Špenátový quiche s medvedím cesnakom, tekvicovými semienkami a syrom

Jeden by povedal, že takzvaný kiš, teda slaný koláč, pochádza z Francúzska. A figu, poznajú ho v mnohých kultúrach a dokonca aj samotné francúzske meno quiche má základ v starej nemčine.

Konkrétne v Mittelfränkisch sa napríklad slovo Küche vyslovuje ako [küše]. Platí to aj pre mnoho ďalších slov, kde sa ‚ch‘ mení na ‚š‘. To isté sa teda udialo so slovom Kuchen, teda koláč. Keď to vyslovíte ako [kiše], ste už len na skok k francúzskemu slovu quiche. Ende der Deutschstunde…

A možno neuveríte, ale kiš som tento víkend piekol po prvý krát. Potrebovali sme sýte jedlo, ktoré sa bude dať zobrať aj von na prechádzku. Spomenul som si na lístkové cesto v mrazáku, ďalšie suroviny som našiel o pár šuflíkov ďalej.

Klasicky sa kiš robí z drolivého cesta, do ktorého ide 175g múky a 75g masla plus trocha soli. Toto cesto sa u nás doma ešte vylepšuje lyžicou kyslej smotany a používa na sladké aj slané keksy.

Suroviny

– 250g špenátu
– 4 vajíčka
– strúčik cesnaku
– listy medvedieho cesnaku
– petržlenová vňať
– maslo
– strúhanka
– tekvicové semienka
– balkánsky syr
– oregáno

Ako vravím, uľahčil som si to lístkovým. Rozvaľkal som ho na doske a preniesol do vymastenej a pomúčenej remosky. Vtesnať štvorec do kruhu nie je vždy jednoduché, ale pomohlo radielko. Zvyšné cesto som odrezal, aby mi z cesta vznikla pekná vanička s rovnakými okrajmi. Čo so zvyškami cesta? Rozvaľkať a rovnomerne uložiť naspodok cesta. Takto pripravené cesto treba nechať pár minút predpiecť. Inak vám ho premočí plnka a bude na blato.

Plnka ide rýchlo. Do mixéra hodíte špenát, pár lístkov medvedieho cesnaku (kto si zamrazil, ten má…), cesnak, petržlenovú vňať, oregáno a rozmixujete. Tekvicové semienka by sa celkom nerozsekali a náš krpec by tie kúsky zrejme vypľúval, tak musela prísť na rad úprava. Semienka som rozmixoval spolu s trochou strúhanky úplne najemno v malom elektrickom mlyčenku na korenie a primiešal som ich k špenátu. Nebyť malého, tie kúsky by mi tam ale nevadili.

Zvyšky orezaného cesta rozložené naspodu

Už mimo mixéra som k špenátovej mase pridal celé vajíčka a trochu mäkkého masla. Vidličkou som to celé poriadne premiešal. Niekto v tejto fáze pridá syr, ale opäť som musel improvizovať kvôli krpcovi. Syr som teda odsunul na finálnu fázu servírovania.

Quiche sa pečie v remoske

Špenátová masa takmer utiekla z remosky

Predpečené cesto som ešte pre istotu poprášil strúhankou a vylial naň špenát. Celé som to dal piecť asi na pol hodinu. V remoske som pozoroval, že zelená masa sa nebezpečne podvihla. Na fotke to nie je príliš vidieť, ale hromžil som, že som okraje nepotiahol vyššie. Žiaden strach, po vybratí to spľasne a zostane presne v tej rovine ako kraje.

Servírovanie je priamočiare. Navrch namrviť balkánsky syr a vybavené. Možno ste si všimli, že do špenátu som nedával soľ. Celkovo solíme u nás doma pomenej, ale v tomto konkrétnom prípade jedlo dostatočne osolí spomínaný syr. Tak s tým počítajte. Navlas rovnaký postup môžete uplatniť, ak budete piecť na väčšom plechu a v rúre. Teplotu nastavte na 180°C.

Hotový špenátový quiche s balkánskym syrom

Špenátový quiche s medvedím cesnakom a syrom

Robíte si doma kiš? A čím ho plníte?

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (7)

  1. Danko Beran

    Mnam. Robime a plnime ho vsetkym moznym. Moj oblubeny je plneny grilovanymi baklazanmi.

  2. Práve dnes sme spravili Quiche aj my :)

  3. Lubime a robime :) spenatovy, porovy, cviklovy, brokolicovy :)) mnam :)

  4. To pečenie v tej remoske ma rajcuje. Jednu funkčnú by som ešte doma našiel.
    A kiš je pekne variabilná hračka pre nadšeného kuchára.

    1. prosim si recept :)

  5. nameless

    Quiche je jedna z mojich oblubenych jedal, robievam pravidelne. Najcastejsie s karamelizovanou cibulou alebo so spenatom a kozim syrom.

    Tu je verzia s cibulou

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.