Syr, mandle, škorica. A ešte jablká.

Výsledok bude sýty francúzsky koláč zvaný galette. Jednoduchý, zabaví vás len aranžovanie jednotlivých vrstiev.

Už dávno som chcel vyskúšať sladký koláč s použitím syra. Z toho, čo som vyčítal, sa na galette používajú rôzne druhy cesta, ale základ je takmer všade rovnaký – múka a maslo. K nim občas smotana, trocha cukru alebo citrónovej šťavy. Čiže keksové drobivé cesto.

Základné suroviny - brie, mandle a jablká

Suroviny

– 250g masla
– 320g polohrubej múky
– 4 PL kyslej smotany
– štipku soli
– 120g syru brie
– 1 PL trstinového cukru
– 3 PL madľových lupienkov
– ½ ČL mletej škorice
– 2 jablká
– med a maslo na potretie

Treba začať s cestom. Mäkké ale nie tekuté maslo rozmiešajte so smotanou a postupne zapracovávajte múku so štipkou soli. Vypracujte na hladkú masu, zabaľte do fólie a odložte na 2 hodiny do chladničky odpočívať. Jednak odleží a tiež sa s ním v studenom stave bude lepšie pracovať.

Keď nadíde čas pečenia, pripravte si suroviny na plnenie a rozvaľkajte cesto na veľký kruh. Potom začnite ukladať jednotlivé vrstvy, najprv syr.

Najprv rozložiť na cesto syr

Potom rovnomerne rozložte mandľové lupienky a celé to poprášte trstinovým cukrom a škoricou. Najlepšie takou, ktorú si sami pomeletie alebo podrvíte v mažiari.

Potom pridať mandle, trstinový cukor a škoricu

Na záver do vejára poukladajte jablká pokrájané na tenké plátky. Nerobil by som ich vopred, aby zbytočne nezčernali. Keď máte jablká naaranžované, pozahýňajte okraje cesta, zľahka pokvapkajte medom a prihoďte pár plátkov masla.

Nato plátky jabĺk a pozahýňať okraje

Navrch maslo a med

Dajte piecť do vyhriatej rúry pri 180°C asi na 20-25 minút alebo kým cesto a jablká nechytia farbu.

Dopečená galette

Syr sa v hotovom koláči tak trochu stratil, ale spolu s horou masla v ceste pridal výdatnosť. Jablká sú v podstate bez chuti a mandle boli príliš jemné, takže jedinou výraznou chuťou zostala škorica. Korenie je teda najpodstatnejšia časť receptu, môžete pridať napríklad badyán, anýz, kardamón alebo hoci aj pražené lieskovce, nechám to na vás. Ale nešetrite, koláč sa vám odmení.

Kúsok galette s brie, mandlami a jablkami

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *