Omrvinky: samé nové veci a pár festivalov k tomu + súťaž

Máj sa už skoro skončil, ale jar ešte nepustí. Keď sa konečne usadil prach z výbuchu nových vecí, zbadal som napríklad zázvorové pivo, cider aj brew bar. A okolo toho sa krútia rôzne festivaly.

Alchymisti

Ginger ManiaTak by som nazval dvoch pánov barmanov, Martina Hudáka a Šabana Ristemoviča. Mimo drinkov špekulujú aj s kávou, ale najnovšie si povedali, že začnú robiť vlastný ginger beer, teda ďumbierové pivo. Projekt sa volá Ginger Mania a dúfam, že nie je ďaleko od spustenia.

Konečne brew bar

Alternatívne prípravy kávy vo svete prerástli do špecializovaných kaviarní, kde vám vedia kávu pripraviť na niekoľko spôsobov. A tým nemyslím naše alžírske, kubánske a neviem aké „kávičky“.

V Bratislave sa potichu otvoril prvý brew bar vo Freshmarkete (stará Ikea). Potichu preto, lebo už varí kávu, ale zatiaľ chýba zvyšok ponuky. Čo môžete ochutnať? Napríklad kávu z Chemexu, Aeropressu, Haria V60 pre notorikov je tu samozrejme aj espresso. Káva samotná je od starých známych – Green Plantation v Komárne.

A konečne aj jablčák

Nie, nemyslím podradné pitie za pár drobných. Myslím to, čo sa v anglosaských krajinách volá cider. Chladený, ľahko alkoholický a patrične osviežujúci jablkový mušt. Niekedy ho nesprávne volajú jablkové pivo alebo víno, ale pokiaľ nemá viac ako 8,2% alkoholu, stále je to mušt.

Vo veľkom ho u nás robí zatiaľ tuším len pivovar Steiger, ale aj ten na svojej stránke viac hovorí o tom, ako sa robí a pije vonku. Už menej spomína, ako vyrába ten svoj. Dozviete sa len, že je produktom kvasenia ovocného základu.

V menšom a v Ivanke pri Dunaji vzniká úplne iný cider. Zatiaľ sa volá Jablčnô, dozrieva ho asi 2000 litrov a ochutnať ho budete môcť napríklad na pripravovanom festivale ružového vína (info nižšie). Tí čo ho už stihli ochutnať, uznanlivo kývali hlavami (a nebolo to od množstva vypitého alkoholu).

Festival ružových vín v Nitre

Festival ružových vín a jahôd v Nitre

8. júna 2013, 25 vinárov, 250 vín a kopec jahôd. Akcia sa v Nitre konala už viackrát. Dostanete pohár, sprievodcu a putujete mestom po jednotlivých podnikoch, kde sa dá ochutnať ružové víno.

Tento rok pribudne doplnok – Trh na Kupeckej. A v rámci neho domáce produkty, káva aj spomínaný cider. Všetky informácie o festivale nájdete na stránke slavnostivina.sk.

Jahodové dni v Bratislave

Len teraz robil Sharkam špargľové dni a už tu má jahodové. Budú 6. – 8. júna na Primaciálnom námestí.

Baza čierna nie je len na limonádu

Práve v tomto čase sa roztrhlo vrece s kadejakými receptami na bazový sirup. S limetkou, citrónom, mätou a neviem čím ešte. Už som z toľkého mediálneho sirupu prepitý. Táto správa je teda malé pripomenutie, že z bazy sa dá robiť omnoho viac vecí a je dobré myslieť aj na zimu. Ja už mám nasušenú na čaj, a keď budú plody, sirup budem robiť z nich. A jasné, bude o tom článok, keď to bude aktuálne.

Dovtedy naštudujte tento Ivanov manuál na bazu.

Súťaž

S novinkami neskončíme ani v novej súťaži. Ak ste boli na Dobrom trhu na Jakubáku v Bratislave, možno ste si tam všimli šípkové víno Bodka, teda vlastne skôr medovinu. Na trhu sme síce neboli, pár fliaš u nás predsa skončilo. A nielen to, dostali sme aj pražené šípkové zrnká, čiže výbornú kávovinu.

Šípková medovina a šípková kávovina

Do súťaže teda dávame balíček s fľašou vína plus balíček mletej šípkovej kávoviny aj nepomletých pražených semienok. Stačí, keď nám do piatku 31. mája 2013 polnoci odpoviete na nasledovnú otázku: Prečo sa mi nepodarilo šípkové víno, ktoré som skúšal robiť? Ak čítate delikatesy pozorne, odpoveď určite trafíte.

Odpovede posielajte len emailom na adresu delikatesy zatočenýznak klimo bodka net, heslo Súťaž. Jediného víťaza vyhlásime nasledujúci deň, teda v sobotu 1. júna 2013. Súťaž je tentoraz otvorená len pre súťažiacich zo Slovenska.

Vyhodnotenie

Dostali sme spolu 35 odpovedí, všetky boli správne. Pri počte chýb, ktoré som tam spravil ste sa nemohli nestrafiť. Ale s odpoveďami ste ma potešili. Lebo väčšina z vás nenapísala len suchú odpoveď, ale rozviedla to aj na kopec ďalších chýb, pri ktorým som občas chcel zaliezť do kúta a vyhanbiť sa. Ale vážne, ďakujem za všetky rady, patrične posmelený to skúsim tento rok znova.

Čiže správna odpoveď je staré kvasinky a hlavne málo cukru. Plus chýbajúci muštomer a niekoľko ďalších prešľapov v technológii spracovania. Kto vyhral? Barbara Trebatická, gratulujeme a posielame cenu.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (12)

  1. Viktor kde vo Freshmarkete je ten brew bar? Je to stála prevádzka? Márne to tu hľadám dokonca sa aj pýtam v iných prevádzkach a nič.

    1. Brew Bar Cafe (BBC) je v zadnej casti Freshmarketu medzi pivovarom Sessler a vegetarianskou restikou Zdravicko. Momentalne je este nad prevadzkou logo Fisher’s, ktore budeco chvilu nahradene tym spravnym logom.

  2. aha tak takto. mohli mať aspoň provizórnu tabuľu na kartóne napísanú. Vyskúšame budúci týždeň.

    1. ano, mohli. ale ako Viktor spravne pise, je to „rozbiehajuca“ sa prevadzka, za ktorou nestoji obrovsky kapital €. Takze musela byt otvorena, aby zacala robit trzbu a postupne sa doplnaju sluzby (napr. odo dnes uz aj keramicky filter walkure) a ostatne veci ako je marketing (velmi velmi dolezity a nepodcenuje sa isto). Co ma osobne mrzi je, ze ostatne prevadzky nevedeli (?) poradit, lebo mnohi „miestni“ tam chodia na kavu prave tam, aspon na jednu, uz ked cez den si robia svoje „kavy“. Takze hlavny vchod, smer Zeleny obchodik, smer vpravo a odtial to uz vidno (k pivovaru) :-)

      1. Daniel, nebolo to myslene v zlom. Ja chodim do Freshmarketu celkom casto ale vcera som tam siel vyslovene skrz tuto prevadzku tak aom bol sklamany ze som ju nenasiel.
        Chapem ze to nie je biznis co ma obrovsky kapital ale prva vec je aby ma zakaznik nasiel. Mozno si ale povedali ze ten tyzden co bude cakat na poriadnu tabulu nebude si robit hanbu nejakou provizornou.
        V kazdom pripade uz viem kde to je a tesim sa na skusku.

      2. Ja som to tiez nemyslel zle a naopak, suhlasim s tebou. Ja som navrhoval, ze aspon v sobotu ked je je tam zivsi:-)e,ludom pri vstupe davat letak, ze vzadu je nova bbc. To vysvetlenie s financovanim bolo myslene tak, ze isto nie su ludia Davidovi lahostajni a ze sa na tom pracuje

  3. u nas sa tento rok varil citronovy sirup s matou a z plodov bazy sa chystam varit dzem. som zvedava na chute :-)

  4. Tak som Brew Bar Cafe nasiel, ochutnal, pokecal a drzim palce. Je super ze nieco taketo v BA je. A som rad ze je to na mieste kde obcas chodim

    1. Pripajam sa k stalym zakaznikom Brew Bar Cafe, fantasticka kava, prijemny ludia, zaradime do pravidelnych navstev :)
      Vdaka navigacii vyssie sme nemali problem ich najst :) dakujeme

      1. stredna geodeticka skola, este z cias, ked GPS bolo na SVK v plienkach; navigaciu mame v krvi :-D

  5. Dobrý deň, mohli by ste mi poradiť kde by som kúpila to šípkové víno Bodka? Ďakujem za odpoveď

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.