Šedá zmrzlina, čierna polievka a iné zvláštnosti

Hovorím o čiernom sezame. Stretol som sa s ním dávnejšie. Tuším som pôvodne hľadal černušku a pár predavačom som musel vysvetľovať, že ide o dve rozdielne semienka. Podobne ako sépiové farbivo, dokáže zafarbiť jedlá na zaujímavú čiernu alebo šedú farbu.

Sezam nemusím extra predstavovať. Bežne sa u nás sype na dedinské pagáče a tí čo trochu viac pocestovali, si ho dávajú ako tahini do cícerového hummousu. Ak ste sa dostali ešte viac na východ, našli ste ho nalepený na japonských sushi rolkách namiesto nori rias. Prípadne v šedej zmrzline, ktorá je v Ázii niečo ako u nás vanilková. Rozumej tvrdá klasika.

Sezamovú zmrzlinu som prvý krát jedol pred pár rokmi vo Fou Zoo. Bola šedá a pripomínala chalvu. Našťastie len chuťou, nie suchou textúrou. Bez mihnutia oka môžem povedať, že to bola asi najzaujímavejšia aj najlepšia zmrzlina, akú som doteraz jedol. Jedna z tých chutí, ktoré si zapamätáte nadlho. Tak dlho, až som si na ňu dnes spomenul, keď som v bio-obchode nakupoval pár zásob na dovolenku.

Čierny sézam

Týmto som ich pomlel

Ak používate doma zmrzlinovač, skúste si kúpiť čierny sezam. Najprv ho zľahka opražte na suchej panvici. Keď vychladne, rozomeľte ho v mažiari alebo v malom mixéri na hladkú pastu. Tú potom primiešajte pri výrobe k zmrzline. Presné pomery vám nepoviem. Sezamovú zmrzlinu som videl na internete hádam vo všetkých odtieňoch šedej. Tej zodpovedá množstvo použitej pasty.

Suroviny

– 15g čierneho sezamu
– 10g medu
– 250ml smotany na šľahanie

Ak zmrzlinovač nemáte a nechce sa vám babrať ani so zachladenou nádobou a zdĺhavou prípravou, môžete skúsiť omnoho rýchlejšiu verziu. Vyšľahajte dotuha šľahačku a primiešajte do nej sezamovú pastu s medom. Nechajte hodinku zachladiť a podávajte s ovocím. K studenému zelenému melónu mi pasovala asi najviac. Je to rýchle aj dostatočne exotické zároveň.

Mletý sézam zmiešaný so šľahačkou

Hotový dezert

Čierny sézam, šľahačka a zelený melón

Čierny sezam je celkovo dekoratívne korenie. Môžete ním posypať napríklad šaláty alebo ho pridať do uvarenej ryže. Vynikne v kombinácii s čímkoľvek bielym. Posypte ním hoci aj tie spomínané pagáče. Čo dokáže okrem toho, že vie byť fešný? Má najviac oleja zo všetkých semien. Ten navyše tuchne najpomalšie, pretože semienka obsahujú kopec antioxidantov. Pridajte k tomu hojnosť proteínov a minerálov, skrátka výživný bastard je to.

Čierna ryžová polievka

Robia ju v Číne a väčšinou nasladko. Skúsil som, nie je ťažké ju pripraviť. Recept bol rovno napísaný na obale sezamu.

Suroviny

– 1 HR ryže
– 1 HR čierneho sezamu
– 4 PL medu
– 6½ HR vody

Najprv namočte aspoň na 2 hodiny guľatú ryžu. Potom ju prepláchnite vodou a rozmixujte s 3½ hrnčekmi vody a medom. Namiesto medu môžete dať ½-¾ hrnčeka trstinového cukru. Sezam krátko nasucho opražte, nechajte vychladnúť a pomixujte na hladkú pastu. Ale bacha, má naozaj veľa tuku, tak je možno lepšie použiť mlynček na mak. Aby ste si nezapiekli mixér.

Mletý čierny sezam

Keď som si s chuťou nabral a zjedol pár lyžíc, ochutnala aj ona.

Polievku treba stále miešaťRozmixovaný sezam zalejte 3 hrnčekmi vody a ešte druhý krát rozmixujte tyčovým mixérom. Potom ho v hrnci spojte s ryžou a za stáleho miešania povarte asi 8-10 minút. Nepodarilo sa mi ryžu rozmixovať úplne na prach, takže mi v polievke plávali aj menšie kúsky ryže. Miešaním to celé zhustlo, až sa z toho stalo čosi, čo pripomínalo našu mliečnu ryžu.

Takže nie polievka, ale skôr hustá a sýta kaša. Moja milovaná na ňu najprv dlho skepticky pozerala. Aj napriek tomu, že sa prestala čudovať tomu, čo v labáku, pardon kuchyni, robím. Keď som zjedol pár lyžíc, ochutnala aj ona. Skončilo to tak, že vyšrabala misku a pýtala, či toho máme viac. Vyzerá to naozaj ako čerstvo zarobený kléber, ale chutí to dobre. Mliečnu ryžu normálne nezvyknem jesť, ale toto som zjedol.

Čierna polievka

Posypaná bielym sezamom by vyzerala ešte lepšie

Je hustá ako naša mliečna ryža

Zaujímavé je, že množstvo medu vo výsledku ani nebolo príliš cítiť. Takže sa nemusíte báť presladenej masy. Veľká škoda, že som doma nemal biely sezam. Hodil by sa ako krásna kontrastná dekorácia pri servírovaní. Len tak nasypať pár zrniečok navrch kaše.

P.S.

Napadlo mi ešte jedno použitie. Rozmixovaným sezamom by sa dala zafarbiť polovica masy na cheesecake. Potom ju vo forme spojiť s bielou a špajdlou pomiešať, aby vzniklo efektné mramorovanie. Kto skúsi prvý? ;-)

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (1)

  1. Zaujimave, ale asi nevyskusam :-)

    Kazdopadne ak niekoho zaujima africka kuchyna a vie po nemecky prikladam link, kde sa da stiahnut knizka:

    http://www.bmz.de/de/publikationen/reihen/sonderpublikationen/Afrika_Kochbuch.pdf

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.