Zoznámte sa, čierna reďkovka

Čierna reďkovka je u nás možno kvôli štipľavosti prehliadaná. Pritom stačí tak málo, aby sa z ostrého stalo príjemné a korenisté.

Čierna reďkovka

Skorá jar nedáva veľa možností, ako sa dostať k relatívne čerstvej zelenine. Práve tu robí čierna reďkovka dobrú službu. Vysieva sa totiž okolo augusta a zbiera až v novembri, takže pri dobrom uskladnení je aj teraz vo forme.

Čiernu reďkovku som doteraz prehliadal. Občas som ju nastrúhal do šalátu, ale inak nič. Tak som začal špekulovať. Najpv som chcel vyskúšať čipsy. Začalo to dobre. Čiernu reďkovku som nakrájal na rôzne hrubé plátky. Rôzne preto, aby som zistil, aká hrúbka sa najlepšie prepečie.

Nakrájanú reďkovku som poukladal na plech vystlaný papierom na pečenie. V miske som si zarobil trochu oleja, balzamika a soli, dobre premiešal a pokvapkal s tým reďkovku.

Nakrájaná má krásne lúče

Snažil som sa ju upiecť

Potom som ju ešte poprehrabúval, aby sa rovnomerne obalila. Putovala do vyhriateho grilu v rúre. Keď začala chytať zlaté okraje, kuchárskou pinzetou som každý kúsok otočil a nechal dopiecť.

Upečená reďkovka

Výsledok nedopadol najlepšie. Čerstvé chutili celkom dobre, ale určite nie ako čipsy. Keď trochu postáli, zgumovateli. A bolo jedno, ako nahrubo boli nakrájané. Naivne som si myslel, že z toho budú pekne chrumkavé kolieska. Poradili mi, aby som sa nabudúce nekašlal a normálne ich hodil do horúceho oleja. Prípadne ich predtým nechal zamraziť a hodil ich do oleja studené. Samozrejme predtým očistené od ľadu.

Čistý šalát

Suroviny

– 1 čierna reďkovka
– 1 PL medu
– 1 dcl smotany

K tomuto pokusu som sa už nedostal, lebo som sa vybral iným smerom. Znova šalát, ale tentoraz čistý, len z reďkvičiek. Recept je priamočiary. Na jemnejšom strúhadle nastrúhate čiernu reďkovku, pridáte lyžicu medu a asi deci sladkej smotany. Dobre zamiešate a necháte chvíľu postáť.

Sladko-štipľavá chuť šalátu je výborná a v malom množstve si ju viem predstaviť napríklad k dobrej šunke.

Šalát z čiernej reďkovky

Štipľavosti sa nemusíte báť. Mlieko ju prirodzene stiahne a zvyšok „dorovná“ sladkosť medu. Na čo bacha, je množstvo, ktoré zjete. Čierna reďkovka je bohatá na vitamíny, minerály a horčičné silice, teda síru. Spolu to naštartuje pečeň, vylučovanie žlče aj trávenie. Pustil som sa do šalátu s chuťou a po čase sa mi to naštartovalo možno až príliš… Každopádne, sladko-štipľavá chuť šalátu je výborná a v malom množstve si ju viem predstaviť napríklad k dobrej šunke.

Množstvá v recepte si znásobte podľa chuti, ale pre 4 ľudí bohate stačila práve táto jediná reďkovka.

Čierna reďkovka, smotana a med

Upečte ju

Tretie riešenie je rovnako dobré. Pomerne často robievam ako prílohu pečenú zeleninu. V jenskej mise alebo remoske spolu upečiem pokrájanú cibuľu, mrkvu, petržlen, zeler, zemiaky a kapustu. Občas pridám šampiňóny, ale vždy veľa strúčikov cesnaku a vetvičku rozmarínu. Oblejem olivovým olejom, posypem hrubou soľou a nechám piecť asi hodinu. V polovici pečenia poriadne prehrabnem varechou. Vodu pridávať netreba, pretože jej zelenina pustí dosť. Teda aspoň pri veľkom množstve zeleniny. Ak sa ju predsa rozhodnete pridať, tak naozaj len trocha, inak z toho spravíte skôr pečený vývar…

Ak použijete do tejto zeleniny čiernu reďkovku namiesto kapusty, nakopne jedlo o triedu vyššie. Pečením ubudne z jej štipľavosti a zostane príjemná korenistá chuť. Niekedy doma jeme túto zeleninu ako hlavné jedlo, len tak, bez ničoho.

Používate čiernu reďkovku? Vo vedľajšej alebo hlavnej úlohe?

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (16)

  1. Nakladame ju do suda ako kapustu a je skvela.

  2. Ja si občas čiernu reďkovku nakrájam k chlebíku na raňajky, len ju treba dosť osoliť, potom je chutnejšia a ľahšie stráviteľná (na jeden raz mi stačí štvrtina tej buľvy). Je tuhšia oproti klasickej reďkovke či bielej reďkvi a naozaj tá chuť nemusí sadnúť. Preto by som ju radšej odporúčal do nejakých šalátov, je veľmi zdravá.

    1. Ja tiez postupujem podobne. Nakrajat, nasolit, nechat asi hodinu odstat a zjest s chlebom…

  3. Prvý krát som si ju pomýlil s červenou repou :D, odvtedy ich beriem obe. Šalát, chipsy, kimchi, najlepšia zelenina teraz v zime

  4. Ja som si ju zacala davat k maslovej topinke, ked som bola tehotna a nebola ziadna jeditelna zelenina v zime. A vidite,uz som ju dlho nemala,dobra pripomienka a tipy.

    1. dobrý deň,precitala som si vas prispevok a z toho mi vychadza,ze v tehotenstve sa cierna redkvicka moze. aj v rizikovom?

      1. nuz tak to neviem. ja som velmi stravu ani koreniny v tehotenstve neriesila, v zmysle, vhodne/nevhodne. ale je pravda, ze som nemala rizikovu tehotnost. ale ked trochu pohladate v gugli, tak urcite daco najdete, ja som za minutu narazila na odporucanie v tehotenstve. vela zdaru!

  5. Ja som este tuto redkovku neskusal, ale pod vplyvom tohoto clanku do toho urcite pojdem. Chcem sa spytat, ci nemas niake skusenosti s jedenim listov zeleniny. Ja som napriklad nedavno objavil, ze take listy z kalerabu maju skvelu a korenistu chut (balil som nich masove gulky a dusil ich v paradajkovej omacke), rovnako aj listy redkvicky davam do salatov. A to sa tieto dobre veci casto vyhadzuju do kosa, alebo na kompost.

    Nebol by clanok na tuto temu? Pride mi to osobne z kulinarskeho hladiska zaujimave a nemam vela clankov, ktore by sa dali brat ako inspiracia.

  6. robim salat z ciernej redkvy,potretu na jablkovom struhadle,trochu posolim,necham postat par minut a potom ju zniesam s vyslahanou slahackou,alebo ju premiesam s kyslou smotanou,skuste delikatesa.Pretoze je velmi zdrava a robim z nej elixir na jar a v jeseni,Pije sa 3 x denne 1 hlt pred jedlom ,je to mnozstvo asi na mesiac.berie sa : pol L stavy z cvikly,
    polL stavy z ciernej redkvy,
    pol L tekuteho medu.
    pol L vodky.
    vsetko sa dobre premiesa aby sa med rozpustil da sa do flias a drzi sa v chladnicke,med musi byt tekuty zohriaty na vodnej lazni,aby sa rozpustil.

  7. Nakrajat na kolieaska a posolit, k filmu namiesto cipsov, klasika :)

  8. ja som sa k tejto zelenine dostala v podstate z donútenia. cez víkend sa mi ozval žlčník a s desivou vidinou žlčníkových kameňov som si na odporúčanie vygooglených rád kúpila hneď kilo. .. na raňajky som ju chrúmala len tak s hriankou, a potom som sa inšpirovala receptom na sladko. Táto varianta milo prekvapila :) Pomaranč, jablčko a reďkvička. nastrúhané alebo najemno nakrájané, pokvapkané medom s citrónom. po chvíľke státia všetko pekne pustilo šťavu a aj reďkvička sa trošku „napila“ . výsledok bol mňam ! určite chutnejší liek na žlčník ako ten horký čaj :)

  9. odšťavujeme alebo ku chlebíku je fajn, akurát je po nej cítiť celý dom…celý deň:))
    Skúsim aj naložiť, dobré tipy:)

  10. Horka chut je chybnou pripravou alebo zlym skladovanim alebo niecim inym? Prvy krat bola pecena vyborna, druhy krat pokazila cele jedlo :-p

  11. Šalát:
    S kolegom sme ju nasiali na jar, teraz je bujná, skúšame čo s ňou, je jej veľa.
    Dám šalát, jednoduchý:
    +1 väčšia šalátová uhorka, nastrúhať,posoliť, odstáť pár minút, vyžmýkať v rukách
    +1 väčšia buľva čierna reďkovka, nastrúhať na jablkovom strúhadle (nahrubo)
    + 5-6 (podľa chuti) malých cibuliek, prípadne aj s vňaťou nakrájať na kolieska alebo nadrobno, môžu byť aj červené, prípadne kombi,
    + v šťave z jedného citróna rozmiešať za lyžičku medu, spolu zamiešať…a celkom to ujde. Pri podávaní ozdobte vňaťou čo je poruke (pažítka, cibuľa, petržlen, bazalka

  12. Ja som čiernu reďkovku vysadil podľa návodu v auguste. Po uhorkach. Zem bola dobre prehnojená. Sadil som na riedko potom narastú pekné. Uskladnil som ju do súdka a zasypal jemným pieskom. Vydrží dlho a môže byť aj v chlade vonku pod strechou. Mne nezamrzla.
    Čo sa týka receptov tak veľa toho nieje ,ale na kašeľ je toto veľmi dobrý liek. Teraz keď je Covid je super.
    Mal som ten typický covidovy kašeľ že má všetko bolelo pri kašlani. Nemal som lieky bol akurát prelom roka,tak som si povedal vyskúšam reďkovku.
    Nastruhal som jednu celú najemno a tak zjedol bez ničoho.
    Už ten kašeľ nebol taký hnusný dusivy ale aj tak som to po sviatkoch doliečil liekom.
    Odvtedy si reďkovku dávam len na mastný chleba alebo zašú
    lam do šunky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.