Čo presne znamená maďarské kotyogó

Je celkom sranda, že až po X rokoch som prišiel nato, čo je vlastne maďarské kotyogó. Je to síce kópia talianskej moka kanvičky, ale nie tak celkom. Ukážem rozdiely.

Až doteraz som žil v predstave, že meno kotyogó dostal kávovar kvôli bublavému zvuku. Mýlil som sa. Maďarské kotyogó sa vyrába v nezmenenej podobe viac ako 50 rokov, ale oproti talianskemu originálu má o niečo zložitejšiu konštrukciu. A hlavne, aj iný zvuk.

Najväčšia sranda je, že jedno maďarské kotyogó som mal doteraz v zbierke a ani som o tom netušil. Až naša čitateľka, Gabika z Čiech, ma upozornila, že existuje takto upravený moka kávovar, poslala mi fotky a fakt. Maďarské kotyogó funguje trochu inak ako talianska moka.

Čo je maďarské kotyogó

Kotyogo

Tvar kotyoga je elegantný, vyzerá takmer ako karafa. Bakelitové rúčky sú úplná klasika, rokmi samozrejme praskajú. Kúsok, ktorý mám doma, už nemá polovicu čiernej rúčky. A ten zvyšok, čo zostal, má polepený lepiacou páskou. Čo mi vadí najviac, je horné veko. Vyzerá ako dorobené nakolene, nedolieha a ruší inak pekný tvar kávovaru. Toto kotyogó sa v Maďarsku ešte stále predáva, a čuduj sa svete, veko má také isté.

Detail na rúčku a odklápanie veka

Občas sa pri moka kávovaroch oplatí pozrieť sa po úplne iných tesneniach a v úplne iných obchodoch.

Jediná skutočná zmena oproti minulosti je poistný ventil. Dnes je vpredu ako pri Bialetti, staré stroje ho majú schované pri bajonetovom uzávere. Tým sme pri ďalšej rozdielnosti. Kotyogó má masívnejšie hliníkové steny ako moka a tiež bajonetový uzáver. Tesnenie je pomerne hrubé a to staré som musel zahodiť. Do Maďarska po nové nepocestujem, ale v Casa del Café sme to hackli. Totiž, tesnenia z Bialetti na to nepasovali. Poprosil som ich, či by mi neukázali silikónové tesnenia, ktoré používajú na espresso kávovary FrancisFrancis alebo laPavoni. Sedelo ako riť na šerbel, hrúbkou aj priemerom. Občas sa pri moka kávovaroch oplatí pozrieť sa po úplne iných tesneniach a v úplne iných obchodoch. Viackrát sa mi to vyplatilo.

Na môj vkus príliš veľa dielov

Spodné sitko

Vrchné sitko

Zaklapnuté vrchné sitko

Doma som staré kotyogó zbežne opláchol a mal som šťastie, že nebolo príliš zasvinené. Naplnil som vodu do spodnej nádobky po rysku, ktorá je vnútri. Potom sa založí lievik, doňho sa dá sitkový krúžok. Naplníte kávou a navrch opäť jeden sitkový krúžok. Čiže o jeden diel naviac oproti moka kávovaru.

Trčiaci hrot oceľového klinu a priesvitné silikónové tesnenie

V hornej nádobke je situácia zaujímavejšia. Tyčka, ktorou nateká von káva, sa dá odšróbovať. Z nej vypadne oceľový piest so zašpicateným koncom. V podstate zabraňuje pretekaniu kávy hore a povolí len ak je dostatočne silný tlak. Ale čo je zaujímavejšie, vydáva pri tom kovový klopkavý zvuk! A sme pri mene kotyogó. Viem si predstaviť, že túto upravu spravili Maďari pre dva dôvody. Akustické upozornenie, že káva sa už začala robiť a prístroj potrebuje pozornosť. Druhý dôvod je zvýšenie tlaku a lepšia extrakcia kávy – aj preto zosilnené steny kávovaru a masívny bajonetový uzáver. Vo vyčistenom kotyogu som najprv urobil pár káv na zabehnutie. Putovali do výlevky, kým som ochutnal výsledok.

A výsledok?

Najprv sa nič nedeje. Asi po piatich minútach sa ozve prvé klopanie a kávovar začne doslova prskať kávu. Prskanie postupne prejde v plynulejší tok, ale stále je to ešte trochu trhané. Klopanie sa občas ozýva aj potom, ako sa káva už dovarila.

Prská jak zježená mačka

Káva jak mazut

Káva z kotyoga je na prvý pohľad hustejšia ako z moka kávovaru. A bohužial zhorená. Možno som fajnový, ale zhorenú kávu zacítim na sto honov a z duše ju nemám rád. Kým v moka kávovare viem spraviť kávu, ktorá si zachová pomerne veľa chuťových odtienkov, táto káva chutila doslova ako zalievaná. Nepripadala mi extra silnejšia ako z moka. Zhodli sme sa na tom aj s mojou milovanou. Ona o tom niečo vie, má dve vlastné moka kanvičky a vytrvalo ignoruje akúkoľvek inak pripravenú kávu.

Inak, niečo podobné skúšali aj samotní Taliani. Bialetti spravil model Brikka. Tiež má v hornej nádobke špeciálny ventil, ktorý bráni vytekaniu kávy. Lenže tu je ventil vystlaný gumovým tesnením. Najprv vznikne podtlak, takže štupel sedí pevne. Ale potom sa situácia otočí, ventil v podstate vyrazí a všetka káva natečie na jednu šupu. Žiadne postupné natekanie. Ako vedľajší efekt – akože pena. Ale len pre tých, ktorí chcú mať silou mocou z moka kávovaru espresso. Aj po skúsenosti s kotyogom som dospel k záveru, že hackovať tesnenia áno, ale hackovať moku nie.

U mňa sklamanie. Tajne som dúfal, že výsledok bude lepší ako pri moka, vďaka vyššiemu tlaku. Zdá sa, že Bialetti to má nastavené presne a dokonale. Síce ma neupozorní, že začala natekať káva, ale za lepšiu kávu si tú chvíľu pri sporáku rád odstojím.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (5)

  1. my máme túto -alebo podobnú-kanvicu na kávu-elektrickú..žiadny problém…po uvarení ešte dáky čas udržiava kávu teplú…potom sama vypne…káva je chutná…zhorená chuť určite nie je..menej zaťažuje žalúdok ako klasická zalievaná..a chutí mi viac ako neska..

  2. Sranda, tak už viem, čo je tá modrá smaltovaná konvička po prastrýkovi. Videla som to aj v nejakom domácom vševedovi, ale nevolali myslím to nijak špeciálne, proste „jeden z typov prípravy kávy“, takže sa mi to vtedy príliš neobjasnilo.
    A ďakujem za odskúšanie, asi tesnenie na vlastné testy zháňať už ani nebudem, naviac máme verziu tipujem tak na pol litra a toľko kávy sa mi ničit nechce. Stačí nám french press a moka, ktorej aj tak asi budem hovoriť koťogó…:) Díky:)

    1. Aha, tak nič, máme ešte iné čudeso, zle som si zapamätala vnútornú konštrukciu…

  3. na opravu doporucujem sugru. nenormalne navykova vec. https://sugru.com/

    1. Sugru poznam, aj ked v podstate rovnaku sluzbu ti spravi aj sanitarny silikon v tube.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.