Tekvicové čipsy: nasucho v rúre alebo na oleji v panvici?

Dobrý priateľ Marek nám minule priniesol za tašku hokkaido tekvíc. Časť išla do tažínu, časť som len tak upiekol v remoske a zvyšok som chcel urobiť ako zemiakové lupienky.

Hokkaido je mimoriadne vďačná zelenina. Vďačná preto, lebo sa dá piecť aj bez soli či oleja a stále bude chutiť dobre. Trochu ako gaštany. Má kopec beta-karoténu, draslíka aj zinku. Netreba ju ani šúpať, semienka môžete použiť ako klasické tekvicové semienka. Čiže maximálny úžitok a minimum odpadu.

Po všetkých tekvicových jedlách si vravím, že skúsim spraviť tekvicové čipsy. Nakrájal som tekvicu na tenké plátky. Najprv lúpačom na zeleninu, ale rýchlejšie to išlo dlhým nožom. Plátky som poukladal na plech vystlaný papierom na pečenie a jednoducho ich dal pri miernej teplote upiecť. Keď začali chytať farbu, obrátil som ich a dopiekol.

Hokkaido tekvica

Čipsy z hokkaido tekvice

Plátky tekvice sa zmenšili a zošuverili. Na chuť fajn, ale trochu gumená žuvačka. Po nejakom čase v ústach síce zmäknú, ale inak to nie je príliš radostná konzumácia. Je úplne jedno, na akú hrúbku tekvicu nakrájate, stále to bude žuvačka.

Na ďalšiu várku som skúsil hrubú silu – panvicu a rozpálený olej. Poviete si, aká nezdravá možnosť. Nie tak celkom. Beta-karotén sa rozpúšťa v tukoch, takže touto prípravou ho z tekvice využijete omnoho viac. Samozrejme, len ak pri tom neutrpíte otravu zhoreným olejom alebo popáleninu tretieho stupňa…

Čipsy

Dajte si na rozohriatu panvicu kvalitný olej a plátky tekvice rýchlo osmahnite z oboch strán. Podľa množstva oleja ich nechajte po úprave chvíľu na mriežke alebo servítke odkvapkať. Je na vás, ako nahrubo ich nakrájate. Podľa toho budú buď chrumkavejšie alebo mäkšie. Trafil som hrubšie, tak mi moc nevyšli. Ale zato boli zožrané skôr, ako som ich stihol odfotiť.

Inak, k pivu fajn zajedanie…

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (11)

  1. a upecene v trube, potrete olivovym olejom a medom na sladko, alebo solou a chilli na slano, su najlepsie.

    1. Tiez mi napadla tato moznost, upiect v rure ale pokvapkane olejom. Lenze tie lupienky su dost tenke a urobit ich tak, aby boli rovnomerne potrete je podla mna zbytocne narocne. Lepsia cesta je zrejme ta panvica.

      1. nakrájať, dať do misky, poolejovať, posoliť, zatriasť (alebo zamiešať rukou). Túto metódu používam aj na chipsy, aj na väčšie kúsky hokkaido, keď ju pečiem v rúre a vždy je super. Treba pri tom iba dávať pozor, aby sa tenšie kúsky nepolámali. Potom klasika. pečiaci papier a do rúry. Inak funguje to aj na inú zeleninu

    2. pečie sa v rúre, na trúbe sa trúbi

  2. Chipsy z tekvice som este nejedol a po tvojom skusani asi ani nebudem.
    Jedol som chipsy z cervenej cvikle, mrkvy a pastrnaku.
    Celkom sa dali, ale kupoval som ich, tak neviem presny postup pripravy.

    Ked mame na jesen chut na ozajstnu sladkost, tak si upecieme tekvicu na pecenie.
    Odrona nagydobosi, nizka, seda a najlepsie ked je oslahnuta mrazom.
    Nakrajat na mesiaciky aj so supkou, dat do rury upiect na mastnom papieri (radsej sklotextilii, fakt je to sladke a skaramelizovany cukor strasne lepi) 30-40 min a sladkost ako med je na svete.

    Uplnou nahodou som prisiel na to, ze podobnu, az identicku chut maju aj tak isto pecene sladke zemiaky.
    Len ich krajam na hrubsie kolieska a bez supky.
    Bez oleja!

  3. Cipsy z tekvice nepoznam, robievam len pecenu tekvicu. Z hokkaida je aj tak nejlepsie urobit kremovu polievku. Ja ju na jesen mozem jest kazdy den. Na rozne sposoby – ‚holu‘, alebo so zemiakmi, mrkvou, jablkami, zazvorom, dokonca kokosovym mliekom (ta mi chuti najmenej), s troskou kyslej smotany a poliata tekvicovym olejom – nema chybu…

  4. Pred rokom som okrem ineho skusala robit pecene tekvicove hranolky, ale dopadlo to dost katastrofalne, robila som ich bez tuku a cele sa mi tak nejako porozpadavali, boli asi prilis tenke a dost ocerneli. Ale skor by som sa chcela spytat, ci sa u nas da zohnat spagetova tekvica? Chcela by som ju zaradit do svojho jedalnicka vramci paleo stravy a nemam moznost si ju dopestovat. Dakujem

    1. Špagetová? Zrejme len na trhoviskách. Aj keď som trochu skeptik, u nás sa často predáva zúžený profil, keď má jeden hokkaido, tak majú všetci stánkari hokkaido. Ale mozno ti niekto odpise, kto vie.

    2. Nuz, dufajme. Mne moja pani mama vitazoslavne nedavno doniesla tekvicu s tym, ze je to urcite spagetova, ale vyklula sa z nej klasicka biela tekvica. Nevadi, upiekla som ju a zjedla. V bille som nedavno videla nieco, co sa vonkajsim vzhladom na spagetovu podobalo, tak mozno pozbieram odvahu a opacim.

  5. Dostala jsem několik dýní a tak hledám různé inspirace a tak udělám i čipsy. Recept vypadá dost dobře.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.