Znovuzrodenie prekvapkávanej

K niektorým veciam sa treba iba prepiť. Ako som sa musel postupne prepiť cez brečky k espressu, o niečo neskôr som objavil teplú vodu. Presnejšie prekvapkávanú kávu.

Stalo sa to z praktických dôvodov. Tým, že si doma zvyknem pražiť kávu, občas sa mi stane, že mi výjde svetlejšia. V moka kávovare je ako-tak pitná, ale v espresso stroji je kyslá ako fras. Pritom pomoc je v podstate jednoduchá, akurát má v dnešných časoch kadejaké módne mená – Dripper, Chemex, Aeropress, Walküre. Vo svojej podstate sú to všetko prekvapkávané kávy, alebo aj drip coffee.

Možno si spomeniete na staršie kávovary, do ktorých sa dával papierový filter a uvarená káva sa udržovala teplá v sklenenom džbáne ako v amerických filmových motorestoch. Stačí si odmyslieť, že káva má niekde stáť pár hodín a už ste pomerne blízko tomu, čo znamenajú všetky tieto alternatívne metódy prípravy kávy.

Prekvapkávaná káva sa robí o niečo ľahšie ako povedzme espresso. Ale hlavne pri nej odpadá celá starosť o kávovar (nahrievanie, čistenie, odvápňovanie). Priznám sa vám s niečím. Aj keď mám silnú impulzívno-obsedantnú úchylku na kávu, udržovať doma stroj v tip-top forme kvôli jednej káve denne a občasnej návšteve je morda. A ak sa ho nechce udržovať mne, verím tomu, že iných to prejde omnoho skôr. Presne preto odpovedám „Kúpte si moku alebo drip“, ak sa ma opýtate, aký espresso stroj si máte kúpiť.

Za alternatívne metódy hovorí aj cena celého „nádobíčka“. Keď zrátate všetko dokopy, dostanete sa na sumu, pri ktorej ledva začínajú dobré elektrické mlynčeky. A to ste ani nezačali hľadať slušnú espresso mašinu. Na druhej strane musím priznať, že aj v alternatívnych kávovaroch sa nájdu dizajnové kúsky, za ktoré zacvakáte.

No skrátka, kúpil som najjednoduchšou cestou, plastový Hario V60 za 9,60€ a 40 kusov papierových filtrov za 4,90€. Mlynček mám k espresso stroju, ale silne uvažujem, že si kúpim nejaký malý ručný verklík. Od tej istej značky stojí 47,90€, ale dobrú službu vraj urobí aj český Lodos Temp za cca 250Kč (9-10€).

Vecičky máte, potrebujete kávu. Neskúšajte do toho nacpať tmavo praženú kávu alebo nejakú taliansku zmesku. Drip coffee vám v plnej nádhere ukáže všetky chyby zŕn. Alternatívne prípravy sú naozaj len na dobrú kávu. Zato sa vám odmenia chuťami, aké by ste v káve nikdy nečakali. Prekvapkávaná káva je svetlejšia, chuťovo jemnejšia aj ľahšia na žalúdok. Netreba ju ani sladiť, pretože má vlastnú prirodzenú sladkosť. Vyššie som spomínal, že káva má byť pražená radšej svetlejšie.

Ako nato

Hario V60 2

Vykecal som pointu, tak už zostáva len popísať, ako sa takáto káva robí. Mám doma Hario V60, veľkosť 2 (na 1-4 kávy). Mlynček používam ten, čo mám aj na espresso. Posledná vec, ktorú potrebujete, je konvica s tenkým a zahnutým krkom. Dôležitý detail, ktorý pomáha správnej extrakcii, vysvetlím nižšie. Vyrába ju aj Hario, stojí do 50€. Ja mám starú konvičku zo starinárstva.

Vrúbkovanie v prekvapkávači

Najprv si necháte v konvičke zovrieť 2x toľko vody, než koľko jej miniete na prípravu kávy. Do prekvapkávača vložíte papierový filter a postavíte ho na džbánik, do ktorého chcete pripraviť kávu. Keď voda zovrie, špirálovým pohybom nalejte trochu horúcej vody na filter, aby sa celý premočil. Voda, ktorá pretečie do džbánika vám ho pomôže predohriať. Trochu ju pomiešajte a vylejte. Položte naňho späť prekvapkávač a prstami zahnite okraje. Prepláchnutím filtra sa zároveň zbavujete prípadnej papierovej pachute, ktorá by tam mohla byť.

Zahnite okraje filtra

Ešte jedna výhoda, ktorá sa bude našincom páčiť. Prekvapkávač vám urobí dostatok kávy na dlhšie sŕkanie.

Prstom urobte do kávy jamku

Kvitnutie kávy

Do filtra nasypte hrubšie pomletú kávu, podľa toho, koľko porcí chcete. Je zo zhruba 10-12 gramov na 120ml vody. K V60 je priložená odmerka, takže netreba ani vážiť. V nasypanej káve urobte prstom jamku. Teraz začnite pomaly liať horúcu vodu, od stredu jamky špirálovým pohybom až ku krajom. Ale len toľko, aby sa káva premočila. Potom ju nechajte asi 30 sekúnd „kvitnúť“. Napučí a začne púšťať bubliny, vtedy uvoľňuje CO². Potom možete začať nalievať zvyšok vody, opäť kruhovým pohybom. Najlepšie od krajov, aby ste z bočných stien opláchli zvyšky kávy. Podstatné je liať pomaly a pokojne. A v tom pomáha spomínaný dlhý a zahnutý krk konvice.

Káva kvitne a púšťa bubliny

Dolejte zvyšok vody

Grunt, ktorý zostal po príprave

Už len počkať, kým všetka voda pretečie kávou a máte navarené. Proces možno vyzerá trochu komplikovane, ale v skutočnosti nie je o moc náročnejší ako povedzme moka. Jediné na čo si treba dať pozor, je to namáčanie filtra na začiatku. Pár krát sa mi stalo, že som zabudol vyliať prvú vodu a pripravil som do nej kávu. Vyšla mi zriedená žbrnda.

Páči sa mi

Hotová káva

O niečo svetlejšia ako moka alebo espresso

Čo sa týka ostatných podobných príprav kávy ma Hario celkom chytilo. Ak ho porovnám napríklad s Aeropressom, má omnoho menej súčiastok a pripadá mi skladnejšie. Netreba nič tlačiť, mačkať, šróbovať. Len liať vodu s kľudom budhistického mnícha.

Ešte jedna výhoda, ktorá sa bude našincom páčiť. Prekvapkávač vám urobí dostatok kávy na dlhšie sŕkanie. Veľa ľudom vadí, že espresso je strašne maličké. S prekvapkávačom si môžte spraviť dlhšiu kávu a užívať si ju po troškách.

Zopár ale

Niekto môže ohŕňať nosom, že prekvapkávač je z plastu a káva ide cez papierový filter. Najprv ten tvrdený plast. Ak vám vadí, potom vám určite vadí aj to mleté plexisklo (bisfenol A-glycidyl metylakrylát), čo máte v bielych zubných výplniach. Poviete si, že v puse nemáte horúcu vodu. Nemáte, ale zato máte 24-hodinové chemické pôsobenie jedla aj vlastných slín.

Ale beriem, tiež si radšej vyberiem prírodný materiál, ak mám na výber. V tomto konkrétnom prípade mi príde plast lepší. V porovnaní so sklom alebo porcelánom lepšie izoluje teplo, čo je pre prípravu kávy dôležité. Ďalšie plus je väčšia odolnosť. Plastové Hario hodíte do batohu a nemusíte ho opatrovať ako sklenené alebo porcelánové. Ideálny cestovný spoločník. Možno ideálnejší ako moka, až na riziko navlhnutia papierových filtrov.

Tie filtre sú už pádnejší argument. Citlivejší z vás môžu podľa chuti spoznať, že sa káva robila cez papier. Ak ste ten prípad, môžete skúsiť celoporcelánovú Walküre. Plus tým zabijete dve muchy jednou ranou, zbavíte sa papiera aj plastu. Mne ten papier nevadí, tak to neriešim. Po príprave kávy vezmem filter aj s gruntom a celý ho švacnem na kompost. Akýkoľvek grunt, či už z moky, espressa alebo prekvapkávača je super hnojivo. O filter tiež nemám starosť, rozloží sa ako celulóza.

Ak chcete ochutnať, ako by takáto káva mala chutiť, potom skúste zájsť do Brew Bar Café v bratislavskom Fresh Markete (stará Ikea). Urobia vám ju aj v prešovskom Dublin Café a dokonca aj v novej čajovni v Dolnom Kubíne, volá sa Čajovňa u Florina. Ďalšie miesto, kde ju môžete ochutnať, je žilinské Grand Caffé. Ak viete o ďalších podnikoch, napíšte dolu do komentárov.

Za seba môžem povedať, že Aeropress ma síce nechytil, ale alternatíva si ma aj tak nakoniec našla. Prekvapkávanú pijem už takmer pravidelne. Oplatí sa ochutnať.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (21)

  1. Za najväčší handicap „dripperov“ pouvažujem problém dobrej kávovej suroviny. Normálne kúpiť svetlo praženú kávu je na SK skoro nemožné.

    1. Brew Bar Café

      @MKeseg u nás pripravujeme všetku filtrovanú kávu zo „škandinávsky“ praženej kávy, ktorú špeciálne pre nás praží Green Plantation, momentálne je ňou Keňa Kegwa. Takáto káva sa dá u nás zakúpiť aj v 250g baleniach :)

      1. Brew Bar: pise ze „normalne kupit“. Chapem to tak, ze je k dostaniu len u par praziarov, presnejsie, len u velmi malo praziarov. GP kavu uz samozrejme pozna polka Slovenska, urobili kus roboty. Tak by bolo mozno pekne, keby sa chytili dalsi. Dalsia alternativa je prazit doma, podla mna najidealnejsia moznost.

    2. Goriffee

      môžete vyskúšať napríklad náš eshop http://www.goriffee.com

  2. Brew Bar Café

    Kávu som si doma pražil cca 5 mesiacov, ale takto svetlo mi nikdy nevyšla, nech som to skúšal akokoľvek. 1-2 vrecká pre jedného zákazníka asi žiadna pražiareň takto pražiť nebude, ale ak sa „pozbiera“ viac ľudí, myslím, že nebude problém dohodnúť sa aj s inými malými pražiarňami. Prípadne ak si chce človek urobiť radosť, dá sa objednať káva aj od Tima Wendelboe, ktorý inak ako veľmi svetlo asi ani nepraží, alebo Coffee Collective a ďalších

    1. Gaal Pali

      Prevazuje na Slovensku dopyt alebo ponuka single origin pre alternativne pripravy?
      Snáď sa mýlim, ale zatiaľ je to malá komunita ľudí. Tí „najzažratejší“ investujú a objednajú si aj cez internet zo zahraničia. Správna poznámka: aj pražiar bude potrebovať určité minimálne množstvo, aby sa mu oplatilo upražiť várku.

      Situácia sa určite časom rozbehne.

      PS. ja sám žijem na juhu Anglicka. Viem si vybrať od miestnych pražiarov (Square Mile Roasters, Small Batch, Monmouth), ale koho by som mal ochutnať zo Slovenska?

      1. Ja som sa ku káve opäť dostal po 15 rokoch čo som pil iba čaj, lebo ma z kávy strašlivo bolela hlava (áno – extra špeciál robusta :) ). Teraz som objavil Aeropress a pražiarov na malom Slovensku :). Za tie dva mesiace som zatiaľ skúsil coffeezone (Žilina) a coffeesheep (Trenčín), perfektné kávy, chystám sa na GreenPlantation (Komárno) a minulý týždeň som bol u nás v Košiciach v jednom obchoďáku a tam je PeopleCoffee kaviareň a tiež pražia kávu, hlavne zmes na expresso, ale občas aj plantážnu. Takže aj na Slovensku sa nštastie dá nájsť dobrá káva.

  3. Viktor to vystihol. Ja si to viem zaobstarat, aj kavovi fanatici, ale nekupis to ani v kavovom obchode alebo v supermarkete. Ludia su lenivi, a riesit objednavky cez internet a este k tomu presviecat prazicov na svetle prazenie … tazka uloha. Taktiez nie kazdy prazic ma material aby sa nebal uprazit svetlo, predsalen tmavym prazenim vie skryt chybky suroviny

  4. Dovolil by som si nesúhlasiť a to v troch bodoch:
    1.Hoci spomínané spôsoby prípravy kávy na dlhšie pitie sa tvária vo výsledku podobne, nie je to vôbec tak. Aeropress je úplne iný spôsob prípravy ako kvapkáče – káva musí byť mletá jemnejšie, pretože sa pretláča predsa len o čosi vačším tlakom.
    2. Prekvapkávané kávy sa pripravujú z hrubšie mletej suroviny.
    3. Na farbe kávy až tak nezáleží ak je upražená dobre – jednoducho kvalita praženia sa až tak neodrazí na farbe výsledku. Chuť výsledku najviac ovplyvní čerstvosť a kvalita kávy, potom kvalita mletia, spôsob prípravy a až potom povedzme stupeň praženia.

    1. Je to na polemiku. Aeropress je podla mna v zaklade prekvapkavac, akurat vies roznym tlakom korigovat dlzku extrakcie. Rovnako sa tam da uplatnit moment pre-infusion. Vysledna chut je tiez ako prekvapkavac.
      Tie odtienky su uz potom take zbytocne dotahovanie. Pil som minule kavu bez toho aby som vedel, aka metoda bola pouzita. Tipol som si Chemex a na moje velke prekvapenie, bol to Aeropress. Niekedy to fakt nerozoznas.

      S prazenim som sa mozno nevyjadril celkom presne. Do prekvapkavaca je zbytocne davat kavu, ktora bola primarne uprazena na espresso. Pretoze v nej ucitis uz len velke makove. Vlastne len karamelove. Tym sa ochudobnis o to podstatne, co v kave je. To je prave dovod, preco sa kava na alternativy prazi svetlejsie, aby sa v nej rozvinul cely jej charakter. Nehovoriac o tom, ze prazenim vies urobit aj take veci, ze natiahnes jednu fazu dlhsie a zvyraznis sladkost. A pritom kava bude prazena na svetlo.
      Stupen prazenia sa fakt narobi pre srandu kralikov, skus dat do espressa svetlu kavu, ci si posmakujes ;-)

      1. Viktor, nie je to na polemiku. Aeropress je jednoducho tlakova metoda. Prekvapkávanie je gravitačná. Inak ale zrejme súhlasím, aj keď ja osobne preferujem espresso:)

        Možno drobný nesúhlas predsa len s tým stupňom praženia. Negeneralizoval by som, že ak je pražená pre espresso, je zákonite pražená do pripálenejšia. Možno supermarketové kávy, ale lokálny pražiar by si to nedovolil:)

        Navyše, ak si pražíš doma, upražíš si ju predsa podľa svojho gusta…

  5. Gaal Pali

    @pecko
    ja osobne tiez najradsej espresso. ale myslim si ze ziadna domaca masina sa nevyrovna velkej profesionalnej, ktora sa dostatocne pouziva. takze doma je to aeropress.

    1. Pali, neuraz sa, ale nesúhlasím;) Podľa mojej súsenosti sa tento http://espressoshop.sk/for-demanding/1-rancilio-silvia-v3.html?utm_source=delikatesy&utm_medium=web&utm_campaign=june vyrovná. Jasné, že nie na 100 %, ale na viac ako 90 % určite. V porovnaní s hračkami typu DeLonghi a spol., ktoré nedosahujú ani 10 % je to takmer profi mašina… :)))

      Pijem z toho espresso každý deň. Občas zájdem aj do kvalitnej kaviarne a cítim tú identickosť.

      1. @pecko občas zájdeš do kvalitnej kaviarne. Ak si z BA a okolia poraď kam.

      2. @MKeseg: Som zo Žiliny, takže čo sa BA týka, neporadím. Ale v ZA teda napríklad La Cultura alebo Grand Cafe.

    2. Aj keď budem mierne OT, tak súhlasím s pescko. Mám doma Silviu vylepšenú o PID, a v kombinácii s kvalitným mlynčekom a čerstvou!!! kávou z nej dostanem také espresso, resp. cappuccino, aké som v kaviarni v živote nepila.

  6. […] vážnejší barista vytiahne teplomer aj pri alternatívnych metódach prípravy. Káva cez Hario, Chemex alebo Aeropress by sa totiž mala zalievať pri teplote vody 90 […]

  7. […] po článku o alternatívnych prípravách kávy sa mi od priateľa dostal do rúk malý filter na […]

  8. Vratil som sa k clanku aby som si ho v klude precital, pretoze som zacal rozmyslat ze taketo nieco vyskusam – takze vdaka za clanok.

    Pri citani som ale narazil na nasledovnu vetu:

    Keď káva zovrie, špirálovým pohybom nalejte trochu horúcej vody na filter, aby sa celý premočil

    Predpokladam ze tam ma byt ked voda zovrie…. malickost, ale chvilu som sa zamyslel preco by som mal najrpv kavu uvarit a potom filtrovat…

    1. Tak toto mi uslo, ano, samozrejme ze voda a nie kava, opravim.

  9. Velmi pekne napisane. Ja osobne preferujem Aeropress prave pre jeho jednoduchost – nemam chut v kancelarii sa babrat s konvickami a predmyvat filtre (a cistenie je tiez velmi jednoduche). Na vikend je ale pekna v60 (alebo chemex) idealna.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *