Ravioli sa dajú urobiť v kľude, ale zamúčenej kuchyne sa nezbavíte

Dávnejšie som niekde v potravinách zohnal semolinu, teda múku z tvrdej pšenice. Cez víkend som teda rozbalil mlynček na cestoviny a manufaktúra sa mohla rozbehnúť.

Prečo manufaktúra? Pretože babrať sa s týmto typom jedla nie je robotka na 10 minút. Napriek tomu sa to dá zariadiť tak, aby to išlo rýchlo a dobre. Aj preto tento článok nebude ani tak o recepte, ako skôr o samotnej výrobe.

Začal som plnkou, výber padol na špenát. Rýchlo som orestoval cibuľu, a potom prihodil špenát. Pridal som aj rozpučený cesnak a trochu soli. Podusil som do zmäknutia a nakoniec som pristrúhal trochu parmezánu. Vonku je chladno a veterno, tak som panvicu odložil na terasu. Dávať teplú plnku do čerstvého cesta je zlý nápad, rovnako ako chladiť horúce jedlo v chladničke. Tak si pomôžte ročným obdobím. Ak je práve zima, samozrejme…

Všetky pomôcky

Suroviny

– ½kg múky z tvrdej pšenice
– 1 dl olivového oleja
– 1 celé vajíčko
– 1 ČL soli
– vlažnú vodu

Cesto som spravil od oka. Pol sáčku múky, do nej jedno vajíčko, deci olivového oleja, malú lyžičku soli a vlažnú vodu. Vypracoval som hladké cesto. Toto si treba odmakať, lebo lepiť sa to prestane až poctivým miesením. Pridávaním ďalšej múky si radšej nepomáhajte, inak vám cesto rýchlo obschne. Totiž, ak už zababrať pol kuchyne múkou, potom stojí zato urobiť veľa cestovín, aj do zásoby. A keď zarobíte veľa cesta, práca bude trvať dlhšie. Za ten čas môže cesto obschnúť a nebude radosť s ním pracovať.

Namontoval som na stôl mlynček na cestoviny, pripravil si tácku s vrstvou hladkej múky a dal dnu špenátovú plnku. Už bola studená. Z cesta som utrhával kusy veľkosti malého jablka, zľahka ich pomúčil a preháňal cez mlynček. Keď bolo cesto ešte stále trochu vlhké, opäť som ho trochu pomúčil, poprekladal a znovu prebehol cez mlynček. Keď už vidíte, že cesto sa netrhá ani nelepí, môžete začať uťahovať mlynček na vyššie stupne, aby robil tenšiu placku.

Múka je všade

Z 1-tky som teda prehodil mlynček na 4-ku, cesto opäť premlel. Naposled som mlyčenk prehodil na 8-čku a výsledok už bolo úplne tenké cesto. Niekoľko krát sa mi stalo, že sa mi cesto potrhalo alebo ubehlo. Treba s tým počítať a zbytočne sa nejedovať. Vtedy stačí cesto poprekladať a znova premlieť. Znie to ako veľa roboty? Vôbec, krútiť mlynček je vždy ľahšie ako vypracovať cesto na doske. Ak do krútenia zapojíte decká, máte obe ruky voľné a robota sa hneď začne dariť lepšie.

Aj malý točil

Tácka s múkou pomáha

Toto je tá ťažšia cesta, ako raviolli dostať z formičky

 

Snažte sa urobiť výsledné cesto dlhé, aby vám z neho vyšli dva rovnako veľké pláty. Pomôže vám s nimi formička na raviolli, druhá parádna pomôcka. Je z hliníka, stačí po poriadne pomúčiť a položiť prvý plát cesta. Potom je dobré urobiť doň prstom jamky. Do nich malou lyžičkou poukladajte plnku podľa ľubovôle. Teraz uložte druhé cesto a všetko poriadne prebehnite valčekom. V mojom prípade bolo dobré, ak som nechal vždy trochu cesta prečnievať. Forma nemá ostré okraje, takže valčekom sa mi neoddelia jednotlivé raviolli. Na druhej strane, stačí mi potiahnuť za prečnievajúci koniec cesta a celý plát sa mi v jednom kuse vyklopil na dosku. Jednotlivé kúsky stačí potom potrhať a je to hotové.

Vyklopené cestoviny

Prvú polovicu som pomúčil, rovnomerne poukladal do misky a poslal do mrazáku. Je to jeden z hlavných momentov celej práce. Robiť raviolli pre pár porcii je neefektívne hneď dva krát. Kvôli príprave a upratovaniu. Ale aj kvôli tomu, že s trochou cesta by ste ani nestihli nabrať cvik a už by ste skončili. Keď sa už rozbehnete, robota ide od ruky a narobíte ich za kýbel.

Na konci práce sa takmer isto stanú dve veci. Zostane vám cesto alebo sa minie plnka. Nič z toho nevadí, cesto vypracujte a urobte si čerstvé rezance. Stačí ich uvariť, omastiť, prihodiť podľa chuti tvaroh alebo mak a máte odmenu za celú námahu. Ďalšia možnosť je do zvyšného cesta primiešať o trochu viac múky a urobiť si rezance na nasušenie.

Koľko cestovín mi vyšlo z pol kila múky? Asi 8 porcii. Polovicu som zamrazil a druhú sme zjedli s priateľmi. Uvaril som ich 5 minút vo vývare a pri servírovaní navrch nastrúhal parmezán. S plnkou sa môžete hrať, skúste ricottu, cottage cheese, jemne mleté mäso, pečenú tekvicu alebo tekvicové pesto. Videl som dokonca aj neprístojú čokoládovú verziu.

Hotové raviolli

Odložené a zamrazené raviolli

Ak si chcete kúpiť strojček na cestoviny, stačí vám sledovať šírku valcov, nech je aspoň 15 cm. Dobré je, ak má nádstavec na široké a tenké rezance. Ale nemusí byť značkový taliansky (Atlas, Imperia), sám mám 15-eurovú lacnotu z Metra a funguje. Ani mlynček ani forma na raviolli ale nepatria do umývačky. Mlynček by sa nemal ani umývať, inak zhrdzavie. Treba ho len dobre vyklepať a oprášiť kuchynským štetcom.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (1)

  1. Tak Ti, Viktor, POVVIem, ze tie moje nepristojne cokoladove su ozaj nebezpecne, lebo su nielen uzasne chutne ale aj nechutne syte- po troch si uplne hotovy. Take sa daju jest aj za trest :D A aj robit- musis ich sikovno, lebo cokolada v nich hustne chytro.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.