Pomarančový koláč z polenty

Pomarančový koláč s polentou

S týmto receptom som sa paradoxne stretol po prvý krát u Maročanov. Bolo to ku koncu existencie reštaurácie Fez Café, kedy sa jej majiteľ prestal venovať a kuchyňa začala strácať svoj pôvodný arabský charakter. Neskôr som presne ten istý recept našiel u Jamieho Olivera. On však z cesta pripravuje malé biskvity, ja ho robím ako tortu. Ak mám dobré pomaranče, zvyknem ho čas od času pripraviť.

Suroviny:

– 170g masla
– 170g cukru
– 255g polenty (kukuričnej múky)
– 100g polohrubej múky
– 3 veľké a sladké pomaranče
– 2 väčšie vajíčka

Zmiešaj zmäknuté maslo s cukrom, polentou a múkou. Potom pridaj celé vajíčka a vyrezané stredy pomarančov. Vyberieš ich tak, že nožom poodkrajuješ šupky až na šťavnatú dužinu, a potom zárezmi vyberieš čisté mesiačiky. Šupy ani stred pomarančov nezahadzuj, vysvetlím neskôr.
Celú zmes poriadne premiešaj (vrátane kúskov pomarančov), prebaľ potravinárskou fóliou a nechaj odpočinúť v ľadničke asi hodinu. Potom vylej do tortovej formy a nechaj upiecť pri 180 stupňoch, pokým vrch nechytí zlatú farbu, čo trvá tak zhruba 15 minút.
Po dopečení vyber z rúry a nechaj ešte 15 minút odpočívať.

Jadrá z pomarančov nemusíš zahadzovať, zo zvyškov môžeš vyždímať šťavu na hotový koláč tesne pred servírovaním.

Pri tomto koláči je príjemné, že môžeš využiť ešte aj odrezky a šupy, ktoré by si možno pri inom recepte vyhodil. Jadrá z pomarančov, z ktorých si vyrezal šťavnaté srdiečka vezmi do ruky a vyždímaj na hotový koláč. Alternatívne ich môžeš vyždímať do misky a tam zmiešať napríklad s griotkou alebo dobrým brandy. Výslednou šťavou polej koláč, nechaj chvíľu nasiaknuť a môžeš servírovať. Zo šupiek zasa môžeš spraviť dekoráciu, či už na koláči samotnom, alebo ak podávaš svojim hosťom rovno trojuholníčky, tak na tanieriku pre každého zvlášť. Tvar a štýl nechávam na tvoju fantáziu.

Bezlepková verzia

Suroviny:

– 170g masla
– 170g cukru
– 300g polenty (kukuričnej múky)
– 2 veľké a sladké pomaranče
– 3 väčšie vajíčka
– lyžica brandy

Treba na ňu trochu upraviť suroviny, ale výsledok je takmer rovnaký ako pôvodná verzia. V prvom rade ide preč múka. Potom pridáme jedno vajíčko a uberieme jeden pomaranč. Cesto bude o niečo vlhkejšie, takže treba pridať asi 50 gramov polenty naviac. A kto chce, vylepší ho ešte o lyžicu brandy alebo rumu. Nesmiete však zabudnúť, že forma na pečenie sa tiež vysypáva polentou a nie múkou. Pečie sa 20 minút a za ten čas krásne skaramelizuje.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (17)

  1. Viktor, tie mesiačiky idú do toho cesta celé, nepokrájané? Tomu veľmi dobre z receptu nerozumiem.

  2. ahoj, doplnil som to aj do receptu, normalne do cesta zamiesas tie mesiaciky aj vajicka a rozmixujes.

  3. Pomarančový koláč chcem upiecť pre dieťa s bezlepkovou dietou. Ktorú surovinu by bolo najlepšie použiť namiesto polohrubej múky? ďakujem.

  4. špaldová múka je obyčajne celkom prijatelna pre ľudí s celiakiou, ale doktor nie som, niekto ju ešte znesie, a iný zasa ani tú nie. Čo som počul, tak ovos je tiež ešte celkom prijateľný. Potom zreferujte.

  5. Polentu som objavil lennedavno a uz ju milujem

  6. vyzera to tak, ze po faze objavovania cudzokrajnych a exotickych veci zacneme znovuobjavovat tradicne suroviny a lokalne receptury…

  7. […] som si vybral tú, ktorú vidíš na fotke. Ako prvý pokus som do nej pripravil môj obľúbený pomarančovo-kukuričný koláč. Formu som pred použitím poriadne umyl, vymastil trochou masla, naplnil cestom a nechal piecť. […]

  8. Uvarenej polenty?

  9. Martin: ak sa pytas, aku dat do cesta, tak nie uvarenu, ale rovno zo sacku, nevarenu.

  10. vďaka za tento recept. som to skombinovala. klasickú múku zamenila za špaldovú a pridala tú hriešnu čokoládu ,) -> http://www.flickr.com/photos/ea_n/4303835699/

  11. wunderbar! ;-)
    nie je to moc hutne s tou spaldovou? Predsalen, do receptu nejde ziadne „prevzdusnovadlo“, tak ma to zaujima.

  12. ee, dala som tam od oka trochu aj šťavy z ovocia pri miešaní a zvolila som túto formu http://www.pentolandia.sk/images/photos/silikon-do-kuchyne/sf_082_doppio.jpg?PHPSESSID=8e94c71a519ebe21e9867830f8aec835 aby jamka dovolila prepiecť aj stredu a zároveň spravila rezervoár na čokoládu :) špaldová múka podľa mojich skúseností (robím z nej s obľubou muffiny) spôsobuje skôr tmavšiu kôrku a drobivosť/suchosť koláčov ako hutnosť.

  13. presne taku formu mam, do jamky ide u nas dzem.
    tmavsia korka jasne, ale u mna kolac vacsinou menej vybehne, teda je hutnejsi. Ale mozno je to tym, ze ju pouzivam najviac do „vlhkejsich“ receptov, tak mi to neschne, ale holt ani nerastie.

    Inak spaldovou babka zahustuje pravidelne polievky. Odkedy ju u nas objavila, tak inu nepouziva.

  14. tak tu niekde je moja obsesia na špaldovú múku. okrem toho že mi vonia, vyslovene mi chutia hutnejšie koláče. ďakujem za inšpiráciu týmto receptom, myslím že spolu s dobrými pomarančmi bude u nás často pečený ;-)

  15. akurat s tymi grepmi trochu opatrne, lubia zhorknut ;-)

    ked tak lubis spaltu, tu je dalsi recept http://www.delikatesy.sk/122/povodne-lokalne/pouzivas-recepty-uvedene-na-vyrobkoch/

  16. Recept vyzerá skvelo :)
    chcem sa spýtať, je možné nahradiť klasický cukor ovocným alebo hroznovým cukrom?

  17. podla mna urcite da, akurat taky detail, ze fruktoza ma tusim neblahy vplyv na obalovanie organov tukmi… ;-)

    alternatívne mozes ubrat trochu cukru a namiesto neho vyzdimat trochu viac pomarancovej stavy z tych jadier, odkial si predtym vyrezaval tie srdiecka. Alebo toho cukru skratka pouzi menej, nez je v recepte. Robim to pomerne casto.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *