Rýchla a jednoduchá roláda, len keby som ju neskúšal vylepšovať…

Nemám inú možnosť, ako začať nový rok dezertom. Milovaná mala totiž sviatok, a preto som tortu alebo zákusok nemohol obísť. Urobil som pomerne rýchlu roládu, príprava je ale trochu ošemetná záležitosť.

Tento zákusok má v našej rodine špeciálne kódové označenie Červenkovej kandidatúra. Vzniklo pomerne prozaicky. Priateľka manželkinej rodiny, teta Červenková, úspešne zvládla kandidatúru na vedecký titul a v rámci oslavy pripravila rolády. Oslava musela byť vydarená, keď si roláda zaslúžila vlastné meno.

V recepte nie je žiadna múka, ale cukru sa žial nepodarilo vyhnúť. Aspoň trochu to vyvažuje tuk v šľahačke a vajíčkach. Uvádzam pôvodný recept aj moju nepodarenú úpravu (preto fotky nie celkom korenšpondujú s textom).

Suroviny

– 3 vajíčka
– 150g práškového cukru
– 3 PL kakaa
– smotana na šlahanie

Čítate dobre, len štyri suroviny. Najprv oddeľte žĺtka od bielkov. Z bielkov a štipky soli ušlahajte tuhý sneh. Potom doňho primiešajte cukor. Žĺtka zasa vymiešajte s kakaom. Nemusíte dopenista, len aby sa masa spojila.

Teraz zľahka zmiešajte obidve časti cesta do hladkého redšieho cesta. Vylejte ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Neskúšajte to bez neho. Cesto určite upečiete aj na vymastenom plechu, ale ten papier potrebujete aj ako pomôcku na presúvanie cesta.

Bielková časť so žĺtkovou

Cesto rozotrieť na plech, vždy s papierom na pečenie

Cesto dajte upiecť do vyhriatej rúry, pri cca 160°C. Presný čas vám nepoviem. Musíte to sledovať a byť opatrní. Môžete vyskúšať špáradlom asi po 10-15 minútach. Problém pri týchto kakaových cestách je, že ťažko hodnotiť dopečenosť podľa farby. No skrátka, vajíčkam naozaj stačí dosť krátka doba nato, aby boli hotové.

Medzitým, ako sa vám pečie cesto, vyšľahajte smotanu a dajte ju zachladiť. Dopečené cesto vyberte z rúry, zľahka poprášte trochou kakaa a prikryte čistou utierkou. Na ňu môžete položiť krájaciu dosku a celé to aj s plechom preklopte. Opatrne stiahnite papier na pečenie. Kde sa vám cesto prilepilo, pomôžte si príborovým nožom.

Kombinácia vietor a mráz roládu zachladila prakticky okamžite.

Opatrne odlepiť papier na pečenie

Ešte teplé cesto zrolovať do čistej utierky

Ešte teplé cesto opatrne zrolujte spolu s utierkou do rolky a nechajte vychladnúť. V tomto mi pomohlo dnešné počasie. Kombinácia vietor a mráz roládu zachladila prakticky okamžite.

Na roztiahnuté cesto natrieť šľahačku alebo krém

Keď cesto vychladlo, opäť ho roztiahnite, ale opatrne. Mne sa roztrhlo. Rozotrite na ňom šľahačku a nechajte asi 5cm pás pri jednom kraji čistý. To bude ukončenie rolády, inak by ste pri rolovaní vytlačili šľahačku von. Teraz opatrne začnite rolovať celú masu a pokúste sa vytvoriť roládu. Hotovo, žiadna poleva, nič. Jednoduchý a aj pomerne ľahko stráviteľný zákusok. Ani si nebudem hubu drať, že ku káve alebo koňaku…

Orechová úprava

Išiel som na to zasa raz od buka. Mal som v pláne šľahačku nahradiť tým čokoládovo-smotanovým krémom, ktorý v poslednom čase cápem do všetkého. Keby som použil kakaové cesto, zákusok by bol príliš prečokoládovaný. Preto som sa rozhodol, že kakao nahradím mletým orechami. Nedopadlo to najhoršie, ale kakaová verzia je predsalen vydarenejšia. Prečo? Kakaové cesto je kompaktnejšie, lepšie drží spolu a vybehne vyššie ako orechové. Ak spravíte orechové cesto tenké, bude sa trhať.

Stále trváte na tom, že chcete orechy? Dobre, potom skúste znásobiť objem cesta a urobiť ho hrubšie. Ďalšia vec, na ktorú dajte pozor, je teplota rúry. Ja ešte stále pečiem iba s jednou špirálou, navyše hornou, takže cesto mi navrchu chytilo kôrku. Nie je to tragédia, aj keď popukala, urobila zaujímavú vzorku. Čosi ako známy francúzsky vianočný koláč Bûche de Noël.

Ozdoby z čokolády

Popri tom všetkom sa mi cesto aj riadne potrhalo, tak som si pomohol čokoládovými ozdobami. Ceruzkou som si nakreslil pár vzorov na papier na pečenie. Obrátil som ho naopak a podľa vzorov veľkou striekačkou „nakreslil“ roztopenou čokoládou rôzne lístočky, vlnovky a iné mdlé blbosti. Opäť pomohla terasa a chladenie vzduchom. Čokoláda bola hneď tvrdá a obrátky sa ľahko odlepili od piapiera. Nimi som potom zamaskoval jednotlivé trhliny v zákusku. Výsledok? Potešil, ale kakaový originál je naozaj vydarenejší. Dá sa spraviť narýchlo a napriek tomu nevyzerá príliš lacno. Kto chce, môže do cesta pridať vlastnú vanilkovú esenciu. Prípadne posprejovať hotový zákusok dobrým a voňavým destilátom.

Hotová roláda a čokoládové ozdoby

Hotová roláda

Roláda

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (5)

  1. na prvy pohlad to vyzera jednoducho, ale asi to tak uplne nebude :-)

    nie je to sladke jak slak?

    1. Na pocudovanie sladke ani tak nie. Vela spravi v podstate horke kakao a zvysok sladkosti stiahne tuk v zltkach a slahacke. Takze konecny vysledok je vyvazeny. Ja by som prvy krical, ak by to bolo presladene ;-)

  2. Vyzera super a urcite aj chuti, vyskusam tuto verziu :)
    Ja robievam klasicku piskotovu roladu a ked ju balim do utierky, tak utierku mierne navlhcim, s cestom sa potom lahsie manipuluje, lebo je trosku pruznejsie z tej vlhkosti ;)

  3. Kakaovu verziu robievam casto. Vyhodou je, ze cesto nie je treba davat do utierky a rolovat, ak sa nevysusi zostane makka. Lepsie ako na papieri sa to robi na tomto http://eshop.tescoma.cz/peceni/naradi-a-pomucky-na-peceni/delicia/630690-pecici-folie-delicia-40×36-cm.

  4. S tými čokoládovými ozdobami ma napadlo, ako by to vyzeralo, keby si ich urobil napr. vareneho lekváru (lekvár + alkohol – prevariť do zhustnutia, aby sa tým dalo kresliť a držalo to tvar aspoň chvíľu) na papier na pečenie a to zalial cestom a tak to dal piecť… Niekde som to videla, ale link neviem nájsť… červené na bielom ceste, prípadne biela „čokoláda“ na hnedom… Len asi treba potom dať pozor, ktorú stranu natrieš :D

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.