Slnkom prežiarený Festival ružových vín a jahôd v Nitre

Akcia, ktorá spája víno s jahodami nie je v Nitre žiadna novinka, túto sobotu sa konal už piaty ročník.

Princíp celej akcie je pomerne jednoduchý. Kúpite si lístok (12€) a k nemu dostanete červené vrecko na krk. Doňho dostanete ešte pohár na víno a mapku podnikov, kam sa máte vybrať za ochutnávaním. A pokiaľ chcete mať všetky vzorky na jednom mieste, sú sústredené aj na jednom mieste, v Ponitrianskom múzeu.

Festivalová sála

Tento rok festival doplnil „Zeleno-ružový trh“, niečo malé na spôsob bratislavských Dobrých trhov. V rámci nich tu bol napríklad fajnový slovenský cider Jablčnô (bude samostatný článok), podpecníky, ale aj ručne robené šperky. Plus vo festivalovej sále stánok s kávou od Green Plantation.

Peter Handzuš ako organizátor

Jeden z degustačných stolov

Ružové víno presvietené slnkom

Na akciu som sa vybral neskôr poobede. Už cestou som stretával hlúčiky ľudí s pohármi na krkoch, ale na mieste bolo o niečo menej ľudí, ako som čakal. Vo festivalovej sále boli štyri stoly, na každom 15 vzoriek vína. Mimo slovenských tu boli z Čiech, pár ich bolo aj z Rumunska a Španielska. Mladá slečna za klavírom dotvárala atmosféru, zvyšok zariadilo slnko cez vysoké okná.

Ochutnal som toho pomenej, nakoniec sme zakotvili v Antikvariát Libresso na Kupeckej, kde sa rozložilo Slobodné vinárstvo. Od nich sme si nakoniec aj odniesli domov fľašku. Síce nie ružového, ale zato riadne plnotučný rizling rýnsky so 14,5% alkoholu. Túto sezónu máme u nás doma vyslovene rizlingovú… Kamaráti nás volali do Gustoso na víno z Pivnice Brhlovce, len čas už nevydal.

Cestou sme ešte postretávali kopec známych, pokecali, trochu behali za deckami a šli sa rozlúčiť. Naozaj po dlhom čase sme sa dostali do mesta na pešiu zónu, aj si ju patrične užili. Zamrzelo ma, že celkom príjemná akcia mala možno až príliš komornú atmosféru. Samotní domáci mi to okomentovali slovami, vraj je to miestny folklór. Ak by akcia bola napríklad v Bratislave, bola by na nej možno polovica Nitry. Ale doma na to nepríde nikto.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (2)

  1. Miestny folklór? :) Pred 3 týždňami sa konal Nitriansky vínny festival a bol natrieskaný, hlava na hlave. Ten pokračoval ďalší víkend návštevou lokálnych vínnych pivníc. Problém bol skôr v timingu, možno keby sa posunú ružové vína o týždeň/dva neskôr, bola by účasť vyššia. Samotnej návštevnosti neprispel ani fakt, že posledné 2 ročníky boli niekoľko týždňov pred akciou zrušené, tak sa veľa ľudí obávalo, či sa vôbec tento rok bude konať (potvrdilo nám to zopár návštevníkov na konci dňa v Gustose…). Promo mal festival tiež komorné, takže suma sumárum, akcia fajn, atmosféra gut, ľudí málo, ale vína vynikajúce, oplatilo sa prísť. Dúfam, že nebudeme na ďalší ročník čakať opäť 3 roky, inak bude pomenovanie tradičný festival smiešne… ;)

    1. Vdaka za komentar. Neviem, ci by posun datumu pomohol, s tymito akciami je to vzdy hop alebo trop, lebo zavisia vo velkej miere aj od pocasia. Dva tyzdne dozadu prsalo a jahody by boli akurat tak plesnive.

      Poznamka o predoslych zrusenych rocnikoch ma nieco do seba, viem si predstavit, ze v skutocnosti mohol byt toto dovod, preco neprislo viac ludi. Uvidime buduci rok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.