Ako variť kávu v moke

Práve moka kávovar umožnil širokým masám ľudí pripraviť si doma kávu „takmer ako v kaviarni“, ako to hlása aj známy slogan firmy Bialetti.

Prístroj sám o sebe je viac než jednoduchý, starostlivosť si vyžaduje len tesnenie a poistný ventil. Pri pravidelnom používaní vydrží tesnenie asi rok, s tým, že po pol roku ho obrátiš na druhú stranu. Pri ventiloch stačí pohýbať paličku uprostred (pri Bialetti), aby sa odstránila prípadná usadenia vodného kameňa. Čo sa týka umývania, na to postačí čistá voda. Saponáty, prípadne drátenka, by totiž poškodili povrch kávovaru, navyše by si zotrel usadeninu kávy, ktorá sa na moke časom vytvorí a zabraňuje kontaktu hliníka s nápojom.

Tak ako pri ostatných typoch kávovarov, mala by sa do neho používať filtrovaná voda. Doma môžeš použiť napríklad filtračnú kanvicu Brita.

Ideme pripravovať kávu

Moku rozober, do spodnej nádobky po rysku (ak nemá, potom to býva spodná hrana ventilu) nalej horúcu vodu. Toto je dôležité, pretože ak použiješ studenú, káva sa bude variť dlho a za ten čas chytí spálenú chuť. Preto treba čas prípravy skrátiť na najkratší možný čas. Spodnú nádobku nezabudni po naliatí horúcej vody chytať kuchynskou chňapkou, zohreje sa pekelne rýchlo a popálil by si sa.

Teraz môžeš nasadiť filter a naplniť ho kávou. Mala by byť pomletá trochu hrubšie ako na espresso. Ak je moka určená napríklad na 4 kávy, nemôžeš ju naplniť polovičnou dávkou vody a kávy a čakať, že spraví dve kávičky. Ak je raz moka dimenzovaná na konkrétny počet káv, potom ich aj toľko pripraví. Talianske rodiny majú preto viacero kávovarov rôznych veľkostí. Kávu neutláčaj lyžičkou, len ju voľne nasyp a očisti prstom kraje filtra a závit. Môžeš na to samozrejme aj kašlať, ale potom ti tesnenie vydrží dosť krátko. Po naplnení kávou našróbuj pevne hornú nádobku a s otvoreným vekom ju postav na plameň. Plameň by pritom nemal presahovať dno kávovaru.

Mnohým ľuďom sa páči moka kávovar, ale chýba im práve táto hustá pena, ktorá sa vytvorí na dobrom espresse.

Moka prípravaSleduj, kedy začne káva pretekať do hornej nádobky, stíš plameň. Keď je horná nádobka už spolovice plná, môžeš odstaviť a privrieť veko, prístroj dobehne už aj sám. Zo začiatku to bude zrejme pokus-omyl, ale rozhodne by si sa mal vyvarovať javu, za ktorý dostala moka svoje maďarské meno, teda divokému bublaniu na veľkom plameni. Aj v moka kávovare dokáže káva poriadne zhorieť, takže dávkovaniu plameňa a odstaveniu treba venovať trochu času a pozornosti.

To, čo vidíš na obrázku v skutočnosti nie je pravá crema ako na espresse, o malú chvíľu sa totiž stratí. Mnohým ľuďom sa páči moka kávovar, ale chýba im práve táto hustá pena, ktorá sa vytvorí na dobrom espresse. Moka nikdy takúto penu nespraví, pretože tlak v prístroji je oveľa menší ako v espresso kávovare. Moka a espresso sú skrátka dva rozdielne typy kávy, s tým sa treba zmieriť. Alternatívou je Brikka systém od Bialetti. Vyzerá a funguje podobne ako pískací poistný ventil na tlakovom hrnci. Vďaka nemu ti moka spraví peknú penu, nech sa aspoň oko poteší, keď už to nebude pravá crema.

Servírovanie je už na tebe, môžeš si vychutnať náprstok silnej kávičky, alebo do nej pridať lyžičku dohladka speneného mlieka a vytvoriť tak macchiato.

Fotoreportáž o moka kávovaroch najrôznejších tvarov už zajtra. Pozor, spojená so malou súťažou!

Ak chceš vidieť vidieť prípravu kávy v moka kávovare naživo, klikni na toto video.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (52)

  1. ulicnik24

    idem si ho teraz kupit ak na daco natrafim, obzeram daco co ma finacne nezrujnuje :-) Riadny kavovar kupim az neskor, dockam az tu rozoberies dake vyhody a nevyhody a spravis nejake recenzie :-)

  2. ktory model moka mas vyhliadnuty? a kde chces kupit?

  3. Hura!konecne po slovensky pisany blog pre gurmanov. Nie,ze by som nemala rada pana Cuketku, pani Florentynu a spol,ale je fajn,ze aj na Slovensku uz nieco klici:-)Zijem mimo Slovenska a tvoje clanky o kave na blogsme.sk som citala rada. Budem drzat palce, nech sa novej stranke dari.
    K teme. V nasej dvojclennej domacnosti postupne zdomacnili dva mokka kavovary zn. Bialetti. Oba hlinikove, s rozdielnym objemom. Mensi sluzi na rychlu rannu kavu. Vacsi -ked pride navsteva alebo na dlhe vikendove ranajkovanie. Hm, Britu nemame a obavam sa,ze na kvalite kavy je to poznat. Neviem ci sa tu domace filtrovacie systemy predavaju, ale asi musim intenzivnejsie patrat, inak vdaka vodnemu kamenu prideme nielen o chutnu kavu,ale aj o kavovar.

  4. ulicnik24

    specialne este ziadny, len ked nahodou daco zbadam v obchode tak mi idu oci z jamok vypadnut ako to podrazelo, dako som neuvazoval zeby tam mohli byt nejake rozdiely v konstrukcii a teraz zariadujeme byt tak postupne kupujeme nove veci tak aj tento moka kavovar mame v plane

  5. jasne. Ak mozem odporucit, tak Bialetti Moka Express – velkost 3. Dobre na dve trochu dlhsie kavicky. Do nerezu by som osobne asi nesiel, najskor kvolil chuti.

    mysacinka:
    predtym som rok varil z nefiltrovanej vody a prezil to kavovar aj ja, aj ked samozrejme, ten rozdiel sa da citit aj na inych riadoch, uz ich nemusim raz za pol roka naplnit octom a nechat ocistit od kamena. Voda u nas sa velmi usadza a je strasne tvrda. Dalsi bonus kanvice bol, ze nemusim vlacit z obchodu prirodne vody, lebo v podstate pijem len tie, takze nakoniec aj usetrim. No hotove perpetum mobile ;-) hehe

  6. Prvý takýto kávovar sme dostali od talianskej frajerky nášho prvorodeného, teda skôr od jej rodičov a dievča sa hrozne hanbilo, že nám to poslali. Doteraz úspešne používame. Druhý som si kúpila v Nemecku – väčší, ale nejako prepúšťa veľmi málo vody, teda takmer tretina ostane v dolnej nádobe. Nevieš prečo?

  7. napada mi toto: upchaty filter (sitko na kavu), utlacena kava alebo prilis najemno namleta kava. Myslim, ze C je spravne. Ak rovnaku hrubku pouzivate do malej moky aj do velkej, tak v malej musi prekonat asi mensi odpor v podobe kavy, ako v tom velkom. A tlak bude furt len dve atmosfery, jak v malom, tak aj velkom. Tipujem, ze asi toto. Skus nahrubsie pomlet a uvidis.

  8. ulicnik24

    Viktor, kde by som mohol ten kavovar vidiet na zivo?
    V Bratislave

  9. ulicnik24

    pocuvaj, vidim kavovar Ariete co obdivujeme, myslis ze je dobry?
    http://www.svetkavy.sk/?idp=402

  10. ci je dobry uprimne netusim, akurat podla dizajnu sa mi to zda trochu opajcovany FrancisFrancis – konkretne tento http://www.illyusa.com/AB1666000/webpage.cfm?WebPage_ID=306 . Najlepsie info o kavovare ti da asi majitel obchodu, pan Ondrejkovic.
    Za tu cenu, ktoru sa predava, by som si ale zrejme kupil radsej Saeco Via Venezia, pripadne setril dalej na ten FrancisFrancis, ale holt, kazdemu sa lubi nieco ine, tu tazko radit. Ja som skor konzervativny a isiel by som do znacky, ktora ma kavovu historiu, napriklad Gaggia, Saeco, Francis, LaPavoni atd.

  11. jaroslav

    viktor nemas ten katalog alebo nevies kde ho možem zohnat jaroslav

  12. Sice trosku neskoro, ale budem dufat, ze mas nastavenu notifikaciu prispevkov. :-) Mam doma Bialetti na dve salky, sice nerezove, ale aj tak uplna parada. No a teraz si chcem zaobstarat nieco podobne do prace. Problem je asi jasny – sporak tam nemame a platnicku tam trepat tiez nechcem. Takze by som rad kupil tu elektricku verziu. Aky mas na nu nazor? Moze to byt v pohode, alebo na tom bude nieco zle?

  13. nepotesim ta

    po elektrickej moke pasem uz dlhsie, chcel som taku kupit zene do prace. Problem je ale ten, ze oba modely (jeden ma taku tanierovitu zakladnu, druhy model ma priamo kabel z moka kavovaru) sa prestali vyrabat/dovazat – pretoze s nimi bolo viacero technickych komplikacii. Takze neostava nic ine, ako si kupit tu najmensiu moznu jednoplatnicku a varit tak… :-(

  14. S odbornikom sa sice hadat nebudem, ale elektricku som na sto pro videl v Auparku v tom obchodisku specializovanom na kavu (Casa Del Cafe alebo tak nejak). A ked ani tam nebude, tak este stale nie je problem ich kupit cez net. Aj priamo na http://www.bialetti.it ich stale ponukaju. Mozme sa zlozit na postovne, ak by si chcel. ;-) BTW Za predpokladu, ze sa daju zohnat, by si odporucal ktoru – priamo kabel alebo zakladna? Diky moc.

  15. zdravim, v Casa (ale tej na Dunajskej) som bol akurat dnes a debatovali sme o tom kavovare, problem je trochu aj v tom, ze ludia umyvali tie spodne nadobky, a potom ked ich dali na tu zakladnu, tak to samozrejme vyskratovalo a zhorelo. Je to, ako keby niekto oplachol rychlovarnu kanvicu a nasledne ju chcel pouzit. V tych kontaktoch voda nestihne uschnut a bum, je problem. Pri tej konvici priamo-kabel bol ale tusim problem prave napojenia toho kabla a samotnej kanvice. Takze asi by som isiel do tej zakladne.

    Takze sa zda, ze nie je vsetko uplne zle s Bialetti, niekedy je problem aj mimo pristroja ;-) Na postovne by som sa rad zlozil, ale o par dni sa chystam na vacsi vylet, tak skrblim peniaze… Potom zreferuj, ked dostanes. Drzim palce.

  16. No, ja este pockam na oktobrovu vyplatu a asi do toho pojdem. A rozhodne nebudem umyvat zakladnu, ani spodok konvice. Potom poreferujem. :-)

  17. Ahoj
    chcel by som poprosit o radu chcem si kupit moka kavovar a mam vyhliadnute
    bialetty easy mokka v elektrickom prevedeni
    je to podla vas dobry stroj dakujem

  18. prepacte ale nasiel som prispevok vyssie
    tak moja otazka je uz bezpredmatna

  19. nemusi to byt zle, ale trochu ma odradza to udrziavanie teploty napoja… to mi silno pripomina tie velke americke kanvice vsepritomnej prekvapkavanej. Udrzovat kavu teplu skratka nie je dobry napad…

  20. Hm, no za tu cenu uz je Bialetti ELETTRIKA ;)

  21. Ahoj chcem sa spytat kupili sme kovovar Bialetti Brikka so spenovacim ventilon len mame problem ze ten ventil tam nevieme nasrobovat pretoze pozostava z dvoch srobovacich casti a ta spodna je nejako narazena na tom kuzeli (dize cez ktrou ide voda hore) otazka znie ci je v tom nejaky patent ako ho vytiahnut hore alebo treba pouzit silu, vopred dakujem za odpoved

  22. ahoj, viem presne co myslis. „Patent“ na to nie je, osobne by som na to asi nesiel hasakom, ale skor jedlym olejom. Ono, v podstate kava sama o sebe obsahuje oleje, hliniku tym tiez neublizis, a ked to potom preplachnes horucou vodou, tak sa ho zrejme aj celkom uspesne zbavis (mozno budes musiet maximalne vyliat prvych par kav…) Ak olej, tak staci par kvapiek, nechat chvilu posobit, a potom skusit jemnym kyvavym pohybom rukou vytiahnut ten kruh smerom hore.
    Nechavam na tvoje zvazenie, daj vediet, co bolo uspesnejsie. Len zo zvedavosti: to ste tak kupili? Ten ventil bol rozmontovany?

  23. nakoniec sa to padarilo bez mazana silnejsi clen rodiny to vytiahol v pohode teda hruba sila, ano dodava sa v rozmontovanom stave.

  24. to som rad, ze to dobre dopadlo. Mame Brikku vo firme, ale uz som si nepamatal, ci bol ventil zlozeny alebo rozobraty. Dobre, ze si napisal, mozno sa aj ini stretnu s podobnym problemom. Este tip: brikka ma trochu ine tesnenie, ako ostatne moka kavovary, takze tesnenia z inych nebudu fungovat.

    nech dobre sluzi!

  25. Ja mam brikku tiez, ale bola zmontovana cela ako je, aj tesnenia boli zalozene. Sranda.

  26. […] naše videá. Po dlhšom čase prinášame jedno nové. Téma je stará a už som o nej písal veľakrát. Stále sa však nájdu ľudia, ktorí sa ma pýtajú, ako variť správne kávu v koťogu, […]

  27. tichybob

    ahoj,

    mam nerezovy moka kavovar bialetti musa na 2 kavy. doma mame ale iba sklokeramicku dosku. kavu v nom varim uz nejaku dobu a nemam pocit, ze by nechutila dobre. napriek tomu by som sa chcel opytat, ci to vyzaduje nejaky specialny postup.

  28. samozrejme, da sa uvarit aj na elektrike, aj na sklokeramike. Stale vsak plati jedno – varit pomaly a nenechat prevriet. Alternativne pozri cele video (princip bude rovnaky, akurat si ho aplikuj na seba) – link je v komentari nad tebou.

  29. tichybob

    video som videl, len s tou regulaciou tepla je to samozrejme ine. ale budem usilovne trenovat! :)

  30. inak sa to ani neda, kazdy si to musi usledovat sam :)
    Minule som varil moku na starom sporhelte na tuhe palivo. Taky ten murovany s velkou kovovou platnou navrchu. Tiez to islo.

  31. ahoj, aku „komercnu“ kavu by si doporucil do kotoga? Ja som si dnes kupil illy ale je to skor na espresso, specialne na moka nemali. Casom si kupim aj mlyncek na kavu ale zatial musim kupovat pomletu.
    Miro Ba

    1. Tazko povedat. Treba vyskusat a „prepit“ sa k tomu, co bude chutit. Moja milovana napriklad neda dopustit na popradsku… ;-)

    2. ja, tym, ze nemam mlyncek (a realne ani cas na to, aby som si pre kazdu salku kavu mlel), ti mozem poradit. kupujem mlete kavy z „lepsich“ produktovych radov v retazcoch. chutia mi kavy tesco finest, aj carrefour, dobre ma aj albert. viem, ze to znie na prvy pohlad podozrivo, ale kavy tesco finest a carrefour su naozaj dobre. osobne preferujem latinskoamericke kavy, s tesco finest guatemala ci columbia alebo carrefour brazil urcite nesliapnes vedla.

  32. chlapci diky za odpovede, vyskusam

  33. Ahojte,
    stava sa aj Vam, ze ked spravite kavu v moka tak Vam do nadoby na kavu nevyjde cela voda ale trochu ostane aj v spodnej nadobe? Je to normalne?
    Miro

    1. Ano, stava. Mozno si mal prilis slaby plamen, prilis skoro odstavil zo sporaka alebo nahodou mal utlacenu kavu v sitku. Inak nic tragické, akurát vypiješ menej kávy… ;-)

  34. no ja davam tak aby mi nepresiahol ohen okraje kotoga, ked zacne vytekat kava tak to uplne stisim a ked je to tak do polky tak odstavim a necham dojst…ale vzdy mi tam trosku vody ostane…kavu neutlacam vobec…nemoze to byt tym ze mam kavu na espreso, cize je pomleta jemnejsie?

  35. Len tak medzi recou, tieto kavovary vyraba aj Tescoma. Uz som mal temer kupeny Bialetti, ked som nahodou nadabil na kopiu od Tescomy; volaju to Paloma a vyrabaju to v styroch alebo piatich velkostiach. Cenovo to vychadzalo na tretinu oproti originalu, tak preco to neskusit. Pokazit tam snad nie je co. A aj tak sa to pravdepodobne vyraba v jednej fabrike v Cine :)

  36. Je jav kyslej chute kávy z Moka kávovaru javom spálenia kávy?

    1. Ak by bola spalena, tak je skor horka ako kysla. Kysla moze byt ak su zrna prazene svetlejsie.

  37. V článku sa spomína, že plameň by nemal presahovať dno kávovaru…čo ale v prípade, že som odkázaný na dvojplatničku?

    1. V tom pripade treba pouzit tu mensiu a moku postavit na kraj, tak aby rucka bola mimo platne. Robil som to tak teraz na dovolenke. Platnicku na najvyssi stupen. Ked zacala natekat kava, tak som platnicku vypol a asi v polovici natekania zobral zo sporaka, krasne dobehla. Pri tomto sposobe treba ale kavovar trochu viac strazit ako pri plyne, inak je to bez problemov.

  38. Zaujíma ma, či umývate moka kávovar tak že vyberiete aj tesnenie a sitko a tie umyjete zvlášť alebo to necháte namontované ako to je a umyjete len tie dve nádoby ako sú.

    1. Som lenivy, takze obycajne umyjem len tie dve nadoby ako su a raz za tyzden dva vyberiem aj sitko s tesnenim a oplachnem aj to ;-)

  39. Ahoj. Túto stránku som objavila až dnes. Som kávičkár začiatočník, mám zdedený kávovar, z roku pána 1967? Vymenené tesnenia, ako nový, kávu vypúšťa takým piestikom priamo do šálky a je na elektrinu. Káva je super, len sa mi niekedy stane, že mi do šálky pod tlakom natečie aj kávový grunt. Kde prosím robím chybu?
    Ďakujem za odpoveď. :)

    1. Ahoj Sona, pomohla by fotka, ale takto zfleku by som povedal, ze kava bola prilis najemno pomleta. Aj do moka kavovaru ide skor hrubsie mleta kava, urcite nie mletie ako na espresso. Tipujem, ze stroj ma asi vacsie dierky na sitku, takze cast gruntu skratka pod tlakom pretlaci.

  40. Ďakujem za odpoveď. Myslíš, že ak by som do sitka vložila vystrihnutý krúžok z kávového filtra, tak by to káve nejako uškodilo? Zamedzila by som zrnká, len som si nie istá, či by to neovplyvnilo chuť výslednej kávy. V klasickom kávovare mi káva nechutila práve preto, lebo som cítila vyvarený papier. (možno moja fanta). A na grunt môj žalúdok nereaguje najlepšie…

    1. Ano, je to v podstate to iste ako moka, len to ma iny tvar a na hotovu kavu nema vlastny zasobnik, len ju vypusta inde. Co sa papiera tyka, moze ho byt citit, fanta to nie je. Na druhej strane, tie pristroje funguju len za pomerne presnych podmienok. Neviem, co by spravil tlak, keby to clovek utesnil este papierovym filtrom. Ono to vyvinie len nejake 2 bary a bojim sa, ze by to nepretlacilo. Tym padom by kava „zhorela“ a chutila ako prilis horka. Takze do pristroja by som papier urcite nedaval.

      Naozaj by som skusil najprv hrubsie mletie. A ak vadi akykolvek grunt, potom dat ten filter skor na salku, kam nateka uvarena kava. Moka je skratka „hustejsia kava“. Ak sa dodatocne prefiltruje, moze stratit trochu smrnc a chutit vodovo. Treba skusit, potom zreferujte.

  41. Obrázok so, našla na nete, je to ten v strede, vyrobený v Maďarsku.
    http://www.mrgoulash.com/wp-content/uploads/2012/07/hungarian-coffe-machines.jpg

  42. Ja som doteraz najlepsi vysledok dosiahol s pouzitim kvalitnej zrnkovej kavy, hrubsie pomletej a s horucou vodou, nie studenou. Kava sa tak neprepali. A odporucam stredny plamen, nie uplne nizky. Dobre instruktazne video je toto: http://vimeo.com/2905947

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.