov sa použijú agátové.
    ..a pokiaľ ide o sirup, variácia s medom miesto cukru tiež nie je na zahodenie ;)

  10. velmi dobry postreh s vysmažaním, súhlasím a odporúčam kvety vysmážať v tempure ceste (dostať ho dokonca ako prášok myslím že aj v TESCU) a podávať so sójovou omáčkou zmiešanou s marinovaným zázvorom s trocha cukru. Vyskúšajte!

  11. […] čiernej tabuli. V čase, keď sme tam boli, im ešte kvitla baza. Dať ju ako špeciálny dezert v palacinkovom cestíčku by bola aká paráda! Pre dobré meno podniku aj samotného zákazníka. Omnoho praktickejšia […]

  12. […] kvetmi bazy čiernej veľa starostí nie je, limonáda z nich je ľudová klasika. Dajú sa aj obaliť v palacikovom cestíčku a vysmážať. Ak ale dozrejú do čiernych bobulí, stanú sa […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.