Medvedí cesnak, pesto, žihlava a polievka…

Že je sezóna medvedieho cesnaku už určite viete. Aj že začala o niečo skôr ako obyčajne. Tak k nemu prihoďte mladú žihlavu a máte statočný základ napríklad na polievku.

Slušná zásoba medvedieho cesnaku

Babky na rýnku aktuálne predávajú tučnú viazaničku medvedieho cesnaku za 50 centov. Na juhu už ale ide do kvetu, tak si treba švihnúť. Prípadne mu nájsť stabilné miesto doma. My sme ho zasadili na dvore, v polotieni a pri vodovodnej točke. Hádam sa ujme.

Čo s medvedím cesnakom?

Samé klasické veci. Napríklad posekať a nasypať na čerstvé pečivo natreté maslom. Krátku chvíľu by sa mohlo zdať, že lepšie od tohoto sa nedá vymyslieť, ale chvalabohu dá.

Napríklad upravené pesto. Nahradíte bazalku medvedím cesnakom, dáte zvyšok surovín a máte naozaj aromatickú pastu. Išiel som najjednoduchšou možnou cestou. Rozmixoval som listy medvedieho cesnaku bez stoniek so slnečnicovými semenami, vlašskými orechami, olejom a trochou soli. Vybavené. Akurát počítajte s tým, že cesnakové pesto bude pomerne ťažké na trávenie. Takže rýchle cestoviny na večeru sa môžu razom zmeniť na boj o skrotenie žalúdka. Viem to, pretože tento článok píšem v pauze takéhoto boja…

Stonky som odrezal preto, lebo sa natočili na mixér a skoro ho zadrhli. Možno budete mať lepší mixér alebo menej húževnatý cesnak.

Ak vás bude svrbieť ruka, pridať do polievky nejaký prášok alebo iné dochucovadlo, dobre si po nej capnite varechou.

"Pesto" z medvedieho cesnaku

Mladá žihlava je v polievke zázrak

Suroviny

– 4 veľké zemiaky
– 2 menšie mrkvy
– pár rastliniek žihlavy
– cca 10 listov medvedieho cesnaku
– 1 PL masla
– soľ a čierne korenie
– cca 2l vody
– na dochutenie kysla smotana

K ďalšiemu receptu ma naviedla Heňa Peškovičová. Na svoj blog dala mimoriadne jednoduchý, ale účinný recept na jarnú polievku. Keď ochutnáte, pochopíte, že je to kompliment a nie urážka. A ak vás náhodou bude svrbieť ruka, pridať do polievky nejaký prášok alebo iné dochucovadlo, dobre si po nej capnite varechou. Táto polievka má chuti až-až!

Pokrájajte na menšie kocky zemiaky a mrkvu. V hrnci ich na roztopenom masle krátko orestujte, zajejte vodou, pridajte soľ a nechajte variť. Medzitým si nechajte zovrieť vodu a zalejte ňou mladú žihlavu. Po chvíľke vyberte, nasekajte a prihoďte do polievky.

Chuť dá polievke maslo ale aj fakt, že v polievke vyvaríte zemiaky, ktoré krásne pustia škrob. Svoje spraví aj orestovaná mrkva. Samozrejme, musíte mať chutné zemiaky, použil som prílohové B-éčka. Zvyšok doplní žihlava s medvedím cesnakom.

Polievka so žihlavy a medvedieho cesnaku

Polievku varte, kým nie je zelenina hotová. Odstavte z plameňa a nechajte chvíľu vychladnúť. Až potom pridajte listy medvedieho cesnaku. Tyčovým alebo iným mixérom rozmixujte na hladkú masu a podávajte s opečenou bagetou. Kto chce, aj s lyžicou kyslej smotany. Množstvá sú orientačné, upravte si ich podľa svojej chute. Zemiaky sú základ, ale mrkvu môžete nahradiť/doplniť batatami, zelerom alebo špenátom.

Zvyšok zásoby medvedieho cesnaku som nechal zamraziť na horšie časy. Mimochodom, kto-vie ako by vyzerala krémová francúzska cesnaková polievka vo verzii s medvedím cesnakom… Odváži sa niekto skúsiť? A čo robíte s medvedím cesnakom vy?

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (12)

  1. nič moc, akurát sme dojedli nátierku z nasekaného medvedieho cesnaku a zbytku mascarpone + trochu soli a čierneho korenia, ale hlavne veľa toho cesnaku… čerstvý chlebík a reďkovka. mňam. pôjdeme zasa nazbierať a skúsila by som tú polievku.

    PS: hľadala som recept na ten chlieb, čo si piekol v Emilovi – neuverejníš ho, prosím Ťa? rada by som skúsila nejaký chlieb upiecť a na webe je toľko receptov kadejakých, že neviem čo.

  2. Ahoj v Alsasku sme jedli nátierku z medvedieho cesnaku. Bolo to niečo na spôsob pesta – na jemno nasekané listy s olivovým olejom, soľou a štipkou zázvoru. Domáca pani to podávala na kúskoch tmavého chleba.

  3. dala som ho do quiche. nic iba syr, medvedak a vajicko na spojenie, navrch ceri paradajky napolovice, aby sa pekne dosladka upiekli.

  4. Viktor, ked prisli tie obtiaze so zaludkom po cestovinach s pestom, opytam sa, jedol si v ten den aj nieco ine s medvedim cesnakom? Na medvedi cesnak treba ist opatrne, staci jedna cesnakova zalezitost denne, je to predsa len stale iba bylinka a s bylinkami treba opatrne ;)
    A zihlava super napad, na zahrade sa jej dari, tento vikend sa do nej asi uz pustim a minimalne nejaku polievoku uvarim ;)

    1. Praveze nejedol. Ale toho pesta asi bolo nadmieru ;-)

  5. Ivan Rybar

    Ja som skúšal dávnejšie recept, ktorý robil Jamie Oliver, ale v pôvodnom nebol medvedí cesnak a ešte niečo som zmenil a mne to chutilo.Ten recept boli špagety s rukola. Do panvice sa dá rozohriať olivový olej pridajú sa ančovičky, čili paprička (podľa chuti), cesnak, citrónová kôra a šťava. Pridá sa rukola a nastrúhaný parmezán. Nakoniec na rukolu uvarené špagety. Na tanieri ozdobte čerstvou rukolou a parmezánom. To bol pôvodný recept zhruba ako si ho pamätám. Vzhľadom na to že som mal pôvodne problém s rukolou (iný príbeh) tak som tú čo sa pridáva do panvice nahradil mladými žihľavovými listami a tu čerstvú na tanier medvedím cesnakom. Mne to chutilo viac ako s tou rukolou a odvtedy hu v tomto recepte už nepoužívam. Ak niekto skúsi zaujímalo by ma či chutilo, alebo nie. Na pravosť pôvodného receptu nedávam záruku.

  6. Radoslav

    Neviete niekto, či medvedí cesnak rastie aj na Žitnom ostrove?
    Ďakujem.

    1. CoolKoon

      Ano, na 100%. A nielen na Zitnom ostrove, ale aj v BA.

  7. nedavno som robila z medvedieho cesnaku pesto. Zaujimave, trosku „surovsie“ ako klasicke, ale v primeranom mnozstve potesilo.

  8. Uz po sezone – ale az teraz som to tu nasla.. Ja robim vzdy – okrem tychto klasickych veci aj kremovu cesnakovu polievku.. V troche vody povarim jednu nakrajanu cibulu a jeden-dva na platky alebo male kocky nakrajane zemiaky(podla velkosti). Velku hrst (asi 200 g) nakrajanych listov prelejem vriacou vodou a asi na 5 minut pridam k uz uvarenej variacej sa cibuli a zemiaku. Pridam trochu petrzlenovej vnate, soli a muskatoveho orechu a pomixujem. Pridam mlieko a este raz domixujem. Da sa pridat aj smotana, ale jednak zemiak uz trochu polievku zahusti a prida jej taku podobnu plnost ako smotana a jednak mam polievky rada lahsie, lebo vsak treba po nej este nieco aj zjest :-)

  9. My sme robili včera karfiolóvé placky s medvedím cesnakom. Boli moc dobré.
    Určite skúsime aj pomazánku.
    http://www.familyzone.sk/recepty-s-medvedim-cesnakom/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.