Čo bolo a čo možno ešte len príde

Predpoveď na 2012

Sedím ráno v kuchyni, dopil som kávu a hral sa so šálkou. Pozriel som do nej, na krátky okamih mi pred očami ubehol celý tento rok a zbadal som aj kúsok z budúceho. Je tu bilancia…

Škatuľkovanie a trendovanie

Fenomén jedla zrejme prerástol rozumné hranice, pretože mnohé média začali vytvárať akože trendy jedla a rozdeľovať foodblogerov a radostných ochutnávačov do kategórii. Naposledy takéto delenie priniesol Huffington Post. Môžete si vybrať, kam chcete patriť: snob, anti-snob, urob-si-sám, bio-eko-naturista alebo nejaký iný -ista.

Navyše, úchylnosť stále rýchlejšieho opakovania módnych trendov nakazila aj jedlo. Voľakedy fičali cupcakes, potom palcové titulky hlásali veľkú vlnu macarons, aby sa znovu na scénu vrátili… cupcakes! Môj varovný systém na ochranu pred oblbujúcimi módnymi vlnami mi už teraz hlási, že v nasledujúcom roku udrie ďalší trend. A nebudem sa čudovať, keď to budú zasa… macarons… Čo tipujete vy? ;-)

Prebudení

Konečne sa slovenská gastronómia prebrala a pohla vpred. Možno je to tým, že sme padli už dostatočne hlboko, alebo nás kríza donútila konečne pracovať. Po dlhoročnom televíznom marazme sa na obrazovkách objavila slovenská adaptácia Áno, šéfe! s Jarom Žídekom. Presvedčil, že podobná relácia sa nemusí robiť len špinavo a bulvárne. Konečne začal pomenovávať veci správnym menom a ukazovať bežnému stravníkovi, že ho podvádzajú práškami. Dodnes počúvam od slušných majiteľov reštaurácii pochvalu, že im konečne niekto pomáha vychovávať zákazníkov. Navyše, keď mala relácia pokračovať v duchu ešte bulvárnejšie a špinavšie, Žídek sa rozhodol odísť do novej relácie, ktorá je rovnako dobrá. Drobný smútok môžme cítiť akurát z toho, že na objavovanie tradičných slovenských jedál sa nenašiel niekto šikovný od nás. To nie je kritika na Jarda, ale do vlastných radov… Radosť z dobrého televízneho varenia je našťastie väčšia, takže je všetko v poriadku.

Lokálnemu sa začína dariť

Prebudili sa aj lokálni producenti, farmári a malé kaviarne. Po troch rokoch pindania na úbohú ponuku zákuskov v kaviarňach si konečne kde-tu môžem dať dobrú bábovku, kardinála alebo iný koláčik. Farmári zasa pochopili, že musia predávať aj inam ako do reťazcov. Zobudili sa aj hydinári, ktorí spustili priam až masívnu kampaň za kvalitnú domácu hydinu. Pomaly sa u nás začali rozbiehať aj farmárske trhy. Celkovo sa zdá, že doba praje šikovným ľudom.
Len smola, že rozbehnutému prebudeniu nesekunduje štát. Niežeby som bol zástancom dotácii a umelého podporovania vybraných oblastí, ale štát by mohol aspoň neškodiť, keď už nepomáha. Tak sme celý rok čítali o problémoch bryndziarov, vinohradníkov, pivovarníkov a v správach samozrejme nemohol chýbať ani večne fňukajúci Tokaj. Korunou amaterizmu štátnej správy bola na konci roka pozvánka ministerstva pôdohospodárstva pre farmárov, aby sa zúčastnili Vianočného gazdovského trhu v bratislavskej Starej tržnici. Pár dní nato muselo ministerstvo akciu zrušiť, pretože sa mu nepodarilo vybaviť nejaké povolenia…

Bloggerov pribúda

Zobudili sa aj foodbloggeri. Objavili sa nové stránky a publikovať začali aj tí, ktorí sa na čas odmlčali. Za všetky spomeniem foodissimo a food4fun, ktoré idú často do úžasnej hĺbky a pomáhajú si dostatočne výpravnými fotkami. Koncom roka Tomáš zo spomínaného foodissimo zorganizoval prvé stretnutie slovenských foodbloggerov, takže virtuálny svet konečne začal prerastať svoje hranice a ukázal sa aj v reálnom živote.

Káva na rázcestí

Káva na Slovensku je v záplave pribúdajúcich „kapsláčov“ stále niekde na pomedzí, ale minimálne sa začali diať veci. V tomto roku sa prebrala k životu Slovenská asociácia kávy a zatiaľ stihla zorganizovať dve kolá putovnej súťaže Latte Art Jam. Zatiaľ obe s veľkým úspechom. Objavili sa aj nové pražiarne, ktoré si ešte len hľadajú cestu k zákazníkovi, ale celkovo mám optimistické výhliadky.

A čo ostatní

Celkom dobre sa darilo aj festivalom jedla. Žiaden nezanikol, naopak, pribudli nové. Tie existujúce sa udržali podobnú úroveň, a karty tak väčšinou miešalo len počasie.

Médiá vo vzťahu k jedlu zohrávali tento rok schizofrenickú úlohu. Priniesli buď niečo osvetové (občasné videoreportáže v SME) alebo čisto bulvárne. V podstate celý rok sme čítali, ako sme smetiak Európy a že potraviny u nás sú humus. Rozumenjší rozmer článkom o jedle stále chýba, objaví sa skôr jednotlivo a v mediách, v ktorých by ho možno človek nečakal.

Mali sme aj škandál so zeleninou. Najprv to boli zlé zlé uhorky, potom sa prišlo nato, že klíčky. Médiá zasa predviedli svoju hysterickú podstatu, lebo celú záležitosť nafúkli do obludných rozmerov. Ako spotrebiteľ som sa ale tešil, zelenina vďaka tomu zlacnela.

Aký bol rok pre nás

Delikatesy prešli tento rok malou revolúciou. Jednak sa výraznejšie vyčistil dizajn a tiež sme sa so stránkou presunuli pod hlavičku vydavateľstva Trend. Aj vďaka tomu sa tu objavili noví autori. Zorganizovali sme spolu 9 súťaží. S cenami ste nám pomohli vy aj náš partner pre recenzie kuchynského vybavenia Potten & Pannen Staněk.

Čo ešte len príde

Minulý rok sme predpovedali, že gastronómia sa bude uberať dvoma extrémami. V prvej vlne klamaním, čo sa viacmenej splnilo. Jeden príklad za všetky – smotana. Výrobcovia sú kreatívni v objeme balenia, ale hlavne v obsahu tuku. Kyskú smotanu dnes kúpite v rozmedzí od 10 do 16 %, sladkú zasa od 29 do 33%. Na opačnej strane sú všetci tí, ktorí na to idú poctivosťou a kvalitou. Škoda, že chýba to medzí tým, teda normálna slušná strava.

Budúci rok bude podľa mňa situácia rovnaká a bude sa len ďalej rozvíjať. Podaktorí budú ešte stále žiť v samospáde práškovej stravy, iní začnú medzi sebou spolupracovať, vytvárať komunity a kvalitné produkty. To isté platí aj pre konzumentov. Časť pôjde kvôli kríze a cenám po lacnote a odpade a druhá časť si nechá dobrovoľne obsierať dvor sliepkami, lebo jej to bude stáť zato.

Naznačil som tiež, že začnú krachovať prvé drahé reštaurácie v Bratislave. V podstate sa to splnilo, aj keď niektorí majitelia to spravili šalamúnsky. Podniky síce prežijú, ale sú nútené prerodiť sa na lacnejšie. Odišiel Marakesh a majiteľa zmenili prevádzky v Erdödyho paláci. O konci ďalších sa zatiaľ len šušká, tak nebudem predbiehať. Veľká otázka u mňa visí nad rôznymi drahými kaštielmi, ktoré sa tu za posledné roky vyrojili. Pýšia sa kopou hviezdičiek, zrekonštruovali ich za drahé prachy a eurofondy, ale klientela nikde. Opäť rovnaká situácia. Máme tu buď príšerne drahé zariadenia, alebo príliš ošuntelé. Minimum poctivých hostincov, aké vídať napríklad v Čechách alebo Rakúsku.

Čo priniesol tento rok vám? A kam myslíte, že smeruje? Napíšte do komentárov, som zvedavý.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (12)

  1. Pridám k tvojmu sumáru trochu môjho. My sme tento rok mali plný zmien a pozitív. Veľa sme sa venovali dobrému jedlu, vareniu, pečeniu a premýšľaniu o ponuke potravín (či už v obchode alebo v reštauráciách). Takmer úplne sme prestali jedávať mimo domova, vzhľadom na nekvalitnú ponuku a šidenie v gastre na Slovensku. Veľa sme o gastre napozerali a veľa sa vynervovali a veľa „opindali“. Všetko bolo na niečo dobré a opindávaniu sa už venovať veľmi nebudeme. V lete som si založila blog, o ktorom som už veľmi dlho premýšľala a mám radosť, že prostredníctvom neho som v spojení so svojou rodinou a priateľmi. Budúci rok vidím veľmi pozitívne. Sťahujeme sa z veľkomesta a chystám sa zakladať ekozáhradu. Bude zo mňa statkárka a na to sa teším najviac. Prajem tebe, rodine a tvojim delikatesám zdravý a chutný rok.

  2. Ja sa tiez pridavam k smeru akym ide Katka.
    Uz davnejsie sme sa rozhodli co najviac sa osamostatnit od obchodov, bank, energetickych spolocnosti…a zadovazit si taku mensiu samostatnu farmu.
    Potravinova nezavislost sa casom ukaze ako velka vyhoda.
    No a kde sa pracuje radostnejsie ako na svojom?
    Nervrdim ze budeme bez elektriny, teplej vody, internetu, telefonu a pod.
    Ako technikovi a domacemu kutilovi mi to bude zabavou.
    Ked to skombinujeme s nasimi „zemitymi“ gazdovskymi korenmi, radost zit.

    Farmarsky blog robit nebudem.(Katka chod do toho ;-)
    Teda zatial, ak bude mat naladu a hlavne cas moja zienka tak mozno ano.
    Ked si vsak predstavim tie naroky na rozbehnutie celeho projektu, hlavne casove, tak skor ako o rok to nebude.

    Vcera som len tak letkom sletoval TA3 a zaznela tam jedna pravdiva veta.
    „Ani nevieme, co vsetko mame na Slovensku….“
    Tento rok by sa mal uberat tymto smerom.
    Spoznavanim Slovenska, jeho zdrojov, moznosti, rarit….
    Aj tych malych a niekedy skoro zabudnutych.

    1. Ked sme pri tych blogoch o gazdovani – bohvie co sa stalo s projektom cap.sme.sk – teda Cap hospodarom. Stranka je nedostupna, dufam, ze sa nevycerpala tema…

      Drzim vam obom palce, ak to navyse cloveka bavi, potom je to navyse aj zdroj relaxu a pohody. Prilis vela ludi dnes robi robotu z donutenia, taku, ktora ich nebavi. Potom to citit na celej atmosfere spolocnosti.

    2. farfalla

      Najlepsi blog s touto tematikoyu je toto:) conovehonakopci.cz, neviem ci poznate. Kazdopadne uz su „mimo“ asi 10 rokov a niektore skusenosti sa mozu hodit zacinajucim gazdom (aku odstredivku mlieka kupit? kedy co sadit? vyroba syrov?), ba dokonca, niektore recepty sa hodia aj do mesta:) ja im strasne fandim proste.

  3. Dakujem za tie palce.

    Cap hospodarom, no bohvie preco.
    Temy urcite nedosli, na gazdovstve je stale co robit, teda aj o com pisat.
    Zil som tak takmer 30 rokov, mozno financie, presla ho chut, osobne problemy, predal hospodarstvo….je toho viac.
    Zatial som po takych blogoch velmi nepatral, skusenosti mam dost, ale pre uplnych zaciatocnikov to moze byt dobry navod.
    Pripadne aj varovanie pred rozdielom medzi skutocnostou a snami.
    Mam skor obavu z byrokracie pri zaciatkoch.
    To je jedna z mala veci, na ktore mam doslova alergiu.
    Ked to bude len jednorazova zalezitost na zaciatku, tak to zvladnem.
    Treba ist za svojim snom.

    Pridam aj poopraveny vtip o felciaroch upraveny na nasu byrokraciu.

    Napriek nekonecnej snahe lekarov, je pacientovi zo dna na den lepsie.

    Napriek kazdodennej a vysokej pomoci statu malym podnikatelom, sa im zacina coraz viac darit.

  4. Podla mna je to skoda, ze ta stranka Cap zahradnikom nefunguje, naozaj ktovie, ake dovody to ma a ktovie, ci by sa pripadne dalo dotycnemu nejako pomoct? Mozno ma niekto na neho kontakt. Aj o tomto je komunita, pomoct si, ak treba.
    Je mi velmi sympaticke, ze ludia premyslaju o co najvacsej samostatnosti, o nezavislosti od potravinoveho priemyslu a priemyselneho polnohospodarstva. Dobre, ze sa tu o tom pise a ze ludia, ktori to uz skusili alebo uz zacali, vedia inym povedat, na co davat vacsi pozor, coho sa vyvarovat, jednoducha a uzitocna vymena skusenosti.

    1. Tak mame cesrtve info – Capovi sa dari dobre, akurat sa rozhodol komplet zrusit svoje konto na FB. Co mi pisal, tak dosiahol potravinovu sebestacnost, plus ma obcasne predaje. Takze vsetko je v poriadku. Tipujem, ze starat sa o 140 hladnych krkov ho stoji vsetok cas, tak preto ta odmlka.

    2. Super!
      Ked sa niekomu dari a je sebestacny, radost citat.
      Drzim mu palce a dufam ze sem niekedy prispeje dakym postrehom, novinkou, oznamom o predaji svojich produktov…..

  5. Viktor,
    mozno jedna inspiracia, v ramci podpory predaja domacich produktov a rozvoja trhovisk by mohlo byt uzitocne obcas pridat reportaz, clanok alebo len zmienku so zopar fotografiami o trhovisku vzdy v nejakom inom meste na Slovensku. Vela toho zrejme nebude, ale zopar dobrych fotiek by mozno spravilo dobru sluzbu:)

  6. Lučiak

    Ja sa tento rok prvykrat chystam premenit nasu terasu na zeleninovu zahradu :)

  7. Veľmi dobrý článok Viktor, pekne si to zrhnul ;)

  8. Skvelý sumár :)
    „Sliepočkárom“ len tíško závidím a teším sa z každého domáceho vajíčka od svokry, ale celkom úspešne sa nám darí pestovať na balkóne jahody, paradajky a bylinky. Pod vplyvom relácií o varení varíme aj my doma z kvalitnejších surovín a reštaurácie vyberáme veľmi opatrne – ako píše hneď prvá Katka – doma vieme, čo jeme.
    Tiež sa pridávam k želaniu všetkého dobrého :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *