Malý plechový vietnamský prekvapkávač

Krátko po článku o alternatívnych prípravách kávy sa mi od priateľa dostal do rúk malý filter na kávu.

Používa sa vo Vietname a dávno predo mnou o ňom písal napríklad Cuketka. Zohnať sa dá napríklad v Asia Center v Rači a stojí tuším 3€. Vidieť to niekde na pulte v obchode, asi by som to nekúpil. Celá vec aj s obalom vyzerá pokútne. Pravý a nefalšovaný šmejd…

Plechový prekvapkávač

Ako to vôbec funguje?

Je to obyčajný prekvapkávač, len sa doňho nepoužívajú papierové filtre. Naspodu má niečo ako sitko. Lepšie povedané pár dierok v pomerne veľkých rozostupoch. Do nádobky nasypete trochu hrubšie namletú kávu a našróbujete druhé podobné sitko. Možno budete mať pocit, že sa cez tie dierky káva presype von. Presne vtedy sa ukáže, ako účinný vie byť jednoduchý dizajn.

Dve sitká, medzi ktoré ide pomletá káva

Kávu najprv treba len jemne namočiť trochou horúcej vody. Stane sa to, že mierne napučí, čiže zväčší svoj objem. Presne preto sa horné sitko nemá uťahovať nadoraz. A presne preto káva neprepadne cez spodné sitko do pohára.

Nedávajte príliš veľa kávy, inak voda nebude vládať prekvapkať

Za začiatku len navlhčiť na 15 sekúnd, potom doliať zvyšok vody

Dokelu, veď to chutí podobne ako moka, len o niečo jemnejšie.

Dobre, nechali ste zovrieť vodu, predohriali šálku, naliali trochu vody do prekvapkávača. Teraz treba počkať 15 sekúnd a doliať zvyšok vody. Po malej chvíli začne tento zázrak pracovať a do šálky padajú prvé tmavé kvapky kávy. Je k tomu také malé veko, ktorým prekvapkávač treba počas lúhovania prikryť.

Prejde pár minút a dielo je hotové. Vnútri už nezostala žiadna voda a prestalo to kvapkať. Malé veko teraz poslúži ako odkladacia miska, kam si môžete odložiť prekvapkávač. Ochutnávam prvý hlt doma praženej kávy. Sakra, veď to chutí podobne ako moka, len o niečo jemnejšie. Je tam tá známa kovová príchuť, ale zároveň chýba náznak zhoreniny, ktorej sa moka nikdy nezbaví.

už to kvapká

Vietnamská káva

Prepáč moka, vitaj plecháčik

Doteraz som žil v presvedčení, že moka na večné časy a nikdy inak. Ale odkedy som sa šeredne zamotal v rôznych druhoch príprav aj domácom pražení, zhoreninu som začal cítiť na míle. Bohužial, moka konvička kávu zbytočne prehrieva. Aj keď sa budete snažiť prípravu v nej skrátiť na minimum a nalievať do nej vriacu vodu, vždy vám trochu spáli kávu.

Tak sa stalo, že som sa postupne pristihol, že si robím častejšie „vietnamca“ ako „taliana“. Malý plecháčik tromfol moku v schopnosti poslúžiť na dovolenkách a cestách. Je menší aj skladnejší. Nepotrebuje žiadne extra filtre a nemá ani žiadne gumené tesnenia, ktoré by sa mohli zapiecť. Tým, že má rovné dno, je aj extrakcia rovnomernejšia ako pri toľko ospevovanej V60. Mimochodom, vo svojej podstate funguje presne ako porcelánová Walküre. Čiže množstvom kávy a vody si viem korigovať silu výslednej kávy. Čo s mokou nemôžem, stále musím dať rovnaké množstvá.

No dobre, stále je tu tá kovová pachuť. Možno mi časom začne vadiť aj ona, presne ako zhorenina, ale zatiaľ ešte žijem vo zvyku z moky. Vietnamca medzičasom vláčim so sebou do práce aj na výlety. A ako túto kávu pijú Vietnamci? S kondenzovaným mlekom a volajú ju cà phê.

P.S.

Stalo sa už, že som doňho nacpal trochu viac kávy, než je zdravé. Napučaná káva vytvorila príliš silnú bariéru, aby cez ňu prešla voda. Tak som len civel, kedy to začne kvapkať a nezačalo. Horné sitko treba zaťahovať len tak, aby akurát chytil závit. Tak na pol otočenia. Potom to funguje dobre a stále je tam priestor na hranie sa s množstvom kávy. Len sa to, rovnako ako pri moke, nesmie prepísknuť.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (21)

  1. Pekne si o tom napísal ;)

    Zaujala ma tá kovová chuť. Pre mňa to znamená, že sa musí tým pádom do kávy niečo z toho materiálu vyluhovať. Ty vieš, čo to je?

    Nepýtam sa preto, že by som to ja vedel, ale preto, aby si sa zamyslel. Možno je všetko úplne v poriadku. Treba zistiť, či výrobok prešiel testami a či je zdravotne nezávadný.

    Ak je, hurá do neho. Ale ak to nevieš…

    Ja by som asi len tak nehazardoval. Z Vietnamu a Číny rado pochádza veľa nebezpečných výrobkov :) Preto by som mal rovnaké pocity, ako si ich opísal v úvode. Len ja by som asi nenbral tú odvahu to bez certifikátu skúsiť :)))

    Dovolím si aj podpichnúť :) Na stole mám http://espressoshop.sk/for-demanding/1-rancilio-silvia-v3.html?utm_source=delikatesy&utm_medium=web&utm_campaign=july a som nesmierne spokojný.

    Včera som predával svoju predchádzajúcu atrapu kávovaru, tak som ho aj zapol a tak. Už presne viem, prečo som nesmierne spokojný so svojim súčasným kvalitným kávovarom a neľutujem tie peniaze, ktoré som zaň dal.

    1. Ahoj Pecko,
      odpovedal som ti aj na FB, tak skusim aj tu. Ak sa mame zacat bavit o nezavadnosti tohoto pristroja, tak sa tiez mozme bavit o nezavadnosti kovovych OEM sucasti espresso strojov, o kvalite hlinika bialetiek robenych uz vylucne v Cine atd atd. Tym netvrdim, ze som s tym celkom ok, ale rovnako by som sa nespoliehal na bezpecnost tuctu inych kavovarov. Pausalne nadavanie na vyrobky z Polska a Ciny mi skratka nesedi.

      Tvoje podpichnutie – stale si zvyknem dat espresso, ale uz mi nechuti tak ako volakedy. Pride mi prilis prehucane, prilis vyrazne a jednotvarne. Naproti tomu prekvapkavana je zabava, da sa s nou hrat aj hladat kopec chutovych vnemov. Ale mozno je to tym, ze si kavy sam prazim a nekupujem hotovu.

      1. V pohode Viktor. Nebola to snaha sa zbytočne naťahovať, len bod na zamyslenie.

        Časom možno aj ja prejdem na iné formy prípravy. Zatiaľ fičím na espresse. Ja v ňom cítim tie rozdiely v chuti. Najviac to poznáš, keď použiješ supermarketovú kávu a potom si dáš kvalitnú.

        A že mám naozaj kvalitnú kávu, to mi isto uveríš. Veď vieš, kto ju praží ako jediný v Žiline:) A objektívne ti hovorím, skúsil som aj kávu z pražiarne na V, ale to sa nedalo porovnať. Mayo to vie podstatne lepšie;)

      2. Ved som to ani tak nebral. Tiez mi to napadlo, ale vyhodnotil som to skratka inak.

        Porovnanie supermarketovej kavy a tej z praziarne som ani nemal na mysli. Ale porovnanie inych druhov priprav kavy, z ktorych kazda vyzdvihne v kave ine veci. Ale sam dobre vies, ze v espresse sa daju veci zamaskovat. S filtrom sa ti ukazu naplno, to neoklames ;-) Ak bude kava zla, zistis to hned. Ale v espresso sa da spravit aj menej dobra kava tak, ze bude chutit a malokto spozna, ze nieco nie je v poriadku.
        Fakt tym nechcem povedat, ze filter je lepsi ako espresso. Pijem obe, kazdu mam rad pre nieco ine a momentalne mi viac chuti filter. Sam netusim, co bude o rok. Ked som zacinal tento blog, vedel som o kave prd. A zil v presvedceni, ze doma si clovek nemoze uprazit ani pripravit dobru kavu. Ze na to treba velke poriadne stroje. A kukaj jak som sa sekol ;-)

      3. Tak asi robím niečo zle, lebo ja keď si spravím espresso zo zlej kávy, jej zlobu tým znásobím. Nedokázal som to zatiaľ nijako zamaskovať.

        Jediné maskovanie je cappuccino alebo iné mliekom vylepšené nápoje:) Mal si na mysli toto?

      4. Nie, vyslovene zlu kavu nezamaskujes. Ale mensie chutove vady ano. Chutovy vnem z espressa je intenzivnejsi, mas tam oleje, mas tam kopec veci, ktore mozu maskovat niektore chute. Pod tlakom sa ti extrahuju z kavy ine veci, ako pri dripe. Filter je jemnejsia chut a nema tam moc co maskovat. Citis vsetko.

  2. Aha. To mi zase až tak neprekáža. Zatiaľ sa vyťešujem z tej intenzívnej chuti. Príliž veľká káva je pre mňa príliž riedka a vodnatá. Nevylučujem ale zmenu.

    Nech je ako chce, čokoľvek, čo nie je karcinogénny hnoj typu „turek“ a instant, je vítané.

    Čím viac ľudí to konečne pochopí, tým lepšie pre kávovú kultúru na Slovensku…

  3. espresso sa s inymi metodami porovnat neda. ina extrakcia, iny pomer pouzitych surovin, iny napoj ;) espresso super, ostatne metody pripravy super :) kazdy ma to svoje

  4. Walkure ma 2ty (niekde pisu 3ty) keramicky filter. Jeho genialita spociva v tom, ze mas kavy bez pachuti a vysledok je nadherne cisty.

    Osobne som skusal aj hadybrew http://www.sweetmarias.com/sweetmarias/coffee-brewers/filtercones/handy-brew-coffee-dripper.html, ktory ma 2te jemne nerezove sitko, ale akosi neoslovilo, lebo kava mala dosta vela mikrocastic na moj vkus. Tak potom si radsej urobim kavu vo french presse.

    Takze tazka tu je to nakolko prefiltruje kavu tento zazrak. predpokladam horsie ako handybrew. plus mne vadi aj chut filtra a metalicka chut by ma uz totalne znicila :)))

  5. Teraz mi tak napadlo Viktor, ze ci mas skusenosti s kavou, ktora je normalna arabica ale je nizkokofeinova. Nestalo by to za jeden clanok?

    1. Neviem, ako si to myslel, pretoze arabika vo svojej podstate je vacsinou nizko-kofeinova. V dalsom slede sa kofein strati prazenim, cim tmavsie, tym menej ho tam zostane. Plus su variety odrody arabica, ktore maju extra malo kofeinu. Mozem o tom spisat clanok, ak si mal na mysli nieco konrektnejsie, napis priamo.

      1. Uz to co si napisal je velmi zaujimave a tom som tym myslel. Okrem toho mam namysli vyslovene arabicu predavanu ako dekaf. Napr. http://www.cafepoint.sk/brasil-santos-decaf-1kg-zrnkova
        Ak mas informacie ako sa tieto kava upravuju (ak vobec), aby bol nizsi obsah kofeinu, ci je chutove zaujimava, o kolko menej kofeinu tam je. Podla mna mnohi ludia nemozu normalnu kavu, piju nejake granulovane zbrndy a nevedia ze existuje celkom slusna alternativa.

  6. Takto pripravenú kávu som pila vo Vietname a bola geniálna. Na spodok šálky dávajú ešte slušnú dávku kondenzovaného sladeného mlieka. Bola to super sladkostička. Skúšali sme si kávu v zrne zakúpenú vo Vietname urobiť v našom pressovare, ale nedalo sa to piť. Tento plecháčik urobil zázraky.

    1. Aby aj nie, keď sa zrejme jednalo o prepraženú robustu. Ale moôžem sa mýliť.

      A možno keby si to skúsila v kávovare a nie v pressovare, možno by to dopadlo lepšie:))))))

      Kvalitný kávovar z kvalitnej kávy pripraví maxi-chutnú maxi-lahôdku. Z nekvalitnej kávy ale pripraví len to, čo do neho vložíš. Čiže hnusné brekeke:)

  7. Jágapap77

    Rád som to prečítal.Na túto tému a osobnými skúsenosťami odznelo moje vyjadrenie v diskusii aj 6. apríla na výstave Coffefest.(už čakám na ten nadchádzajúci)Mám doma hliníkový, na akom hotovia aj Cibetkovú,či mix Robusty s Arabikou ubezpečujem vás, ŽIADNA KOVOVÁ PRÍCHUŤ NEHROZÍ
    Len to sladené mlieko osobne vôbec nemusím,ale proti gustu….

  8. Kde sa dá tento plecháč kúpiť v Bratislave?

  9. Viktor, nazor po roku? presiel si na vyletoch na nieco ine?

    ja riesim ze sa stahujem z firemnej budovy, kde mame slusne presso do budovy so skrinovymi strojmi na kavu (a na 20Kc mince), tak pozeram po alternativach a toto mi pride ze sa to spravi s konvicou na vlastnom stole a lahko sa to aj potom umyje…

    1. Viacmenej to striedam s mokou. Vietnamec sa cisti lepsie ako moka, plus nemusis predohrievat vodu do spodnej nadobky, len zalejes. Vietnamec neni viazany nato, cim donho ohrejes vodu, s mokou si pomozes len na plyne a elektrike (ak mas nerezove, aj na indukcii).

    2. Ja som si na taketo prilezittosti (+ kemping) kupila Hario prekvapkavac. Cistenie extralahke, kava vyborna.

  10. zdravim, chcem sa spytat kde sa da kupit na svk kava che pin do prekvapkvaca? dakujem za odpoved :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.