Vtedy pred piatimi rokmi

Jeden víkend sme sa bavili s milovanou o stránke. Zrazu som si uvedomil jednu vec, ktorá mi v poslednom hektickom roku úplne ušla. Delikatesy.sk majú už 5 rokov.

Sadol som za počítač a začal som v archíve hľadať pôvodný dizajn stránky, aj ako sa postupom časom zmenil.

Rok 2008

Delikatesy.sk v roku 2008

…a 2011

Delikatesy.sk v roku 2011

Zároveň som začal čítať staršie články a bol celkom prekvapený, kam sa moje varenie za tie roky dostalo. Nielen varenie, ale aj pindanie. Celkom ma potešilo, koľko veľa sa za ten čas zmenilo. 5 rokov dozadu som ani netušil, že tu budú nejaké seriózne pražiarne kávy a už vôbec nie nejaký brew bar. Existovala pre mňa moka, niekde obďaleč espresso a koniec. Čosi podobné nedávno zhrnul aj Cuketka a v podstate to povedal všetko za mňa.

Podobne na tom boli aj kaviarne. Tiekla v nich pokútna hnedastá žbrnda. Tečie aj dnes, ale už sa tu nájde pomerne dosť podnikov, kde sa aspoň pokúšajú robiť to dobre. Plus pár, kde sa to aj naučili.

Celkom dobrým smerom sa to uberá aj mimo kávy. Možno som zrazu príliš veľký optimista. A možno je to preto, že som prestal robiť kompromisy a snažím sa chodiť len tam, kde som si ako-tak istý výsledkom. Za tie roky som prestal recenzovať vyslovené prepadáky a pindanie som si nechal len na politicky nekorektné gastro-komentáre.

Niekomu sa môže zdať, že som pri niektorých recenziách vymäkol. Naopak, v skutočnosti frflem ešte viac. V takmer každej káve, ktorú pijem vonku, cítim chuťové vady alebo zhorené zrná. Ak by som mal hodnotiť kávu podľa seba, espresso si už nedám nikde. Nesťažujem sa, len konštatujem.

Keby som kávu vonku vôbec neochutnal, alebo ochutnal a zvozil ju pod čiernu zem len preto, že som fanatik, potom by väčšine z vás bola táto recenzia na dve veci. Takže ak napíšem, že káva bola v poriadku, znamená to, že bola v poriadku v daných súvislostiach a v danom prostredí. Čiže bola urobená technicky dobre, barista urobil presne čo mal a zvyšok je už len na danom hosťovi, čo mu viac vyhovuje. Či tmavé talianske praženie alebo hoci aj zmes s robustou. Že má pachute nemusím omielať dokola, čas od času to vždy spomeniem. Naozaj nečakám, že bežná kaviareň bude robiť špičkovú kávu. Rovnako ako nečakám, že bežné bistro bude podávať kaviár alebo ultra kreatívne jedlá. V tomto zmysle mi úplne stačí obyčajná poctivosť, preverená dostatočne dlhým časom. Ochkanie si vyhradzujem len na ozajstné perly.

Späť k frflaniu. Dokelu, fakt by bolo pekné, keby sa vo všetkých pekárňach piekol kváskový chlieb a v kaviarňach robila len fajnová arabika. Ale keď občas zlezem doma z marhule, musím skrátka otvoriť oči a pochváliť snahu aj keď mne zrovna nechutí. Nie, toto nie je príprava na začiatok chválenia práškových vecí a umelín. Tie budem naďalej s prehľadom ignorovať. Ignorácia je úplne konkrétna forma vyjadrenia názoru. No dobre, občas predsalen budem strieľať. Bez ohlásenia a rovno od dverí.

Napriek mojim snahám spraviť z delikatesy.sk magazín o jedle musím priznať, že je to stále len obyčajný blog o tom, čo jem, varím a objavujem. Za ten čas som prestal jesť niektoré veci a možno sa moje názory viac vyhranili. Riešim v sebe dilemu, ako neprestať písať, ako sa tešiť z objavovania a ako sa nestať čudákom s extrémnymi názormi.

Namiesto oslavy guľatých narodenín a bezstarostného popíjania šampusu som si uvedomil, že gastro svet okolo mňa nie je nikdy taký čierny, ako som si často myslel. Dajú sa zohnať dobré potraviny a je tu tucet super blogov, kde človeku poradia s trikmi. Zopár dobrodruhov si vyhrnulo rukávy a namiesto písania začali variť a predávať vlastné potraviny. A občas nájdem perlu aj tam, kde by som ju normálne nehľadal. Za to všetko som vďačný.

Na jeseň síce opadajú listy, ale vyriašia aj nové veci

Delikatesy.sk teda idú ďalej. Po krátkej dovolenke musím v septembri dokončiť pár zmien na stránke. Niečo zmizne, ale omnoho viac vecí pribudne. Čo presne? Napríklad konečne vrátim naspäť diskusné fórum. Budú sa tu častejšie objavovať mapy. Snažím sa tiež vyriešiť schizofréniu so sociálnymi sieťami. Často sa stáva, že niektorý zaujímavý status tam sa nedostane ani len do Omrviniek tu na stránke. Prestáva ma to na všetkých tých fejsbúkoch baviť, preto zahrniem statusy, krátke odkazy a momentky v prvom rade do stránky. Sociálne siete ju potom budú už len zrkadliť.

Nebude to redizajn, iba poriadne upratovanie a vyhodenie smetí. Spomínal som vyššie, že magazín sa mi z delikatesy.sk asi nepodarí spraviť. Napriek tomu budem stále hľadať hosťujúcich autorov a uverejňovať ich články. Len si budem možno viac vyberať.

P.S.

Chcem vám poďakovať. Že ste so mnou skúšali tie nové veci, aj že ste pripindávali do mňa. Povedzte mi, čo sa podľa vás najviac zmenilo za tie roky?

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (7)

  1. Jana Birošová

    Na zdravie a na pindanie! :)

    p.s. hovoríš mi z duše,vo všetkom (teda okrem tej kávy, tej „až tak“ dobre nerozumiem) .

  2. nech sa objavovanie dari a chuti aj nadalej…

  3. Najviac si sa zmenil asi ty… ;)
    Toto je uz iny Viktor, vyzretejsi, ako parmezan…

    1. Dakujem. Ale daj mi vediet, ked uz budem prezrety, dobre?! ;-)

  4. uprimne dizajn z roku 2008 vyzral cistejsie a prehladnejsie ako dnesny, ten z 2011 je sice este horsi, ale clanky v 2011 mali aspon perexy, kdezto dnes len jeden

    taktiez sa zmenil obsah clankov a osobne ma oslovuje menej ako kedysi, skor by som uvital obycajne recepty a recenzie restik ci reportaze z ciest nez nejake prerodukcne vzorky a testy kavovarov a pod. specialit, tak ale dnes to uz pises pre inu cielovku pod eTrend takze je to jedno, ked si to najde svojho (snobske(jsie)ho) citatela, cuketku ktory sa tymto smerom uberal davnejsie pred tebou a ktoreho som v pociatkoch rad cital som vyradil zo zaloziek pradavno, tu to este zachranuju obcasne omrvinky (tych je vsak minimum a su kratke, FB ignorujem takze netusim co tam mas, nemienim jednus tranku citat na dvoch miestach) a recenzie restik (tie su fajn, ci uz ruske bistro alebo festival, konecne su uz snad standardom uvadzane ceny, gramaz by mozno tiez nezaskodila, ak ma nejaky podnik menu na webe tak nemusi byt ak je odkaz na web), ale stale menej a menej, svojho casu boli slusne aj retazce.sk ale ako pzoeram tie uz de facto skoncili s clankom raz do mesiaca, vies poriadt nejaky slovensky web zaoberajuci sa jedlom z ktoreho sa clovek dozvie novinky ake nove restiky sa otvaraju na slovensku, ako porusuju zakony restiky/supermarkety a pod.?

    1. Dakujem ti za komentar aj postrehy, potesilo ma vidiet zname meno z minulosti.
      Co sa cielovky tyka, nikdy som to neriesil a dufam, ani riesit nebudem. Chvalabohu som podobnu direktivu nikdy nedostal ani z Trendu samotneho. Dovod, preco som pisal menej recenzii podnikov je prozaicky a osobny, mali sme male dieta a po podnikoch sme ho nevlacili. Az teraz sme zacali viac chodit. Sklbit rodinny obed s recenzovanim je fakt problem. Skusil som to par krat, ale nakoniec som ten clanok ani nepustil von, lebo bol nepouzitelny, polovicu veci som v zhone prehliadol alebo zabudol odfotit. To je presne ten dovod, preco napriklad Samovar bol ok, pretoze som tam bol sam a navyse s profi fotografom.

      Ci je taka stranka? Co viem, tak stranka ako taka neni, vsetky podobne aktivity su na Facebooku a koncentrovane na hlavne mesto. Blogy su vyslovene len o receptoch. Ale mozno niekto vie nieco, co ja neviem a napise to sem. Viem, ze sa jedna chysta, ale neviem kedy sa spusti a tusim bude viac orientovana na hotely. Urcite ju spomeniem, ked zacne fungovat. Nazorovy web to ale asi nebude, skor len adresar.

  5. Ahoj Viktor.

    Vsetko naj k vyrociu, nech Ti to pise, keca, chuti, pinda (opravnene)….no jednoducho nech Ta neopusta dobra nalada a chut nieco pekne a prinosne robit.
    Drzim palce pri pisani dalsich clankov, novych napadoch na chytlave temy…..

    PS:
    Dlho som sa neozval a zatial ani neozvem.
    Mame roboty ako na kostole, no ale co sme si nalozili, to si musime niest. ;-)
    Ved ked bude po vsetkom, napisem.
    Dovolim si jeden tip:
    Ani neviem ako to nazvat, rosol, marmelada, natierka….z piva.
    http://www.webnoviny.sk/lifestyle/zlaty-mok-na-tanieri-v-taliansku-vyra/720751-clanok.html?from=panel_imgarticle

    Ked vyda cas (najskor v zime) tak to vyskusam urobit.
    Ingrediencie urcite nebudu problem (opajcnem z etikety na vyrobku), ale pomery, zachovanie alkoholu, chuti, „pocitu“….to bude asi na hranie sa s roznymi druhmi piva.
    No ved uvidim. (jedol som uz prirodzene zrosolovatene vino a bola to lahodka) ale pivo…?!

    Zatial sa drz a…..dobru chut! ;-)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.