Kam na jedlo a kávu v Českom Krumlove a okolí

Po cestopisnom článku o tomto meste je tu sľúbený report z miestnej gastronómie. Napríklad kde sme sa dobre najedli a kde sme vrátili kávu.

Ešte pred návštevou Krumlova som si preklepol pár podnikov cez scuk.cz. Informácii bolo málo, tak sme nakoniec išli väčšinou len podľa nosa. Mali sme šťastie hneď v prvom podniku.

Hospoda 99

Hostel 99

Keď sme hľadali miesto na obed, pri Budějovickej bráne sme natrafili na hostel s reštauráciou. Vonku mali lístok s ponukou, väčšinou tex-mex, burgery s hranolkami a pár vege jedál. Vnútri bolo málo miesta pre kočík, tak sme napriek zime zostali ako jediní hostia na vonakjšej terase. Po chvíli sa zjavila čašníčka, priniesla jedálne aj vankúše na lavice. Krátko nato sa objavil čašník, aby zobral našu objednávku. Milovaná si dala papardele s hubami, kuracím a smotanovou omáčkou (125 Kč), ja som si vybral bylinkovú polentu s grilovanou zeleninou (105 Kč) a polotmavého čapovaného Bernarda (30 Kč). Čašník sa o chvíľu vrátil, aby sa uistil, či si správne zapamätal našu objednávku a za svoju otázku sa nezabudol ospravedlniť. Lepšie je sa opýtať, ako domrviť aj relatívne jednoduchú objednávku.

Polenta s grilovanou zeleninou

Papardelle s hubami a kuracím

Jedlo prišlo na stôl v peknom porceláne a bolo prekvapením. Kuracie na cestovinách bolo mäkké, žiadne natvrdo ugrilované kocky. Prakticky im nebolo čo vytknúť. Ešte lepšie na tom bola moja polenta. Zelenina bola urgilovaná akurát, toto vegetariánske jedlo hýrilo farbami, bolo jednoduché, ale zároveň plnotučné čo sa chuti týka. Korunu tomu celému dalo vydarené polotmavé pivo a slušný servis.

www.hostel99.cz

Laibon

Laibon

Tento podnik je spojený s čajovňou a je orientovaný na vegetariánske jedlá. Keď ním prejdete, dostanete sa na vonkajšiu terasu hneď na brehu Vltavy. Sú tu jednoduché drevené stoly a lavice. Servis je patrične nezávislácky, takže vás obslúžia s dredmi a v kraťasoch. Objednali sme si dhal (125 Kč) a sabdži (129 Kč). Plus si milovaná vypýtala do pollitráku čistú vodu. Chalan sa bez problému ponúkol, že prinesie rovno džbán.

Vonkajšia terasa reštaurácie Laibon

Obe jedlá sa na stole ocitli pomerne rýchlo a nápadne sa na seba podobali. Po ochutnaní veľké sklamanie, nebolo v ňom cítiť ani korenie ani iný náznak chuti, aké sa od indického jedla očakáva. Nezachránila to ani tá malá lyžička pikantnej pasty navrchu. Skrátka bola to len rozvarená šošovica.

Menu v Laibon

www.laibon.cz

Reštaurácia pivovaru Eggenberg

Reštaurácia v pivovare Eggenberg

Má dva vchody. Jeden je vpredu cez schody a chodbu, vedľa je malá krčma a predaj piva. Druhý je nenápadný zozadu, vedie na vonkajšiu terasu. Počas našej návštevy bol podnik takmer prázdny, až neskôr prišla partia španielskych turistov.

Pivovarská reštaurácia

Pivovarská reštaurácia

Slušný čašník promtne zobral našu objednávku. Milovaná si vybrala omeletu so šampiňónmi a zemiakmi (70 Kč), ja som sa rozhodol pre hotovku – zemiakové knedle plnené údeným s kyslou kapustou (98 Kč). K tomu bez váhania ich tmavé aj nealko pivo.

O omelete sa toho veľa nedá povedať, bola len trochu presolená, inak nič extra. Zato knedlíky boli vcelku chutné aj pekne naaranžované na tanieri. Tmavé pivo ich spláchlo s nevídanou radosťou, zato svetlé nealko pivo bolo na náš vkus až príliš horké.

Zemiakové knedlíky plnené údeným s kapustou

Sviečková na smotane v pivovare Eggenberg

Omeleta v pivovare Eggenberg

Tmavý ležiak Eggenberg

Pri ďalšej návšteve som si nevedel pomôcť, opäť knedlíky, ale milovaná si vybrala sviečkovú na smotane (98 Kč). Knedľa postaršia, mäso mäkké a v poriadku, ale omáčka mi prišla prášková. Mala lesklú kožičku ako od múky a chutila po umeline.

www.eggenberg.cz
http://www.natanieri.sk/kde-sa-pivo-vari/ (článok o pivovare od Zuzany z natanieri.sk)

Deli 99

Deli 99

Je to v podstate sesterský podnik Hospody 99, nájdete ho cez ulicu. Prakticky kaviareň, ale robia aj zapekané sendviče a majú vlastné koláče. Káva je od La Boheme Café.

Sadli sme si na ich vonkajšiu terasu, čo je vlastne dvor susediaci s kaviarňou. Je bez servisu, takže je treba si ísť objednať. Dali sme si dve espressá (každé 30 Kč) a banánový chlieb (20 Kč). Čašníčka prisľúbila, že nám objednávku prinesie.

Espresso a banánový chlieb v Deli 99

Netrvalo dlho a na stole sme mali dve kávy a k nim koláč. Espresso bolo v poriadku, v podstate asi najlepšia káva, akú sme za celý čas v Krumlove pili. Podávali k nej pohár vody, mliečko bolo napenené v malom kalíšku, k tomu aj kúsok balenej tmavej čokolády Valrhona. Banánový chlieb bol chutný, s kúskami orechov. Podľa nálepky na obale mal zrejme veľmi podobný recept ako ten čo používam. Aj keď, koláč vyzeral tak trochu nedopečený alebo príliš rozmočený. Na chuti mu to však neubralo.

KZaujímavé ospravedlnenie zlej kávy pred podnikomeď spomínam kvalitu kávy, za drahšie peniaze sme v starom meste videli zhorenú Lavazzu aj Hausbrandt. Jedna kaviareň sa nehanbila na svoju tabuľu kriedou napísať hlášku: Nehaňte naši kávu, i vy budete jednou studení a slabí. Vtipné to bolo, ale do podniku nás to určite nenalákalo.

www.hostel99.cz/deli-99/

Loděnice Lipno

Loděnica Lipno

Prekvapenie dňa. Dali sme si nočky so špenátom, kuracím a smotanovou omáčkou. Toto jedlo naozaj vyzeralo, že drobné halušky si spravili sami. Mäso bolo mäkké a omáčke nechýbala príjemná dochuť cesnaku a špenát bol listový. Jednoduché jedlo, ale naozaj vydarené. Káva je Hausbrandt a nebola dobrá.

http://lodenicelipno.cz/restaurace-lodenice-lipno/

Kaviareň v kapitanáte Lipno

Sem sme si sadli v posledný deň, tesne pred odchodom. Ako posledná rozlúčka s dovolenkou a posilnenie na cestu. Káva bola Piaza d’Oro. Na stôl mi prišla jedna veľká čierna diera, po creme ani náznak. S úsmevom som ju išiel vrátiť, čašníčka sa mi ospravedlnila, ale zároveň sa vyhovorila, že jej to tak skrátka tečie.

S podobnou výhovorkou mi priniesla druhú kávu, takmer rovnakú. Bolo mi jasné, že tamper ani nevidela, nehovoriac o správnom nastavení mlynčeka. Káva bola jednoducho slabá. Na môj slušný pokus poradiť s prípravou reagovala síce úsmevom, ale v podstate ignoráciou. Čiže výhľad pekný, ale kávu si tu nedávajte.

www.lipnoservis.cz/pristav-marina-lipno/

Ostatná gastronómia

Musím doplniť, že sme sa nestretli so žiadnym smradľavým podnikom. Žiaden zhorený olej ani nič podobné. Rovnako dobre dopadla obsluha, väčšinou usmievavá a ochotná.

Mám tu ešte pár fotiek. Mnohé podniky mali svoje terasy popri rieke. Je to príjemné sedenie, keď je vonku horúco.

Vonkajšie terasy podnikov

V rámci Slavnosti pětilisté růže sme našli aj pás stánkov s jedlom. V jednom grilovali klobásky, robili aj zemiakové placky. Ďalší stánok zasa ponúkal francúzske plesňové sušené klobásy.

Gril v rámci Slavností pětilisté růže

Stánok s rýchlym občerstvením

Výber francúzskych salám

K tomu treba prirátať všadeprítomné pivo, napríklad nefiltrovaný Staropramen po túre na vrch Kleť.

Nefiltrovaný Staropramen

A večerný dezert na balkóne, v podobe Tyžského syra od Madety, s pohárom červeného vína.

Tylžský sýr od Madeta

Boli ste v Krumlove? Kde ste sa dobre najedli? Napíšte do komentárov pod článkom.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (7)

  1. Tak my jsme se, vzhledem k tomu, že jsme s sebou měli i mou 81 letou babičku, která si potrpí na vyzdobené prostory, čistotu a etiketu jako takovou a co hlavně – prakticky v žádné restauraci není spokojena, jelikož sama je naprosto brilantní kuchařka zvyklá na poctivou a tradiční kuchyni (no, toto ja robím lepšie, keby som to ja varila doma..:))) jeden den odhodlali a vydali se na oběd do Růže. A musím říct, že nezklamala. Polévka, svíčková, knedlíky, dezert… nikde žádné větší nedostatky, a srovnáváno s ostatními podniky je to určitě nadprůměr. Jen na kávu jsem si netroufla, byli jsme na pivu a vínu :)
    Divím se, že jste nezavítali do krčmyU Dwau Maryí, měla jsem pocit, že o té jsem slyšela od lidí kolem skoro nejvíc. Koncept je to určitě zajímavý, česká kuchyně z tradičních surovin (jáhly, pohanka, různé kaše…), mně osobně se líbilo moc, už jen kvůli té atmosféře (dřevěné stoly, svíce…), prostě něco jiného než obvyklá klasika „plátek na stokrát“. Jen naše babi z toho měla skoro smrt. Oprvadu. (také špinavé drevené lavice…a pozri, na tie príbory…pre kristove husle, ja to tu neprežijem“ – babička je opravdu náročný návštěvník restaurací, také právě proto jsme si ji šli další den „udobřit“ do Růže:)) A všichni kolem mě byli též spokojení.
    Z minulé návštěvy Krumlova si Laibon také pamatuji a také si pamatuji docela zklamání. Jídla teda obrovská kopa, ale jedno jak druhé a chuťově…děsná nuda.
    A určitě bych ještě zašla do Šatlavy, či tak nějak se ta „restaurace“ jmenovala…každopádně tam vařila cikánská tlupa, chodilo se tam na kolena a podobná jídla(i pečená selátka…), uvnitř otevřený oheň, šero a vysloveně „surový“ vzhled. Ale myslím to pozitivně, někdy taková změna neuškodí, hodí se to ke konceptu (každopádně i tento podnik si pamatuji z minulé návštěvy, letos bychom tím babičku dozajista dorazili:)
    Ještě k pivovarské hospodě – o té si pamatuji, že nás nijak extra nenadchla, asi právě naopak, docela zklamání, na druhou stranu se mi vybavuje pozitivní zážitek, když jsme zjistili, že u řeky grilují, a že tako nabízejí čerstvé ryby na grilu a kupodivu, na to, že to byl takový „fast food“, to bylo překvapivě dobré.
    jnak díky za článek, apsoň už vím, kde kafe nee:)

    1. Dik za obsiahle doplnenie. U Dwau Maryi som zvazoval, ale my sme mali tiez narocneho stravnika, len na opacnom konci zivota – cize rocne babo. Ulakomili sme sa na vege v Laibone, ale jak vidim, tak sme radsej mali risknut tie Maryie ;-)

      Tie ryby pri rieke som si vsimol, ale nebol cas ich ochutnat, lebo nam cestu skrizil uchyl v krikoch, no nebudem to dalej rozmazavat…

  2. Michaela

    My sme boli v Krumlove na takej malej svadobnej ceste. Z jedla sme boli velmi sklamani. Najhorsie to bolo v restauracii Bolero, kde nam priniesli sackovu polievku!!!! Prvykrat som vratila jedlo v restauracii. Druhy chod bol lepsi ale nie o vela. Podobne sme dopadli v restauracii u Matysa (Matesa?) kde sme mali „svieckovu“, zase o nicom. Najviac nam chutilo v malych hospodach,ale to boli len chutovky. Mesto je krasne, ale restauracie boli otrasne, neboli sme vo vsetkych samozrejme:) inak zabavne je, ze mame podobne kroky, tiez sme boli v sobotu na parancoch a rozmyslala som nad tym cecenskym chlebom:)

    1. S jedlom je to niekedy tazko. Nieco som si zistoval este pred cestou, ale tiez som sa opytal nasej domacej, kam sa ist dobre najest. Na pocudovanie, moc nam poradit nevedela. Par adries, ale necitim som z toho, ze by za niektory z tych podnikov tuzila dat ruku do ohna. Tak sme isli vacsinou za nosom alebo len podla toho, aky mal nas krpec aktualne spankovy rezim ;-)

  3. Co ten slubeny recept na cuketovy kolac? Cuketova sezona vrcholi:) dakujem

    1. Bude, ak nie dnes, tak zajtra rano.

  4. Janka U.

    My sme boli ubytovaní na námestí v penzione Slunce a skúšali sme tiež všeličo, káva strašná všade, Laiban vyslovene zlý a predražený. Až posledný deň sme skúsili Šatlavu, ktorá je priamo pod penzionom a všetko bolo skvelé a navioac nás obslúžili aj keď už mali zatvárať kuchyňu a mali veľa objednávok. Čašníčka sa šla opýtať kuchára či ešte urobí niečo pre nás a našťastie urobil. No, na návštevu s malým kepčekom to moc nie je. My sme sedeli v časti prerobenej z chlievu, pri stene kamenný válov, no má to atmosféru, ale musí na to byť človek pripravený. Ale hodnotím to kladne, hlavne jedlo výborné.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.