Omrvinky: začínajú akcie, niečo skončilo a iné našťastie pokračuje

Jar valí na plné pecky, predvčerom som zbieral medvedí cesnak na pesto, včera žihlavu do halušiek a dnes púpavu na sirup. Podobné to bude s gastro-akciami. Namrvila sa tu riadna kopa správ.

Koun znova otvorený

Bratislavská zmrzlináreň si užila pár mesiacov slávy ešte v minulom roku a následne zatvorila. Dobrá správa je, že priestor sa v chladných mesiacoch nemenil až postupne vyšla von správa, že v marci znovu otvoria. Tak sa aj stalo, od 27. marca sú znova na scéne.

www.koun.sk

Festival čokolády Čokofest

Táto akcia sa po prvý krát konala minulý rok, písali sme o nej. Vykročil k samostatnosti, takže už nebude v závese s inou mestskou akciou. Zároveň sa natiahol na dva dni, akoby dve časti, 25. – 26. apríla. V sobotu bude v Synagóge najprv Čoko Kongres, v nedeľu Čoko Trh na Kupeckej ulici. Celodenné vstupné na prvú časť v Synagóge je 5 eur, na trh sa platiť nebude, len čo si kúpite od vystavovateľov.

Všetky informácie nájdete pokope na stráne festivalu www.cokofest.sk.

Coffeefest Slovakia

V rovnakom dátume ako predošlá akcia bude aj tretí ročník festivalu kávy v Bratislave. Cez víkend 25. – 26. apríla na rovnakom mieste, v hoteli Sheraton. Festival ide rovnakým smerom ako jeho organizátor, teda k medzinárodnosti. Rozšíril sa zoznam zahraničných pražiarní, nájdete medzi nimi najnovšie aj Poľsko, Maďarsko aj Rusko.

Podrobné informácie nájdete na oficiálnej stránke festivalu www.coffeefest.sk.

P.S. dva týždne nato sa akcia presunie do Viedne a hotela Le Méridien, pod menom Coffeefest Austria 2015.

Majster sveta v aeropresse

Pri kávičkároch sa chvíľu ešte zdržíme. V Seattle sa pred týždňom konali majstrovstvá sveta v aeropresse. Pre pripomenutie, kým sa u nás v tejto disciplíne nesúťažilo, prevalcovali Slováci súťaž v Čechách. Potom minulý rok na majstrovstvách sveta obsadil 2. miesto Martin Karabinoš. Do tretice všetko dobré, tento rok vyhral Lukáš Záhradník od Green Plantation, gratulujem.

Majstrovstvá sveta baristov

Konali sa tiež v Seattle a mala sa na nich zúčastniť aj Veronika Gálová z pražskej pražiarne La Bohéme. Niečo sa stalo a na súťaž ani neodletela. Mrzí ma to kvôli nej a prajem jej všetko dobré v čomkoľvek novom, čo začne.

Adam Neubauer od susedov z Česka sa dostal v súťaži do semifinále. Vo finále už vypadol, prevažoval tu anglický svet. Nakoniec sa majstrom sveta stal Austrálčan Sesa Sestic.

Esta Noche zatvorila

Táto správa ma vyslovene zarmútila, naštvala, rozmrzela, všetko dokopy. Len nedávno som o nich písal recenziu a teraz toto. Na nedostatok hostí si podľa mojich informácii stažovať nemohli, preto zatvorenie prišlo pre niektorých ako blesk z jasného neba. Stále verím, že sa znovu objavia v nejakej forme niekde inde. Teda, viem, že sa objavia minimálne na jednom mieste. Ale o tom trochu neskôr.

Grilliáda tento rok nebude

Aj keď som na tejto akcii nebol ani raz, podarilo sa jej uskutočniť štyri ročníky a nájsť si miesto medzi ľuďmi. O to viac ma prekvapilo, keď som si prečítal, že tento rok sa to nepodarí.

Špargľové dni pokračujú

Organizuje ich Sharkam v rámci svojich Bratislava Culinary Days a ako mikrofestival jedla fungujú už tretí rok. Nájdete ich znovu na Primaciálnom námestí, od 11:00.

Vždy zaujímavé čítanie v dTeste

Časopis dTestu odoberám už pravidelne. Vždy je zo zaujímavé čítanie, ale má aj svoje úskalia. V poslednom čísle pobavil test rastlinných tukov. Jedno z hodnotení bolo: „vůne umělá, chuť lojovitá, patlavá, špatně se rozpouští“. Ale pozor, napríklad poľské tuky dopadli prekvapivo dobre.

Zaujímavý bol test tyčových mixérov. Bola v ňom všehochuť, mimo iného aj môj Bamix. Čudoval som sa, že im nevedel spraviť majonézu. Pritom mám odskúšané, že ju vie. Test samozrejme nezohľadňuje ďalší moment. Ako dlho sa daný model vyrába. Produkty sa dnes obmieňajú vo veľmi krátkych cykloch, kým iné sa nemenia aj desaťročie. V testoch to ale nezistíte, nepremieta sa to ani do hodnotenia. Napriek tomu sa v článkoch vždy dajú nájsť zaujímavé informácie, ktoré človeka aspoň nasmerujú.

www.dtest.sk

Nový festival v Nitre

Stále si nedám pokoj s organizovaním akcii. Tak sa stalo, že už pár mesiacov pripravujem spoločne s Marekom Lőrinczom festival jedla v Nitre. Zatiaľ prezradím len dátum, sobota 6. júna, všetko ostatné a podstatné bude zverejnené na budúci týždeň.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.