Ako sa voľakedy varilo (+fotogaléria)

Predpokladám, že väčšina čitateľov tejto stránky má blízko k vareniu, podobne ako aj ja. Keďže ja aj rád fotografujem, obzerám sa stále po nových podnetoch. Nových vecí je dostatok, skôr mi chýbajú tie staré. Hrnčeky, taniere, hrnce, domáce spotrebiče (ručné), doplnky.

Veľmi som sa potešil, keď som bol upozornený na neďalekú rakúsku dedinku Marchegg. Tá je známa najmä z nedávnych čias, keďtam stával vlak z Devínskej novej Vsi do Viedne, menili sa tam lokomotívy. V strede dediny (je to skôr malé mestečko) je hneď pri zámku domček, ktorý bol premenený na malé múzeum z čias minulých. Heimatmuseum.

Nápad zriadiť múzeum denného života na dedine bol už z roku 1937 ale uskutočnený bol až po druhej svetovej vojne. Múzeum je o tom, ako sa žilo v 19 – 20 storočí v obci. V múzeu sa nachádzajú rôzne artefakty z bežného života obyčajných ľudí, ktoré venovali samotní obyvatelia obce a jej okolia. Nájdeme tu kompletne zariadenú kuchyňu, čo mňa zaujalo najviac, (dedinský kredenc, šálky, taniere, mlynčeky, príbory…) obývačku a množstvo nástrojov na denné aj sezónne práce. Napríklad pranie, žehlenie, stolárčina, ale aj stroje na obrábanie poľa atd. Vari najlepšie prehovoria fotografie.

Zaujímavosťou je, že tu nájdeme mnohé slová, ktoré ktoré sme prebrali my od Rakúšanov, aj oni od nás a ktoré ľud zaradil do bežného jazyka. Napríklad: robotbuch (kniha, kde sa zapisovali práce v obci), tragač a iné, ktoré spoznáte pri pohľade na veci denného použitia. Ľudí som tu stretol vľúdnych, dedinka príjemne zaspatá. Prajem pekný výlet do minulosti.

Heimatmuseum
Bahnstraße 52
Marchegg
www.marchegg.at

Fotogaléria

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (1)

  1. Podobnu expoziciu som videla v obci Luzice pri Hodonine, stavili sme sa tam nahodou cestou od Mikulcic – maju tam obnoveny, povodne zariadeny a velmi povabny vidiecky dom :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.