Na kávu a trh v Brne

Včera sme sa vybrali do Brna na vybavovačky, popri tom sme si samozrejme chceli dať dobrú kávu a pozrieť aspoň kúsok mesta. Pôvodne sme chceli pozrieť kaviaren Era, nakoniec z toho bol Spolek.

Brno je celkom na skok, navyše vás dialnica dovedie až priamo do centra bez akejkoľvek navigácie. Stačí ísť doslova stále rovno, prejdete okolo autobusovej stanice a za železničnou pri divadle odbočíte doľava. Potom už len nájsť parkovanie. Nie vždy hračka, ale dá sa. Hodina parkovania vás výjde 30Kč, dve hodiny 70. Nezabudnite mať po ruke drobáky na automat.

Od divadla sme sa prešpacírovali smerom do mesta. Ulice, ktoré sú korzom a jazdia po nich len električky nám silno pripomínali Viedeň. Všimli sme si pár zaujímavých obchodov, napríklad grécke delikatesy Hermes na Minoritskej 2.

Zelný trh Brno

Po ceste sme mali aj Zelný trh. Veľké štvorcové námestie uprostred mesta slúži ako veľké trhovisko, po ostatok času ako parkovisko. Trh bol čulý a ponuka sezónna. Hrozno, tekvice, zemiaky a žiadne nezmysly alebo „čína“. Na trhu som zahliadol nakupovať aj kuchára, ktorý si odbehol zo svojej kuchyne v rondóne.

Zelný trh v Brne

Ponuka na Zelnom trhu

Sezónna ponuka

Kavárna Spolek

Spolek

Denná ponuka jedla

Na motanie sa sme nemali príliš veľa času, tak sme šli na rýchlu kávu. Na pešej zóne práve menili dlažbu ťažkou technikou, tak bol trochu problém dostať sa ku kaviarni Spolek na Orlí 22. Vchod z ulice je nenápadný, prejdete do dvora a nájdete vchod.
Zrazu sme sa ocitli v študentských časoch. Osadenstvo podniku väčšinou vysokoškoláci, personál tiež mladý. Interiér jemne šmrcnutý do funkcionalizmu, ako inak, veď sme v meste vily Tugendhat. Podnik má dve poschodia a často ponúka aj výstavy a kultúru.

Vchod do dvora

Kúsok z interiéru

Kilové menuNápoják potešil. Dve ťažké oceľové tabuľky s pántom ukrývali ľahké menu s nápojmi aj drobnosťami na zjedenie. Ceny vyslovene študentské. Pri káve ma potešilo, že podnik ponúka aj frenchpress a drip coffee. Prestal som sa čudovať, keď som na malom pulte neďaleko baru našiel sáčky s kávou od známeho Doubleshot-u.

Objednali sme si espresso lungo s mliekom (34Kč), cappuccino (39Kč) a štrúdlu (34Kč). Bábovku žiaľ už nemali, tak som zostal iba pri káve. Netrvalo dlho, a objednávka sa nám ocitla na stole. Jedným slovom Bravo! Cappuccino bolo ukážkové, jemná pena v správnej výške, príjemná šálka. Jedniný malý nedostatok bola možno trochu nižšia teplota. Inak to bola fantastická káva, takmer ako lahodný zákusok.

Cappuccino v kaviarni Spolek

Takto má vyzerať pena na cappuccino

Rovnako dobre dopadlo lungo. Prišlo ako malo. Vo väčšej šálke slušné espresso, k nemu malá kanvička horúcej vody a ešte menšia kanvička s mliečkom. Milovaná si to namiešala podľa chuti a veľavýznamne dvihla obrvu. Kávu často nechváli alebo nerieši, ale tentoraz bola jej reakcia spontánna a radostná. Štrúdla bola v poriadku, jablková s hrozienkami. Nič extra výnimočné, ale stále chutné.

Espresso lungo

Napriek študentskej atmosfére bol personál slušný a ochotný, celková atmosféra podniku bola veľmi príjemná. Rodičovská poznámka, podnik má hračkáreň, takže káva sa dá vychutnať aj s krpcom, ktorý je na baterky.

Podnik je živým dôkazom, že aj študentský podnik sa dá robiť slušne, v primeranej kvalite a dokonca aj lacno. A zbytočného snobstva.

Aktuálna ponuka sa na tabuli stále obnovuje

Týden kávy v Brne

Ak sa náhodou vyberiete do Brna, skúste si to naplánovať medzi 1. a 7. októbrom. Vtedy sa totiž v Brne koná Týden kávy. V rámci neho budú kultúrne akcie, degustácie, súťaž baristou juniorov aj samotných kaviarní. Organizátori naších akcii (Kaviareň mesta a pod.), choďte sa tam mrknúť a porozmýšlajte, čo by ste mohli urobiť lepšie.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (10)

  1. Mimi van Roy

    jojo, v Brníčku bývam a Spolek odporúčam!
    a nabudúce skúste: Tungsram, Steiner, Falk abebo Zahrada Therapy

    1. Roman Plevka

      skoda, ze ste nestili ERU, skvela kaviaren, tiez funkcionalizmus, no trosku od ruky.

      Divim sa, ze ste nenavstivili del Saggio – prazia si vlastnu kavu, po vypytani ‚pressa‘ vam prinesu pomarancovy dzus a na ‚pikolo‘ reaguju malym pivom :) – tak trochu coffee nazis, ale stoji to tam za to. Vo vnutri nabytok z medzivojnoveho obdobia a na stoloch vas cakaju retro noviny.
      Rovnako odporucam Minor – asi najmensia kaviaren v Brne, ta sa vsak v poslednej dobe zmenila skor na podnikovu predajnu s kavou a kaviarenskymi potrebami (dokonca neviem, ci ju aj nezavreli).

      1. V Brne, s tolkymi kaviarnami na vyber a casom len 15 minut na jeden jediny podnik je to mission impossible ;-) Ale chvalabohu sa tu v komentaroch nazbieralo dost tipov nato, aby som vedel, kam mam ist mrknut nabuduce. Dik.

      2. Cafe del Saggio silno odporucam. Lepsiu kaviaren a kvalitu som zatial nikde nenasiel. Domace zakusky, sezonna ponuka vsetkeho mozneho, mrazena kava, … Len je dobre si cez vikend stol rezervovat vopred.

  2. taky jsem brněnská, ve Spolku jsem dokonce nějakou dobu nárazově pracovala…je to tam fajn, cítila jsem se jako doma. Co se tipů týče – rozhodně doporučuji Park Lane Cafe hned u Lužánek!! Stále jsou pro mě číslo 1 ve všech ohledech a to nejen kávových, i jejich dezerty jsou naprosto bez chyby, originální, sezónní. To se týče i malých jídel, co nabízí, obsluhy, prostředí. Vřele doporučuji!!
    Moc fajn je i café Fusion, hlavně pan barista Michal Kocman je naprosto neodolatelný ;) nenechá si na kafe nikoho šáhnout, takže největší kus práce odvádí sám a to je ohromný zápřah – a i přesto, nikdy jsem neviděla rozesmátějšího a pozitivně naladěného člověka. A to POKAŽDÉ v jakékoli denní hodině, když jsme do kavárny přišli ;)

    1. Safra, presne okolo Fusion sme isli a aj som nakukal na ich la marzocco. Kazdopadne vdaka za tipy

  3. urcite este rotor, alfa, mezzanine a mnoho dalsich.. v brne je ozaj vela prijemnych kaviarni:)

  4. S tým kuchárom na trhu si ma prekvapil, v dnešnej dobe je to už rarita. Všetci nakupujú len najlacnejší odpad v reťazcoch.

  5. cafe minor funguje, ale ma strasne zaujimavu otvaraciu dobu – majitel vlastni aj siet studentskych kaviarni krmitko a je rozbehany. ale kava je tam dokonala, stoji to za to :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.