Karí, karí, karí… Inak povedané Srí Lanka (+fotogaléria)

Ak niečo Srí Lančania naozaj milujú, tak to je karí. Nájdete ho doslova všade – na mäse, zemiakoch a dokonca aj v špeciálnej ajurvédskej zubnej paste, ktorú sme si kúpili na odporúčanie miestnych. Vraj nebudeme mať kazy a posilní nám sklovinu. Nuž, ešte asi len spoznáme zázračnú silu karí, keďže sme skúpili všetky ajúrvédske zubné pasty ktoré v miestnej drogérií mali. A na účte bolo po prepočte krásnych 5 eur. Vivat Srí Lanka!

Na raňajky karí, na obed karí a na večeru hody s karí. Tak vyzerá realita aj v luxusnom, päť hviezdičkovom rezorte. Ryža, ryby a kuracie mäso sú základ a miestni to jedia dookola. Teda najmä tú ryžu, tej sa nevedia nasýtiť. A s karí chutí samozrejme najlepšie.

V kuchyni

KaríOno je iné počuť a iné vidieť. Ale zažiť skutočné varenie v skutočnej Srí Lanskej kuchyni, to je veru niečo! Už dopredu som bola upozornená, že nech nečakám čistotu, pretože sa varí na otvorenom ohni. Potom, ako sme sa zoznámili , majiteľom Batic Factory, mali sme možnosť nazrieť do kuchyne strednej vrstvy. A tam sme našli jeho neskutočne milú a usmievavú ženu, ktorá akurát pripravovala ryžu a kura s karí (resp. naopak – karí s kuraťom). Kura bolo hodené v hrnci a posekané na drobné kúsky čakalo na svoju chvíľu, kedy sa dostane na plameň. Teraz sa tam totiž varila voda na ryžu. Na vedľajšom ohni sa už varili zelené fazuľky s karí– tiež veľmi obľúbená a chutná príloha.

Musím sa priznať, že som si na karí a všetky ostatné Srí Lanské chute až príliš zvykla. Ešteže mám tú svoju zubnú pastu, ktorá ma dvakrát do dňa vráti na tento exotický a mimoriadne voňavý ostrov.

Fotogaléria

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (8)

  1. Uha, s tym kari v zubnej paste… nebol to skor Neem? V Indii ludia na dedinach, ak si nemozu dovolit kupit ani len zubnu kefku, pouzivaju vetvivicky rastliny Neem, ktorou si suchaju zuby a Neem je vo velkom pouzivany v Ayurvede.

    1. Poznám Simonu a neverím, ze by si suchala vetvickou zuby. Či? ;-)

  2. Michaela

    Ja nehovorim, ze si ona musi vetvickou suchat zuby, hovorim, ze podla mna ide o Neem a nie o Kari listocky. Su si podobne, ale je medzi nimi velky rozdiel.

    1. Miška, veď ja som žartoval ;-)

  3. ;) v pohode, aj ja obcas pouzivam tu pastu, je zdrava pre zuby a dasna.

    1. Simona Chrappová

      Miška, môžeš mať pravdu, musím to doma pozrieť a dám vedieť, že čo za čudo sa to v tej paste nachádza. Ale je fakt dobrá, už inú nechcem ;)

  4. Michaela

    Neviem ci sa to berie ako reklama, ale ak sa predavaju na Slovensku vyrobky od Himalaya, tiez ju vyrabaju.

    1. Simona Chrappová

      Supeeer, díky Miška, pokukám to na nete :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.