Sirup z bazy čiernej. Bobúľ, nie kvetov

Sezónne ovocie si nevyberá. Tak som na dozretú bazu natrafil na letnej dovolenke v Štiavnických vrchoch. S krpcom sme sa vybrali obrať bobule, aby som z nich neskôr na chate uvaril sirup. Pár lyžíc skončilo aj na hruškovom koláči.

S kvetmi bazy čiernej veľa starostí nie je, limonáda z nich je ľudová klasika. Dajú sa aj obaliť v palacikovom cestíčku a vysmážať. Ak ale dozrejú do čiernych bobulí, stanú sa jedovatými. Obsahujú sambunigrín, ktorý ovoľňuje kyanid. Otrava je napriek tomu väčšinou miernejšia, hnačky a bolehlav. Jednoduchá pomoc, varom sa sambunigrín odbúra a bobule sa dajú jesť.

Dozretá baza čierna

Všade sa píše, že obsahujú aj veľa vitamínu C. Ten nám je na dve veci, pretože sa varom zničí. Na druhej strane, tým istým varom sa znásobí obsah vitamínu A. Ďalšia dobrá správa (ako pri všetkých jedlých čiernych bobuliach), tmavé farbivo je vlastne antioxidant.

Kedy je baza čierna zrelá? Keď sa aj stonky plodov zafarbia na červeno. Vtedy ich stačí pozbierať, opláchnuť studenou vodou a krátko povariť. Následne máte niekoľko možností, čo ďalej. Ako prvé som sa pustil do koláča.

Hruškovo-bazový koláč a partizánska šľahačka

Zarobil som keksíkové cesto. Teda niečo na tento spôsob, len som namiesto smotany dal biely jogurt a namiesto masla olej. Vajíčko som dal celé, nielen žĺtok. Presné množstvá vám neprezradím, na chate bola jediná váha môj pocit v ruke. Jednoducho, vypracujte také cesto, aby sa odlepovalo od misky.

Pripravil cesto s namrveným rožkom

Hotové cesto som roztiahol do vymastenej a pomúčenej remosky. Navrch som doslova zastrúhal nožom ako ceruzku starší rožok. Ešte nebol tak tvrdý, aby sa dal postrúhať, preto som sa uchýlil k takémuto triku. Prečo rožok? Lebo navrch cesta išli hrušky, ktoré by pečením pustili šťavu a rozmočili korpus. Hrušky som kúpil deň predtým od pána dole v dedine. Bol od Levíc a predával ich spolu s medom len tak z auta.

Poukladal hrušky a povarenú bazu

Tesne pred pečením

Keď bol koláč hotový, dal som navrch povarenú bazu a všetko ešte pokvapkal červenou šťavou. Pozor na ňu, farbí neskutočne a nevypratelne. Koláč som dal piecť, dokým som nemal pocit, že by už mohol byť hotový. Čiže asi 40 minút.

Vydaril sa parádne. Bol drolivý, baza jemne chrumkala a hrušky dodali patričnú sladkosť, lebo do cesta som dal len dve polievkové lyžice cukru. Napriek všetkému mi tam stále niečo chýbalo. Šľahačka! Uprostred lesa vyznieva nutkanie po šľahačke možno smiešne. No a čo, zobral som hrdzavý bicykel, čo stál opretý o chatu, zbehol dolu do dedinského obchodu. O 15 minút som dofunel na chatu.

Liesková vetvička s narezaným koncom

Dve metličky netreba, stačí jedna

Fasa, nemám šľahač. Nieže elektrický, ale ani mechanický. Vytnúť nejaký ihličnan len kvôli habarke by bol hriech. Tak som našiel náletovú liesku, odrezal si z nej tenký konárik a stiahol z neho kôru. Najprv som myslel, že spojením dvoch vidličiek dostanem metličku. Potom som sa na to vykašlal, vzal medzi dlane jednu z nich a hral sa na indiána. Trvalo to asi 5 minút a mal som tuhú šľahačku. Kurnik, ono to fakt funguje!

5 minút hrkania a šľahačka je hotová

Uznávam, nebolo to najčistejšie riešenie, smotana mi odstrekovala zo zaváraninového pohára kade-tade, ale ovce ani mravce mi za to nevynadali. Zato milovaná mi neverila, že sa to dá. Musel som jej to názorne predviesť, lebo pri prvom pokuse nebola. Takto to celé dopadlo.

Hruškovo-bazový koláč so šľahačkou

Sirup

Späť k povarenej baze. Keď ste ju nechali 15 minút povariť, odstavte ju z plameňa. Bobule dajte do sitka a prepasírujte. Na liter šťavy dajte 800g cukru, šťavu z jedného citróna, ešte krátko povarte a môžete zavariť do fliaš. Videl som aj recept, kde sa zavarí len čistá šťava. Tá sa potom pije denne po frťanoch. Na zdravie, ako inak. Z povarených bobúľ môžete urobiť aj kompót, presne na spôsob čučoriedkového. Bazové bobule nie sú také sladké ako čučoriedky a majú aj jemne trpkešiu chuť. Práve preto sa hodili k sladkému ovociu, teda spomínaným hruškám.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (13)

  1. Ahoj Viktor, robím sirup aj z kvetov, aj z plodov. Mojim doma dokonca viac chutí z plodov. V zásade v našej strave platí – ak je to farebné je to plné vitamínov a samozrejme všetko s tmavou farbou je špička (čučoriedky, baza, černice, ríbezle). Do kelu so všetkým vitamínmi a výživovými produktmi z lekárne. V našom podnebnom pásme lieky rastú v prírode :))) Ešte sa ťa chcem opýtať – ide jeseň – neskúšal si niečo s rakytníkom a jarabinou? Rada by som sa inšpirovala. O rakytníku som nedávno čítala, že je citrusom severu. Takže sa poteším každému receptu a do kelu s čínskymi citrusmi :) Prajem krásny deň, ivana

    1. Rakytnik som teda neskusal. Ale ked sa bavime o citruse severu, potom sa to tu vzdy riesilo kapustovou stavou, nie? ;-)

  2. Ešte ma napadlo – z plodov bazy robím aj džem aj ruské varenje, pridávam tam však trocha kyseliny citrónovej. A sú takisto výborné. ivana

  3. My sme boli vcera zbierat, ale vratili sme sa len s miskou lieskovcov a asi styrmi stonkami bazy. Moj ‘zaruceny’ krik bol uz opadany, a iny pristupny sme nenasli :(

  4. Shira313

    Tento víkend som sa potrebovala nejak zamestnať a pustila som a do slivkovo-bazového džemu s orechami – výsledok je famózny!

  5. Zaujali ma tie zmeny obsahu vitaminov A a C, tak sa chcem spytat: je na nete k dispozicii nejaky prijemny prehlad strat, pripadne ziskov vitaminov a dalsich dobrotiek tepelnou, ci inou upravou, najlepsie nie len varenim, ale napr. aj parenim, mrazenim, susenim, pasterizovanim atd atd.. ? Mne sa narychlo nepodarilo vygooglit nic uspokojive.

    1. Podla mna nieco uspokojive sa bude hladat len tazko. Vseobecne zname veci sa najst daju, napriklad ze rajcinam pomaha tepelna uprava, ze betakaroten sa najlepsie viaze na tuky, ze niektore veci je dobre kombinovat, aby sa vzajomne podporilo (napr. vit. C podporuje vstrebavanie Fe atd) a ine sa zasa vzajomne blokuju. Prijemny prehlad neviem, skor mozno nejake povrchne ikonografiky

    2. Presne niečo také by sa zišlo aj mne.
      Zoznam Rozboru druhov potravín a ich výživnej hodnoty a následne strata / nabranie hodnôt podľa tepelnej úpravy a časovej trvanlivosti.

      Čosi som narýchlo pogúglila a ak Viktor nezmaže.
      http://whfoods.org/genpage.php?tname=george&dbid=61
      http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/Food_processing_and_nutrition
      http://www.dummies.com/how-to/content/preserving-nutrients-when-cooking-foods.html

      Mimochodom, za použitie bobúľ bazy – jednotka.
      O jarabine a rakytníku by som aj ja chcela viac info.

  6. Viktor, cca koľko bobulí je treba na dané množstvo cukru. Toho roku to už konečne chcem vyskúšať a Vaše recepty bývajú na istotu!

    1. Kolko bobul neviem, ale ak sa pozries na tuto fotku, tak si vies zhruba spocitat, kolko okolikov som mal spolu http://delikatesy.etrend.sk/wp-content/uploads/2013/08/baza-cierna-sirup-11.jpg

  7. Klara Cincarova

    Skvela debata. Padnem z vas na hlavu. Nemala som odvahu na bazove bobule ( radsej som ich nechala zjezt vtakom), ale teraz uz budem mat.Nech sa vam vsetkym dobre dari.

  8. […] našli voňavú mätu, od domácich sme zasa pravidelne dostávali čerstvé vajíčka. Článok o sirupe z bazy čiernej ste čítali, ten sme tiež tam […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *